Ce sunt driverele? Ce face un driver?

Ce sunt driverele? Ce face un driver?

Dacă ai folosit un calculator, atunci probabil că ai auzit și de drivere. Totuși, știi ce este un driver? Și mai ales, ce face de este atât de important pentru buna funcționare a calculatorului tău? Chiar dacă ai o idee despre ce este un driver, știi care este cea mai bună abordare în cazul actualizării driverelor? Este mai bine să păstrezi driverele oferite de Windows sau să îți instalezi propriile drivere? Acest articol oferă răspunsuri simple și ușor de înțeles la toate întrebările tale despre drivere:

Reclamă

Ce sunt driverele?

Ce este un driver? Definiția noastră este aceasta: un driver de dispozitiv este un software care permite sistemului de operare să pornească, să folosească și să controleze un dispozitiv hardware. Cu alte cuvinte, driverele sunt traducători, care permit sistemului de operare să ceară dispozitivelor hardware din calculator (sau care sunt conectate la el) să facă ce are nevoie sistemul de operare.

Driverele sunt programele responsabile pentru comunicarea corespunzătoare dintre sistemul de operare (Windows, Linux, macOS etc.) și hardware (placă de bază, placă video, placă de sunet, placă de rețea, hard drive-uri, tastatură și mouse și altele).

Ce sunt driverele? Ce face un driver?

Ce sunt driverele? Ce face un driver?

Ce face un driver?

Hai să începem cu un exemplu: imaginează-ți că vrei să te uiți la un clip de pe YouTube. Apeși Redare pe clipul video, în navigatorul web. Browserul web, care este o aplicație, trimite cererea ta către sistemul de operare. Sistemul de operare știe apoi că vrei să te uiți la clip. Ceea ce înseamnă, printre altele, că trebuie să încarce clipul video și să îi ceară plăcii video să afișeze clipul video iar plăcii de sunet să îi ceară să redea partea audio a clipului video. Sistemul de operare trimite aceste cereri către driverele asociate cu dispozitivele implicate: driverul plăcii de rețea știe ce date să transfere, placa video știe ce să afișeze, iar placa de sunet știe că trebuie să redea sub formă de sunet.

Reclamă

Un alt exemplu: imaginează-ți că ai un document pe care vrei să îl listezi la imprimantă. Editezi documentul în Word sau în orice alt editor de text, apoi apeși butonul Print (Imprimare) și aștepți ca documentul să fie tipărit. Editorul de text este o aplicație care îi cere sistemului de operare să imprime acel document. Sistemul de operare ia documentul și îi cere driverului imprimantei să îl listeze. Driverul ia documentul și îl traduce într-un limbaj pe care imprimanta îl înțelege. La final, imprimanta listează documentul și îl oferă utilizatorului.

Majoritatea dispozitivelor calculatoarelor, inclusiv imprimantele, au nevoie de drivere pentru a funcționa

Majoritatea dispozitivelor calculatoarelor, inclusiv imprimantele, au nevoie de drivere pentru a funcționa

Toate acestea sunt posibile deoarece sistemul de operare știe cum să ceară dispozitivelor să-și facă treaba cu ajutorul driverelor, care fac intermedierea mesajelor.

De ce ai nevoie de drivere pentru dispozitive?

Răspunsul la această întrebare nu ar putea fi mai simplu: ai nevoie de drivere pentru dispozitive pentru a putea folosi acele dispozitive. Așa cum știi din definiția pentru ce este un driver de mai devreme, calculatorul tău are nevoie de drivere ca să poată să comunice cu dispozitivele conectate la el. Fără driverul corect, un dispozitiv nu este nimic altceva decât o bucată de hardware, care nu funcționează.e

Unde găsești driverele pentru dispozitivele tale?

De obicei, majoritatea driverelor sunt instalate automat de către sistemul tău de operare. Windows are la dispoziție o bibliotecă mare de drivere. Atunci când conectezi un dispozitiv nou la calculatorul tău cu Windows, sistemul de operare îl detectează automat și începe să caute un driver potrivit în biblioteca sa. Dacă găsește unul, tot ce trebuie să faci este să aștepți ca el să fie instalat. Uneori, Windows îți cere și să îți repornești calculatorul după ce a instalat un driver, pentru ca să poată fi activat și folosit.

Dacă Windows nu are un driver potrivit pentru nou tău dispozitiv, poate să folosească și Windows Update pentru a căuta un driver online. Dacă serverele Microsoft au un driver pentru dispozitivul tău, atunci trebuie să aștepți ca el să fie descărcat și instalat.

Cum actualizezi driverele pentru dispozitive

Cum actualizezi driverele pentru dispozitive

Acestea sunt opțiunile ușoare pentru căutarea și instalarea driverelor pentru dispozitivele tale în Windows. Totuși, uneori, se poate întâmpla să nu fie găsit un driver în biblioteca din Windows și nici pe serverele Windows Update de la Microsoft. Dacă ai acest “noroc”, sau dacă vrei să folosești un driver special, altul decât cel instalat de Windows, atunci poți să găsești drivere și pe site-ul web de suport al producătorului dispozitivului tău.

Reclamă

Iată un exemplu care implică o placă video pe care o deținem: AMD Radeon RX 5700. Cel mai bun loc în care poți să găsești un driver pentru ea este pagina de suport oficială AMD. Unii producători, inclusiv AMD, oferă un instrument de detecție care identifică și descarcă automat driverele potrivite pentru dispozitivul tău.

Cum găsești driverul corect pentru o placă video

Cum găsești driverul corect pentru o placă video

De asemenea, toți producătorii oferă o metodă de a-ți alege manual driverul potrivit pentru dispozitiv. După ce îți identifici dispozitivul și alegi ce sistem de operare ai, poți să descarci driverul potrivit. Driverele vin de obicei sub forma unui fișier executabil pe care trebuie să îl rulezi și să îl instalezi la fel ca pe orice altă aplicație.

Utilitar de instalare drivere detectând automat o placă video

Utilitar de instalare drivere detectând automat o placă video

Dar, dacă ai nevoie de ajutor în a găsi și instala driverele lipsă pentru dispozitivele tale, am publicat un articol pe acest subiect. Acesta oferă răspunsul la întrebarea “de ce drivere am nevoie?” și instrucțiuni pentru cum se instalează driverele în Windows: 7 lucruri pe care le poți face cu Manager Dispozitive, în Windows.

Dacă, dimpotrivă, unul din driverele tale nu funcționează corect și cauzează probleme sau erori, poate vrei să îl elimini din sistem. Pentru acest lucru, iată cum se dezinstalează drivere din Windows.

Este bine să îmi actualizez driverele?

Deși mulți oameni cred că vorba din bătrâni, care spune că “dacă nu e stricat, nu-l repara”, se aplică și în cazul driverelor, noi nu suntem de acord. De obicei, driverele sunt actualizate deoarece companiile producătoare:

  • au găsit defecte și programatorii le-au reparat,
  • introduc noi opțiuni,
  • cresc performanțele dispozitivului tău sau
  • au identificat unele probleme de securitate care au fost rezolvate

Toate lucrurile de mai sus pot fi îmbunătățite și reparate cu noi versiuni de drivere. Totuși, sunt și cazuri în care driverele noi pot fi problematice. De exemplu, unele drivere Nvidia pot să facă Meniul Start să nu mai funcționeze. Dar chiar și așa, driverele mai recente sunt mai bune decât cele vechi, în majoritatea cazurilor.

Vestea bună este că, dacă folosești Windows 10, actualizările critice de drivere sunt descărcate și instalate automat pentru tine. Ceea ce ne duce la următoarea întrebare:

De ce drivere am nevoie? Ar trebui să folosesc driverele din Windows sau ar trebui să le instalez eu pe ale mele?

De obicei, driverele pe care le descarcă și instalează Windows pentru dispozitivele tale sunt aproape întotdeauna garantate să funcționeze bine. Ele sunt drivere care au fost testate să corespundă cerințelor Microsoft și sunt de obicei stabile. Sunt șanse mici să ți se blocheze calculatorul din cauza lor.

Totuși, uneori, driverele oferite de Microsoft sunt vechi în comparație cu cele disponibile pe paginile de suport ale producătorilor de dispozitive. Așa cum știm, driverele mai noi oferă de obicei mai multe opțiuni sau o performanță mai bună.

Noi preferăm să păstrăm driverele implicite oferite de Windows pentru dispozitivele simple, precum placa de rețea, imprimanta sau camera web. Totuși, atunci când discutăm despre driverele folosite de dispozitive mai complexe, precum plăcile video, le alegem întotdeauna pe cele mai noi, oferite de producători. Aceste drivere de la producător pot să crească numărul de cadre pe secundă din jocuri, așa că sunt importante pentru noi, având în vedere că ne jucăm mult pe calculatoarele noastre.

Ai și alte întrebări despre drivere?

Acum știi ce sunt driverele și ce fac. De asemenea, știi de unde să-ți iei drivere pentru dispozitivele tale. Sunt și alte întrebări pe care le ai despre drivere? Preferi să folosești driverele implicite care sunt oferite de Windows, ori preferi să le instalezi pe ale tale, manual? Spune-ne în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows