Ce este USB? Tipuri de USB, viteze, porturi și conectori

Ce este USB? Tipuri de USB, viteze, porturi și conectori

Tehnologia USB este disponibilă de aproape trei decenii. Ne-am obișnuit atât de mult cu ea, încât am ajuns s-o considerăm drept ceva normal, fără nimic special. Deși ai folosit cu siguranță un dispozitiv USB, este posibil să nu știi cu adevărat ce înseamnă USB și ce face această tehnologie. Este posibil să fi auzit unele acronime, precum USB Type C sau USB 3, dar poate vrei să afli mai multe. În acest articol, voi explica ce este USB, îți voi povesti puțin despre istoria acestui standard și-ți voi prezenta diferențele dintre diferitele tipuri de porturi și versiuni USB. Dacă vrei să înțelegi mai bine termeni precum USB Type C, USB 3.0 sau USB 3.2, citește mai departe:

Reclamă

Ce înseamnă USB?

USB vine de la Universal Serial Bus și reprezintă un standard industrial pentru cabluri, conectori și protocoale de comunicații folosite pentru conectarea, comunicarea și alimentarea cu energie electrică între diverse dispozitive de calcul. Este utilizat de foarte multe dispozitive, de la banalele tastaturi și mouse-uri, până la camere, imprimante, scanere, stickuri de memorie, hard diskuri externe, smartphone-uri, tablete, televizoare etc.

Logouri și specificații USB

Logouri și specificații USB

Universal Serial Bus este o interfață de tip plug-and-play, ceea ce înseamnă că poți conecta un dispozitiv dotat cu un port USB la calculatorul tău, iar calculatorul va fi capabil să detecteze și să instaleze automat dispozitivul, deși, uneori, va trebui să-i asiguri driverele necesare pentru sistemul tău de operare. Pentru a funcționa ca mijloc de comunicații, USB poate transfera date către și de la dispozitivele pe care le conectează, ca de exemplu de la calculatorul tău la tastatură și invers.

USB poate și să alimenteze dispozitivele cu energie electrică. Aceasta este una dintre cele mai utile caracteristici ale sale, deoarece îți permite nu doar să faci ca dispozitivele tale să comunice între ele, ci și să le alimentezi sau chiar să le încarci bateriile. De exemplu, smartphone-urile au un port USB, care este folosit atât pentru transferul de date, cât și pentru reîncărcarea bateriilor. În mod similar, multe laptopuri noi își încarcă bateriile exclusiv prin intermediul unui port USB și fără a utiliza adaptoare de alimentare separate.

Port USB pe un laptop (folosit la încărcare)

Port USB pe un laptop (folosit la încărcare)

SUGESTIE: În caz că te întrebi de ce USB se numește un bus (ori magistrală), o informație interesantă este că, în vremurile de demult ale informaticii, termenul „bus” era folosit pentru a se referi la o linie de comunicație partajată între diferite componente hardware ale unui calculator. De aceea, USB se numește bus: pentru că permite mai multor dispozitive să comunice cu PC-ul tău. 🙂

Reclamă

O istorie foarte scurtă a standardului USB

Universal Serial Bus, sau pe scurt USB, este un standard dezvoltat în 1996 de câteva companii cheie: Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC și Nortel. În limba română, se traduce drept Magistrală Serială Universală.

Conector USB Type-A

Conector USB Type-A

Înainte ca USB să fie inventat, calculatoarele se conectau la periferice precum tastaturi, mouse-uri, imprimante, scanere și camere folosind diverse tipuri de porturi și conexiuni. De exemplu, înainte ca USB să fie adoptat, tastaturile și mouse-urile se conectau de obicei prin intermediul conectorilor de tip PS/2 sau prin folosirea porturilor seriale. Imprimantele și scanerele făceau același lucru prin intermediul porturilor paralele. Iar dacă erai gamer în acele vremuri, trebuia să ai și un game port (port de jocuri), în caz că voiai să te joci pe calculator folosind un joystick sau un gamepad. Este de ajuns să arunci o privire la imaginea de mai jos ca să-ți faci o idee despre toate aceste porturi:

Tipuri vechi de porturi pentru calculatoare

Tipuri vechi de porturi pentru calculatoare

Primele porturi USB nu erau capabile de transferuri de date la viteze mari, iar producătorii de hardware nu au adoptat această interfață din prima clipă. Dar, la câțiva ani după apariția sa, interfața USB a fost revizuită de companiile care au creat-o, iar acestea au creat USB versiunea 2.0, care era mult mai rapidă. Drept urmare, după anul 2000, portul USB a avut o expansiune masivă și se găsește acum pe tot felul de dispozitive. De atunci, USB a devenit modalitatea principală de a conecta dispozitive și de a transfera date între ele.

Reclamă

Versiuni USB și viteze de transfer al datelor

De când a fost creată, interfața USB a devenit din ce în ce mai rapidă cu fiecare versiune. Iată care sunt principalele revizii sau versiuni ale tehnologiei USB:

  1. USB 1.0 și USB 1.1 au fost primele iterații ale interfeței USB, apărute în 1996 și, respectiv, 1998, și erau capabile de transferuri de date la viteze de până la 1,5 Mbps, respectiv 12 Mbps. Atunci când au fost dezvoltate, USB 1.0 era cunoscut și ca Low Speed USB (USB cu viteză mică), iar USB 1.1 era cunoscut sub numele de Full Speed USB (USB cu viteză maximă).
  2. USB 2.0, cunoscut și ca High Speed USB (USB cu viteză ridicată), și-a făcut apariția în aprilie 2000 și atinge viteze de transfer teoretice de maxim 480 Mbps. În realitate, transferul maxim este limitat la 280 Mbps sau 35 MB/s. USB 2.0 este compatibil cu USB 1.0 și USB 1.1, adică poți folosi dispozitive vechi, cu porturi USB 1.x, pentru a te conecta la dispozitive mai noi, cu porturi USB 2.0.
  3. USB 3.0 a apărut în noiembrie 2008 și este cunoscut ca SuperSpeed USB (USB cu super viteză). Oferă viteze de transfer teoretice de până la 5 Gbps, dar vitezele reale pe care le obține sunt undeva la 3,2 Gbps sau 400 MB/s. Dintr-un motiv oarecare, USB 3.0 este cunoscut și sub numele de USB 3.1 Gen 1 sau USB 3.2 Gen 1x1, ceea ce sporește confuzia, dar asta este. 🙂
  4. USB 3.1 a apărut în iulie 2013 și este cunoscut și ca SuperSpeed+ USB (USB cu super viteză +) sau USB 3.2 Gen 2x1. Este capabil de transferuri de date la viteze maxime teoretice de 10 Gbps, dublu față de USB 3.0. În realitate, viteza maximă de transfer la care poate ajunge este de 7,2 Gbps sau 900 MB/s. De reținut: aceasta este ultima versiune de USB care este compatibilă cu conectorii Type A (mai multe informații despre asta mai jos, în acest ghid).
  5. USB 3.2 este cunoscut și ca SuperSpeed+ USB dual-lane (USB dual-lane cu super viteză +) și este numit frecvent USB 3.2 Gen 2x2. Lansat în august 2017, acesta este compatibil atât cu modul one-lane, cât și cu cel dual-lane, oferind viteze de până la 10 și, respectiv, 20 Gbit/s. În plus, necesită utilizarea de conectori Type C, care sunt obligatorii începând cu această versiune.
  6. USB 4 a apărut în august 2019. Acesta permite viteze de până la 40 Gbit/s în modul dual-lane și poate direcționa traficul DisplayPort 1.4a și PCI Express folosind protocolul Thunderbolt 3.
  7. USB 4 2.0 a fost anunțat în septembrie 2022 și oferă viteze uriașe de până la 120 Gbit/s.

Tabel cu tipurile de USB

Tabel cu tipurile de USB

Acum că am văzut ce tipuri de standarde USB există, este timpul să ne uităm și la tipurile de porturi și conectori USB:

Reclamă

Ce tipuri de porturi și conectori USB există?

Există mai multe tipuri de porturi și conectori USB, dar înainte de a le prezenta pe cele mai răspândite, hai să vedem care este diferența dintre un port USB și un conector USB:

  • Un conector USB este capătul cablului USB care se conectează la un port USB.
  • Un port USB este locul de pe calculatorul sau dispozitivul tău în care introduci un conector USB.

Iată care sunt cei mai cunoscuți conectori și porturi USB:

USB Type A - este unul dintre cele mai comune tipuri de conectori și porturi USB. Acest tip de port se găsește pe majoritatea calculatoarelor și laptopurilor. Conectorul este mare și voluminos și se află la capătul cablului USB pe care îl vei conecta la calculatorul tău. USB Type A a apărut o dată cu USB Type B, atunci când a fost dezvoltată prima specificație USB, în 1996.

Un conector USB Type-A

Un conector USB Type-A

USB Type B - probabil cel mai mare conector USB, USB Type B are o formă pătrată, cu două mici teșituri la două dintre colțurile sale. Conectorul USB Type B este folosit, de obicei, la capătul cablurilor USB care se conectează la imprimantă, la scaner, sau la alte dispozitive de mari dimensiuni.

Un conector USB Type-B

Un conector USB Type-B

Mini USB - este o versiune mai mică a conectorilor USB Type A și USB Type B. A apărut în anul 2000. În prezent însă, conectorii Mini USB sunt foarte rari, deoarece au devenit depășiți și au fost înlocuiți de conectorii Micro USB.

Un conector Mini USB

Un conector Mini USB

Micro USB - este chiar mai mic decât un conector Mini USB și este, de asemenea, rar întâlnit în zilele noastre. Lansate în 2007, le poți găsi încă pe unele smartphone-uri și camere foto accesibile.

Un cablu USB Type-A către Micro USB

Un cablu USB Type-A către Micro USB

USB Type C - este cea mai nouă versiune de conector USB, lansat în 2014, și este caracterizat prin două aspecte: este mic și reversibil. USB Type-C este folosit în general pentru porturile USB 3.1 și este necesar pentru toate versiunile USB, de la USB 3.2 la USB 4 și versiunile ulterioare!

Un conector USB Type C

Un conector USB Type C

NOTĂ: Conectorul USB Type C a fost creat aproape concomitent cu apariția USB 3.1 și, ca urmare, oamenii fac deseori greșeala de a presupune că USB 3.1 și USB Type C sunt același lucru. De fapt, nu sunt, deoarece USB 3.1 este un protocol USB, iar USB Type C este o specificație de conector. În plus, pentru a adăuga la confuzie, există unele dispozitive (mai ales smartphone-uri), care sunt dotate cu conectori USB Type C, dar acceptă doar USB 2.0.

Mai ai și alte întrebări despre USB?

Acum ai o idee mai clară despre ce înseamnă USB și de ce este utilă această tehnologie. În plus, acum știi cum a evoluat acest standard de-a lungul timpului și care sunt diferențele dintre numeroasele tipuri de conectori USB. Dacă mai ai nelămuriri pe această temă, nu ezita să întrebi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate