Sponsorizat de

ASUS RT-AX92U: impactul utilizării unui backhaul Wi-Fi 6!

ASUS RT-AX92U este un sistem mesh WiFi interesant, din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că are un racord (backhaul) wireless dedicat, ce folosește noul standard wireless Wi-Fi 6 (802.11ax), mult mai rapid decât clasicul Wi-Fi 5. Iată ce primești în termeni de performanță reală, de la ASUS RT-AX92U și backhaul-ul său Wi-Fi 6:

ASUS RT-AX92U folosește un backhaul Wi-Fi 6. De ce contează asta?

Mai întâi să explicăm termenul de backhaul Wi-Fi sau racord: backhaul este un termen tehnic, sinonim cu "coloana vertebrală". Atunci când cineva folosește exprimarea Wi-Fi backhaul, se referă la un sistem mesh WiFi care are "coloana vertebrală" a rețelei wireless creată din conexiuni directe între nodurile care compun sistemul. Racordurile Wi-Fi sunt disponibile pentru sistemele mesh cu trei benzi wireless, precum ASUS RT-AX92U. Drept urmare, una din cele trei frecvențe wireless emise de ASUS RT-AX92U este rezervată pentru a trimite și primi date între nodurile care compun sistemul mesh WiFi.

ASUS RT-AX92U folosește a treia bandă drept backhaul (racord) WiFi

Deoarece racordul Wi-Fi al ASUS RT-AX92U folosește cel mai nou standard Wi-Fi 6 (802.11ax), acesta are următoarele avantaje:

  • Congestie redusă. Wi-Fi 6 este un standard wireless atât de nou, încât foarte puține companii și utilizatori au routere și sisteme mesh WiFi care-l folosesc. Drept urmare, spectrul wireless folosit pentru backhaul-ul Wi-Fi nu este aglomerat, fără interferențe din partea vecinilor.
  • Cea mai bună viteză posibilă. Wi-Fi 6 este și cel mai rapid standard wireless. Atunci când nodurile care compun sistemul ASUS RT-AX92U transmit date între ele folosind acest standard, acestea o fac la cea mai bună viteză posibilă. Asta înseamnă o mai bună experiență de utilizare pentru tine, mai ales atunci când realizezi activități precum redarea în stream de filme la rezoluție 4K, pe Smart TV, ori gaming-ul pe internet, de pe consolă.

Cum am evoluat impactul pozitiv al backhaul-ului Wi-Fi 6?

Pentru a vedea ce viteză primești în lumea reală, am făcut câteva comparații în apartamentul nostru pentru testare. Mai întâi, hai să vedem cum a fost aranjat. Se observă că stația centrală ASUS RT-AX92U a fost amplasată în sufragerie. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am amplasat a doua stație pe hol, aproape de intrarea în bucătărie.

Cum am amplasat kit-ul ASUS RT-AX92U în apartament

Am comparat ASUS RT-AX92U cu doi competitori: TP-Link Deco M9 Plus și Synology MR2200ac. TP-Link Deco M9 Plus este un kit cu trei stații, în loc de două, și are un backhaul Wi-Fi dedicat, care folosește standardul Wi-Fi 5 (802.11ac) în loc de Wi-Fi 6, cum face ASUS RT-AX92U. Comparația cu TP-Link Deco M9 Plus este relevantă deoarece ne arată impactul adus de un backhaul Wi-Fi 6 vs unul cu Wi-Fi 5. Poți vedea cum a fost aranjat sistemul M9 Plus în apartamentul nostru pentru testare, în diagrama de mai jos.

Cum am amplasat TP-Link Deco M9 Plus în apartament

Synology MR2200ac a fost configurat într-un sistem mesh WiFi în conjuncție cu routerul Synology RT2600ac. Acest sistem mesh WiFi are două noduri și îi lipsește un backhaul Wi-Fi dedicat. Astfel, atunci când îl comparăm cu celelalte două sistem mesh WiFi, vedem și impactul negativ al lipsei unui backhaul Wi-Fi. Acest sistem mesh a fost aranjat și configurat similar cu ASUS RT-AX92U.

Cum se transpune backhaul-ul Wi-Fi 6 în performanțele oferite de ASUS RT-AX92U

Pentru a vedea ce rezultate obținem de la ASUS RT-AX92U, am folosit SpeedTest, mai întâi pe frecvența wireless de 2,4 GHz. Atunci când am măsurat viteza de descărcare, ASUS RT-AX92 și-a depășit competitorii în toate camerele, deși TP-Link Deco M9 Plus avea avantajul de a fi un kit cu trei stații, nu doar două.

Vitezele de descărcare în SpeedTest, pe banda de 2,4 GHz

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, nu a fost un câștigător clar între cele trei sisteme mesh WiFi. Am avut câștigători diferiți în fiecare cameră din apartamentul nostru pentru testare.

Vitezele de încărcare în SpeedTest, pe banda de 2,4 GHz

Am trecut la frecvența wireless de 5 GHz și am repetat SpeedTest. ASUS RT-AX92U ne-a oferit transferuri wireless foarte rapide în toate camerele, uneori la diferențe semnificative față de competitorii săi.

Vitezele de descărcare în SpeedTest, pe banda de 5 GHz

Am observat același lucru atunci când am măsurat viteza de încărcare, în toate camerele din apartamentul nostru pentru testare.

Vitezele de încărcare în SpeedTest, pe banda de 5 GHz

Backhaul-ul Wi-Fi 6 și-a arătat valoarea foarte clar, în rezultatele obținute de ASUS RT-AX92U.

Vezi mai multe detalii despre sistemul mesh WiFi ASUS RT-AX92U

Dacă găsești aceste date interesante și vrei să afli mai multe despre ASUS RT-AX92U, citește recenzia noastră detaliată și vezi cum acest sistem mesh WiFi îți poate fi util și prin faptul că oferă nume și setări de rețea diferite pentru toate benzile sale wireless. Dacă ai întrebări despre punctele sale forte sau slabe, comentează mai jos și hai să discutăm.