Cum adaugi o imprimantă locală pe calculatorul tău cu Windows 10, folosind un cablu USB

Imprimantele sunt o prezență familiară în case și birouri. Pentru a putea să tipărești ceva cu imprimanta ta, trebuie mai întâi să o conectezi la calculatorul tău și să o instalezi. Cea mai comună metodă de a face acest lucru este prin intermediul unui cablu USB. Dacă nu știi cum să faci asta, acest ghid este pentru tine: îți arătăm cum să configurezi o imprimantă locală pe orice calculator cu Windows, folosind o conexiune USB. Hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid acoperă situațiile în care instalezi o imprimantă locală folosind Windows 10 și opțiunile prezente în sistemul de operare pentru adăugarea de imprimante. De asemenea, discutăm despre cum se adaugă o imprimantă locală folosind setări manuale și cum instalezi o imprimantă locală folosind software-ul și driverele oferite de producătorul ei (citește ultima secțiune din tutorial pentru asta). Prin imprimantă locală ne referim la orice tip de imprimantă pe care o conectezi direct la calculatorul tău prin intermediul unui cablu USB. Dacă ai o imprimantă wireless, ar trebui să citești acest ghid: Cum instalezi o imprimantă wireless în rețeaua ta Wi-Fi.

Pasul 1. Conectează imprimanta locală la PC-ul tău cu Windows 10 folosind un cablu USB și un port USB liber, apoi pornește-o

În Windows 10, adăugarea unei imprimante locale înseamnă, de multe ori, simpla conectare a imprimantei la un port USB de pe PC-ul tău și apoi pornirea imprimantei. Dacă Windows 10 o detectează corect și găsește driverele potrivite pentru ea, ar trebui să vezi un mesaj în colțul dreapta jos al ecranului care îți confirmă acest lucru.

Adăugare imprimantă locală în Windows 10: Se configurează un dispozitiv

Imediat ce Windows 10 termină de instalat imprimanta, îți spune că dispozitivul este gata și că imprimanta este configurată și pregătită pentru a fi utilizată. Deci, acum poți începe să o folosești.

Imprimanta este configurată și pregătită

Dacă imprimanta ta locală nu s-a instalat, urmează pașii următori:

Pasul 2. Cum adaugi o imprimantă locală în Windows 10 folosind funcțiile standard ale sistemului de operare

Pentru a verifica și vedea dacă imprimanta s-a instalat corect sau pentru a instala o imprimantă locală manual, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe pictograma Setări din Meniul Start sau să apeși simultan pe tastele Windows + I.

În aplicația Setări, deschide secțiunea Dispozitive. Poți să observi că descrierea spune “Bluetooth, imprimante, mouse”. Partea care ne interesează pe noi este cea de imprimante.

Categoria Dispozitive din Setările Windows 10

În continuare, selectează Imprimante și scanere în partea stângă a ferestrei pentru a accesa secțiunea cu același nume în dreapta. Acolo vezi imprimantele care sunt deja instalate de Windows 10. Unele dintre ele sunt imprimante virtuale, precum convertoare software în formatul PDF sau aplicații de captură de ecran precum Snagit.

Secțiunea Imprimante și scanere din Setările Windows 10

Acum există două posibilități:

  • Imprimanta pe care ai conectat-o la calculator a fost deja instalată de Windows 10, sau
  • Imprimanta pe care ai conectat-o nu a fost instalată

Dacă te afli în prima situație, atunci ai terminat: mergi mai departe și poți începe să îți folosești imprimanta. Dacă te afli în cea de-a doua situație, nu vezi imprimanta afișată în listă. Pornește-o și apoi apasă pe butonul “Adăugați o imprimantă sau un scaner”.

Adăugați o imprimantă sau un scaner

Windows 10 începe să caute după imprimante și scanere și afișează tot ce găsește într-o listă, dedesubt. Dacă îți găsește imprimanta locală, Windows 10 ar trebui să încerce să îi instaleze driverele automat. Poți urmări procesul de instalare în bara de progres afișată sub numele ei.

O imprimantă este instalată de Windows 10

După ce a terminat, bara de progres dispare. Apoi poți vedea, în lista de imprimante și scanere, că imprimanta locală a fost adăugată la PC-ul tău cu Windows 10.

Imprimanta locală a fost instalată în Windows 10

Dacă totul a funcționat cum trebuie, acum îți poți folosi imprimanta locală pentru, evident, a tipări orice vrei tu, din orice aplicație sau program (chiar și de pe un site web). 😊

Pasul 3. Cum adaugi o imprimantă locală în Windows 10 cu setări manuale

Dacă ai o imprimantă mai veche sau una mai exotică, Windows 10 s-ar putea să nu reușească să o identifice și să facă singur instalarea ei. În acest caz, în secțiunea ”Imprimante și scanere” din aplicația Setări, apasă pe legătura numită “Imprimanta pe care o doresc nu se află în listă”.

Imprimanta pe care o doresc nu se află în listă

Apoi, Windows 10 deschide un expert de instalare numit “Adăugare imprimantă”. Aici ai câteva opțiuni diferite. Acestea includ opțiuni pentru adăugarea de imprimante de rețea, precum și de imprimante locale. Cum tu vrei să instalezi o imprimantă locală, alege opțiunea care spune:

  • “Imprimanta mea este ceva mai veche. Doresc ajutor pentru a o găsi.” sau
  • “Adăugați o imprimantă locală sau o imprimantă de rețea cu setări manuale”

Noi îți recomandăm să o alegi pe prima și să lași expertul de instalare să caute imprimanta. Apoi, urmează instrucțiunile expertului pentru a configura imprimanta.

Imprimanta mea este ceva mai veche. Doresc ajutor pentru a o găsi.

Dacă PC-ul tău tot nu detectează imprimanta, ar trebui să încerci și opțiunea care te lasă să alegi setările manual. Totuși, înainte de a face acest lucru, ai grijă să citești documentația imprimantei, deoarece trebuie să specifici manual unele detalii despre ea.

Adăugați o imprimantă locală sau o imprimantă de rețea cu setări manuale

Urmează instrucțiunile expertului de instalare și introdu detaliile care îți sunt solicitate pentru a adăuga imprimanta la Windows 10. Primul pas este să alegi unul din porturile de imprimantă disponibile pe PC-ul tău sau să creezi unul nou. După ce faci acest lucru, apasă pe Următorul.

Selectarea sau crearea unui port de imprimantă

Mai departe, Windows 10 îți arată o listă cu producători și modele de imprimante. Acestea sunt toate imprimantele pentru care Windows 10 are deja drivere. Dacă îți găsești imprimanta locală în liste, selectează modelul ei și apasă pe Următorul pentru a o instala.

Lista de imprimante pentru care Windows 10 are drivere

Dacă nu reușești să îți găsești imprimanta în liste, dar ai deja driverele ei salvate undeva pe calculatorul tău cu Windows 10, apasă pe butonul ”Disc disponibil”.

Opțiunea Disc disponibil

În fereastra de dialog ”Instalare de pe disc”, tastează locația driverelor pentru imprimantă sau apasă pe Răsfoire și navighează acolo unde le-ai salvat. După ce faci acest lucru, apasă pe OK.

Selectarea locației driverelor pentru imprimanta locală

Apoi, expertul îți arată lista de drivere de imprimantă pe care le-a găsit în locația specificată de tine. Selectează modelul tău de imprimantă și apasă pe Următorul.

Selectarea modelului de imprimantă

În continuare, expertul ”Adăugare imprimantă” s-ar putea să te întrebe ce versiune de driver vrei să folosești. Acest dialog apare doar dacă Windows 10 sau tu deja ați instalat un driver pentru imprimantă. Altfel, nu ar trebui să apară. În cazul în care primești această întrebare, poți să alegi fie să continui să folosești driverul existent, fie să îl înlocuiești. Dacă vrei să continui să instalezi imprimanta locală cu setări manuale, alege cea de-a doua opțiune.

Apoi, Windows 10 îți cere să alegi un nume pentru imprimantă. Scrie-l pe cel pe care vrei să î-l dai și apasă pe Următorul.

Alegerea unui nume pentru imprimanta locală

La pasul următor, introdu câteva detalii (nume, locație, comentarii) despre imprimanta locală, dacă vrei să o partajezi cu rețeaua ta locală. Altfel, alege ”Nu se partajează această imprimantă”.

Opțiuni pentru partajarea imprimantei

Asta a fost tot: acum ai reușit să îți adaugi imprimanta locală la calculatorul tău cu Windows 10. Expertul îți spune că poți să tipărești o pagină de test dacă vrei. În caz contrar, poți să închizi expertul de instalare al imprimantei, apăsând pe Terminare.

Imprimare pagină de testare și finalizare instalare imprimantă locală

Ce faci însă dacă niciuna din metodele de instalare a unei imprimante pe care ți le-am arătat nu funcționează? În acel caz, sau dacă pur și simplu vrei acces la toate aplicațiile și funcțiile oferite de producătorul imprimantei tale, ar trebui să încerci următoarea metodă:

Metoda recomandată de a adăuga o imprimantă locală în Windows10: Folosește kitul de instalare al driverelor și software-ului pentru imprimantă

Dacă imprimanta a venit împreună cu software-ul său propriu de instalare, poate preferi să îl folosești pe acesta pentru a îți adăuga imprimanta. Acest tip de software vine de obicei cu instrumente suplimentare, în funcție de modelul imprimantei. Ia-ți suportul media (CD sau DVD) și pune-l în DVD reader-ul tău, ori mergi online și descarcă driverele de pe site-ul producătorului imprimantei. Dacă alegi cea de-a doua metodă, asigură-te că descarci driverele corecte și software-ul potrivit pentru modelul imprimantei tale.

Link descărcare drivere pentru o imprimantă HP

Iată o listă cu paginile de descărcare drivere ale celor mai populare mărci de imprimante: Brother, Canon, Epson, HP, Samsung.

De obicei, atât pe suportul media optic, cât și atunci când descarci software-ul imprimantei, primești un fișier executabil pe care trebuie să îl execuți, numit setup.exe sau ceva similar. Acesta lansează un expert de instalare și, în funcție de modelul imprimantei tale, poți să configurezi mai multe sau mai puține setări și opțiuni. De exemplu, expertul de instalare pentru o imprimantă HP F4280 ne lasă să citim fișierul Readme și să instalăm imprimanta, dar asta este tot.

Expertul de instalare pentru o imprimantă HP

Alte imprimante vin cu software care îți dă opțiuni și pentru a alege limba, regiunea de rezidență și, cel mai important, ce aplicații sunt instalate. Pe lângă drivere, expertul de instalare al imprimantelor include și alte aplicații pentru configurarea lor, personalizarea imprimatelor, dar și pentru scanarea sau formarea de numere telefonice, în cazul în care ai o imprimantă multifuncțională. Dacă ai aceste opțiuni, citește întotdeauna ce face fiecare aplicație și selectează-le doar pe cele care crezi că îți vor fi utile. Apoi, parcurge pașii expertului de instalare pentru a adăuga imprimanta la PC-ul tău cu Windows 10.

O imprimantă HP este instalată în Windows 10

După ce imprimanta locală a fost adăugată la PC-ul tău cu Windows 10, poți începe să o folosești cum vrei tu.

Ai și alte întrebări legate de cum se adaugă o imprimantă locală în Windows 10?

Așa cum ai văzut în acest tutorial, instalarea unei imprimante locale este ușoară dacă o conectezi prin intermediul unui cablu USB la calculatorul tău cu Windows. Însă, dacă este vorba de o imprimantă mai veche, este posibil să fie nevoie să o instalezi manual. Indiferent de situație, acum știi cum să instalezi o imprimantă locală în Windows 10. Dacă ai întrebări, lasă-ne un comentariu mai jos. Vom încerca să facem tot ce putem pentru a te ajuta.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează