Recenzie Xiaomi Redmi 2 - Un smartphone Android accesibil

Recenzie Xiaomi Redmi 2 - Un smartphone Android accesibil
Rating

Deși Xiaomi nu este un producător tocmai cunoscut pe piața europeană, el este un nume foarte mare în Asia când vine vorba de smartphone-uri și alte dispozitive mobile. Recent, ei au lansat un smartphone Android accesibil la preț, care este vândut și pe piețele vestice. Este numit Xiaomi Redmi 2 și promite să ofere o experiență bună de utilizare, la un preț destul de mic. Am avut șansa să ne jucăm cu acest smartphone timp de aproape două săptămâni și, după multe ore de testare, suntem acum pregătiți să vă spunem ce am aflat despre el, în acest review:

Reclamă

Specificații hardware și ambalaj

Xiaomi Redmi 2 este un smartphone care vine într-un pachet destul spartan. Este vorba de o cutie simplă din carton ce nu îți spune mare lucru despre conținutul ei. În partea frontală, tot ce vezi este logo-ul Mi. Pe partea din spate a cutiei găsești câteva informații, dar majoritatea sunt scrise în limba chineză.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Xiaomi Redmi 2 este primul lucru pe care îl vezi după ce deschizi ambalajul.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Apoi, puse unele peste altele, găsești garanția smartphone-ului, un ghid de pornire rapidă, un încărcător și cablul său USB detașabil. Din păcate, nu primești și un set de căști audio, dar acest lucru pare să devină un obicei pentru mai toți producătorii.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Xiaomi Redmi 2 este disponibil în 5 culori diferite: negru, alb, galben, roz și verde. Așa cum probabil ați observat din imaginile anterioare, modelul pe care l-am testat este varianta neagră.

Redmi 2 vine cu un ecran IPS LCD de 4,7 inci, cu rezoluție HD de 720 x 1280 pixeli la o densitate a pixelilor de 312 ppi. Smartphone-ul rulează pe un procesor de 1,2 GHz cu patru nuclee, 1 GO de memorie RAM și un cip video Adreno 306. De asemenea, primești 8 GO de spațiu de stocare intern și un slot microSD pe care îl poți folosi pentru a adăuga un card microSD de până la 32 de GO. Redmi 2 este alimentat de o baterie litiu-ion polimer de 2200 mAh.

Camera principală folosește un senzor de imagine Omnivision de 8 megapixeli, are o lentilă cu 5 elemente, focus automat și bliț. În partea frontală are o cameră de 2 megapixeli.

Opțiunile de conectivitate includ un port microUSB 2.0, Bluetooth 4.0 și suport wireless pentru standardele 802.11 b/g/n.

Xiaomi Redmi 2 este construit numai din plastic, dimensiunile sale sunt 134 x 67.2 x 9.4 mm și cântărește 133 de grame.

Pentru mai multe informații și specificații detaliate, intră pe site-ul oficial Xiaomi, aici: Specificații Xiaomi Redmi 2.

Xiaomi Redmi 2 este un smartphone adresat utilizatorilor care nu vor să cheltuiască prea mulți bani. Procesorul său cu patru nuclee la 1,2 GHz, cei 1 GO de RAM și camera de 8 MP ar trebui să fie de ajuns pentru a oferi o experiență plăcută de lucru cu sistemul de operare Android.

Construcție și design

Xiaomi Redmi 2 nu impresionează când vine vorba de design-ul său. Nu ne înțelegeți greșit, acest smartphone nu este nici urât, nici prost construit. Atâta doar că ni se pare a fi un smartphone mult prea "obișnuit".

Ecranul, cu cei 4,7 inci ai săi, este destul de mare pentru un smartphone accesibil și am apreciat faptul că toată suprafața sa este utilizabilă. Acest lucru se datorează faptului că butoanele de Aplicații recente, Acasă și Înapoi sunt toate capacitive și poziționate sub ecran. De asemenea, ne-a plăcut culoarea roșie pe care Xiaomi a folosit-o pentru a desena aceste butoane.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Butonul de pornire și cele pentru volum se găsesc pe partea dreaptă a smartphone-ului, undeva sus. Această poziție ni s-a părut a fi foarte comfortabilă, chiar și atunci când folosești dispozitivul cu o singură mână.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Corpul smartphone-ului este construit în totalitate din plastic, dar există și avantaje ale acestei construcții. În primul rând, Xiaomi Redmi 2 este foarte ușor de transportat. În cel de-al doilea rând, marginile rotunjite și textura suprafeței din spate face ca el să fie ușor de ținut în mână.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Așa cum am menționat puțin mai devreme, Xiaomi Redmi 2 oferă un ecran IPS LCD de 4,7 inci cu o rezoluție de 1280 x 720 de pixeli și o densitate a pixelilor de 312 ppi. Ecranul IPS înseamnă că vei vedea culori plăcute, un contrast bun și vei avea unghiuri de vizibilitate largi. Rezoluția și densitatea pixelilor nu sunt deosebite, dar sunt normale pentru un smartphone accesibil la preț. Ecranul beneficiază și de un senzor de lumină ambientală, așa că își poate scădea sau crește luminozitatea în funcție de lumina din jurul tău. Totuși, datorită suprafeței lucioase și a nivelului destul de scăzut al luminozității maxime, smartphone-ul ni s-a părut destul de greu de utilizat afară, în lumina directă a soarelui.

În ceea ce privește design-ul, Xiaomi Redmi 2 este un smartphone obișnuit. Corpul său este construit din plastic, iar ecranul nu este îndeajuns de vizibil atunci când ești afară, în lumină puternică. Totuși, Xiaomi Redmi 2 este un smartphone construit bine, care nu îți dă impresia că ar fi fragil.

Experiența de utilizare a smartphone-ului Xiaomi Redmi 2

Xiaomi Redmi 2 se poate conecta la rețele mobile 4G și nu am observat pierderi de semnal cât timp l-am folosit. Totuși, calitatea apelurilor telefonice nu este cea mai bună. Multe dintre apelurile pe care le-am făcut au fost umplute de zgomote sau de cuvinte incomplete. Persoanele cu care am vorbit nu au avut aceleași probleme, așa că suspectăm că problema vine de la difuzorul intern al Xiaomi Redmi 2. În schimb, când am folosit difuzorul extern, lucrurile au stat mult mai bine, iar conversațiile telefonice au fost mai clare.

Calitatea audio este bună, mai ales dacă folosești căști. Difuzorul este decent, dar muzica sună puțin cam "plată". Totuși, vizionarea de filme sau de clipuri de pe YouTube sunt lucruri realizabile.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Xiaomi Redmi 2 rulează MIUI 6.4.3.0, o versiune modificată de Android 4.4.4 Kitkat. MIUI oferă o interfață frumoasă și în același timp optimizată pentru viteză. Totuși, deoarece hardware-ul nu este tocmai unul de top, am observat destul de multe întârzieri în timp ce am folosit Redmi 2. Acestea apar mai ales la tranziții și animații, acutizându-se atunci când ții mai multe aplicații deschise în același timp.

În ceea ce privește experiența de utilizare a camerei, Redmi 2 este încă odată decent, dar mediu. Senzorul de imagine Omnivision te ajută să faci fotografii frumoase, dar nu rapide. Să faci o fotografie la rezoluție maximă și cu HDR activat poate dura chiar și 3 - 4 secunde. Este un timp destul de mare după standardele actuale.

Bateria de 2200 mAh este destul cât să îți țină smartphone-ul pornit pentru o zi sau chiar mai mult, în funcție de cum îl folosești.

Per total, Xiaomi Redmi 2 este un smartphone mediu care oferă o experiență de utilizare decentă. Chiar dacă are puncte slabe, acestea sunt comune pentru smartphone-urile din gama sa de preț. Mai mult, dacă iei în considerare ce oferă competitorii săi direcți, Redmi 2 poate fi o afacere bună.

Experiența de utilizare a camerei de pe Xiaomi Redmi 2

Camera principală de pe Xiaomi Redmi 2 are 8 megapixeli, oferiți de un senzor de imagine Omnivision. De asemenea, beneficiază de un bliț LED pentru fotografiile în condiții de lumină slabă. Camera frontală nu are decât 2 megapixeli și vă recomandăm să o folosiți doar pentru apeluri video. Dacă vreți selfie-uri cu ea, rezultatele nu sunt chiar bune.

Software-ul camerei oferă posibilitatea de a folosi HDR, o caracteristică pe care nu o vezi pe foarte multe smartphone-uri accesibile la preț, fie că e vorba de Android sau Windows Phone. De asemenea, puteți face fotografii panoramice, folosi setări manuale sau adăuga efecte speciale fără a fi nevoie să instalați aplicații suplimentare.

În galeria de mai jos, vedeți câteva fotografii pe care le-am făcut cu Xiaomi Redmi 2. Am inclus câteva fotografii realizate afară într-o zi însorită, o panoramă, câteva fotografii macro, dar și câteva fotografii făcute în interior. Toate au fost realizate folosind setările automate, iar unele dintre ele au avut și HDR activat.

Xiaomi Redmi 2 poate înregistra videoclipuri la rezoluție Full HD (1080p la 30fps). Clipurile sunt salvate la un bit rate video de 15 Mbps și 96 Kbps pentru audio.

Exemplul de mai jos vă oferă o idee mai bună despre cum înregistrează Xiaomi Redmi 2 clipuri video dinamice.

În următorul clip, am folosit Xiaomi Redmi 2 pentru a înregistra o panoramă. Acest tip de clip video arată cum se comportă camera atunci când înregistrează clipuri ceva mai statice.

Xiaomi Redmi 2 oferă o cameră decentă dar medie. Nu este cea mai rapidă, nici nu oferă cea mai bună experiență de utilizare a unei camere, dar este destul de bună pentru un smartphone cu un preț accesibil.

Android 4.4.4 Kitkat, MIUI 6.4.3.0 & Aplicațiile preinstalate

După cum am menționat mai devreme, Xiaomi Redmi 2 vine cu Android 4.4.4 Kitkat. Peste nucleul Android, Xiaomi și-a adăugat propria interfață, numită MIUI. Versiunea MIUI instalată pe smartphone-ul Xiaomi Redmi 2 pe care l-am testat era 6.4.3.0.

Deși ne-a plăcut cum arată și cum funcționează MIUI, am observat unele lag-uri (încetiniri) atunci când au loc tranziții sau animații, mai ales când sunt deschise mai multe aplicații simultan.

Una dintre principalele diferențe între MIUI și un Android normal este faptul că MIUI nu include un "sertar" de aplicații: toate aplicațiile tale sunt afișate pe ecranele principale. Totuși, poți crea foldere pentru a organiza puțin lucrurile.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Modelul de Xiaomi Redmi 2 pe care l-am primit în teste nu includea niciun fel de aplicație nativă Google. Asta nu înseamnă că dispozitivul nu oferă niciun fel de aplicație. Ai la dispoziție aplicații pentru aproape orice, precum Mail, Muzică, Cameră, FM Radio ș.a.m.d., dar toate sunt aplicații dezvoltate de Xiaomi. Totuși, dacă una dintre aplicațiile preinstalate nu este pe placul tău, poți instala una similară din magazin, pe care apoi să o setezi ca implicită.

Experiența de utilizare a software-ului de pe Xiaomi Redmi 2 este bună. Android 4.4.4 Kitkat este integrat cu interfața proprietară Xiaomi - MIUI 6.4.3.0. Interfața arată foarte bine și funcționează destul de bine. Este adevărat că, din când în când, apar unele lag-uri (întârzieri), dar ele nu sunt atât de dese încât să devină enervante.

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a cumpăra un Xiaomi Redmi 2

Xiaomi este un producător chinezesc, iar dispozitivele sale sunt vândute în special pe piețele asiatice. Deoarece China este principala țintă pentru Redmi 2, Xiaomi este precaut în a oferi serviciile Google clienților săi. În mod implicit, Redmi 2 folosește magazinul Xiaomi Mi Market în loc de Magazinul Play cu care suntem noi obișnuiți. Mai mult, aplicațiile preinstalate diferă de la țară la țară, în funcție de unde este vândut dispozitivul respectiv.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Înainte de a achiziționa un smartphone de la Xiaomi, verificați dacă este o variantă adresată pieței europene, nu celei asiatice. Smartphone-urile create pentru piețele asiatice nu au aplicațiile Google preinstalate pe ele. Prin asta, chiar vrem să spunem nimic: nu Magazin Google, nu Gmail, nu Calendar Google și nu Google Docs. Dacă vrei să cumperi un Xiaomi Redmi 2, asigură-te că are aplicațiile Google preinstalate.

Reclamă

Performanțe în teste sintetice

Pentru a vedea cât de bine se comportă Xiaomi Redmi 2 din punct de vedere hardware, am rulat câteva benchmark-uri. Primul lucru pe care am vrut să îl testăm a fost performanța procesorului. Pentru a face acest lucru, am folosit Vellamo, o aplicație de benchmark dezvoltată de Qualcomm, unul dintre cei mai mari producători de procesoare pentru dispozitive mobile.

Vellamo Multicore este un set de teste ce măsoară performanța procesorului atunci când sunt rulate simultan mai multe activități. Folosind aceste teste, Xiaomi Redmi 2 a reușit să obțină 1229 puncte. Acest scor pune Redmi 2 pe picior de egalitate cu LG Nexus 4, și îl clasifică mai bine decât un Samsung Galaxy S3.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Apoi, am testat performanța procesorului de pe Xiaomi Redmi 2 atunci când rulează o singură activitate. Deoarece nu foarte multe aplicații sunt pregătite să folosească mai mult decât un singur nucleu, acest set de teste este mult mai probabil să ne ofere o idee despre performanța procesorului în viața reală. În testele Vellamo Metal, Xiaomi Redmi 2 a obținut 854 de puncte, poziționându-l deasupra unui LG Nexus 4.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Performanța în jocuri este un alt aspect important pentru un smartphone. Pentru a o măsura, am folosit testele Manhattan și T-Rex din GFXBench GL Benchmark. Am luat în considerare doar versiunile Offscreen, deoarece ele sunt rulate la o rezoluție 1080p, indiferent de rezoluția nativă a dispozitivului.

În testul Manhattan, Xiaomi Redmi 2 a randat 112 cadre (frame-uri). Este un rezultat slab, similar cu ceea ce oferă un Huawei Ascend G7 sau un Samsung Galaxy A3.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

În testul T-Rex Offscreen, Xiaomi Redmi 2 a randat 296 de cadre. Este încă un scor slab, ce pune Redmi 2 în partea de jos a clasamentului. Samsung Galaxy A3 sau Samsung Galaxy Ace sunt dispozitive cu rezultate similare.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

În continuare, am testat performanța oferită de Xiaomi Redmi 2 într-o activitate ceva mai "lumească": navigarea pe Internet. În testele Vellamo Browser, smartphone-ul a obținut un scor de 1670 de puncte. Aceste teste măsoară performanța unui dispozitiv la randarea de saituri scrise în HTML5 și CSS3, dar și atunci când sunt rulate scripturi. Xiaomi Redmi 2 a obținut un scor mai bun decât LG Nexus 4, dar mai slab decât Samsung Galaxy S3.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie

Apoi am ajuns la benchmark-ul final din agenda noastră: testul pentru baterie. În mod normal, am fi ales testul Work battery life oferit de PCMark. Totuși, acest benchmark s-a terminat cu erori de fiecare dată când l-am rulat. Așa că am apelat la testele de baterie oferite de AnTuTu. În acestea, Xiaomi Redmi 2 a obținut 5499 de puncte, adică o performanță a bateriei similară cu cea de pe un Samsung Galaxy S4, dar mai slabă decât a unui Google Nexus 4.

Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Redmi 2, Android, smartphone, review, recenzie
Notă produs 4/5

Verdict

Xiaomi Redmi 2 este un smartphone ieftin și bun. Hardware-ul său nu este exact ceea ce am numi "vârf de gamă", dar este mai mult decât destul pentru a satisface nevoile de bază ale oricărui utilizator. Dacă luăm în considerare și faptul că Redmi 2 oferă un ecran HD și o cameră mai bună decât pe alte smartphone-uri similare ca preț, considerăm că este o achiziție bună. MIUI, interfața personalizată de Android și folosită de Redmi 2 este frumoasă și funcționează bine, chiar dacă uneori vei mai întâmpina și niște lag-uri (întârzieri). Xiaomi Redmi 2 este un dispozitiv pe care îl recomandăm pentru oricine vrea un smartphone Android bun, fără a cheltui prea mulți bani pe el. Totuși, atunci când te vei hotarî să cumperi un Redmi 2, asigură-te că este un model care include aplicațiile Google.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii