Cum configurezi și adaugi Google Drive la (File) Explorer

Dacă folosești Windows 10, atunci știi că adaugă o scurtătură separată, distinctă, pentru OneDrive în (File) Explorer, o scurtătură pe care nu o poți șterge. Același lucru se întâmplă și cu Dropbox dacă îl instalezi pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Însă nu este cazul și pentru Google Drive, cel puțin nu în mod implicit. Să presupunem că folosești Google Drive în mod regulat și vrei să instalezi aplicația sa pentru desktop pe PC-ul tău cu Windows 10. Ce faci dacă vrei să adaugi Google Drive și la (File) Explorer, atât ca legătură în lista de Acces rapid, cât și ca scurtătură distinctă în Panoul de navigare? Pentru instrucțiuni despre cum să faci aceste lucruri, citește acest ghid:

Cum adaugi Google Drive la (File) Explorer

Pentru a adăuga Google Drive la Acces rapid, mergi la pagina de descărcare a aplicației și apasă pe Descărcați, sub „Backup și sincronizare”, ca în imaginea de mai jos.

Apasă Descărcați în Backup și sincronizare

Apare un mesaj care îți cere să fii de acord cu „Termeni[i] și condiții[le] Google Drive”. Apasă pe „Acceptați și descărcați”.

Descărcarea aplicației Backup și sincronizare Google Drive pentru Windows

Se descarcă fișierul Installbackupandsync.exe. Rulează-l și acordă-i dreptul de a face modificări în sistem atunci când apare notificarea CCU. Apoi, primești un mesaj că aplicația se descarcă și se instalează. Așteaptă până când vezi „Instalare[a] finalizată” și apasă pe Închideți.

Instalarea este finalizată

Mai departe, primești un mesaj de bun venit la Backup și sincronizare, acesta fiind numele aplicației Google Drive. Apasă pe butonul Începeți.

Backup și sincronizare începe expertul de configurare

Scrie-ți adresa de e-mail asociată cu contul tău Google și apasă pe Înainte.

Introducerea adresei de e-mail pentru contul Google

Acum tastează parola contului Google și apasă pe Next (Înainte).

Introducerea parolei pentru contul Google

Dacă ai activat verificarea în doi pași pentru contul tău Google, aprobă conectarea folosindu-ți telefonul.

Aprobare verificare în 2 pași pentru conectare la Google

După ce te-ai autentificat cu succes la contul tău Google, aplicația Backup și sincronizare îți spune că trebuie să „Alegeți dosarele din computer pentru backup continuu în Google Drive”. După ce faci acest lucru, vei putea să îți răsfoiești și să îți folosești folderele din backup pe pagina web drive.google.com. Apasă pe Am înțeles pentru a continua.

Începe pasul 2 din Backup și sincronizare

În mod implicit, Backup și sincronizare îți arată folderele Desktop, Documente și Fotografii. Selectează pe cele pentru care vrei să faci backup. Apoi, dacă mai sunt și alte foldere pe care vrei să le incluzi în backup în Google Drive, apasă pe „Alegeți un dosar” și selectează-le (1). Pentru fotografiile și clipurile video care sunt încărcate automat în Google Drive, poți alege și la ce calitate sunt salvate (2):

  • Calitate înaltă reduce automat dimensiunile lor, dar îți oferă spațiu nelimitat în Google Drive
  • Calitate originală îți încarcă fotografiile și clipurile video la rezoluțiile lor originale, dar spațiul ocupat de acestea este consumat din totalul pe care îl ai disponibil în Google Drive

În final, cea de-a treia opțiune pe care o ai pe această pagină este setarea „Încărcați fotografii și videoclipuri în Google Foto”. Dacă vrei ca toate fotografiile și clipurile tale video să devină disponibile și în Google Foto, nu doar ca fișiere în Google Drive, selectează această opțiune (3). După ce ai configurat totul așa cum ți-ai dorit, apasă pe Înainte.

Alegerea folderelor pentru care se face backup, precum și a setărilor pentru fotografii și clipuri video

La pasul următor, Backup și sincronizare îți permite să „Sincronizați fișiere din Contul meu Drive cu un dosar din acest computer”. Cu alte cuvinte, îți dă opțiunea de a adăuga Google Drive la (File) Explorer, adică pentru ce ai venit de fapt la acest articol. Apasă pe Am înțeles pentru a continua.

Începe pasul 3 din Backup și sincronizare

În final, acum îi poți spune lui Google Drive că vrei să „[Sincronizeze] Contul meu Drive cu acest computer”. Bifează această setare, deoarece este cea care adaugă Google Drive la (File) Explorer (1). Apoi, poți să vezi că „Locația dosarului” implicită pentru folderul Google Drive de pe PC-ul tău cu Windows 10 este setată la „C:\Users\Folderul contului tău de utilizator\Google Drive”. Dacă vrei să schimbi această locație, apasă pe Modificați și alege alta. În caz contrar, mergi mai departe pentru a alege ce foldere din Google Drive vrei să îți sincronizezi pe PC-ul tău cu Windows 10 (2):

  • „Doresc să se sincronizeze toate fișierele din Contul meu Drive” – îți descarcă toate fișierele și folderele din Google Drive pe PC-ul tău cu Windows 10
  • „Doresc să se sincronizeze numai aceste dosare” – îți permite să selectezi folderele din Google Drive care sunt descărcate și sincronizate în folderul tău Google Drive de pe PC

După ce ai făcut toate alegerile, apasă pe Începeți pentru a porni sincronizarea fișierelor și folderelor tale din Google Drive.

Opțiuni de sincronizare Google Drive pe calculatorul tău

În funcție de cât de multe date trebuiesc sincronizate, s-ar putea să dureze ceva timp până când Backup și sincronizare termină de configurat și descărcat/încărcat toate fișierele și folderele pe care le-ai selectat în timpul procesului de instalare.

Backup și sincronizare se configurează

Acum poți deschide (File) Explorer. În secțiunea Acces rapid din panoul de navigare (stânga ferestrei), vei găsi Google Drive. Cu alte cuvinte, ai reușit să adaugi Google Drive la (File) Explorer!

Google Drive este adăugat în Acces rapid la (File) Explorer

De asemenea, poți găsi folderul Google Drive pe calculatorul tău cu Windows 10 folosind (File) Explorer ca să navighezi la locația sa. După cum știi acum, se găsește în „C:\Utilizatori\Contul tău de utilizator” sau în locația pe care ai specificat-o manual în timpul procesului de configurare al aplicației Backup și sincronizare.

Locația folderului Google Drive

Cum adaugi Google Drive la bara din stânga (File) Explorer (la fel ca OneDrive sau Dropbox)

Ai instalat și configurat aplicația Backup și sincronizare pe PC-ul tău cu Windows 10. Însă aplicația adaugă Google Drive doar la secțiunea Acces rapid din (File) Explorer. Ce faci dacă vrei să apară ca scurtătură separată în panoul de navigare din (File) Explorer, la fel cum o face OneDrive sau Dropbox? Iată ce ai de făcut:

Scurtătura OneDrive din (File) Explorer

Folosește-ți browserul web pentru a merge pe această pagină Github și descarcă arhiva ZIP Google Drive (apasă pe Code și selectează Download ZIP). Alternativ, poți folosi și acest link direct: Download fișiere registru Google Drive.

Descărcare ZIP cu fișiere registru pentru Google Drive

Găsește fișierul ZIP pe calculatorul tău cu Windows 10 și extrage-i conținutul. Ar trebui să ai așa ceva:

Fișiere registru Google Drive

Deschide fișierul Google Drive.reg folosindu-ți editorul de text preferat. Notepad este foarte bun, de exemplu.

Deschiderea fișierului Google Drive.reg cu Notepad

Apoi, caută și înlocuiește valorile %USERPROFILE% pentru TargetFolderPath cu calea completă către folderul tău Google Drive, folosind \\ în structura de cale a folderului. De exemplu, dacă ai configurat aplicația Backup și sincronizare să utilizeze locația implicită pentru folderul Google Drive, adică „C:\Users\Contul tău de utilizator”, schimbă toate valorile TargetFolderPath astfel: „TargetFolderPath” = „C:\\Users\\Contul tău de utilizator”.

Înlocuirea valorilor TargetFolderPath cu calea către folderul standard Google Drive

Dacă ai ales să creezi folderul Google Drive într-o altă locație pe PC-ul tău, cum ar fi pe unitatea D:, trebuie să schimbi valorile TargetFolderPath cu acea locație. De exemplu, dacă l-ai creat în „D:\Google Drive”, schimbă TargetFolderPath astfel: „TargetFolderPath” = „D:\\Google Drive”. Ai grijă să folosești \\ în loc de un singur \ în structura folderului!

Înlocuirea valorilor TargetFolderPath cu calea către folderul Google Drive

Când ai terminat de înlocuit toate aparițiile TargetFolderPath, salvează fișierul Google Drive.reg și închide editorul de text. Răspunde cu Da când apare notificarea CCU, pentru ca noile informații să fie adăugate în Registrul Windows 10.

Aprobarea instalării noului fișier registru

Apasă OK când Editorul de registru (Registry Editor) îți spune că noile chei au fost adăugate în Registrul Windows.

Cheile de registru pentru Google Drive au fost adăugate la Registrul Windows

Acum deschide (File) Explorer. Ar trebui să vezi că acum Google drive este afișat ca entitate separată în Panoul de navigare, așa cum ai vrut. Tare, nu-i așa? 🙂

Google Drive a fost adăugat în (File) Explorer ca scurtătură separată

Asta a fost tot!

NOTĂ: Dacă te răzgândești și nu mai vrei ca Google Drive să apară ca scurtătură separată în (File) Explorer, tot ce trebuie să faci este să rulezi fișierul Remove Google Drive.reg pe care l-ai dezarhivat mai devreme.

Știi și alte metode de a adăuga Google Drive la (File) Explorer?

După cum ai văzut, este relativ ușor să adaugi Google Drive la (File) Explorer, atâta timp cât ești OK cu prezența sa doar în secțiunea Acces rapid. Dacă vrei ca Google Drive să apară ca opțiune distinctă în panoul de navigare din (File) Explorer, la fel ca OneDrive sau Dropbox, lucrurile sunt puțin mai complicate, dar realizabile totuși. Ai reușit să faci ce ți-ai dorit? Știi și alte metode de a adăuga Google Drive la (File) Explorer? Spune-ne care sunt în comentariile de mai jos și vom actualiza acest tutorial cât mai curând posibil.