Cele mai bune aplicații pentru recuperarea fișierelor - 5 dintre cele mai populare programe

În prezent găsești destul de multe programe care promit să te ajute să recuperezi fișiere pe care le-ai șters din greșeală. Este foarte fain să ai multe opțiuni dar, care programe sunt cu adevărat bune în a recupera fișierele șterse? Care dintre ele fac cu adevărat ceea ce promit? Pentru a afla, am testat unele dintre cele mai populare aplicații din această nișă, toate fiind gratuite pentru utilizarea personală. Haideți să vedem ce am descoperit:

Procedura de testare

Am luat un stick de memorie USB și l-am formatat, ca să fim siguri că nu mai este nimic pe el. Apoi am copiat o gamă destul de largă de tipuri de fișiere pe el, în total 67 de fișiere: pdf, doc, docx, rtf, epub, azw3 (Kindle eBook), iso, mp3, jpg, nef, pptx, exe, avi, mp4, 7z, tar ș i zip. Dimensiunea totală a fișierelor a fost de 3,44 GO.

Am șters aceste fișiere cu Shift+Delete și am mai adăugat încă 10 fișiere pe stick-ul de memorie, ca să vedem cât de bine se descurcă fiecare program la recuperare fișierelor atunci când există posibilitatea ca unele dintre fișierele șterse să fi fost rescrise parțial. Din moment ce toate fișierele șterse se aflau pe un stick de memorie, am recuperat fișierele pe hard-disk-ul calculatorului nostru de teste.

După aceea a venit timpul să testăm programele de recuperare pe care am plănuit să le includem în această recenzie. Am ales programele pe care le vezi mai jos deoarece, în acest moment, ele sunt printre cele mai populare din această nișă. De asemenea, am vrut să restricționăm această recenzie doar la programe gratuite, fără niciun fel de limitări, deoarece majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să cumpere mult software.

Piriform Recuva

Recuva începe cu un expert care te ajută să alegi locația și tipurile de fișiere pe care le vei căuta. Aplicația a terminat această scanare în 0,06 secunde și a găsit 57 din cele 67 de fișiere pe care le-am șters.

Le-a recuperat în 2 minute și 45 de secunde.

Din totalul de 57 de fișiere recuperate, doar 47 au fost intacte. Celelalte 10 fișiere au fost doar parțial recuperate, conținutul lor fiind parțial rescris. Aceste fișiere au fost corupte și nu au mai putut fi utilizate.

Când am rulat Recuva a doua oară, am folosit opțiunea de scanare în detaliu (deep scan), dar rezultatele au fost aceleași.

Disk Drill

Disk Drill este un program de recuperare care pornește, de asemenea, cu un expert (wizard). Interfața sa este foarte simplă și tot ce trebuie să faci este să selectezi unitatea de memorie pe care vrei să o scanezi și să apeși butonul Recover (Recuperare).

Programul a făcut o scanare rapidă și a detectat 57 de fișiere pierdute, din cele 67 pe care le-am șters inițial. Apoi, a pornit automat o scanare în detaliu (deep scan). Scanarea rapidă a durat doar o secundă, în timp ce scanarea în detaliu a durat aproape 5 minute.

Recuperarea fișierelor șterse a durat 2 minute și 15 secunde.

Din cele 57 de fișiere șterse detectate, Disk Drill a reușit să recupereze doar 43. Niciunul din fișierele recuperate nu a fost corupt.

PC Inspector File Recovery

Cel de-al treilea program din recenzia noastră este PC Inspector File Recovery. De fiecare dată când rulezi acest program, trebuie să îi alegi limba, ceea ce devine foarte rapid enervant. De ce nu ar putea să rețină alegerea pe care o faci prima dată? Apoi trebuie să alegi ce fel de recuperare vrei să faci.

Trebuie să selectezi una dintre cele trei file ciudate din partea stângă. Cea de sus este destinată recuperării de fișiere șterse (adică exact ce ne interesează în această recenzie). Cea de-a doua filă este pentru recuperarea de date de pe o unitate de memorie cu erori sau care a fost formatată, iar cea de-a treia filă te ajută să recuperezi date de pe unități care au dispărut, de exemplu de o partiție care nu mai are literă. Din moment ce pe noi ne interesează numai primul scenariu, este și singurul pe care l-am testat.

Apoi, ți se cere să selectezi unitatea de memorie de pe care vrei să recuperezi fișiere. După ce am selectat stick-ul de memorie, aproape instantaneu am avut și lista cu cele 57 de fișiere descoperite, dintre cele 67 pe care le-am șters.

Recuperare fișierelor a durat doar 1 minut, dar s-a încheiat cu o eroare. Am repetat procesul, dar aceeași eroare a apărut, iar programul a rămas blocat.

PC Inspector File Recovery a reușit să recupereze doar 23 de fișiere din cele 67 șterse inițial. Mai mult, 2 dintre fișierele recuperate au fost corupte și inutilizabile.

Puran File Recovery

Puran File Recovery este un program de recuperare gratuit și ușor de utilizat. Este o aplicație portabilă pe care nu trebuie să o instalezi ca să o poți utiliza. Odată pornită aplicația, trebuie să selectezi discul sau partiția pe care vrei să o scanezi după fișiere pierdute. Apoi, programul afișează imediat toate fișierele pe care le-a găsit.

A reușit să identifice 57 de fișiere din cele 67 șterse inițial.

Recuperarea fișierelor pierdute a durat aproximativ 2 minute și 50 de secunde.

Puran File Recovery a reușit să recupereze 47 de fișiere intacte. Celelalte 10 s-au dovedit a fi corupte, conținutul lor fiind parțial rescris.

Wise Data Recovery

Wise Data Recovery este un alt program de recuperare foarte ușor de folosit. După ce îl pornești, selectezi unitatea de memorie pe care vrei să o scanezi și apeși butonul Scan. Toate fișierele pierdute care sunt identificate sunt afișate imediat.

Wise Data Recovery a reușit să găsească 57 de fișiere din cele 67 pe care le-am șters.

Recuperarea fișierelor a durat mult mai mult decât la toate celelalte programe pe care le-am testat până acum. Wise Data Recovery a avut nevoie de aproape 6 minute pentru a recupera fișierele pierdute.

La fel ca Recuva și Puran File Recovery, acest program a recuperat cu adevărat numai 47 de fișiere. Celelalte 10 pe care a spus că le-a recuperat, erau de fapt corupte și inutilizabile.

Cele mai bune utilitare gratuite de recuperare a fișierelor

Am creat un tabel cu sumarul analizei noastre. Acest tabel ne oferă o mai bună imagine de ansamblu:

Dacă te uiți la numere, ai putea spune că avem doi câștigători: Recuva și Puran File Recovery. Ceea ce este adevărat, deoarece ambele sunt rapide la scanarea și recuperarea fișierelor. Totuși, Recuva este un produs mai matur și este actualizat mult mai des decât Puran File Recovery. Nu spunem că Puran File Recovery nu funcționează bine. Chiar dacă este un program mai simplist, își face treaba și poate fi considerat cea mai bună alternativă secundară.

Celelalte programe însă au fost mai mult o dezamăgire. Chiar și Wise Data Recovery, care a recuperat un număr similar de fișiere cu câștigătorii noștri. Programul are o interfață prietenoasă și funcționează bine dar, spre deosebire de competitorii săi, are nevoie de mult prea mult timp pentru a recupera fișierele.

Disk Drill și PC Inspector File Recovery au fost de departe cele mai slabe soluții din testele noastre, reușind să recupereze mai puțin de jumătate din fișierele pe care le-am șters.

Concluzie

Sperăm că această comparație îți va fi utilă în a face o alegere informată. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu. De asemenea, dacă ai folosit vreunul dintre aceste programe, spune-ne despre experiența ta cu el.