Ce se întâmplă cu fișierele șterse? Poți recupera un fișier șters?

Ce se întâmplă cu fișierele șterse? Poți recupera un fișier șters?

Unii spun că, după ce ai șters un fișier, nu îl mai poți recupera niciodată, așa că trebuie să ai grijă ce ștergi. Ultima parte este un sfat foarte bun, dar restul nu este neapărat adevărat. Probabil că ai auzit că există modalități de a recupera fișierele pierdute sau șterse din greșeală. Pe internet, există multe aplicații specializate, concepute special pentru asta. Poate chiar ai încercat unele aplicații de recuperare a fișierelor, care au avut mai mult sau mai puțin succes. Totuși, te-ai întrebat de ce este posibil acest lucru? De ce pot fi recuperate fișierele șterse? Citește ghidul nostru pentru a răspunde la această întrebare:

Reclamă

Ce se întâmplă atunci când ștergi un fișier?

Atunci când ștergi un fișier de pe o unitate de stocare, precum un hard disk, o unitate solid-state, un stick de memorie USB sau un card SD, ai putea crede că acesta a dispărut pentru totdeauna. Totuși, chiar dacă-l ștergi din Coșul de reciclare, în realitate, fișierul nu este șters fizic de pe unitate.

Atunci când ștergi fișiere, conținutul acestora nu este șters imediat

Atunci când ștergi fișiere, conținutul acestora nu este șters imediat

Fiecare fișier este alcătuit din multe părți mici de informație. Atunci când ștergi un fișier, toate acele părticele de informație nu sunt șterse fizic, ci continuă să stocheze informațiile care construiesc fișierul. În loc să șteargă fizic fișierele, ceea ce poate dura o perioadă semnificativă de timp, mai ales dacă acele fișiere sunt mari, sistemul de operare doar marchează fișierele șterse ca fiind spațiu liber.

Te întrebi cum face sistemul de operare acest lucru? Răspunsul este simplu: pentru a ști unde se află fișierele pe unitățile tale de stocare, Windows sau alte sisteme de operare, le alocă niște indicatori. Atunci când ștergi un fișier, Windows îl marchează ca spațiu liber prin eliminarea indicatorului fișierului, nimic mai mult. Conținutul fișierului se află însă tot acolo, fizic.

Reclamă

Asta înseamnă și că, data viitoare când tu sau sistemul de operare creați un nou fișier, acel fișier nou poate fi salvat peste orice parte din spațiul liber de pe hard disk. Spațiul de stocare atribuit în trecut fișierului pe care l-ai șters este văzut de sistemul de operare ca spațiu liber, ce poate fi folosit pentru stocarea de noi fișiere. Dacă se întâmplă ca acel spațiu liber, care a fost cândva un fișier, să fie folosit de sistemul de operare pentru a stoca noi date, conținutul fișierului original șters este suprascris. În acest caz, șansele de a recupera fișierul șters sunt foarte mici.

Cum recuperezi fișierele șterse de pe unitățile tale de stocare?

Acum știi ce se întâmplă cu fișierele șterse: acestea nu sunt cu adevărat eliminate de pe unitățile tale de stocare. Ele sunt doar marcate ca spațiu liber. Recuperarea fișierelor pe care le-ai șters sau pierdut accidental este posibilă. Pentru a face asta, trebuie să folosești aplicații specializate. Astfel de programe pot să găsească conținutul fișierelor șterse de pe unitățile tale de stocare și să le realoce indicatorii sau să le copieze conținutul și să recreeze fișierele în alte locații de stocare alese de tine. Cu alte cuvinte, aplicațiile de recuperare a fișierelor îi pot spune lui Windows unde să găsească fișierele șterse și să le recupereze. Pentru cele mai bune rezultate, nu crea și nu muta niciun fel de date pe unitatea unde se afla fișierul și asigură-te că folosești aplicația de recuperare cât mai curând posibil.

Fișierele șterse pot fi uneori recuperate cu aplicații specializate

Fișierele șterse pot fi uneori recuperate cu aplicații specializate

SUGESTIE: Dacă te afli în căutarea unor metode de a recupera fișierele pe care le-ai pierdut, aceste articole sunt un punct bun de pornire: Recuperează fişierele şterse cu Recuva (de pe SSD, HDD, stick USB etc.) și Cele mai bune aplicații gratuite de recuperare de fișiere: Recuva vs. competiția.

Reclamă

De ce unele fișiere șterse nu mai pot fi recuperate?

Recuperarea fișierelor șterse nu este întotdeauna posibilă! Dacă Windows suprascrie spațiul pe care-l ocupa un fișier șters, fișierul original nu mai poate fi recuperat. Asta deoarece conținutul acelui fișier original pur și simplu nu mai există acolo. Peste conținutul său, au fost stocate informații noi, așa că informațiile vechi au fost distruse.

Un fișier șters și suprascris nu mai poate fi recuperat

Un fișier șters și suprascris nu mai poate fi recuperat

SUGESTII: Dacă ai fișiere pe care chiar vrei să le elimini definitiv, pentru a preveni recuperarea lor din Coșul de reciclare al Windows, iată cum ștergi fișiere în Windows (definitiv sau temporar). De asemenea, dacă vrei să ștergi fișiere astfel încât acestea să nu mai poată fi recuperate, nici măcar cu ajutorul unui software de recuperare a datelor, citește această enumerare a celor mai bune aplicații gratuite de ștergere a datelor. Toate îți permit să suprascrii datele șterse cu date aleatorii, astfel încât nimeni să nu le mai poată recupera vreodată.

Fișiere șterse definitiv cu o aplicație specializată în eliminarea totală a datelor

Fișiere șterse definitiv cu o aplicație specializată în eliminarea totală a datelor

La ce trebuie să fii atent atunci când încerci să recuperezi fișiere șterse

Există două lucruri de care trebuie să ții mereu cont atunci când ai șters fișiere și încerci să le recuperezi:

  1. Nu mai folosi dispozitivul de stocare, hard diskul sau partiția pe care se aflau acele fișiere.
  2. Încearcă să recuperezi fișierele șterse cât mai repede posibil, folosind o aplicație specializată instalată pe o altă partiție sau pe un alt dispozitiv de stocare.

Atunci când ștergi fișiere din greșeală și continui să folosești hard diskul sau partiția pe care se aflau, există o șansă considerabilă ca acestea să fie suprascrise de fișiere noi și să devină irecuperabile. Chiar dacă nu copiezi sau nu creezi fișiere noi pe unitatea sau partiția respectivă, sistemul de operare poate crea fișiere temporare sau un fișier de memorie virtuală folosind spațiul liber, care a fost cândva un fișier pe care l-ai șters. Deci nu ai timp de pierdut și ar trebui să încerci să recuperezi fișierele șterse cât mai repede posibil.

Atunci când încerci să restaurezi fișierele șterse, recuperează-le pe o altă unitate de stocare

Atunci când încerci să restaurezi fișierele șterse, recuperează-le pe o altă unitate de stocare

Totodată, dacă instalezi o aplicație de recuperare a fișierelor pe aceeași unitate pe care se aflau fișierele șterse, instalarea ar putea suprascrie toate sau o parte din fișierele șterse. Asta le face irecuperabile. Aplicațiile de recuperare a fișierelor ar trebui instalate pe o altă partiție sau folosite în versiunea lor portabilă pe un stick de memorie USB, un SSD portabil sau un HDD extern separat.

Ai alte întrebări despre fișierele șterse?

Acum știi că fișierele șterse nu sunt cu adevărat eliminate de pe unitățile tale de stocare, cel puțin nu până când alte fișiere le suprascriu datele. Acesta este motivul pentru care ele pot fi recuperate cu aplicații specializate de recuperare a fișierelor. Dacă ai întrebări pe marginea acestui subiect sau dacă ai nevoie de ajutorul nostru, folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne contacta.

Descoperă: Productivitate Explorer Ghiduri Programe Recomandate Windows