Recenzie TP-LINK Archer C7 - Ce poate un router vechi dar bun?

Rating

Performanța wireless

În următoarele secțiuni discutăm despre teste și performanțe reale, nu teoretice. Dar, mai întâi, să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Routerul a fost așezat în sufragerie.

""

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 200 Mbps. Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de TP-LINK Archer C7, l-am comparat cu TP-LINK Archer C8 (fratele său puțin mai scump) și ASUS RT-AC56U - un router de la competiție, la un preț similar.

Mai întâi am evaluat rețeaua wireless la 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului wireless din fiecare cameră, folosind o aplicație numită inSSIDer. După cum puteți vedea în graficul de mai jos, puterea semnalului wireless este puțin mai slabă decât cea a routerelor cu care l-am comparat, în camerele care sunt mai departe de router.

""

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet oferită de acest router. Când vine vorba de viteza medie de descărcare a datelor, TP-LINK Archer C7 a fost întrecut de celelalte două routere.

""

Am observat același trend și când vine vorba de viteza de încărcare (upload) a datelor, cu o singură excepție: sufrageria (camera unde routerul a fost amplasat). În această cameră, routerul a fost la fel de rapid ca și fratele său mai scump - TP-LINK Archer C8.

""

Pentru ultimul set de măsurători pe rețeaua wireless la 2.4 GHz, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a transfera un fișier de 350 MO prin rețea și a măsura viteza medie de descărcare și încărcare a datelor. Din nou, TP-LINK Archer C7 a fost întrecut de concurenții săi.

""

La fel și când am măsurat viteza de încărcare, cu excepția unei camere unde TP-LINK Archer C7 a fost mai bun decât celelalte routere.

""

Concluzia pe care o putem trage din măsurătorile noastre pentru rețeaua wireless la 2.4 GHz este că viteza oferită de TP-LINK Archer C7 este bună în camerele apropiate de router. Dacă ai o casă ori un apartament mai mare, cu cât te depărtezi de el, vitezele de transfer oferite tind să fie mai slabe decât cele oferite de alte routere.

După aceea am trecut la rețeaua wireless la 5 GHz și am repetat același set de măsurători. Mai întâi am evaluat evoluția semnalului wireless în fiecare cameră. După cum vedeți mai jos, puterea semnalului a fost bună, exceptând în spațiul cel mai depărtat față de router: balconul mediu.

""

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteaza conexiunii la internet, folosind rețeaua wireless la 5 GHz. Viteza de descărcare a fost foarte bună în camerele apropiate de router dar a scăzut destul de mult în camerele mai depărtate de el.

""

Când am măsurat viteza de încărcare a datelor, TP-LINK Archer C7 a oferit rezultate foarte bune, asemănătoare cu cele oferite de fratele său mai mare - TP-LINK Archer C8.

""

Am revenit la LAN Speed Test Lite și am transferat un fișier de 350 MO prin rețea, între două calculatoare. Când am măsurat viteza de descărcare, TP-LINK Archer C7 a performat bine în camerele apropiate de router și mai puțin bine în cele depărtate de el.

 

""

Același trend a fost observat și pentru viteza de încărcare (upload) a datelor pe rețeaua wireless la 5GHz.

""

TP-LINK Archer C7 este capabil să ofere descărcări și încărcări de date la viteze foarte bune, pe rețeaua wireless la 5 GHz, în apartamente de dimensiuni mici și medii. Dacă aveți o casă ori un apartament mai mare, atunci vitezele oferite în locațiile mai depărtate de router nu vor fi foarte satisfăcătoare.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung. Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. După cum vedeți mai jos, TP-LINK Archer C7 a oferit o viteză maximă de descărcare a datelor de 790.88 Mbps, ceea ce este bine, dar nu suficient de aproape de Gigabitul promis. Când vine vorba de viteza de încărcare a datelor pe internet, RDS nu permite rate de transfer mai mari de 200 Mbps. TP-LINK Archer C7 ne-a oferit un maxim de 135.59 Mbps.

""

Pentru ultima măsurătoare, am transferat un fișier de 883 MO prin rețea între aceleași două calculatoare, conectate prin cablu Ethernet. De data asta, TP-LINK Archer C7 a performat bine, oferind viteze de încărcare și descărcare a datelor de aproximativ 900 Mbps.

""

În testele noastre, TP-LINK Archer C7 oferă conexiuni Ethernet rapide, dar nu suficient de rapide încât să atingă Gigabitul promis.

Caracteristici suplimentare

TP-LINK Archer C7 oferă câteva caracteristici suplimentare, pe lângă cele standard pe care le aștepați de la orice router wireless:

  • Guest Network - se pot crea un maximum de două rețele wireless pentru oaspeți, care oferă acces la internet dar nu și acces la celelalte dispozitive din rețea. Ne-a plăcut faptul că poti seta un program de funcționare pentru fiecare rețea Guest.
""
  • Parental Control - un set de controale parentale de bază, care permit utilizatorilor să controleze accesul la internet pe dispozitivele folosite de copii. Ni s-a părut destul de greu de configurat în comparație cu ce oferă alți producători de routere.
  • Access Control - acest router oferă abilitatea de a crea diverse tipuri de reguli avansate care se aplică pentru traficul din rețea. Din nou, această caracteristică este greu de utilizat de utilizatorii mai novici.
  • Secondary Connection - o caracteristică disponibilă doar pentru conexiunile PPPoE. Dacă furnizorul de servicii de internet oferă o a doua conexiune de tipul Dynamic/Static IP pentru a te conecta la rețea, atunci poți activa și folosi această a doua conexiune.
  • TP-LINK Tether - o aplicație mobilă pentru iOS și Android care-ți permite să-ți administrezi routerul de pe smartphone. Poți vedea starea de funcționare a routerului, cine este online, ce privilegii are, etc. Din păcate nu există și o versiune pentru Windows Phone a acestei aplicații.

Caracteristicile extra oferite de acest router sunt utile dar tind să fie greu de configurat, mai ales pentru utilizatorii obișnuiți care nu știu prea multă rețelistică.

Notă produs 4/5

Verdict

TP-LINK Archer C7 nu este un router wireless nou. Se găsește pe piață de ceva vreme și are o reputație destul de solidă, dobândită, în mare parte, pe merit. Pentru un router care costă aproximativ 400 de lei, primești performanțe bune pe care poți conta și un router care poate fi montat oriunde, inclusiv pe un perete. Singurul punct slab al acestui router este aria de acoperire, el fiind mai puțin capabil decât alte routere concurente în a oferi viteze de transfer bune în case ori apartamente de mari dimensiuni.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează