Ce este fișierul Hosts în Windows? Cum editezi etc/hosts?

Ce este fișierul Hosts în Windows? Cum editezi etc/hosts?

Fișierele Hosts, numite și etc/hosts există încă din anul 1984. Fiecare sistem de operare are un astfel de fișier, inclusiv Windows. Poate ai întâlnit termenul de etc/hosts fără să știi ce înseamnă și de ce este folosit. Dacă ești un programator web, sigur știi ce este acest fișier și vrei să-l găsești cât mai repede. În acest ghid explicăm ce este un fișier Hosts, unde se găsește în Windows, ce este o intrare de tip hosts și cum editezi fișierul Hosts fără să te blochezi în erori legate de permisiuni. Să începem:

Reclamă

Ce este fișierul Hosts în Windows?

Fișierul Hosts (cunoscut și drept etc/hosts) este un fișier text utilizat de Windows și alte sisteme de operare pentru a crea conexiuni între adrese IP și nume de domenii (host names). Acest fișier acționează precum un serviciu local DNS pentru calculatorul tău și suprascrie conexiunile existente între IP-uri și domenii ale serverului DNS la care este conectat calculatorul tău, prin rețea.

Fișierul etc/hosts din Windows
Fișierul etc/hosts din Windows

Unde se află fișierul Hosts în Windows?

Fișierul _Hosts (_sau etc/hosts) se găsește în următorul folder: "C:\Windows\System32\drivers\etc"

Locația fișierului Hosts, în Windows
Locația fișierului Hosts, în Windows

Este un fișier fără nicio extensie, care poate fi deschis și vizionat în orice editor de text, inclusiv în Notepad.

Reclamă

Ce este o intrare în fișierul Hosts Windows?

Fișierul Hosts stochează întrări despre nume de domenii (host entries). Sunt linii de text standardizate care au următorul format: AdresăIP NumeDomeniu Comentariu. Prima parte este adresa IP către care se face redirecționarea, a doua parte este numele domeniul pe care vrei să-l redirecționezi, iar a treia este un comentariu. Acesta nu este obligatoriu, doar primele două părți sunt. Pentru a separa cele trei părți dintr-o intrare, folosești spații sau TAB (poți apăsa tasta TAB o dată sau de două ori). De exemplu, poți adăuga o linie care spune: "127.0.0.1 www.google.com"

Editarea fișierului Hosts în Notepad
Editarea fișierului Hosts în Notepad

După ce salvezi linia de mai sus, Windows redirecționează domeniul www.google.com către calculatorul tău local, în toate aplicațiile și navigatoarele web de pe sistemul tău.

Ce este 127.0.0.1?

127.0.0.1 este o adresă IP cu un scop special, care duce către gazda locală (localhost), aceasta fiind calculatorul tău. Este numită și "loopback address" sau "adresă de retur" ori "adresă de buclă", deoarece întotdeauna direcționează către calculatorul care folosește adresa respectivă. Spre deosebire de adresele IP standard, adresa de retur (buclă) nu este asociată cu niciun hardware și nu este conectată fizic la rețea. Este o adresă folosită doar de aplicațiile și serviciile instalate pe calculatorul tău, pentru a comunica cu gazda locală (localhost), adică cu PC-ul tău.

Adresă de retur (localhost)
Adresă de retur (localhost)

Calculatorul tău are și o adresă unică IP, diferită de 127.0.0.1, asociată cu placa ta de rețea, care este folosită pentru a comunica cu alte dispozitive și servicii din rețea și de pe internet.

Adesea, adresa IP de retur este utilizată atunci când se instalează un server web pe calculator, pentru dezvoltarea de pagini web, astfel încât acestea să poată fi testate local, într-un browser, ca și cum ar fi disponibile pe internet.

Pentru a evita conflictele în rețelele de calculatoare, adresele IP din orice rețea pot fi orice mai puțin 127.0.0.1. De exemplu, dacă încerci manual să schimbi adresa IP a plăcii tale de rețea, în Windows, primești următoare eroare: "Adresele IP care încep cu 127 nu sunt valide deoarece sunt rezervate pentru adresele de buclă. Specificați alte valori valide între 1 și 223."

Adresele IP care încep cu 127 nu sunt valide
Adresele IP care încep cu 127 nu sunt valide

Cum deschizi și vizionezi fișierul Hosts (etc/hosts) în Windows?

Poți deschide fișierul Hosts în orice editor de text. Hai să folosim Notepad drept exemplu. Primul lucru pe care trebuie să-l faci, este și foarte important: să pornești Notedpad (sau editorul tău de text favorit), cu drepturi de administrator. O metodă pentru a face asta este să cauți cuvântul "notepad" în Windows 10 și să dai clic dreapta (ori să apeși și să ții apăsat) pe rezultatul de căutare Notepad și să alegi "Executare ca administrator". Se deschide o fereastră CCU, unde trebuie să apeși pe Da.

Deschide Notepad ca administrator
Deschide Notepad ca administrator

Acum, să vedem cum deschizi fișierul Hosts. Dă clic pe Fișier și apoi pe Deschidere, sau apasă tastele CTRL+O de pe tastatură.

Deschide un fișier în Notepad
Deschide un fișier în Notepad

Navighează la folderul "C:\Windows\System32\drivers\etc" sau dă Copy/Paste (Copiere/Lipire) la această cale, în câmpul de adresă din fereastra Deschidere și apasă Enter.

Deschide C:WindowsSystem32driversetchosts în Notepad
Deschide C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts în Notepad

La început ți se spune că "Niciun element nu corespunde căutării" și nu vezi niciun fișier disponibil. Asta deoarece fișierul Hosts nu are o extensie de fișier, iar Notepad caută doar după fișiere cu extensia ".txt". Dă clic pe lista din dreapta câmpului Nume fișier și alege "Toate fișierele".

Vezi toate fișierele în Notepad
Vezi toate fișierele în Notepad

Acum vezi toate fișierele din folder, inclusiv hosts. Dă clic pe el și apasă Deschidere.

Open C:WindowsSystem32driversetchosts in Notepad
Open C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts in Notepad

Cum editezi fișierul Hosts (etc/hosts) în Windows?

După ce ai deschis fișierul Hosts, îl poți edita și poți adăuga, modifica sau elimina intrări, așa cum faci în orice alt fișier text.

Reclamă

Reține că toate intrările pe care le adaugi trebuie să folosească acest format: AdresăIP NumeDomeniu. Adaugă o linie cum ar fi "127.0.0.1 www.google.com" sau "192.168.1.1 www.webapp.com"

Editarea fișierului <em>Hosts</em> în Notepad
Editarea fișierului <em>Hosts</em> în Notepad

Când ai terminat de editat fișierul Hosts, trebuie să salvezi modificările. Dacă faci modificări și nu salvezi, poți observa că titlul ferestrei Notepad începe cu semnul *. Pentru a salva modificările, accesează Fișier și apoi Salvare sau apasă CTRL + S pe tastatura ta.

Salvarea fișierului Hosts în Notepad
Salvarea fișierului Hosts în Notepad

După ce ți-ai salvat modificările, acestea se aplică imediat și suprascriu regulile de la serverul DNS la care este conectat computerul tău.

La ce este folosit fișierul Hosts?

Majoritatea utilizatorilor ocazionali nu folosesc fișierul Hosts decât dacă doresc să facă o glumă cuiva, pentru a bloca accesul unei persoanei la Google, Facebook sau alt sait, făcând-o să creadă că au picat și că nu mai merge. Cei ce utilizează fișierul Hosts cel mai frecvent sunt dezvoltatorii web care creează pagini web și aplicații web, acestea trebuind să fie testate local, înainte de a le publica pe internet.

Google.com blocat de fișierul Hosts
Google.com blocat de fișierul Hosts

Profesioniștii din domeniul IT folosesc fișierul Hosts și pentru a bloca accesul la anumite saituri și resurse web pe calculatoarele pe care le administrează la locul de muncă. De exemplu, îl pot folosi în rețeaua companiei pentru care lucrează, pentru a bloca reclamele din anumite rețele de publicitate. Și malware-ul poate folosi fișierul Hosts pentru a redirecționa traficul tău web către servere controlate de la distanță și pentru a fura informații personale sau alte date.

Nu pot edita fișierul Hosts din Windows! Ce fac?

Când editezi și salvezi fișierul Hosts în Windows, este posibil să primești un mesaj de eroare spunând că: "Nu aveți permisiunea de a salva în această locație". Acest lucru se întâmplă deoarece nu ai deschis Notepad, sau editorul de text pe care îl utilizezi, cu permisiuni de administrator. Citește secțiunile de mai sus și află cum pornești Notepad cu permisiuni de administrator.

Mesaj de eroare: Nu aveți permisiunea de a salva în această locație.
Mesaj de eroare: Nu aveți permisiunea de a salva în această locație.

După ce faci acest lucru, poți edita fișierul Hosts fără erori și probleme de permisiune.

Cum folosești fișierul Hosts din Windows?

Îți mulțumim că ai citit acest tutorial. Sperăm că am reușit să răspundem tuturor întrebărilor tale despre fișierele Hosts. Înainte să ne închizi, lasă-ne un comentariu și spune-ne: cum ai de gând să folosești fișierele Hosts în Windows? Pentru muncă sau doar ca o glumă făcută unui prieten sau unei rude? Comentează mai jos și hai să împărtășim experiențele avute lucrând cu fișierul Hosts.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows