Analiză: Cât de rapid este WiFi-ul atunci când creezi un ASUS AiMesh?

ASUS AiMesh

ASUS a început anul cu vești despre sistemul AiMesh, care le permite utilizatorilor de routere ASUS să adauge unul sau mai multe routere ASUS și să își creeze propriul sistem mesh WiFi. Dacă vrei să-ți îmbunătățești acoperirea rețelei wireless și viteza, în case mari, are sens să îți cumperi un sistem mesh WiFi. Dar dacă nu trebuie să faci asta și îți cumperi încă un router ASUS pentru a-ți crea propriul mesh WiFi? Ai în continuare beneficii reale de viteză și acoperire? Pentru a răspunde la aceste întrebări, ne-am creat propriul sistem ASUS AiMesh și l-am comparat cu un sistem competitor de mesh WiFi. Iată ce rezultate am obținut în ceea ce privește puterea semnalului wireless și vitezele de transfer:

NOTĂ: Dacă nu știi ce este un sistem mesh WiFi, citește acest articol: Ce este o rețea wireless mesh ori un sistem whole-home WiFi?

Ce configurație am folosit pentru testarea ASUS AiMesh?

Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Se vede că am amplasat principalul dispozitiv ASUS AiMesh în Sufragerie. Când folosim routere wireless tradiționale, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria, Baia principală și Balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acest aspect, am pus al doilea ASUS AiMesh în Dormitorul mare, iar ca rezultat, Balconul mediu ar trebui să se bucure de o acoperire mai bună. De asemenea, al treilea ASUS AiMesh a fost pus lângă intrarea în Bucătărie, pentru a îmbunătăți și aici semnalul wireless.

ASUS AiMesh

Routerele folosite pentru a ne crea sistemul ASUS AiMesh sunt două ASUS RT-AC86U (unul dintre ele folosit drept routerul principal pentru AiMesh) și un ASUS RT-AC88U.

ASUS AiMesh

Testele noastre au fost realizate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS, Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru toate măsurătorile noastre și am comparat rezultatele obținute de ASUS AiMesh cu TP-Link Deco M5 (un sistem de tip mesh competitor) și cu routerul ASUS RT-AC88U pe care-l aveam inițial în apartamentul nostru de test, ca singurul router care ne administra rețeaua.

ASUS AiMesh pe banda wireless de 2.4 GHz: Semnal stabil și descărcări de date de două până la trei ori mai rapide

Am măsurat puterea semnalului folosind inSSIDer, în toate camerele din apartament. Se vede cum ASUS AiMesh ne-a oferit o putere excelentă a semnalului wireless, în toate camerele, cu variații mai mici decât TP-Link Deco M5 și mult mai stabil decât cel oferit de un router tradițional.

ASUS AiMesh

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet în toate camerele, pe frecvența de 2.4 GHz. ASUS AiMesh a fost de-a dreptul excelent și ne-a oferit o viteză de descărcare a datelor de două până la trei ori mai mare decât TP-Link Deco M5, în funcție de camera în care ne aflam.

ASUS AiMesh

Când am măsurat viteza de încărcare a datelor, diferențele au fost mai mici, dar semnificative, în majoritatea camerelor.

ASUS AiMesh

Apoi, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, pe banda de 2.4 GHz. Din nou, ASUS AiMesh ne-a oferit viteze de descărcare incredibile, în toate camerele. Cu excepția unei singure camere, AiMesh a fost de două până la trei ori mai rapid decât TP-Link Deco M5.

ASUS AiMesh

Apoi, am măsurat viteza de încărcare și diferențele au fost mai mici, dar chiar și la acest capitol, ASUS AiMesh a dovedit performanțe admirabile.

ASUS AiMesh

Concluziile pe care le putem extrage din comparația noastră pentru banda wireless de 2.4 GHz, sunt următoarele:

  • ASUS AiMesh oferă o putere foarte stabilă a semnalului wireless
  • ASUS AiMesh ne livrează viteze de descărcare a datelor incredibil de rapide, uneori de trei ori mai rapide decât TP-Link Deco M5
  • ASUS AiMesh oferă viteze foarte bune pentru încărcarea datelor

ASUS AiMesh pe banda wireless de 5 GHz: Semnal stabil, descărcări rapide și încărcări de date semnificativ mai rapide

Am măsurat mai întâi puterea semnalului cu inSSIDer, în toate camerele din apartament. ASUS AiMesh ne-a oferit un semnal foarte stabil în toate camerele, care a variat mai puțin decât cel oferit de TP-Link Deco M5.

ASUS AiMesh

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda wireless de 5 GHz.ASUS AiMesh a fost foarte rapid în toate camerele din apartament. În unele camere, ASUS AiMesh a fost semnificativ mai rapid decât TP-Link Deco M5, iar în altele diferențele între cele două sisteme au fost nesemnificative.

ASUS AiMesh

Când am măsurat viteza de încărcare a datelor, ASUS AiMesh a fost în mod constant mai rapid decât TP-Link Deco M5.

ASUS AiMesh

După aceea, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date prin rețea între două calculatoare, folosind banda wireless de 5 GHz. ASUS AiMesh a fost foarte rapid în toate camerele dar, în câteva, TP-Link Deco M5 s-a dovedit a fi un competitor foarte serios.

ASUS AiMesh

Când am măsurat și viteza de încărcare a datelor, am aflat încă odată că ASUS AiMesh este semnificativ mai rapid decât TP-Link Deco M5.

ASUS AiMesh

Concluziile pe care le putem sumariza din măsurătorile noastre pe banda de 5 GHz sunt următoarele:

  • ASUS AiMesh oferă un semnal wireless foarte stabil
  • ASUS AiMesh oferă încărcări de date mult mai rapide decât TP-Link Deco M5
  • ASUS AiMesh oferă viteze foarte bune de download

Ți-ai creat propriul sistem ASUS AiMesh?

Considerăm că este o idee excelentă din partea ASUS să le permită utilizatorilor să-și creeze propriile sisteme mesh WiFi, pentru a își îmbunătăți acoperirea și viteza rețelei wireless pe care o dețin. Crearea unui astfel de sistem nu este dificilă deși implică ceva timp și răbdare, iar rezultatele obținute sunt grozave. Înainte de a închide această analiză, spune-ne dacă ți-ai creat deja propriul ASUS AiMesh, ce routere ai folosit și dacă ești sau nu satisfăcut(ă) de rezultat. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Blog Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless