Nu este nevoie să „elimini în siguranță” unitățile USB din Windows

Nu este nevoie să „elimini în siguranță” unitățile USB din Windows

Povestea spune că, acum mult, mult timp, trebuia să folosești opțiunea „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware” atunci când voiai să scoți din Windows un stick de memorie USB sau un hard disk extern. Era ceva ce trebuia să faci; altfel, riscai să corupi fișierele de pe unitățile USB portabile. Dar acest lucru nu mai este adevărat. Atât Windows 10, cât și Windows 11 îți permit să deconectezi direct dispozitivele USB externe, cum ar fi stick-urile de memorie sau hard-diskurile externe, fără a compromite datele de pe acestea. Iată ce ar trebui să știi despre funcția USB „eliminare în siguranță” din Windows:

Reclamă

De ce nu este necesar să elimini în siguranță unitățile USB din Windows?

În sistemele de operare Microsoft mai vechi, precum Windows 7 sau Windows 8.1, trebuia să folosești funcția „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware”. Deși puteai pur și simplu să o ignori, reconectarea unei unități USB scoase în mod nesigur te-ar fi putut avertiza că fișierele stocate pe aceasta aveau o problemă. Uneori, nu era de fapt nimic în neregulă cu fișierele de pe unitatea respectivă și le puteai folosi fără probleme. Însă, în alte cazuri, unele dintre fișierele de pe unitatea USB erau într-adevăr afectate. Acest lucru nu mai este valabil astăzi.

În Windows 10 și Windows 11, poți să deconectezi pur și simplu orice unitate USB, indiferent dacă este un stick USB, o unitate de hard-disk portabilă sau o unitate de stocare solidă, fără să fie nevoie să folosești pictograma de notificare „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware”. Dar de ce?

Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware în Windows 11

Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware în Windows 11

Ei bine, sistemele de operare Windows au tratat întotdeauna dispozitivele detașabile, precum stick-urile de memorie USB sau unitățile portabile, în două moduri. Politica standard este ca fiecare unitate USB conectată să fie configurată fie pentru eliminare rapidă, fie pentru o performanță mai bună. Acest lucru dictează modul în care interacționează sistemul de operare cu unitatea USB:

  • Eliminarea rapidă dezactivează capacitatea Windows de a stoca în memoria cache operațiile de scriere pe unitate - în timp ce performanța se poate deteriora ușor, este sigur să scoți unitatea în orice moment (fără a fi necesară folosirea opțiunii „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware”)
  • Performanță mai bună permite ca Windows să stocheze în cache operațiunile de scriere pe unitatea USB, îmbunătățind performanța acesteia, dar trebuie să folosești opțiunea „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware”

În versiunile mai vechi de Windows, politica implicită pentru dispozitivele de stocare externe era să fie configurate pentru o performanță mai bună. În Windows 11 și Windows 10 (începând cu versiunea 1809, lansată în octombrie 2018), politica implicită pentru unitățile USB este „eliminarea rapidă”.

Reclamă

Cu toate acestea, este extrem de important să nu scoți o unitate USB din calculator în timp ce se transferă date pe sau de pe ea! Dacă faci acest lucru, datele vor fi pierdute, indiferent de politica de „eliminare în siguranță” din Windows.

Cum verifici dacă este activată eliminarea în siguranță a unui USB în Windows

În cazul în care te întrebi și vrei să te asiguri că este activată opțiunea „eliminare în siguranță”, iată cum poți verifica starea acesteia pentru orice unitate USB în Windows 10 și Windows 11:

Mai întâi, deschide instrumentul Gestionare disc. O modalitate rapidă de a face acest lucru este oferită de meniul WinX, în ambele sisteme de operare. Apasă Win + X pe tastatură sau dă clic dreapta (apasă și ține apăsat) pe butonul Windows din bara de activități. Apoi, selectează Gestionare disc din lista de opțiuni.

Gestionare disc în meniul WinX

Gestionare disc în meniul WinX

În aplicația Gestionare disc, uită-te prin lista de unități pentru a identifica unitatea USB pe care vrei s-o verifici. Când o găsești, dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat) pe ea și selectează Proprietăți din meniul contextual. Asigură-te că apeși pe disc (afișat în partea stângă a ferestrei), nu pe oricare dintre partițiile sau volumele din partea dreaptă.

Deschiderea Proprietăților unei unități amovibile

Deschiderea Proprietăților unei unități amovibile

Asta deschide fereastra Proprietăți pentru unitatea USB selectată. În ea, accesează fila Politici.

Fila Politici din fereastra Proprietăți

Fila Politici din fereastra Proprietăți

În fila Politici, vei vedea listate două politici de eliminare: „Eliminare rapidă (implicit)” și „Performanță mai bună”. Ar trebui să fie selectată politica „Eliminare rapidă (implicit)”.

