Review TP-Link Archer C1200: Noul rege al routerelor accesibile

Review TP-Link Archer C1200: Noul rege al routerelor accesibile
Rating

Piața routerelor ieftine a avut parte de multe modele noi lansate în ultimele luni. Deși nu sunt cele mai rapide ori cele mai complexe dispozitive de acest gen, ele tind să ofere bazele de care au nevoie majoritatea oamenilor. Unul dintre cele mai noi routere în această nișă este TP-Link Archer C1200. Acest router WiFi vine la un preț accesibil pe care oricine și-l poate permite și oferă suport pentru cele mai noi tehnologii wireless care domină piața rețelisticii. Dacă vrei să afli părerea noastră despre acest router și dacă se potrivește nevoilor tale, citește această recenzie:

Reclamă

TP-Link Archer C1200 reprezintă o alegere foarte bună pentru apartamente mici și medii, cât și pentru utilizatorii care nu își doresc neapărat facilități avansate și pentru care prețul redus reprezintă un criteriu foarte important.

Oferă facilități moderne de rețelistică, viteză bună și un semnal stabil, totul la un preț accesibil oricui.

Pro și contra

Routerul TP-Link Archer C1200 are foarte multe atuuri:

  • Un preț foarte bun
  • Oferă toate lucrurile de bază necesare unui utilizator, inclusiv o aplicație pentru smartphone
  • Hardware modern care emite un semnal WiFi stabil
  • Viteza de pe rețeaua wireless la 5 GHz este una dintre cele mai bune oferite de routerele din această zonă de preț
  • Poate fi montat pe pereți

Există și câteva neajunsuri:

  • Aplicația pentru smartphone poate fi folosită doar dacă smartphone-ul este conectat la rețeaua wireless emisă de router
  • Routerul este un magnet pentru praf și amprente
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

TP-Link Archer C1200 este succesorul modelului TP-Link Archer C7 și își bate predecesorul la toate capitolele. Este un router accesibil, cu hardware "la zi" și tehnologii WiFi moderne. Prețul său este pentru buzunarul oricui și pentru banii plătiți pentru el, toate nevoile de bază îți vor fi satisfăcute. Cât timp nu ai un apartament foarte mare și o rețea cu foarte multe dispozitive, TP-Link Archer C1200 este unul dintre cele mai bune routere ieftine pe care le poți cumpăra. Foarte puține routere din nișa sa ne-au plăcut la fel de mult.

TP-Link Archer C1200 vine într-o cutie verde cu alb. Pe partea frontală este o poză mare cu routerul și o listă cu cele mai importante caracteristici.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Pe spatele cutiei, TP-LINK oferă informații detaliate despre cele mai importante facilități oferite de TP-Link Archer C1200 și o comparație cu alte modele ale companiei. Putem spune că acest router este succesorul bătrânului TP-Link Archer C7. De asemenea, aspectul său este foarte similar cu cel al vechiului model.

În cutie se găsesc următoarele elemente: routerul, alimentarea, un cablu de rețea, un ghid pentru configurarea rapidă, informații despre suportul tehnic oferit, garanția și un pliant despre gama de smartphone-uri TP-LINK Neffos. Dacă ești curios să afli mai multe despre aceste telefoane, citește mai întâi acest review: TP-LINK Neffos X1.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Experiența de despachetare oferită de routerul TP-Link Archer C1200 este rapidă și eficientă. În pachet găsim routerul wireless și accesoriile obișnuite pentru un router cu un preț accesibil.

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer C1200 are un procesor Broadcom BCM47189 la frecvența de 900 MHz, 128 MO de RAM și 16 MO spațiu de stocare pentru firmware. De asemenea, oferă suport pentru 2x2 MU-MIMO, ceea ce este ideal pentru un router cu preț redus. Este un router dual-band, cu o lățime de bandă maximă totală de 867 Mbps pentru frecvența de 5 GHz și 300 Mbps pentru frecvența de 2,4 GHz. însemnând un total de 1167 Mbps. De asemenea, routerul poate lucra cu următoarele standarde wireless: IEEE 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n și 802.11ac.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Pe spatele routerului se află următoarele: mufa pentru alimentare, butonul pentru pornire/oprire, mufa pentru resetare, portul USB 2.0, portul pentru conexiunea la internet, patru porturi Ethernet care merg la 1 Gbps și butonul WPS. De asemenea, pe partea din spate sunt montate și cele trei antene externe, care nu pot fi demontate.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Pe fundul routerului sunt câteva găuri speciale pentru montarea lui pe pereți, atunci când este necesar.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

În ceea ce privește mărimea sa, TP-Link Archer C1200 nu este foarte mare, el având 243 mm în lungime, 160,6 mm în lățime și 32,5 mm în grosime. De asemenea, routerul cântărește 1045 de grame.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui router, mergi la această pagină: TP-Link Archer C1200 Specificații tehnice.

Reclamă

Configurarea routerului TP-Link Archer C1200 nu este o sarcină dificilă. Dacă urmezi expertul pentru configurarea rapidă, vei termina în câteva minute. Acesta începe prin a îți recomanda să-ți schimbi numele contului de administrator și parola implicite. Îți recomandăm să nu folosești clasicele admin/admin și să schimbi și numele standard de utilizator, nu doar parola.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Expertul pentru configurarea rapidă îți cere fusul orar în care te afli și te ajută să detectezi tipul conexiunii la internet. După aceea îți cere detaliile necesare conectării la internet și te roagă să configurezi lucruri de bază pentru rețeaua WiFi (numele și parola folosite pentru conectare). La final, îți arată un sumar al setărilor tale și-ți testează conexiunea la internet.

Când ai terminat configurarea rapidă, poți vedea interfața de administrare a routerului. Aceasta folosește mult alb, verde și albastru. Este organizată foarte logic și poți găsi destul repede ceea ce cauți. Firmware-ul încarcă mai întâi setările de bază, unde majoritatea utilizatorilor vor dori să umble. Dar, dacă vrei personalizare reală, trebuie să accesezi fila Advanced (Avansat).

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Aici vei găsi toate setările disponibile pentru TP-Link Archer C1200. Interfața este mult mai aglomerată, cu mult mai multe opțiuni de configurare. Utilizatorii cunoscători nu vor avea probleme în a găsi ceea ce îi interesează.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Dar, utilizatorii mai puțin pricepuți, vor trebui să acceseze documentația de ajutor pentru a se descurca. Din fericire, aceasta este disponibilă cu un clic pe semnul întrebării afișat în colțul din dreapta sus. Când îl apeși, vezi o descriere detaliată a setărilor de pe pagina unde te afli.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Interfața de utilizare este disponibilă în puține limbi, iar limba română nu este printre ele. Este mai bine decât a avea interfața doar în engleză, dar mai puțin decât oferă routerele altor companii ca suport lingvistic.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Pentru administrarea routerului, ți se dă acces și la aplicația TP-Link Tether pentru Android și iOS. Noi am testat doar versiunea pentru Android. Cu ajutorul ei, poți schimba setări simple precum cele listate în captura de ecran de mai jos. De asemenea, poți folosi aplicația doar dacă smartphone-ul tău este conectat la rețeaua WiFi emisă de TP-Link Archer C1200.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

De asemenea, cu ajutorul ei poți afla starea de funcționare a routerului, câte dispozitive sunt conectate, poți afla parola rețelei wireless, etc.

TP-Link Archer C1200
TP-Link Archer C1200

Ne-am dorit să putem folosi TP-Link Tether și când nu suntem acasă. Din păcate, această facilitate este rezervată doar pentru routerele premium, mai scumpe, din portofoliul TP-Link.

Când am terminat de configurat totul, ne-am conectat toate dispozitivele la rețea: calculatoare desktop, tablete, laptopuri, prize inteligente, o imprimantă wireless, o consolă și câteva smartphone-uri. Nu am avut probleme în realizarea conexiunilor și ne-am bucurat de stabilitate în majoritatea camerelor. Dar, în două locuri din apartamentul nostru de test, unde și alte routere cu preț mic tind să se chinuie, am avut de-a face cu câteva deconectări aleatorii ori cu perioade în care viteza pe WiFi era foarte lentă, mai ales pe frecvența de 2.4 GHz.

Un alt mic neajuns este faptul că TP-Link Archer C1200 tinde să fie un magnet pentru praf și amprente. Dacă vrei să arate bine, trebuie să-l cureți mai frecvent decât pe alte routere.

Dacă vrei să afli detalii despre performanțele reale de care este capabil TP-Link Archer C1200 și cum se compară cu alte routere AC1200, mergi la pagina doi din acest review.

Descoperă: Smarthome Recomandate Rețea și Internet Wireless