Cum recuperezi fişierele şterse, cu Recuva (de pe disc, stick de memorie, card microSD, etc.)

Detești momentul acela când ștegi din greșeală un fișier, pentru ca mai târziu să îți dai seama că aveai nevoie de el? Dacă mai este încă în Coșul de reciclare, atunci este ușor să îl recuperezi. Dar dacă l-ai șters de tot, cu combinația de taste Shift+Delete? Din fericire, de cele mai multe ori, este posibil să recuperezi fișierele șterse. Există multe aplicații care te pot ajuta în acest sens, iar una dintre ele cele bune se numește Recuva. În acest tutorial îți arătăm cum să folosești Recuva pentru a îți recupera fișierele șterse:

Câteva precauții de avut în vedere

Când încerci să recuperezi fișiere șterse, este foarte important să folosești calculatorul cât mai puțin posibil în scopul de a crea sau copia fișiere pe partiția sau dispozitivul unde se aflau fișierele. Acest lucru trebuie evitat deoarece atunci când un fișier este șters, referința către el a fost eliminată, dar fișierul este încă acolo. Dacă sunt create noi fișiere în același loc în care se aflau cele șterse, ele vor fi rescrise, devenind astfel imposibil să le mai recuperezi. Atunci când vrei să recuperezi un fișier de pe o partiție, cel mai bine este să nu instalezi un program pe aceeași partiție, nici să descarci un film, să instalezi un joc, ș.a.m.d. Dacă poți, nu crea niciun fișier nou pe ea.

De exemplu, dacă vrei să recuperezi fișiere de pe unitatea "C:", nu ar trebui să instalezi Recuva pe ea. Dar dacă ai șters fișiere de pe un card de memorie sau un stick USB, poți să instalezi Recuva pe partiția "C:", fără probleme.

De unde descarci și cum instalezi Recuva

Recuva este un program care poate fi atât instalat cât și folosit ca aplicație portabilă. Îți recomandăm să folosești versiunea portabilă, pe care o poți descărca de aici. Descarc-o pe un stick de memorie USB, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe ea și extrage-i conținutul. După ce a fost dezarhivat, deschide folderul unde se găsește Recuva și alege versiunea care se potrivește pentru calculatorul tău:

  • Recuva64.exe este fișierul pe care trebuie să îl execuți dacă ai instalat un sistem de operare pe 64 de biți.
  • Recuva.exe este fișierul pe care trebuie să îl folosești dacă ai un sistem de operare pe 32 de biți.

În cazul în care nu știi dacă Windows-ul tău este pe 64 de biți sau pe 32 de biți, acest ghid ar trebui să te ajute să îți dai seama: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

Recuva, fisiere sterse

Când se deschide, Recuva lansează un expert (wizard), care te va ghida prin toți pașii de recuperare.

Recuva, fisiere sterse

Dacă ai ales să descarci și să instalezi programul în loc de a folosi aplicația portabilă, expertul de instalare încearcă să te convingă să instalezi și Google Chrome. Dacă nu vrei asta, ai grijă să debifezi opțiunea în timpul instalării.

Recuva, fisiere sterse

Cum recuperezi fișiere cu Recuva

Acum că ai pornit Recuva Wizard (Expertul Recuva), haide să vedem ce trebuie făcut în continuare. În primul rând, alege tipul de fișiere pe care le-ai șters și apoi apasă pe Next (Următorul). În acest exemplu, noi căutăm niște fotografii pe care le-am șters din greșeală, deci am selectat opțiunea Pictures (Fotografii).

Recuva, fisiere sterse

Apoi, poți defini locul de unde ai șters fișierele. De exemplu, noi știm că fișierele pe care le-am șters, erau stocate într-un folder de pe unitatea D a calculatorului nostru de teste.

Dacă știi de unde ai șters fișierele, ar trebui să fii cât mai specific posibil, deoarece astfel vei scădea mult timpul de căutare. Dacă nu știi, poți să alegi "I'm not sure" (Nu sunt sigur), dar trebuie să realizezi că, astfel, timpul de recuperare va crește considerabil.

Recuva, fisiere sterse

Acum ajungi la un ecran de unde poți începe scanarea după fișierele șterse. Vei vedea o opțiune de activare a "Deep Scan" ("Scanare în detaliu"), care este debifată implicit.

Prima dată când rulezi Recuva, îți recomandăm să faci o scanare normală. În multe cazuri, această scanare îți va găsi fișierele. Dacă nu o face, poți oricând să rulezi încă o dată scanarea, dar de această dată cu opțiunea "Enable Deep Scan" ("Activare scanare în detaliu"). Va dura mult mai mult, dar vei obține rezultate mai bune pentru fișierele pe care le-ai șters de mult.

Apasă pe Start și așteaptă să se termine scanarea.

Recuva, fisiere sterse

Scanarea este împărțită în trei etape. Recuva întâi scanează după fișierele șterse, apoi analizează cât de deteriorate sunt ele și în final le analizează conținutul.

Recuva, fisiere sterse

Când se termină procesul de căutare, fișierele șterse ce pot fi recuperate sunt afișate într-o listă.

Recuva, fisiere sterse

Selectează fișierele pe care vrei să le recuperezi, dă clic dreapta (sau ține apăsat) și selectează "Recover Highlighted" ("Recuperează fișierele marcate"). Alternativ, poți să bifezi caseta de lângă fiecare fișier pe care vrei să îl recuperezi și apoi să apeși butonul Recover (Recuperare).

Recuva, fisiere sterse

Nu uita de faptul că este preferabil să salvezi fișierele recuperate pe un o altă unitate de stocare sau partiție decât cea de pe care le recuperezi. De exemplu, pentru că am vrut să recuperăm fișiere de pe o partiție a unui SSD, le-am recuperat pe un stick de memorie USB. Când vrei să recuperezi fișiere de pe un card de memorie sau de pe un stick USB, ar trebui să faci exact invers: le salvezi pe hard-disk-ul tău. Atunci când ți-ai recuperat toate fișierele, poți închide Recuva.

Cum lucrăm cu Recuva în Modul Avansat pentru recuperarea fișierelor

După ce s-a terminat scanarea și ai văzut rezultatele, poți să comuți și la așa zisul mod avansat.

Recuva, fisiere sterse

Această interfață face ca fișierele găsite să fie afișate într-o listă, împreună cu informații despre locația lor originală. De asemenea, vei avea trei file afișate în partea dreaptă a ferestrei, unde poți să previzualizezi fișierele și să citești mai multe informații despre ele, cum ar fi dimensiunea, starea ori data creării lor. De asemenea, poți să le vezi antetele, codate în hexazecimal.

Dacă vrei să recuperezi toate fișierele găsite, poți să bifezi caseta de deasupra câmpului Filename (Nume fișier), astfel selectând toate fișierele din listă.

Recuva, fisiere sterse

Tu ai reușit să îți recuperezi fișierele pierdute folosind Recuva?

Recuva este un program bun care te ajută să îți recuperezi fișierele șterse. Ne place că oferă o interfață ușor de utilizat, viteză rapidă de scanare și o rată bună de detecție. Tu l-ai folosit pentru a îți recupera fișierele pierdute? Povestește-ne aventurile tale despre date pierdute, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows