
Dacă ești gamer și cauți un laptop pe care să poți juca toate jocurile tale preferate, asta este probabil cea mai grea întrebare pe care ți-o pui. În ce să investești mai mult? În placa video sau în procesor? Care din ele contează cel mai mult în jocuri? Pentru celelalte componente, parcă e mai simplu, nu? Aproape întotdeauna este evident că mai multă memorie sau un SSD mai rapid reprezintă un upgrade bun. Dar când vine vorba de placa video sau procesor, lucrurile sunt mai puțin clare. Hai să vedem care este răspunsul:
Ce face procesorul și care este scopul lui în jocuri?
În orice calculator, procesorul se ocupă în primul rând de executarea instrucțiunilor sistemului de operare și al aplicațiilor din el. Este răspunzător pentru calculele matematice dar și pentru deciziile logice necesare pentru funcționarea calculatorului. Din aceste motive esențiale, procesorul mai este supranumit și creierul PC-ului.

Procesorul este creierul
Absolut toate calculatoarele, laptopurile și chiar și smartphone-urile sau tabletele din ziua de astăzi, folosesc procesoare cu mai multe nuclee. Fiecare nucleu se poate ocupa de o anumită activitate la un anumit moment dat. Astfel, un procesor cu mai multe nuclee poate face calcule pentru mai multe activități simultan. De exemplu, dacă procesorul tău are opt nuclee, el poate să execute opt activități diferite simultan. Mai mult, procesoarele moderne pot folosi tehnologii de tip HyperThreading sau MultiThreading ce pot dubla numărul de activități realizate de un singur nucleu. Asta înseamnă, de exemplu, că un procesor cu opt nuclee poate avea șaisprezece fire de execuție, având posibilitatea să execute în paralel șaisprezece activități diferite.
Ce face și de ce contează ce procesor ai în jocuri? Ei bine, în jocuri, procesorul se ocupă de tot ce înseamnă interacțiunea ta cu calculatorul tău, precum și de foarte multe acțiuni din joc. Procesorul este cel care interpretează mișcările mouse-ului și tastele pe care le apeși, dar tot el este responsabil și de transferul de date în rețea, de exemplu. În funcție de joc, procesorul se poate ocupa de foarte multe lucruri, mergând de la calcularea veniturilor orașului tău din Tropico 6 sau calcularea statisticilor armurii și armei pe care le folosești pentru personajul tău din Diablo Immortal, până la partea de inteligență artificială ce controlează acțiunile caracterelor din Elden Ring sau la caracteristicile fizice ale obiectelor.
Majoritatea jocurilor actuale sunt capabile să utilizeze multiple nuclee ale procesorului. Însă, foarte multe din sarcinile pe care le-am dat ca exemplu mai sus necesită calcule foarte rapide, aproape instantanee. Pentru a le realiza cât mai rapid, este preferabil ca nucleul sau nucleele pe care ele sunt asignate să aibă o frecvență cât mai mare.
NOTĂ: Dacă ești curios ce procesoare sunt cele mai bune în 2022, citește: AMD vs. INTEL în 2022: Care sunt mai bune?
Ce face placa video și ce scop are în jocuri?
Placa video, denumită uneori și placa grafică sau GPU, este componenta hardware din calculator sau laptop responsabilă pentru afișarea imaginii pe ecran. Este acea componentă specializată nu doar în crearea, ci și în randarea imaginilor și animațiilor. Pentru unele scenarii de utilizare, precum afișarea sistemului de operare sau al aplicațiilor uzuale sau de tip Office, placa video nu are nevoie de foarte multă putere. Asta deoarece imaginile afișate sunt destul de statice, fără prea multă mișcare și cu puține elemente aflate în schimbare rapidă. Însă, când vine vorba de jocuri, imaginile și animațiile sunt mult mai dinamice și necesită mult mai multă putere de procesare pentru ca ceea ce vedem pe ecran să fie fluid și fără întreruperi.

Placa video GeForce RTX 3070 Ti stă la baza acestui superb ASUS ROG Zephyrus Duo 16
Mai mult, și mai ales în jocuri, deși procesorul este cel care calculează și îi spune plăcii video ce ce obiecte să randeze și unde să le afișeze pe ecran, nu el este cel mai solicitat în majoritatea cazurilor. Asta pentru că, deși rolul procesorului este foarte important în jocuri, cel puțin din punct de vedere al luării deciziilor, placa video are o treabă mult mai grea de făcut. Randarea efectivă a acelor imagini necesită foarte multă putere de calcul, foarte specializată.
Ce este mai important în gaming? Placa video sau procesorul?
Așadar, care componentă este mai importantă pentru jocuri? Procesorul sau placa video? Acum știm că, în jocuri, rolul principal al procesorului este să asigure logica sau deciziile dacă preferi. Și știm că placa video este cea care “desenează” pe ecran imaginile, urmând instrucțiunile primite de la procesor. Ei bine, în prezent, putem spune că în 90% din cazuri, placa video este mai importantă decât procesorul când discutăm despre gaming. De ce?
În principal pentru că toate procesoarele high-end (Intel Core i7 și i9 sau AMD Ryzen 7 sau 9 din ultimele generații) dar și multe din procesoarele din clasa medie sunt destul de puternice pentru a nu avea probleme în orice joc, oricât de pretențios ar fi. Însă, în jocurile cu detalii vizuale spectaculoase, doar plăcile video performante sunt capabile să randeze imaginile la un număr de FPS (cadre pe secundă) destul de ridicat încât ceea ce vezi pe ecran să pară a se desfășura în timp real. Pe scurt, degeaba ai un procesor foarte puternic dar o placă video medie.

GeForce RTX 3070 Ti stă la baza experienței de gaming de pe MSI Katana GF66
În momentul de față, există multe jocuri pentru calculator care sunt atât de frumoase încât cerințele lor din punct de vedere al performanțelor grafice ale plăcii video sunt greu de atins. Asta nu înseamnă că nu există placi video high-end, de top, care chiar pot să ruleze orice, însă prețurile lor sunt, în lipsa unui alt cuvânt, prohibitive. Ce faci în cazul în care vrei să te joci un joc modern la detalii maxime și la o rezoluție destul de mare, dar nu îți permiți ultimul răcnet în materie de placă video sau procesor?
Răspunsul în 2022 este destul de simplu: începi să cauți un laptop echipat în primul rând cu o placă video dedicată bună. În general, producătorii consacrați de laptopuri oferă un cuplu procesor/placă video care să ofere eficiență maximă. De aceea, nu vei prea vedea, de exemplu, laptopuri cu o placă video GeForce RTX 3080 Ti și un procesor Intel Core i5, ci cu un Core i7 sau i9.
Modele pe care ți le recomand sunt cu GeForce RTX 3070 Ti. Evident, dacă bugetul îți permite, te poți uita și la un GeForce RTX 3080 sau GeForce RTX 3080 Ti. De ce? Pentru că sunt destul de puternice pentru a rula orice joc și în plus suportă și o tehnologie modernă de randare creată de Nvidia numită DLSS (Deep Learning Super Sampling), ce funcționează cu ajutorul AI (Inteligență Artificială). Scopurile sale principale sunt creșterea semnificativă a performanței, îmbunătățirea calității imaginii și a eficienței energetice a plăcii video în jocuri. Tehnologia DLSS este disponibilă pe toate plăcile video GeForce RTX de la Nvidia. Acestea includ procesoare AI speciale, denumite Tensor Cores, cu ajutorul cărora GPU-ul poate folosi DLSS pentru a crește numărul de cadre pe secundă și rezoluția fără a scădea calitatea imaginii.
Informațiile pe care DLSS le folosește în rețeaua AI includ imagini la o rezoluție mică randate de către jocuri și vectori de mișcare din acele imagini. După ce Nvidia antrenează rețeaua DLSS pe un supercalculator al companiei, modelul AI este distribuit către placa ta video GeForce RTX prin intermediul driverelor. Și astfel ai parte de un FPS mai mare și o calitate îmbunătățită a imaginii în jocuri, uneori chiar mai bună decât ar fi arătat dacă era randată la rezoluția nativă fără DLSS. Apropo, peste 150 de jocuri sunt compatibile cu Nvidia DLSS!

Jocuri compatibile cu Nvidia DLSS
În cazul în care acum ești hotărât și știi ce fel de laptop de gaming îți trebuie pentru a te juca jocurile tale preferate, hai să îți ofer câteva recomandări. După ce am căutat prin ofertele disponibile acum pe piața românească, unele dintre cele mai bune pe care le-am găsit sunt cele de la PC Garage. Magazinul are pe stoc o gamă destul de largă de laptopuri de gaming echipate cu plăci video Nvidia foarte bune. Uite câteva dintre ele: Laptop Categorie Gaming, Model RTX 3070 Ti în stoc magazin.

Laptopuri de gaming echipate cu GeForce RTX 3070 Ti 8 GB GDDR6
De ce le recomand? Evident, în primul rând pentru că sunt echipate cu GPU-uri RTX 3070 Ti foarte capabile, dar și pentru că au procesoare bune, memorii și SSD-uri rapide, și nu în ultimul rând pentru că prețurile lor sunt echilibrate pentru ceea ce oferă. De exemplu, la aproximativ 8000 de lei, laptopul ASUS ROG Strix G15 G513RW îți oferă o placă video GeForce RTX 3070 Ti cu 8 GB de GDDR6, un procesor de top AMD Ryzen 9 6900HX, 16 GB de memorie DDR5 și un SSD de 1 TB rapid. Similar, un MSI Katana GF66 12UGS îți oferă o placă video puternică Nvidia GeForce RTX 3070 Ti împreună cu un procesor Intel Core i7-12700H, 16 GB DDR4 și SSD de 512 GB, totul pentru un preț de aproximativ 8500 de lei. Având în vedere puterea și performanța în jocuri oferite, cred că vei putea juca orice vrei tu timp de cel puțin trei, patru ani, fără probleme.
Tu ce alegi: o placă video mai puternică ori un procesor mai scump?
Tu vrei un laptop cu o placă video mai bună sau un procesor mai puternic? Care dintre ele este mai important pentru tine? Comentează mai jos și hai să dezbatem. Iar dacă deja te-ai hotărât, spune-ne: ce combinație de placă video/procesor ai ales pentru laptopul tău de gaming?