Ce este un sistem Mesh Wi-Fi ori Wi-Fi pentru toată casa?

Ce este un sistem Mesh Wi-Fi ori Wi-Fi pentru toată casa?

Sistemele mesh Wi-Fi sau Wi-Fi whole-home (pentru toată casa) sunt din ce în ce mai răspândite, cu multe dispozitive disponibile de la diverși producători precum Netgear, TP-Link, ASUS, D-Link, Linksys, Google și alții. Însă, deși mulți furnizori prezintă produsele mesh Wi-Fi ca fiind cea mai bună soluție pentru o acoperire wireless excelentă, puțini utilizatori înțeleg cu adevărat această tehnologie, modul în care funcționează și prin ce se diferențiază de soluțiile clasice. Dacă vrei să înțelegi ce este un sistem mesh Wi-Fi, avantajele și dezavantajele sale, cum funcționează și așa mai departe, citește acest articol:

Reclamă

Ce este un sistem mesh Wi-Fi or sau Wi-Fi pentru toată casa?

O rețea mesh Wi-Fi este un sistem interconectat de dispozitive sau noduri asemănătoare unui router, folosite pentru a crea și opera o rețea wireless. Acestea comunică între ele pentru a stabili cea mai bună cale de transmitere a datelor între diferitele dispozitive conectate la rețea. Te poți gândi la ea ca la un fel de rețea Peer-to-Peer (P2P) formată din noduri Wi-Fi conectate între ele și la internet. Prin urmare, cu cât adaugi mai multe noduri la sistemul mesh Wi-Fi, cu atât poți acoperi o suprafață mai mare.

Sistem Wi-Fi Mesh cu dispozitive TP-Link Deco

Sistem Wi-Fi Mesh cu dispozitive TP-Link Deco

Unii producători folosesc denumirea de sisteme Wi-Fi whole-home (pentru toată casa) ca să arate clar că pot asigura o acoperire wireless completă pentru locuințele oamenilor, indiferent cât de mari sunt acestea. Prin urmare, mesh Wi-Fi și Wi-Fi pentru toată casa sunt același lucru.

Armata americană a implementat primele rețele mesh în 1997, iar apoi o echipă de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, în 1999. Începând cu 2004, conceptul a devenit din ce în ce mai răspândit în sectorul comercial. Rețelele mesh sunt utilizate pentru a oferi internet broadband în zonele rurale, pentru aplicații de afaceri la scară largă și în domeniul militar.

Primul sistem mesh Wi-Fi disponibil la scară largă pentru utilizatorii casnici este Google Wifi, lansat în decembrie 2016. De atunci, toți marii producători de echipamente de rețea și-au creat propriile dispozitive mesh Wi-Fi, iar piața pentru acestea a crescut enorm, în special în ultimii ani.

Reclamă

Cum funcționează mesh Wi-Fi? Router vs. Range Extender vs. Mesh Wi-Fi!

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemele Wi-Fi mesh, să ne uităm la o rețea wireless tradițională, întâlnită în majoritatea locuințelor: ai un router wireless conectat la internet. Routerul are sarcina de a emite semnalul wireless, de a administra toate dispozitivele conectate la rețea și de a le oferi Wi-Fi, acces la internet și tot felul de servicii de rețea.

O rețea tipică cu un router Wi-Fi

O rețea tipică cu un router Wi-Fi

Problema cu routerele Wi-Fi este că, cu cât te îndepărtezi mai mult de router, cu atât semnalul Wi-Fi devine mai slab și, la un moment dat, nu te mai poți conecta la rețea. Această problemă este mai gravă în casele mari, cu mulți pereți care separă routerul de dispozitivele pe care vrei să le conectezi la rețea.

Puterea semnalului scade pe măsură ce te îndepărtezi de router

Puterea semnalului scade pe măsură ce te îndepărtezi de router

Dacă una sau mai multe încăperi din casa ta au un semnal wireless slab, abordarea tradițională pentru a rezolva această problemă este să cumperi și să instalezi un range extender. Range extenderul preia semnalul routerului Wi-Fi și îl repetă către dispozitivele mai îndepărtate.

 O rețea tipică cu un router Wi-Fi și un range extender

O rețea tipică cu un router Wi-Fi și un range extender

Achiziționarea unui range extender poate fi o modalitate ieftină de a crește acoperirea wireless și poți vedea cum funcționează în diagrama de mai jos. Cu toate acestea, range extenderul amplifică doar raza de acoperire a rețelei, nu și intensitatea semnalului, ceea ce înseamnă că nu vei obține aceleași viteze ca cele de la router. În plus, multe range extendere vor crea, de asemenea, o nouă rețea cu un nume diferit (SSID), iar dispozitivele tale vor trebui să fie reconectate la acea rețea. Totodată, cele mai noi range extendere cu Wi-Fi 6, precum TP-Link RE500X, sunt compatibile cu sistemele mesh Wi-Fi și pot clona numele rețelei și setările routerului, atâta timp cât routerul are același producător și oferă compatibilitate pentru mesh Wi-Fi.

Un alt dezavantaj al folosirii range extenderelor este degradarea semnalului. Transmiterea semnalului către o altă locație poate să adauge latență și să scadă per total viteza. Pereții casei tale, mobilierul, aparatele electrice, scările sau tavanele pot duce, de asemenea, la o degradare suplimentară a semnalului.

Range extenderul ajută la îmbunătățirea acoperirii Wi-Fi

Range extenderul ajută la îmbunătățirea acoperirii Wi-Fi

Cu un sistem mesh Wi-Fi, este mai ușor să oferi o acoperire Wi-Fi excelentă pentru un număr mai mare de dispozitive, pe o suprafață mai mare, folosind mai eficient lățimea de bandă a conexiunii tale la internet. Nodurile de tip mesh nu doar repetă semnalul Wi-Fi, așa cum fac range extenderele. Atunci când amplasezi noduri mesh în toată casa ta, obții un semnal dedicat pentru fiecare. Sunt dispozitive mai puternice decât range extenderele, deoarece sunt routere optimizate pentru a funcționa într-o rețea mesh Wi-Fi.

O rețea mesh Wi-Fi poate gestiona mai multe dispozitive

O rețea mesh Wi-Fi poate gestiona mai multe dispozitive

Astfel, poți obține un semnal Wi-Fi bun în apartamente mari, case sau clădiri de birouri, unde routerele tradiționale sunt limitate de puterea lor de transmisie. Nodurile de tip mesh se folosesc unele pe altele pentru a crea o conexiune wireless continuă, reducând la minimum posibilitatea existenței unor zone moarte, inclusiv în spațiile cu mulți pereți care absorb undele radio. Toate nodurile mesh emit aceeași rețea Wi-Fi cu aceleași nume, parolă și caracteristici, indiferent de numărul de unități pe care le adaugi la sistemul mesh Wi-Fi.

Mesh Wi-Fi oferă o acoperire mai bună pe suprafețe mai mari

Mesh Wi-Fi oferă o acoperire mai bună pe suprafețe mai mari

Cu ce sunt diferite sistemele mesh Wi-Fi?

Sistemele mesh Wi-Fi sunt diferite de rețelele tradiționale bazate pe routere din următoarele puncte de vedere:

  • Cele mai multe sisteme mesh Wi-Fi pentru consumatori sunt administrate cu ajutorul unei aplicații gratuite pentru smartphone. Pentru comunicarea cu rețeaua mesh, aplicația folosește Wi-Fi, Bluetooth sau ambele, în funcție de abordarea preferată de producător.
  • Acestea difuzează Wi-Fi atât pe frecvența de 2,4 GHz, cât și pe cea de 5 GHz, dar folosește un singur nume de rețea, o singură parolă și un singur set de setări. Routerele pot face același lucru dacă activezi Smart Connect. În plus, sistemele mesh Wi-Fi 6E mai noi, precum ASUS ZenWiFi Pro ET12, își difuzează semnalul folosind și frecvența de 6 GHz.
  • Unele sisteme mesh Wi-Fi sunt cu două benzi, în timp ce altele sunt cu trei benzi. Cele cu trei benzi oferă, în general, performanțe mai bune, deoarece a treia lor bandă wireless este rezervată pentru comunicarea dintre nodurile care alcătuiesc sistemul mesh Wi-Fi. Această bandă rezervată se numește backhaul Wi-Fi (racord Wi-Fi) și, în general, oferă performanțe îmbunătățite în comunicarea dintre nodurile sistemului mesh Wi-Fi. Sistemele mesh Wi-Fi cu prețuri reduse nu au această a treia bandă, iar banda de backhaul Wi-Fi a acestora este partajată cu dispozitivele pe care le conectezi la rețea.
  • Multe sisteme mesh Wi-Fi le permit utilizatorilor să-și conecteze nodurile prin cabluri de rețea Ethernet și să construiască un backhaul Ethernet. Acest tip de backhaul asigură o performanță maximă din partea rețelei mesh Wi-Fi, dar trebuie să te chinui să instalezi cabluri în casa sau în biroul tău, ceea ce mulți utilizatori nu doresc să facă. Poți găsi o analiză interesantă pe această temă aici: WiFi vs. Ethernet backhaul: Îmbunătățiri de performanță pentru sistemul tău mesh WiFi!
  • Cele mai multe sisteme mesh Wi-Fi pentru consumatori sunt vândute de obicei în kituri de două dispozitive care pot oferi suficientă acoperire pentru un apartament mare sau o casă cu două etaje. Totuși, dacă dorești o acoperire Wi-Fi mai mare, poți cumpăra kituri cu trei dispozitive.
  • Atunci când sunt vândute în kituri de două sau trei dispozitive, acestea sunt preconfigurate pentru a se detecta automat și a se adăuga singure la rețeaua mesh Wi-Fi. Prin urmare, procesul de configurare este foarte rapid. Tot ce trebuie să faci este să configurezi dispozitivul principal și apoi să le pornești pe toate celelalte. Acestea detectează automat primul dispozitiv pe care l-ai configurat și îi clonează setările fără intervenția ta manuală.
  • Sistemele mesh Wi-Fi accesibile au tendința de a fi alcătuite din dispozitive mai puțin puternice decât un router obișnuit. Însă puterea lor constă în numărul de noduri pe care le folosești pentru sistemul mesh Wi-Fi și, împreună, acestea pot oferi o acoperire Wi-Fi mai bună decât un router wireless clasic.
Reclamă

Avantajele și dezavantajele sistemelor mesh Wi-Fi

Rețelele mesh Wi-Fi prezintă câteva avantaje semnificative față de rețelele wireless clasice gestionate de un router:

  • În mod implicit, rețelele mesh Wi-Fi folosesc un singur nume pentru rețeaua wireless pentru toate benzile pe care își difuzează semnalul (2,4 GHz, 5 GHz, 6 GHz). Totodată, routerele pot face același lucru dacă le activezi funcția Smart Connect.
  • Sistemele mesh Wi-Fi oferă redirecționare dinamică, ceea ce înseamnă că aleg automat cea mai bună cale de comunicare a pachetelor între dispozitive pentru a evita aglomerarea.
  • Acestea se descoperă și se configurează singure. Fiecare nou nod găsește și reproduce automat setările folosite de rețeaua mesh Wi-Fi. În plus, poți elimina noduri din rețeaua mesh Wi-Fi, iar cele rămase se adaptează automat pentru a continua să funcționeze fără întreruperi.
  • Poți adăuga oricâte noduri sunt necesare pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei tale mesh Wi-Fi. În plus, poți să cumperi noduri separat și să le adaugi în funcție de necesități, fără nicio configurare suplimentară.
  • Sistemele mesh Wi-Fi funcționează mai bine decât routerele wireless în zonele în care pereții și sursele de interferență blochează semnalul wireless în mod intermitent.

Există și unele dezavantaje:

  • Cel mai important dezavantaj este costul. În general, sistemele mesh Wi-Fi sunt mai scumpe decât routerele. Cu toate acestea, poți găsi pe piață sisteme mesh Wi-Fi la prețuri accesibile, dar acestea tind să nu aibă un backhaul Wi-Fi rezervat.
  • Unii producători îți permit să configurezi sistemele lor mesh Wi-Fi doar de pe o aplicație mobilă. Nu ai acces la firmware-ul lor printr-o interfață web, iar opțiunile de configurare disponibile sunt mai limitate decât cele ale unui router obișnuit. Cu toate acestea, există și excepții: de exemplu, ASUS oferă acces la sistemele sale mesh Wi-Fi atât prin intermediul aplicației mobile, cât și prin intermediul aplicației web, iar tu beneficiezi de o mulțime de opțiuni avansate de configurare, la fel ca pe un router.
  • Multe sisteme mesh Wi-Fi nu au un port USB, așa cum au routerele. Prin urmare, nu poți atașa un hard disk USB la rețeaua ta și să-l folosești ca pe un NAS (Network Attached Storage) improvizat. Din nou, există excepții în acest sens, precum ASUS ZenWiFi AC (CT8).
  • Majoritatea sistemelor mesh Wi-Fi au doar două porturi Ethernet pe partea din spate. Dacă ai o rețea cu PC-uri de birou și alte dispozitive care necesită o conexiune prin cablu, acest lucru poate fi o problemă.

Îți poți crea propriul sistem mesh Wi-Fi?

Inițial, îți puteai crea o rețea mesh Wi-Fi folosind numai sisteme mesh Wi-Fi vândute de furnizorii de echipamente de rețea. În timp, toți producătorii și-au îmbunătățit abordarea și acum permit utilizatorilor să creeze sisteme mesh Wi-Fi folosind routere, range extendere și alte tipuri de dispozitive, dar numai dacă acestea sunt de la același furnizor. Iată modul de abordare al fiecărui producător important când vine vorba de mesh Wi-Fi:

  • ASUS a integrat AiMesh în firmware-ul tuturor echipamentelor sale de rețea. AiMesh îți permite să creezi un sistem mesh Wi-Fi folosind orice combinație de routere, range extendere sau dispozitive mesh Wi-Fi, atâta timp cât acestea sunt de la ASUS. Astfel, crearea unei rețele mesh Wi-Fi este flexibilă și ușoară.
  • D-Link are EXO Smart Mesh, o platformă ce-i ajută pe utilizatori să creeze un sistem mesh Wi-Fi folosind routere și range extendere D-Link.
  • Linksys comercializează câteva extendere mesh WiFi și routere mesh WiFi care pot fi utilizate pentru a crea un sistem mesh Wi-Fi. Însă, spre deosebire de alți furnizori, aceștia au doar câteva modele care oferă această facilitate și nu este o caracteristică de firmware globală, precum cea de la ASUS.
  • Netgear comercializează câteva extendere Nighthawk Mesh care pot să fie adăugate unui router Netgear și să funcționeze ca un sistem mesh Wi-Fi. Dar, din nou, această abordare este ceva mai puțin flexibilă decât ceea ce oferă furnizori precum ASUS sau TP-Link.
  • La fel ca ASUS, TP-Link și-a dezvoltat platforma OneMesh, care îți permite să combini routere, range extendere și adaptoare powerline TP-Link pentru a-ți crea un sistem mesh Wi-Fi propriu. Iată cum configurezi routere și range extendere TP-Link OneMesh Wi-Fi 6.

Intenționezi să cumperi ori să-ți creezi un sistem mesh Wi-Fi?

Acum știi ce este un sistem mesh Wi-Fi și cum diferă o rețea mesh Wi-Fi de o rețea wireless obișnuită, gestionată de un router. După părerea mea, un sistem Wi-Fi whole-home merită cumpărat, în general, dacă ai un apartament mare sau o casă cu mai multe etaje și ai nevoie de acoperire Wi-Fi pe o suprafață mare pentru o rețea cu multe dispozitive. Dacă ai întrebări despre această tehnologie, nu ezita să comentezi folosind opțiunile de mai jos. De asemenea, spune-ne dacă intenționezi să cumperi un sistem mesh Wi-Fi și ce modele ți-au atras atenția.

Descoperă: Smarthome Blog Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless