Întrebări simple: Ce sunt driverele și de ce ai nevoie de ele?

Dacă ai folosit un calculator, atunci probabil că ai auzit și de drivere. Totuși, ce este un driver? Și mai ales, ce face de este atât de important pentru buna funcționare a calculatorului tău? Chiar dacă ai o idee despre ce este un driver, știi care este cea mai bună abordare în cazul actualizării driverelor? Este mai bine să păstrezi driverele oferite de Windows sau să îți instalezi propriile drivere? Acestea sunt întrebări la care îți vom da răspunsuri simple și ușor de înțeles, în acest articol:

Ce este un driver de dispozitiv și ce face el?

Un driver de dispozitiv este un software care permite sistemului de operare să pornească, să folosească și să controleze un dispozitiv hardware. Cu alte cuvinte, driverele sunt traducători care permit sistemului de operare să ceară dispozitivelor hardware din calculator sau care sunt conectate la calculator, să facă ce are nevoie sistemul de operare.

De exemplu, imaginează-ți că vrei să te uiți la un clip de pe YouTube. Apeși Redare pe clipul video, în browserul web. Browserul web, care este o aplicație, trimite cererea ta către sistemul de operare. Sistemul de operare știe apoi că vrei să te uiți la clip. Ceea ce înseamnă, printre altele, că trebuie să încarce clipul video și să îi ceară plăcii video să afișeze clipul video iar plăcii de sunet să îi ceară să redea partea audio a clipului video. Sistemul de operare trimite aceste cereri către driverele asociate cu dispozitivele implicate: driverul plăcii de rețea știe ce date să transfere, placa video știe ce să afișeze și placa de sunet știe că să redea sub formă de sunet.

Un alt exemplu: maginează-ți că ai un document pe care vrei să îl listezi la imprimantă. Editezi documentul în Word sau în orice alt editor de text, apoi apeși butonul Print (Imprimare) și aștepți ca documentul să fie tipărit. Editorul de text este o aplicație care îi cere sistemului de operare să imprime acel document. Sistemul de operare ia documentul și îi cere driverului imprimantei să îl listeze. Driverul ia documentul și îl traduce într-un limbaj pe care imprimanta îl înțelege. La final, imprimanta listează documentul și îl oferă utilizatorului pentru utilizare. Iată o ilustrație procesul prin care sunt folosite driverele:

Drivere, hardware

Toate acestea sunt posibile deoarece sistemul de operare știe cum să ceară dispozitivelor să își facă treaba, cu ajutorul driverelor care fac intermedierea mesajelor.

De ce ai nevoie de drivere pentru dispozitive?

Răspunsul la această întrebare nu ar putea fi mai simplu: ai nevoie de drivere pentru dispozitive pentru a putea folosi acele dispozitive. Calculatorul tău are nevoie de drivere ca să poată să comunice cu dispozitivele conectate la el. Fără driverul corect, un dispozitiv nu este nimic altceva decât o bucată de hardware care nu funcționează.

Unde găsești driverele pentru dispozitivele tale?

De obicei, majoritatea driverelor sunt instalate automat de către sistemul tău de operare. Windows are la dispoziție o bibliotecă mare de drivere. Atunci când conectezi un dispozitiv nou la calculatorul tău cu Windows, sistemul de operare îl detectează automat și începe să caute un driver potrivit în biblioteca sa. Dacă găsește unul, tot ce trebuie să faci este să aștepți ca el să fie instalat. Uneori, Windows îți cere și să îți repornești calculatorul după ce a instalat un driver, pentru ca să poată fi activat și folosit.

Dacă Windows nu are un driver potrivit pentru nou tău dispozitiv, poate să folosească și Windows Update pentru a căuta un driver online. Dacă serverele Microsoft au un driver pentru dispozitivul tău, atunci trebuie să aștepți ca el să fie descărcat și instalat.

Drivere, hardware

Acestea sunt opțiunile ușoare pentru căutarea și instalarea driverelor pentru dispozitivele tale în Windows. Totuși, uneori se poate întâmpla să nu fie găsit un driver în biblioteca din Windows și nici pe serverele Windows Update de la Microsoft. Dacă ai acest „noroc”, sau dacă vrei să folosești un driver special, altul decât cel instalat de Windows, atunci poți să găsești drivere și pe saitul web de suport al producătorului dispozitivului tău.

Iată un exemplu care implică o placă video pe care o deținem: o AMD Radeon R9 270X produsă de Sapphire. Cel mai bun loc în care poți să găsești un driver pentru ea este pagina de suport oficială AMD. Unii producători, inclusiv AMD, oferă un instrument de detecție care identifică și descarcă automat driverele potrivite pentru dispozitivul tău. Însă toți producătorii oferă o metodă de a îți alege manual driverul potrivit pentru dispozitiv. După ce îți identifici dispozitivul și alegi ce sistem de operare ai, poți să descarci driverul potrivit.

Drivere, hardware

Driverele vin de obicei sub forma unui fișier executabil pe care trebuie să îl rulezi și să îl instalezi la fel ca pe orice altă aplicație. Dar, dacă ai nevoie de ajutor în a instala driverele lipsă pentru dispozitivele tale, am publicat un articol pe acest subiect, pe care îl poți găsi aici: Găsește driverele lipsă și dispozitivele ascunse din Windows, cu Manager dispozitive. Îți oferă instrucțiuni detaliate pentru cum se instalează driverele în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

De ce trebuie să îmi actualizez driverele pentru dispozitive?

Deși mulți oameni cred în vorba din bătrâni care spune că „dacă nu e stricat nu-l repara” se aplică și în cazul driverelor, noi tindem să nu fim de acord. De obicei, driverele sunt actualizate pentru că producătorii dispozitivelor au găsit defecte și le repară, pentru că introduc noi opțiuni sau pentru că performanțele dispozitivului tău cresc cu o nouă versiune de driver. Uneori, actualizările de drivere pot să rezolve probleme de securitate.

Totuși, sunt și cazuri în care driverele noi pot fi problematice. De exemplu, unele drivere Nvidia pot să facă Meniul Start să nu mai funcționeze. Dar chiar și așa, driverele noi sunt mai bune decât cele vechi, în majoritatea cazurilor.

Vestea bună este că, dacă folosești Windows 10, actualizările critice de drivere sunt descărcate și instalate automat pentru tine. Ceea ce ne duce la următoarea întrebare:

Ar trebui să folosesc driverele pe care le descarcă Windows sau ar trebui să le instalez eu pe ale mele?

De obicei, driverele pe care le descarcă și instalează Windows pentru dispozitivele tale sunt aproape întotdeauna garantate să funcționeze bine. Ele sunt drivere care au fost testate să corespundă cerințelor Microsoft și sunt de obicei stabile. Sunt șanse mici să ți se blocheze calculatorul din cauza lor.

Totuși, uneori, driverele oferite de Microsoft sunt vechi în comparație cu cele disponibile pe paginile de suport ale producătorilor de dispozitive. Așa cum știm, driverele mai noi oferă de obicei mai multe opțiuni sau o performanță mai bună.

Noi preferăm să păstrăm driverele implicite oferite de Windows pentru dispozitivele simple precum placa de rețea, imprimanta sau camera web. Totuși, când discutăm despre driverele folosite de dispozitive mai complexe precum plăcile video, le alegem întotdeauna pe cele mai noi, oferite de producători. Aceste drivere de la producător pot să crească numărul de cadre pe secundă din jocuri, așa că sunt importante pentru noi, având în vedere că ne jucăm pe calculatoarele noastre.

Dar tu, tu preferi să folosești driverele implicite care sunt oferite de Windows, ori preferi să le instalezi pe ale tale, manual?