Întrebări simple: Ce se întâmplă cu fișierele șterse? De ce poți să le recuperezi?

Probabil că ai auzit că fișierele pe care le ștergi din greșeală sau pe care le-ai pierdut din diferite motive, pot fi recuperate. Există multe aplicații pe internet care pot face acest lucru. S-ar putea chiar să fi încercat unele aplicații de recuperare de fișiere, cu diverse grade de succes. Totuși, te-ai întrebat de ce este posibil acest lucru? De ce pot fi recuperate fișierele șterse? Citește acest ghid pentru a afla răspunsul la această întrebare:

Ce se întâmplă atunci când ștergi un fișier?

Atunci când ștergi un fișier de pe o unitate de stocare, s-ar putea să crezi că a dispărut pentru totdeauna. Totuși, chiar dacă îl ștergi și din Coșul de reciclare, adevărul este că fișierul nu este șters fizic de pe unitatea de stocare.

stergere fisiere

Fiecare fișier este construit din multe părți mici de informație. Atunci când ștergi un fișier, toate acele părticele de informație nu sunt șterse fizic, ci continuă să stocheze informațiile care construiesc fișierul. În loc de a șterge fizic fișierele, lucru care poate să consume semnificativ de mult timp, în special dacă acele fișiere sunt mari, sistemul de operare doar marchează fișierele șterse ca fiind spațiu liber.

stergere fisiere

Te întrebi cum face sistemul de operare acest lucru? Răspunsul este simplu: pentru a ști unde se află fișierele pe unitățile tale de stocare, Windows sau alte sisteme de operare, le alocă niște indicatori. Atunci când ștergi un fișier, Windows îl marchează ca spațiu liber prin eliminarea indicatorului fișierului, nimic mai mult. Conținutul fișierului se află însă tot acolo, fizic.

Acest lucru înseamnă și că data viitoare când sistemul de operare creează un fișier nou, acel fișier poate fi salvat peste oricare parte de spațiu liber de pe unitatea de stocare. Spațiul de stocare care a fost odată fișierul pe care l-ai șters, este văzut de sistemul de operare ca spațiu liber ce poate fi folosit pentru noi fișiere. Dacă spațiul liber care reprezenta odată un fișier șters este folosit de sistemul de operare pentru a stoca noi date, conținutul original al fișierului șters este rescris. În acest caz, șansele de a recupera fișierul șters sunt foarte mici.

Cum recuperezi fișierele șterse de pe unitățile tale de stocare?

Acum știi că fișierele șterse nu sunt cu adevărat eliminate de pe unitățile tale de stocare. Ele sunt doar marcate ca spațiu liber. Recuperarea fișierelor pe care le-ai șters din greșeală sau le-ai pierdut din diferite motive este posibilă. Pentru a face acest lucru, trebuie să folosești aplicații specializate. Astfel de programe pot să găsească conținutul fișierelor șterse de pe unitățile tale de stocare și le pot realoca indicatori sau le pot copia conținutul și recrea fișierele în alte locații de stocare pe care le alegi. Cu alte cuvinte, aplicațiile de recuperare de fișiere pot să îi spună Windows-ului unde să găsească fișierele șterse și cum să le recupereze.

stergere fisiere

Dacă te afli în căutarea unor metode de a recupera fișiere pe care le-ai pierdut, acest articole sunt un punct bun de pornire:

De ce unele fișiere șterse nu mai pot fi recuperate, chiar dacă folosești un program de recuperare de fișiere excelent

Recuperarea fișierelor șterse nu este posibilă întotdeauna! Dacă Windows rescrie spațiul pe care îl ocupa un fișier șters, fișierul original nu mai poate fi recuperat. Acest lucru se datorează faptului că fișierul original nu mai există acolo. Informații noi au fost copiate peste conținutul lui, așa că informațiile vechi au fost distruse.

stergere fisiere

La ce trebuie să fii atent atunci când încerci să recuperezi fișiere șterse

Sunt două lucruri pe care ar trebui să ți le aduci aminte întotdeauna atunci când încerci să recuperezi fișiere șterse:

  1. Nu mai folosi unitatea de stocare sau partiția pe care se aflau acele fișiere
  2. Încearcă să le recuperezi cât mai rapid posibil
stergere fisiere

Când ștergi fișiere din greșeală și continui să folosești unitatea de stocare sau partiția pe care se aflau ele, există o șansă mare ca acestea să fie rescrise de noi fișiere și să nu mai fie recuperabile. Chiar dacă nu copiezi sau nu creezi fișiere noi pe acea unitate de stocare sau partiție, sistemul de operare poate crea fișiere temporare sau un fișier de memorie virtuală care folosește spațiul liber unde se afla fișierul șters înainte. Nu ar trebui să pierzi timpul. Încearcă să recuperezi fișierele șterse cât mai rapid posibil.

De asemenea, dacă instalezi un program de recuperare de fișiere pe aceeași unitate pe care se aflau fișierele șterse, instalarea s-ar putea să rescrie toate sau o parte din fișierele șterse. Acest lucru le face nerecuperabile. Aplicațiile de recuperare ar trebui instalate pe o altă partiție, sau ar trebui folosite în versiunea lor portabilă, pe un stick de memorie USB.

Concluzie

Acum știi că fișierele șterse nu sunt cu adevărat eliminate de pe unitățile tale de stocare, cel puțin nu până alte fișiere sunt rescrise peste ele. Acesta este motivul pentru care ele pot fi recuperate cu aplicații specializate. Dacă ai întrebări pe marginea acestui subiect sau dacă ai nevoie de ajutorul nostru, folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a comunica cu noi și ceilalți cititori.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows