Cum instalezi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows

Imprimantele sunt o prezență familiară în case și birouri. Pentru a putea să tipărești ceva cu imprimanta ta, trebuie mai întâi să o conectezi la calculatorul tău și să o instalezi. Cea mai comună metodă de a face acest lucru este prin intermediul unui cablu USB. Dacă nu știi cum să faci asta, acest ghid este pentru tine: îți arătăm cum să configurezi o imprimantă locală pe orice calculator cu Windows, folosind o conexiune USB. Hai să începem:

IMPORTANT: Acest ghid acoperă situațiile în care instalezi o imprimantă locală folosind Windows și opțiunile prezente în sistemul de operare, pentru adăugarea de imprimante. Discutăm întâi despre Windows 10, apoi despre Windows 7 și apoi despre Windows 8.1. La final, îți arătăm cum se instalează o imprimantă locală și folosind programul de instalare oferit de producătorul ei. Prin imprimantă locală ne referim la orice tip de imprimantă pe care o conectezi direct la calculatorul tău prin intermediul unui cablu USB.

Cum instalezi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows 10, folosind expertul de instalare din sistemul de operare

În Windows 10, adăugarea unei imprimante locale înseamnă, de multe ori, simpla conectare a imprimantei la un port USB de pe PC-ul tău și apoi pornirea imprimantei. Pentru a vedea dacă s-a instalat corect, ori pentru a instala o imprimantă locală folosind un port paralel, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe pictograma Setări din Meniul Start.

Windows, imprimanta

În aplicația Setări, deschide secțiunea Dispozitive. Poți să observi că subtitlul spune „Bluetooth, imprimante, mouse”. Partea care ne interesează pe noi este cea de imprimante.

Windows, imprimanta

În continuare, selectează Imprimante și scanere în partea stângă a ferestrei și uită-te după secțiunea cu același nume din dreapta. Acolo vezi imprimantele care sunt deja instalate de Windows 10. Unele dintre ele sunt imprimante virtuale, precum convertoare software în formatul PDF, sau aplicații de captură de ecran precum Snagit.

Windows, imprimanta

Acum există două posibilități:

  • Imprimanta pe care ai conectat-o la calculator a fost deja instalată de Windows 10, sau
  • Imprimanta pe care ai conectat-o nu a fost deja instalată

Dacă te afli în prima situație, atunci ai terminat: mergi mai departe și începe să îți folosești imprimanta. Dacă te afli în cea de-a doua situație, nu vezi imprimanta afișată în listă. Pornește-o și apoi apasă pe butonul „Adăugați o imprimantă sau un scaner”.

Windows, imprimanta

Windows 10 începe să caute după imprimante și scanere și afișează tot ce găsește într-o listă dedesubt. Dacă îți găsește imprimanta locală, apasă pe ea.

Windows, imprimanta

Apoi, apasă pe butonul „Adăugare dispozitiv”.

Windows, imprimanta

Dacă PC-ul tău cu Windows 10 nu detectează imprimanta locală, apasă pe legătura rapidă care spune „Imprimanta pe care o doresc nu se află în listă”.

Windows, imprimanta

Windows 10 deschide un expert de instalare numit „Adăugare imprimantă”. Aici ai câteva opțiuni diferite. Ele includ opțiuni pentru adăugarea de imprimante de rețea, precum și de imprimante locale. Cum tu vrei să instalezi o imprimantă locală, alege opțiunea care spune:

  • „Imprimanta mea este ceva mai veche. Doresc ajutor pentru a o găsi.”
  • „Adăugați o imprimantă locală sau o imprimantă de rețea cu setări manuale”

Noi îți recomandăm să o alegi pe prima și să lași expertul de instalare să caute imprimanta. Apoi, urmează instrucțiunile expertului pentru a configura imprimanta.

Windows, imprimanta

Dacă PC-ul tău tot nu detectează imprimanta, ar trebui să încerci și opțiunea care te lasă să alegi setările manual. Totuși, înainte de a face acest lucru, ai grijă să citești documentația imprimantei, deoarece trebuie să specifici manual detaliile despre ea.

Windows, imprimanta

Urmează instrucțiunile expertului de instalare și introdu detaliile care îți sunt solicitate.

Cum instalezi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows 7, folosind expertul de instalare din sistemul de operare

În Windows 7, pentru a instala o imprimantă locală, conecteaz-o la unul dintre porturile USB disponibile și așteaptă puțin. Imprimanta ar trebui să fie detectată și instalată automat de către sistemul de operare.

Pentru a vedea dacă imprimanta a fost instalată automat, folosește Panoul de control. Deschide Meniul Start și apoi dă clic pe scurtătura Panou de control.

Windows, imprimanta

În Panoul de control, deschide „Hardware și dispozitive” și apoi dă clic pe „Dispozitive și imprimante”.

Windows, imprimanta

Dacă imprimanta ta a fost instalată automat de Windows 7, ea ar trebui să fie afișată în secțiunea Imprimante și faxuri.

Windows, imprimanta

Dacă imprimanta nu a fost identificată și configurată automat de către calculatorul tău cu Windows 7, dă clic pe butonul „Adăugare imprimantă” din partea de sus a ferestrei.

Windows, imprimanta

Apoi apasă pe butonul „Adăugare imprimantă locală” și introdu manual setările de configurare ale imprimantei, așa cum sunt ele detaliate în documentația ei.

Windows, imprimanta

Urmează instrucțiunile expertului de instalare, introdu detaliile care îți sunt solicitate și totul ar trebui să fie OK.

Cum instalezi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows 8.1, folosind expertul de instalare din sistemul de operare

În Windows 8.1, imprimantele locale pe care le instalezi prin intermediul cablurilor USB la calculatorul tău, sunt detectate și instalate automat. Totuși, dacă a ta nu este, ori dacă folosești o imprimantă locală pe care o conectezi printr-un port paralel, de exemplu, cea mai ușoară metodă de a o instala este să folosești Setările PC. Conectează imprimanta la calculator, deschide Setăril PC și apasă pe „PC-uri și dispozitive” în partea stângă.

Windows, imprimanta

Acum selectează Dispozitive în coloana din partea stângă a ecranului.

Windows, imprimanta

Pe partea dreaptă a ecranului, ar trebui să vezi imprimanta listată în secțiunea Imprimante, dacă a fost deja detectată și configurată de către Windows 8.1.

Windows, imprimanta

Dacă nu a funcționat, ori dacă ești un utilizator mai conservator, poate preferi să folosești vechiul Panou de control.

Deschide Panoul de control și navighează la „Hardware și sunete” și apoi la „Dispozitive și imprimante”. Dacă imprimanta a fost detectată de calculatorul tău cu Windows 8.1 și a fost deja configurată, ar trebui să o vezi afișată în secțiunea Imprimante.

Windows, imprimanta

Dacă imprimanta nu a fost setată și identificată corect, poți să o instalezi manual apăsând pe butonul „Adăugare imprimantă” din partea de sus a ferestrei.

Windows, imprimanta

Apoi, urmează pașii expertului de instalare pentru a adăuga imprimanta pe calculatorul tău. Dacă ea nu este detectată de Windows 8.1, apasă pe „Imprimanta pe care o doresc nu se află în listă”.

Windows, imprimanta

Selectează opțiunea care spune „Adăugați o imprimantă locală sau o imprimantă de rețea cu setări manuale” și introdu manual detaliile de configurare pentru imprimanta ta.

Windows, imprimanta

Probabil ar trebui să citești documentația imprimantei tale pentru a vedea exact ce setări trebuie să faci pentru a o configura manual.

Cum instalezi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows, folosind software-ul de instalare al imprimantei

Dacă imprimanta a venit împreună cu software-ul său propriu de instalare, poate preferi să îl folosești pe acesta pentru a îți adăuga imprimanta. Acest tip de software vine de obicei cu instrumente suplimentare, în funcție de modelul imprimantei tale. Ia-ți suportul media (CD sau DVD) și pune-l în DVD reader-ul tău, ori mergi online și descarcă driverele de pe saitul producătorului imprimantei. Dacă alegi cea de-a doua metodă, asigură-te că descarci driverele corecte și software-ul potrivit pentru modelul imprimantei tale și sistemul tău de operare.

Iată o listă cu paginile de descărcare drivere ale celor mai populare mărci de imprimante: Brother, Canon, Epson, HP, Samsung.

Windows, imprimanta

De obicei, atât pe suportul media optic cât și atunci când descarci software-ul imprimantei, primești un fișier executabil pe care trebuie să îl execuți, numit setup.exe sau ceva similar. Acesta lansează un expert de instalare și, în funcție de modelul imprimantei tale, poți să configurezi mai multe sau mai puține setări și opțiuni. De exemplu, expertul de instalare pentru imprimanta noastră Canon Pixma MX535 ne dă opțiunea de a alege limba, regiunea de rezidență și, cel mai important, folderul unde vrem să instalăm software-ul. Pe lângă drivere, expertul de instalare al imprimantelor include și alte aplicații pentru configurarea lor, personalizarea imprimatelor, dar și pentru scanarea sau formarea de numere telefonice în cazul în care ai o imprimantă multifuncțională.

Windows, imprimanta

Citește întotdeauna ce face fiecare aplicație și selectează-le doar pe cele care crezi că îți vor fi utile.

Concluzie

Așa cum ai văzut în acest tutorial, instalarea unei imprimante locale este ușoară dacă o conectezi prin intermediul unui cablu USB la calculatorul tău cu Windows. Însă dacă este vorba de o imprimantă mai veche, ori dacă o conectezi la calculatorul tău printr-un port paralel, de exemplu, este posibil să fie nevoie să o instalezi manual. Indiferent de situație, acum știi cum să instalezi o imprimantă locală. Dacă ai întrebări, lasă-ne un comentariu mai jos. Vom încerca să facem tot ce putem pentru a te ajuta.