Cum activezi Java în toate browserele web importante

Ai nevoie să vizitezi saituri web care folosesc vechea tehnologie Java? Ai instalat deja Java pe calculator dar browser-ul tău tot îți spune că Java nu este prezentă pe sistemul tău? De ce nu funcționează Java așa cum ar trebui? Cum o faci să funcționeze în browser-ul tău preferat? Acestea sunt întrebări la care îți vom răspunde în acest ghid. Îți vom arăta cum se activează Java în toate browser-ele web importante, așa că dacă vrei să știi de ce nu merge Java în Google Chrome sau în Mozilla Firefox în mod implicit, citește acest tutorial:

NOTĂ: Informațiile pe care le vom împărtăși în acest articol se bazează pe presupunerea că ai deja Java instalată pe calculatorul tău cu Windows. În caz contrar, ar trebui mai întâi să descarci Java de pe pagina sa oficială și apoi să o instalezi pe calculatorul tău.

Cum activezi Java în Google Chrome

În Septembrie 2015, Google a decis să nu mai ofere suport pentru Java în browser-ul lor, Chrome. Plugin-ul Java este bazat pe un API foarte vechi numit Netscape Plugin API, o platformă care a avut întotdeauna probleme de securitate. Google a considerat că a venit timpul să renunțe la această tehnologie veche și să forțeze lumea să treacă la tehnologii mai noi precum HTML5.

Cu toate acestea, încă mai există saituri și servicii web care folosesc Java și oameni care au nevoie să ruleze Java în Google Chrome.

Dacă ai nevoie să folosești Java în Google Chrome, singura metodă relativ ușoară de o face este să instalezi o extensie de browser numită IE Tab. IE Tab își moștenește numele de la Internet Explorer și folosește motorul de randare al Internet Explorer pentru a afișa pagini web în Google Chrome. Deoarece Internet Explorer suportă Java, înseamnă că vei primi suport Java și în filele IE Tab pe care le deschizi în Google Chrome. :) Nu este ceea ce ai numi o soluție simplă, însă funcționează.

În browser-ul web Chrome, deschide pagina IE Tab din Magazinul Web Chrome . Apoi apasă pe butonul + Adaugă în Chrome din colțul dreapta sus.

Google Chrome te va întreba dacă vrei să adaugi extensia IE Tab. Apasă pe butonul Adaugă extensia pentru a continua instalarea.

Când instalarea este terminată și extensia IE Tab a fost adăugată la Google Chrome, vei vedea un mic buton cu litera “e” în lista de extensii din partea dreapta sus a ferestrei Google Chrome. De asemenea, se va deschide o filă nouă în care poți să citești documentația pentru IE Tab.

Apasă pe iconița “e” și IE Tab va descărca automat un fișier numit ietabhelper.exe. Acesta este executabil de care IE Tab are nevoie pentru a putea funcționa, așa că va trebui să îl instalezi. Dacă vrei detalii despre motivele datorită cărora IE Tab are nevoie de această instalare, poți să citești pagina What? Why? Frequently Asked Questions (Ce? De ce? Întrebări frecvente) pe care IE Tab o încarcă în browser-ul tău Chrome.

După ce ai instalat executabilul, vei putea să începi să folosești IE Tab și Java. Apasă pe butonul “e” al IE Tab din lista de extensii din Chrome pentru a deschide o filă IE Tab și, în câmpul Address (Adresă) , scrie saitul web pe care vrei să îl vizitezi. Așa cum poți vedea în imaginea de mai jos, browser-ul nostru Chrome spune că acum poate să ruleze Java. Și Chrome-ul tău va face același lucru. :)

Cum activezi Java în Firefox

La fel ca Google Chrome sau Opera, și Mozilla Firefox a încetat să mai ofere suport complet pentru Netscape Plugin API și acum nu mai poate să ruleze applet-uri Java nativ, începând cu Firefox versiune 52, apărută în Martie 2017. Totuși, Mozilla încă mai oferă o versiune așa numită Extended Support Release (ESR), adică Distribuție cu suport extins de Firefox, pe 32 de biți, versiune care încă mai oferă suport pentru Java. Drept urmare, cea mai bună metodă de a mai rula Java în Firefox este să descarci și să instalezi această versiune de Firefox. Poți să o descarci și să o instalezi de pe pagina sa web: Mozilla Firefox ESR (Extended Support Release). Acolo, ai grijă să alegi versiunea pe 32 de biți de Firefox ESR, deoarece doar ea poate să ruleze Java. Versiunea pe 63 de biți nu oferă suport pentru Java.

Ca să fii sigur, după ce ai instalat Firefox 52 ESR, poți să verifici dacă ai instalat versiunea pe 32 de biți. Pentru asta, deschide Firefox ESR și apoi deschide-i meniul de tip hamburger din colțul din dreapta sus. Apoi, apasă pe semnul întrebării din partea de jos a meniului, pentru a deschide opțiunile de Ajutor.

În meniul Ajutor, apasă pe Despre Firefox și o fereastră cu același nume se va deschide. În ea, verifică dacă versiunea ta este Firefox 52 ESR 32 biți. Dacă vezi această informație, atunci applet-urile Java ar trebui să funcționeze în browser-ul tău web.

Dacă ai Firefox ESR 52 și este versiunea pe 32 de biți, dar tot ai probleme cu applet-urile Java, verifică și dacă plugin-ul Java este activat. Iată cum faci acest lucru:

Lansează Firefox și apasă pe butonul său de meniu din colțul dreapta sus al ferestrei. Pictograma sa ar trebui să arate precum trei linii orizontale suprapuse. Apoi, apasă pe Suplimente.

Firefox îți va arăta o listă cu pluginurile pe care le poți folosi și starea lor de funcționare. Derulează până când găsești un plugin numit Java(TM) Platform. Pentru ca Firefox să poată să folosească Java, acest plugin trebuie să fie setat ca “Întreabă pentru activare” ori “Întotdeauna activat”.

Când ai terminat de făcut toate setările, încarcă un sait care are nevoie de Java, ca să fii sigur că totul funcționează cum trebuie.

Cum activezi Java în Internet Explorer

Dacă încă îți mai place să folosești bătrânul Internet Explorer, ar trebui să știi că Java este activată în mod implicit în acest browser web, atâta timp cât Java este instalată. Însă, dacă ceva nu merge bine și întâmpini probleme, ar trebui să verifici dacă opțiunea “Scripturi ale appleturilor Java” este activată.

Deschide Internet Explorer și apasă pe butonul Instrumente din colțul dreapta sus al ferestrei. Apoi, apasă pe scurtătura Opțiuni internet din meniu.

În fila Securitate din fereastra Opțiuni internet, selectează zona Internet și apasă pe butonul Nivel particularizat.

În fereastra Setări de securitate - Zona internet , derulează până la sfârșitul listei de Setări. Ar trebui să găsești aici o setare numită “Scripturi ale appleturilor Java”. Pentru ca Internet Explorer să poată să folosească Java, această opțiune ar trebuie să fie setată pe Activare sau pe Se solicită.

Cum activezi Java în Microsoft Edge

Odată cu lansarea Windows 10, Microsoft a decis să renunțe la Internet Explorer, înlocuindu-l cu un browser web complet nou, numit Microsoft Edge. Însă, la fel ca Google și Mozilla, Microsoft a ales să renunțe la plugin-urile vechi și vulnerabile, așa că în Edge, nu se oferă suport pentru applet-urile Java.

Singura metodă pe care o știm pentru a rula conținut Java pe un site deschis în Edge este să îi folosești opțiunea “Deschideți cu Internet Explorer”. În Microsoft Edge, când vizitezi o pagină web care folosește Java, apasă pe butonul Mai multe acțiuni din colțul dreapta sus al ferestrei și apoi apasă pe “Deschideți cu Internet Explorer”.

Windows 10 va redeschide pagina web în Internet Explorer. Dacă Java este instalată pe calculatorul tău, vei putea să vezi tot conținutul acelei pagini web.

Cum activezi Java în Opera

Opera este un browser web bazat pe tehnologia Chromium și folosește parțial același cod de bază ca Google Chrome. Rezultatul este că, atunci când Google a decis să nu mai ofere suport pentru pluginurile NPAPI, inclusiv Java, Opera a încetat să le mai suporte de asemenea. Acest lucru înseamnă că nu există nicio metodă ușoară de a rula Java în Opera. Ca să fie și mai interesant, într-un fel masochist, este chiar mai complicat să faci Java să funcționeze în Opera decât în Chrome.

Dacă vrei Java în Opera, va trebui să faci în așa fel încât extensia IE Tab pentru Chrome să funcționeze în Opera. Apoi, vei putea să folosești IE Tab la fel cum ți-am arătat în prima secțiune a acestui ghid: Cum activezi Java în Google Chrome.

Pentru a face Opera să poată să folosească extensii de Google Chrome, deschide Opera și mergi la această pagină web: Download Chrome Extension. Această extensie pentru Opera îți va permite să descarci, să instalezi și să folosești orice extensie din Magazinul Web Chrome , în browser-ul Opera. Apasă pe butonul + Add to Opera (+ Adaugă la Opera) din partea dreapta sus a paginii web.

Apoi, după ce ai instalat Download Chrome Extension în browser-ul tău Opera, navighează la pagina IE Tab din Magazinul Web Chrome. Aici, apasă pe butonul + Adaugă în Opera , din partea dreapta sus.

Opera îți va spune că pentru a încheia instalarea IE Tab, trebuie să mergi la secțiunea de administrare a extensiilor și să apeși pe butonul de instalare. Când se întâmplă acest lucru, apasă pe butonul OK.

Butonul OK te va duce la managerul de Extensii al Opera. Aici, localizează IE Tab și apasă pe butonul Instalează.

În continuare, urmează aceiași pași ca în prima secțiune din acest ghid: Cum activezi Java în Chrome. După ce i-ai terminat, vei putea să folosești Java în browser-ul web Opera. Este ceva mai complicat dar funcționează în cele din urmă, după cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.

Concluzie

Deși nu mai este populară în zilele noastre, Java a fost o tehnologie foarte utilizată în trecut. În timp ce unele browsere web precum Google Chrome, Mozilla Firefox sau Opera au încetat să mai suporte applet-urile Java, altele nu le-au suportat niciodată, precum Microsoft Edge. Numai unele browsere mai vechi, precum Internet Explorer sau versiunile cu suport prelungit ca Firefox ESR, încă mai suportă applet-urile Java chiar și astăzi. În cazul în care încă mai ai nevoie să folosești Java, acest ghid ar trebui să îți fi fost de ajutor. Dacă nu te-a ajutat și încă mai întâmpini probleme, nu ezita să ne lași un comentariu.