Dezactivează folosirea pictogramei „Eliminare în siguranţă dispozitiv hardware”

Vrei să știi cum să configurezi Windows astfel încât să nu mai fie necesar să folosești pictograma de notificare „Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere”, pentru a deconecta dispozitive USB externe precum stick-uri de memorie USB sau hard-disk-uri? Este sigur să dezactivezi această opțiune și dacă da, care este impactul acesteia asupra performanței? Răspunsurile la aceste întrebări le găsești în acest articol:

Descrierea problemei

Când folosești un stick de memorie USB sau un hard-disk extern pe mai multe calculatoare, se întâmplă des ca, atunci când conectezi respectivul dispozitiv la un calculator, să primești o notificare legată de posibile probleme apărute cu unele fișiere de pe el. Acest lucru se poate întâmpla atunci când ai scos dispozitivul fără a folosi opțiunea „Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere”.

Scanați și reparați pentru a evita probleme cu unitatea de stocare

De cele mai multe ori, când întâlnești această notificare, nu există de fapt o problemă cu fișierele de pe disc, pe care le poți folosi în continuare. Totuși, se poate întâmpla ca unele fișiere să fie într-adevăr corupte. În acest caz, utilizarea opțiunii „Scanați și reparați” rezolvă problemele apărute.

Totul este în regulă până aici, dar ce poți face pentru a scădea numărul acestor notificări? Și, poți oare scoate un dispozitiv USB (stick de memorie sau hard-disk extern) fără a fi necesară folosirea funcției „Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere„?

Pictograma Eliminare în siguranță dispozitiv hardware și scoatere

Răspunsul este da! Citește mai departe pentru a afla cum să elimini folosirea pictogramei de eliminare în siguranță pe sistemul tău cu Windows.

Soluția: activarea eliminării rapide a dispozitivelor USB (dezactivarea eliminării în siguranță dispozitiv)

Poți să dezactivezi eliminarea în siguranță a dispozitivelor hardware și scoaterea lor în Windows. Primul pas este să deschizi Managerul de dispozitive. În Windows, poți face acest lucru căutând „manager dispozitive” și apăsând pe rezultatul căutării.

Caută manager dispozitive în Windows 10

Un ghid complet cu toate metodele de a deschide Manager dispozitive se găsește aici: 8 moduri de a deschide Manager Dispozitive în Windows (toate versiunile).

O dată ce fereastra Managerului de dispozitive este deschisă, mergi la lista numită Unități de disc și deschideți-o. Aici poți vedea toate hard-disk-urile interne ale calculatorului tău plus dispozitivele USB externe conectate. Astfel de dispozitive conțin de obicei cuvântul USB în numele lor.

Găsește unitățile de stocare USB în Windows

Dă dublu clic pe dispozitivul pentru care nu vrei să mai folosești opțiunea „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware”. În fereastra Proprietăți, mergi la fila Politici. Aici vei găsi două opțiuni: Eliminare rapidă și Performanță mai bună.

Dacă este bifată opțiunea Performanță mai bună, asta înseamnă că, deși este posibil să obții un nivel de performanță mai ridicat în anumite scenarii, trebuie întotdeauna să utilizezi pictograma de notificare „Eliminare în siguranță a unui dispozitiv hardware” pentru a deconecta dispozitivul USB de la calculator. Selectează Eliminare rapidă și dă clic pe OK.

Selectează Eliminare rapidă pentru o unitate de stocare USB

În acest fel, cache-ul de scriere este dezactivat pentru respectiva unitate USB (stick de memorie sau hard-disk extern). Asta înseamnă că, după ce ai terminat de lucrat cu el, îl poți scoate din calculator. Nu vei mai avea niciun fel de probleme legate de sistemul de fișiere. Totuși, dacă scoți unitatea de stocare USB în timp ce scrii fișiere pe ea, este foarte probabil să întâlnești din nou notificarea „scanare și reparare” pe care am arătat-o la începutul acestui articol.