Eliminare rapidă este politica implicită pentru unități USB

Eliminare rapidă este politica implicită pentru unități USB

Dacă nu este selectată politica „Eliminare rapidă”, deși în mod implicit, ar trebui să fie, o poți activa singur. Pe de altă parte, dacă preferi politica „Performanță mai bună”, asigură-te că folosești întotdeauna opțiunea „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware” atunci când scoți unitatea USB din calculator.

NOTĂ: Dacă preferi, în loc de Gestionare disc, poți folosi și Manager dispozitive pentru a vedea și modifica politica de eliminare a unităților USB. Deschide Manager dispozitive, extinde lista de unități de disc și dă dublu clic pe unitatea USB care te interesează. Apoi, se deschide fereastra Proprietăți pentru unitatea respectivă, iar în ea, găsești aceeași filă Politici despre care am vorbit în acest capitol.

Accesarea Politicilor unei unități USB din Manager dispozitive

Accesarea Politicilor unei unități USB din Manager dispozitive

Cum elimini în siguranță unitățile USB din Windows

Acum știi ce înseamnă „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware” și de ce nu este nevoie să folosești aceste opțiuni nici în Windows 10, nici în Windows 11. Vrei totuși să le folosești? Atunci, ar trebui să citești acest ghid, care explică 5 moduri de a scoate un hard disk extern sau stick USB din Windows.

Reclamă

Dar dacă pictograma „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware” lipsește sau nu funcționează? Este posibil ca pictograma pentru „Eliminarea în siguranță a unui dispozitiv hardware” să fie doar ascunsă. În acest caz, avem un alt tutorial care te poate ajuta: Zona de notificare din Windows 10 - Cum afișezi sau ascunzi pictogramele.

Addendum: Impactul „Eliminare rapidă” vs. „Performanță mai bună” asupra vitezei unităților USB

În teorie, ar trebui să existe un impact asupra performanței dispozitivelor USB externe atunci când nu folosim cache-ul la scriere în Windows. Am vrut să testăm această ipoteză, deci am făcut un mic experiment. Folosind CrystalDiskMark, am testat vitezele reale a trei unități USB cu politica „eliminare în siguranță” activată și dezactivată. Unitățile pe care le-am ales pentru acest experiment sunt: un Kingston DataTraveler Locker+ G3 de 16 GB, un hard-disk extern Western Digital My Passport 0748 de 1 TB și un SSD portabil Kingston XS2000 ultra-rapid de 2TB. Am efectuat toate testele pe un laptop ASUS ROG Strix G17 G713 cu Windows 11, încercând să găsim diferențe între cele două politici.

Iată rezultatele pe care le-am obținut cu unitatea Kingston DataTraveler Locker+ G3 USB 3.0 de 16 GB:

Rezultatele pentru un stick de memorie USB: Eliminare rapidă vs. Performanță mai bună

Rezultatele pentru un stick de memorie USB: Eliminare rapidă vs. Performanță mai bună

Iată vitezele măsurate pentru hard-diskul extern Western Digital My Passport 0748 de 1 TB:

Rezultatele pentru hard-disk extern USB: Eliminare rapidă vs. Performanță mai bună

Rezultatele pentru hard-disk extern USB: Eliminare rapidă vs. Performanță mai bună

Și, nu în ultimul rând, iată vitezele de transfer de date măsurate pentru SSD-ul portabil Kingston XS2000 de 2 TB (de remarcat că această unitate acceptă USB 3.2 Gen 2x2, iar viteza sa a fost limitată de portul USB 3.2 Gen 2x1 Type-C de pe laptopul nostru):

Rezultatele pentru SSD portabil: Eliminare rapidă vs. Performanță mai bună

Rezultatele pentru SSD portabil: Eliminare rapidă vs. Performanță mai bună

Ai observat vreo schimbare la vitezele de transfer? Nici noi. Asta înseamnă că nu există un impact semnificativ și vizibil asupra performanței atunci când folosești oricare dintre cele două politici - Eliminare rapidă sau Performanță mai bună - pe dispozitive USB externe, cum ar fi stickuri de memorie, hard-diskuri externe sau SSD-uri portabile.

Mai folosești opțiunea „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware” pentru unități USB?

Acum știi ce înseamnă „eliminarea în siguranță” a unităților USB, ce face și de ce nu este nevoie s-o activezi. Atât Windows 10, cât și Windows 11 utilizează deja politica de Eliminare rapidă pentru astfel de unități și, chiar dacă nu ar fi folosit-o, opțiunea Performanță mai bună nu aduce vreun avantaj semnificativ. După cum ai văzut, performanțele sunt aproape identice între cele două politici, iar tu câștigi timp dând mai puține clicuri pentru a scoate unitățile USB. Deci, mai „elimini în siguranță” unități USB? Spune-ne într-un comentariu.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Hardware Windows