Review ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL - Ce poate un smartphone mid-range?

Rating

Experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone 2 Laser (ZE500KL)

Camera principală de pe ASUS ZE500KL se bazează pe un senzor Pixel Master de 13 megapixeli realizat de Toshiba. Acesta vine dotat cu un focus laser automat care permite focalizarea în numai 0,3 secunde, o caracteristică datorită căreia este foarte ușor să realizezi fotografii macro. Experiența de utilizare a camerei este completată de un bliț Dual LED, în două culori. Camera de pe ASUS ZenFone 2 Laser poate să realizeze fotografii la o rezoluție maximă de 4096x3072 pixeli.

Cele cinci elemente prismatice ale lentilei Largan, împreună cu senzorul Toshiba, au reușit să producă o multitudine de imagini cu o calitate bună (în timpul zilei) și care afișează un nivel optim de detalii, saturație și contrast. Totuși, se pare că această cameră are un zgomot mare în imaginile făcute în condiții de lumină slabă. ASUS încearcă să compenseze această problemă cu un mod de lumină scăzută , care reușește, cât de cât, să elimine zgomotul, dar în schimb reduce și din detalii. Pentru a te ajuta în aceste tipuri de situații, am constatat că utilizarea blitțului Dual-LED face o treabă excelentă ca lumină de umplere și, ca atare, te va ajuta să reduci zgomotul din imagini.

Trebuie să menționăm, de asemenea, că ASUS ZenFone 2 Laser oferă o serie de caracteristici ale camerei care nu sunt disponibile în cele mai multe dintre smartphone-urile din categoria mid-range. Vorbim despre disponibilitatea modului Manual, a modului GIF, Time Lapse (camera surprinde mai multe imagini din care le poți alege pe cele mai bune), modul Selfie (permite folosirea camera din spate pentru selfie-uri), modul miniatură (estompează mediul înconjurător față de subiectul nostru desemnat), HDR și altele. Totuși, chiar dacă HDR folosește modul Super Resolution (tehnologia Multiframe Fusion), care combină patru imagini într-una singură foarte detaliată, am reușit destul de rar să obținem rezultate care să fie pe placul nostru. Desigur, poate să fie o problemă legată de mâna șubredă a fotografului.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

În galeria de mai jos, am inclus o serie de fotografii pe care le-am realizat cu ASUS ZenFone 2 Laser. Acestea abordează o gamă largă de subiecte, situații și condiții de iluminare. Din păcate, am reușit să facem doar o singură fotografie în condiții de soare, deoarece fie a plouat, fie a fost înnorat tot timpul în care am testat acest smartphone. Fotografiile au fost făcute folosind setările automate, cu modul Profunzime de câmp și, desigur, modul Lumină scăzută.

În ceea ce privește camera video frontală de 5 megapixeli, aceasta te va ajuta să realizezi o mulțime de selfie-uri foarte bune, în care vei arată foarte bine cu ajutorul efectelor de înfrumusețare disponibile.

Camera poate filma videoclipuri de 1080p la 30 fps cu sunet stereo. În primul clip video am încercat să capturăm un subiect în mișcare dintr-un punct static la 720p. Filmulețul arată destul de bine, cu excepția faptului că era o zi înnorată.

Mai jos vei putea să descoperi un scurt videoclip în care am capturat o panoramă statică. Scuzați imaginea mișcată, dar se pare că atunci când folosești cea mai mare rezoluție disponibilă pentru înregistrări, 1080p, stabilizarea imaginii video nu funcționează prea bine. Dacă vei reduce rezoluția la 720p, stabilizarea imaginii este mult mai eficientă.

Camera folosită de ZenFone 2 Laser (ZE500KL) este un mare plus pentru acest smartphone. Este dotată cu o mulțime de caracteristici și opțiuni, atât în zona de hardware cât și în cea de software, care îți vor permite să captezi imagini de bună calitate chiar și în condiții de lumină slabă.

Android 5.0 Lollipop, ASUS ZenUI și aplicațiile preinstalate

ASUS ZenFone 2 Laser (ZE500KL) rulează Android 5.0 Lollipop, dar sistemul de operare standard este îmbunătățit cu ajutorul unei interfețe grafice dezvoltate de ASUS. Această interfață, numită ZenUI, include o gamă largă de caracteristici personalizabile și aplicații proprietare create cu scopul de a te ajuta să rezolvi diferite sarcini din viața de zi cu zi într-un mod mai simplu. Aceasta este o caracteristică foarte bună însă, multitudinea de aplicații poate face ca, uneori, interfața să fie un pic mai greoaie. Îți recomandăm să analizezi cu atenție și să păstrezi aplicațiile care te pot ajuta și să le dezinstalezi sau să le dezactivezi pe cele care nu îți sunt utile. Astfel, vei reuși să eviți supraîncărcarea sistemului de operare.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

Pentru a te ajuta în a alege între aplicațiile oferite de ASUS am construit, mai jos, o scurtă listă cu cele mai importante dintre ele și cu ceea ce fac ele:

 • ASUS Suport - oferă informații despre ZenUI și asistență pentru probleme legate de smartphone-uri.

 • MyASUS - îți dă acces la suport 24 de ore din 24 de ore, 7 zile din 7 din partea ASUS.

 • AudioWizard - îți oferă opțiuni de personalizare a sunetului.

 • DataTransfer - te ajută să conectezi ASUS ZenFone 2 Laser la un telefon mai vechi, prin Bluetooth.

 • Do It Later - (favoritul nostru personal) te va ajuta să creezi și să îți organizezi sarcinile de zi cu zi, memento-uri, note și alte instrumente de planificare.

 • KidsMode - este o aplicație foarte interesantă, care va ajuta părinții să controleze ceea ce pot accesa copii lor pe acest smartphone.

 • MiniMovie - va crea videoclipuri din fotografiile salvate în smartphone-ul tău, care pot fi apoi distribuite foarte ușor pe rețelele sociale.

 • Share Link - este o aplicație care te va ajuta să transferi fișiere între smartphone și calculator fără să ai nevoie de o conexiune mobilă.

 • Splendid - îți oferă posibilitatea da a face setări personalizate pentru ecranul IPS.

 • ZenCircle - este o rețea socială care funcționează pe baza unor videoclipuri create pe smartphone.

 • ZenTalk - u n forum dedicat tuturor proprietarilor de ZenFone, care se va dovedi destul de util.

O altă caracteristică legată de ZenUI, care trebuie remarcată, este ecranul său de blocare. Cu un design minimalist, acesta este foarte ușor de modificat și personalizat. De exemplu, vei putea alege o serie de comenzi rapide care să apară pe ecranul de blocare și care te vor trimite direct la aplicațiile lor. În mod implicit vei avea comenzi rapide pentru cameră, telefon și mesagerie.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

ASUS ne oferă o interfață rapidă și frumoasă care poate fi personalizată după dorințele fiecăruia dintre noi. Zen UI reușește să modifice modul în care arată intefața Android standard pentru ne oferi o experiență diferită care se remarcă prin simplitate și intuitivitate.

Performanța în teste sintetice

ASUS ZenFone 2 Laser (ZE500KL) arată ca un pretendent serios la primele locuri din categoria mid-range, în special în ceea ce privește performanța. Pentru a verifica capacitățile sale hardware și pentru a vedea cu adevărat cât de bun este acest smartphone, am rulat o serie de teste sintetice standard. Prima dată am testat performanța procesorului, cu ajutorul Vellamo, o aplicație dezvoltată de Qualcomm.

Primul test pe care l-am rulat a fost Vellamo Multicore și este un test sintetic care are ca scop măsurarea performanței procesorului atunci când rulează mai multe sarcini simultan. După ce a terminat testele, această aplicație a evaluat ASUS ZenFone 2 Laser cu 1455 de puncte. Este un scor bun care plasează ZenFone 2 Laser aproape la egalitate cu ASUS ZenFone 2 și doar un pic mai jos decât un Nexus 5.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

Apoi, având în vedere că există destul de multe aplicații care nu știu cum să folosească mai mult de un nucleu al procesorului, am măsurat cât de bine se descurcă acest smartphone atunci când rulează o singură sarcină. Pentru această situație am utilizat Vellamo Metal , în care ASUS-ul nostru a reușit să obțină 902 de puncte. Aceasta este un scor care plasează ZenFone 2 Laser ZE500KL un pic mai jos decât un Lenovo A7000 care este echipat cu un procesor octa-core de 1,5 GHz (Mediatek MT6752) și care rulează, de asemenea, Android 5.0.

Rezultatul de la acest al doilea test sintetic ne dă o idee mai bună asupra modului în care funcționează în realitate procesorul Qualcomm Snapdragon 410 și accentuează și mai mult faptul că ASUS ZenFone 2 Laser este unul dintre cele mai bune smartphone-uri din categoria mid-range de pe piață.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

După ce am terminat testele pentru procesor, am evaluat acest dispozitiv în ceea ce privește performanța sa în jocuri. Pentru a măsura capacitățile ZenFone 2 Laser am folosit două dintre testele sintetice oferite de GFXBench GL Benchmark , adică Manhattan și T-Rex. Ca de obicei, am luat în considerare doar versiunile lor offscreen , în care smartphone-ul este comparat cu alte platforme independente de acesta. Ambele teste rulează la o rezoluție de 1080p, indiferent de rezoluția nativă a dispozitivului.

În Manhattan Offscreen, Zenfone 2 Laser (ZE500KL) a reușit să randeze doar 111 de cadre. Din păcate, acest rezultat duce smartphone-ul de la ASUS în zona inferioară a listei și reprezintă un rezultat similar cu cele obținute de Samsung Galaxy A3 sau Xiaomi Redmi 2.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

Rezultatul următorului test, T-Rex Offscreen , nu diferă cu mult de primul rulat în GFXBench GL Benchmark, deoarece ASUS ZenFone 2 Laser (ZE500KL) a reușit să randeze doar 290 de cadre (5,2 fps). Acest rezultat nu urcă smartphone-ul prea mult în clasament și rămâne într-o zonă cu telefoane medii precum Samsung Galaxy Ace sau, din nou, Xiaomi Redmi 2.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

După testarea performanțelor în jocuri ale ZenFone 2 laser (ZE500KL), am testat acest smartphone într-o activitate mult mai obișnuită: navigarea pe internet. Pentru acest test am apelat din nou la Vellamo și am folosit testul Explore. Testele de browser care sunt efectuate de către această aplicație măsoară performanța unui dispozitiv atunci când afișează o pagină web care conține tehnologii precum HTML5, CSS3 sau Javascript. Punctajul obținut de ZenFone 2 Laser este consistent, iar cele 1879 puncte plasează acest telefon inteligent la mijlocul clasamentului. Performanța demonstrată de ASUS ZE500KL în ceea ce privește navigarea pe web îl plasează deasupra unor telefoane precum HTC One, Nexus 4 sau Samsung Galaxy S3.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

În această secțiune nu poate lipsi și un test al autonomiei ZenFone 2 Laser (ZE500KL). Pentru a face acest lucru, mai întâi am încărcat complet bateria smartphone-ului și apoi am rulat testul Work battery life oferit de către PCMark. A fost nevoie să rulăm de mai multe ori acest test deoarece a dat mai multe erori însă, la final, am reușit să obținem un rezultat. Ultima încercare de a afla autonomia bateriei de 2070 mAh a arătat că ASUS ZenFone 2 Laser poate funcționa timp de 6 ore în condițiile impuse de acest test sintetic. Este un rezultat bun, care impune smartphone-ul ca un reper important în categoria mid-range.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

Ultimul test pe care l-am efectuat pe acest dispozitiv este legat de viteza conexiunii de internet mobil. Ca atare, am apelat la aplicația Speedtest dezvoltată de Ookla. Am verificat disponibilitatea unui semnal de bună calitate și apoi am rulat o serie de teste sintetice pentru a afla viteza unei conexiuni 4G de la Orange. ASUS Zenfone 2 Laser (ZE500KL) a atins, în zona noastră geografică, o viteza medie de descărcare de 29,34 Mbps și o viteză medie de încărcare de 11,80 Mbps. Spre uimirea noastră, unul dintre aceste teste (pentru care poți vedea o captură de ecran în imaginea de mai jos), a obținut o viteză maximă de descărcare de 68,91 Mbps și o viteză de încărcare de 31,55 Mbps.

ASUS, ZenFone 2, Laser, ZE500KL, review, Android, smartphone

Toate testele sintetice pe care le-am rulat pe ZenFone 2 Laser (ZE500KL) confirmă faptul că are specificații solide pentru un smartphone care este plasat în categoria telefoanelor de buget. Acesta nu îți va permite să joci cele mai exigente jocuri disponibile în Magazinul Google, dar va putea, cu siguranță, să răspundă nevoilor unui utilizator obișnuit. Am fost foarte mulțumiți de performanța oferită de ASUS ZenFone 2 Laser în utilizarea zilnică.

Notă produs 3/5

Verdict

ASUS ZenFone 2 Laser (ZE500KL) este o versiune de buget a mult mai performantului ZenFone 2 (ZE551ML). Acest smartphone păstrează designul ingenios al seriei Zenfone 2, însă într-o formă cu dimensiuni puțin reduse și un ecran de 5 inci. Procesorul cu patru nuclee de 1,2 GHz, cei 2 GO de memorie RAM și posibilitatea de a extinde memoria internă a telefonului cu un card microSD de până la 128 GO sunt mai mult decât suficiente în ceea ce privește performanțele și spațiul pentru aplicații sau jocuri. Ne-am bucurat de caracteristicile de design ale ZenFone 2 Laser, deoarece este evident faptul că cei de la ASUS au fost foarte atenți la ergonomia lui și au reușit creeze un smartphone care este ușor de ținut în mână și are butoane ușor accesibile. Camera oferă o focalizare automată rapidă, bliț dual-LED și o multitudine de moduri de utile, aceste caracteristici fiind rareori disponibile pe un smartphone mid-range.

Există unele probleme în zona de performanță, însă acestea nu sunt insurmontabile și devin acceptabile având în vedere faptul că acesta este un smartphone construit pentru cumpărători cu un buget limitat. Ne-a făcut plăcere să folosim acest telefon și putem spune că ASUS ZenFone 2 Laser (ZE500KL) este unul dintre concurenții importanți la categoria "Alegere de buget". Este un smartphone care are un aspect high-end și performanțe bune, toate la un preț rezonabil.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează