Cum actualizezi firmware-ul oricărui dispozitiv, în cinci pași

Dispozitivele pe care le folosim funcționează datorită a două lucruri: hardware-ul din ele și firmware-ul care îl face să funcționeze. Firmware-ul de pe un dispozitiv este software-ul care face hardware-ul să funcționeze așa cum ar trebui. Toate dispozitivele și toate componentele hardware au firmware: smartphone-urile au firmware, tabletele au firmware, routerele au firmware, chiar și smart TV-urile noastre au firmware. Acesta este programat de către producătorii componentelor hardware, încă din fabrică. Dar la fel ca orice software, firmware-ul poate fi îmbunătățit, bug-uri pot fi depistate și reparate, caracteristici noi pot fi adăugate. Ori de câte ori un producător oferă un nou firmware pentru unul dintre dispozitivele sale, dacă tu ai acel dispozitiv, îi poți actualiza firmware-ul cu noua versiune. Dar actualizarea firmware-ului este un lucru periculos și, dacă nu este făcut corect, îți poate face dispozitivul nefuncțional. Ți-l vei transforma într-o cărămidă. De aceea îți vom spune care sunt cele mai bune practici pentru actualizarea firmware-ului pe orice tip de dispozitiv. Dacă ești atent și faci lucrurile corect, riscurile vor fi minime. Să începem:

Pasul 1. Cunoaște-ți modelul exact al dispozitivului și versiunea firmware pe care o folosește

În primul rând, trebuie să afli dacă există o actualizare de firmware pentru dispozitivul tău. Pentru a face acest lucru, va trebui să știi exact care este numele modelului dispozitivului tău și firmware-ul aflat pe el. În funcție de dispozitivul tău, poți găsi aceste informații în diverse moduri. De obicei, poți să afli modelul și versiunea de firmware:

  • Imprimate pe cutia dispozitivului.
  • Imprimate pe un abțibild sau direct pe dispozitivul tău, de obicei pe partea sa din spate.
  • Unele dispozitive vin cu un software de administrare. De exemplu, unitățile SSD de la Intel oferă o aplicație numită Intel Solid-State Drive Toolbox. Dacă producătorul dispozitivului tău oferă o astfel de aplicație, ea probabil că îți va arăta modelul dispozitivului și versiunea firmware de pe el.
  • Unele dispozitive oferă o interfață web, dispozitive precum routerele, DVR-urile sau camerele de rețea. Această interfață web afișează numele și versiunea de firmware în unul din panourile de administrare.
  • Unele dispozitive care au un ecran, precum smart TV-urile, afișează numele modelului și versiunea lor de firmware în meniurile de setări.

Pasul 2. Verifică dacă există actualizări de firmware pentru dispozitivul tău

Odată ce știi numele exact al modelului și versiunea de firmware de pe dispozitivul tău, este timpul să verifici dacă există vreo actualizare disponibilă. Pentru a face acest lucru, mergi online și caută saitul web de suport oferit de producătorul dispozitivului. Dacă nu știi pe ce sait să mergi, poți fie să faci o căutare pe Google sau pe Bing, fie să cauți adresa saitului web în manualul dispozitivului. Ar trebui să fie scris acolo.

Apoi, pe saitul web de suport al producătorului, caută o secțiune numită Drivere (Drivers), Firmware sau Descărcări (Download). Verifică dacă dispozitivul tău este inclus și dacă există actualizări de firmware disponibile. Ai foarte mare grijă să îți identifici dispozitivul exact. O singură literă sau un număr diferit în numele său poate însemna că te uiți la un model diferit de cel pe care îl ai tu. Actualizarea firmware-ului dispozitivului tău cu cel destinat pentru alt dispozitiv, chiar și numai puțin diferit, va duce cel mai probabil la un dispozitiv nefuncțional.

Dacă găsești o versiune de firmware care să fie mai nouă decât cea de pe dispozitivul tău, mergi mai departe și descarc-o.

Un alt lucru după care trebuie să te uiți este dacă producătorul dispozitivului oferă și un instrument software dedicat pentru scrierea noului firmware. În funcție de dispozitivul tău, unii producători pot include un fișier executabil pe care îl vei folosi pentru a scrie noul firmware. Dacă este cazul tău pentru tine, atunci ar trebui să descarci și acest instrument.

Pasul 3. Pregătește-ți dispozitivul pentru actualizarea de firmware

Acum că ai noul firmware salvat pe calculator și este gata să fie scris pe dispozitivul tău, este timpul să îți pregătești dispozitivul pentru acest proces. Există câteva lucruri importante pe care ar trebui să le faci:

  • Citește fișierul Readme distribuit împreună cu actualizarea firmware. Dacă vezi vreun astfel de fișier Readme , nu sări peste el, deoarece conține informații importante despre firmware și procedura de actualizare.
  • Întotdeauna folosește o sursă de curent electric de încredere pe timpul procesului de actualizare a firmware-ului. Dacă începi actualizarea firmware-ului pe dispozitivul tău și se oprește curentul, dispozitivul tău va deveni nefuncțional. De aceea noi îți recomandăm să ai o sursă neîntreruptibilă de curent, conectată la dispozitiv. Chiar dacă actualizezi firmware-ul de pe smart TV - ar trebui să îl conectezi la UPS-ul tău. Este singura metodă 100% sigură.
  • Dacă vei folosi un calculator pentru a face actualizarea firmware-ului de pe dispozitivul tău, asigură-te cu nu ai niciun antivirus pornit. Un antivirus este întotdeauna bun, cu excepția perioadei în care faci actualizări de firmware. El poate interpreta procesul de actualizare a firmware-ului ca fiind un proces malițios și, ca urmare, poate bloca actualizarea. Nu vrei acest lucru. Dezactivează-ți software-ul antivirus temporar, până când termini actualizarea de firmware.
  • Dacă vei face o actualizare de firmware pe un dispozitiv folosind un stick de memorie USB sau orice alt tip de unitate de memorie externă, asigură-te că folosești un stick de memorie bun. Un stick USB sau un hard-disk extern cu sectoare stricate poate duce la o actualizare firmware eșuată.

Pasul 4. Fă o copie de rezervă a firmware-ului aflat în prezent pe dispozitivul tău

Suntem aproape gata să începem actualizarea de firmware. Dar, înainte de a ajunge la ea, mai există un lucru important de făcut. Dacă vei face acest lucru ca la carte, ca un profesionist, vei vrea ca mai întâi să faci o copie de reztervă a firmware-ului curent. Dacă se întâmplă ceva pe timpul procesului de actualizare a firmware-ului, vei mai avea totuși o șansă să își recuperezi dispozitivul și să îl aduci la o stare de funcționare.

Nu toate dispozitivele îți oferă posibilitatea de a salva o copie a firmware-ului curent, dar dacă poți să faci o astfel de copie de rezervă a firmware-ului de pe dispozitivul tău, fă-o!

Pasul 5. Actualizează firmware-ul de pe dispozitivul tău

Acesta este pasul final: actualizarea firmware-ului dispozitivului. În funcție de tipul dispozitivului și modul în care producătorul său a gândit procesul de actualizare a firmware-ului, lucrurile pot fi fie simple, fie complicate.

Pentru routerele obișnuite, tot ce trebuie să faci este să lansezi interfața web în browser-ul tău preferat, să mergi la setările de firmware, să indici locația noului firmware și să pornești procesul de actualizare.

Pe alte tipuri de dispozitive vei avea alte procese de actualizare.

De exemplu, SSD-urile Intel folosesc un instrument numit Intel SSD Toolbox , care este foarte ușor de folosit. Tot ce trebuie să faci este să mergi la secțiunea Firmware Update și să apeși pe Update (Actualizare). Aplicația va face tot ce este de făcut și tu nu va trebui decât să îți repornești calculatorul pentru ca actualizarea de firmware să fie finalizată.

Pentru smart TV-ul sau media player-ul tău, actualizarea firmware-ului înseamnă de obicei să salvezi fișierul (fișierele) cu noul firmware pe un stick de memorie USB, să îl conectezi la dispozitivul tău și să apeși un buton de Upgrade din meniul de setări.

Și pentru firmware-ul plăcii de bază de pe calculatorul tău (cunoscut și ca BIOS), procesul de actualizare poate însemna folosirea unui instrument oferit de către producător. Am vorbit deja despre acest lucru într-un ghid anterior, despre cum se actualizează BIOS-ul. Îl poți găsi aici: Cum actualizezi BIOS-ul plăcii de bază al calculatorului, în 5 pași.

Acestea sunt doar câteva exemple. Procesul de actualizare al firmware-ului poate fi diferit pentru dispozitivul tău. Totul depinde de metoda și instrumentele oferite de producătorul dispozitivului. Cu riscul de a ne repeta, întotdeauna citește documentația oferită de producător. Acela este locul unde vei găsi pașii exacți pe care trebuie să îi faci pentru actualizarea firmware-ului.

Concluzie

Firmware-ul este unul dintre cele mai importante părți ale oricărui dispozitiv "inteligent". Este acel lucru care face hardware-ul să știe ce, când și cum să facă lucrurile pe care ar trebui să le facă. La fel ca oricare alt software și firmware-ul poate fi îmbunătățit. Dacă producătorul dispozitivului tău îți oferă versiuni noi de firmware pentru el, atunci ar trebui să îți actualizezi dispozitivul. Dar să faci acest lucru în grabă, fără măsurile de siguranță necesare, poate duce la rezultate dezastruoase. Înainte de a face actualizări de firmware pentru dispozitivele tale, asigură-te că ai trecut prin toți pașii pe care ți i-am descris în acest ghid. Te pot scuti de multe probleme.