Nu ezita să repeți această procedură pentru toate dispozitivele pentru care vrei să dezactivezi pictograma de notificare Eliminare în siguranță dispozitiv hardware. Windows își va aminti setarea chiar dacă, mai târziu, vei conecta acel dispozitiv la alt port USB.

Care este impactul asupra performanței? Un test rapid!

Cel puțin în teorie, ar trebui să existe un impact asupra performanței atunci când nu folosim cache-ul la scriere în Windows, pentru dispozitivele USB externe. Am vrut să testăm această ipoteză și să aflăm mai multe despre impactul asupra performanței.

Pentru testele noastre am folosit trei dispozitive: un stick de memorie USB Kingston DataTraveler USB 2.0 de 32 GO, un stick de memorie USB Kingston DataTraveler USB 3.0 de 64 GO și un hard-disk USB extern de 1 TO Seagate Mobile. Am rulat CrystalDiskMark cu opțiunea Performanță mai bună selectată (cu cache-ul de scriere activat). Apoi, am bifat opțiunea Eliminare rapidă, ce dezactivează cache-ul de scriere și am repetat testul. Apoi, am comparat rezultatele.

Măsurătorile efectuate de CrystalDiskMark sunt următoarele: citire și scriere secvențială, citire și scriere aleatorie – pe blocuri de 4 KO. Poți găsi mai multe detalii despre cum funcționează această aplicație, pe saitul CrystalDiskMark.

Când am avut cache-ul activat („Performanță mai bună”) pentru stick-ul Kingston DataTraveler USB 2.0, am obținut următoarele rezultate:

Rezultatele CrystalDiskMark cu cache-ul activat

Când cache-ul de scriere a fost dezactivat (Eliminare rapidă), am obținut rezultate similare. Au existat mici variații la performanța de citire, dar a fost destul de mică încât să nu fie observabilă. Surprinzător, performanța la scriere secvențială a fost mai bună când Eliminarea rapidă a fost activă.

Rezultatele CrystalDiskMark cu cache-ul dezactivat

Ce s-a întâmplat cu stick-ul de memorie Kingston DataTraveler USB 3.0? Este o unitate mai rapidă care poate reacționa diferit la schimbarea politicii de eliminare și scoatere. Iată rezultatele sale cu cache-ul de scriere activat:

Rezultatele CrystalDiskMark cu cache-ul activat

Impactul asupra performanței atunci când nu am folosit cache-ul de scriere a fost chiar mai mic decât pentru primul stick de memorie și anumite operații au avut rezultate identice.

Rezultatele CrystalDiskMark cu cache-ul dezactivat

În final, hai să vedem cum s-a comportat hard-disk-ul meu extern. Cu cache-ul de scriere activat, rezultatele obținute au fost acestea:

Rezultatele CrystalDiskMark cu cache-ul activat

Cu cache-ul dezactivat, performanța la scriere a avut variații mici, în timp ce performanța la citire s-a îmbunătățit.

Rezultatele CrystalDiskMark cu cache-ul dezactivat

Diferențele nu sunt extraordinare, nu-i așa? Asta înseamnă că nu există un impact semnificativ pe care să îl putem observa atunci când activăm Eliminare rapidă pentru dispozitivele externe USB așa cum sunt stick-urile de memorie sau hard-disk-urile externe.

Concluzie – poți să dezactivezi fără ezitare eliminarea în siguranță a dispozitivelor hardware

Uitându-mă peste aceste rezultate, pot ajunge la o singură concluzie: este OK să dezactivezi pictograma de notificare „Eliminare în siguranță dispozitive hardware”. Asta înseamnă dezactivarea cache-ului de scriere pentru dispozitivele USB externe și utilizarea setării Eliminare rapidă, în loc de Performanță mai bună. Nivelurile de performanță sunt aproape aceleași pentru ambele opțiuni și scapi de clicurile pentru eliminarea în siguranță. Lasă-ne un comentariu despre experiența ta cu eliminarea în siguranță a dispozitivelor hardware.