Cum instalezi aplicații din Magazinul Play pe un smartphone sau tabletă cu Android

De când sistemul de operare Android a văzut pentru prima oară lumina zilei, aplicațiile au condus ecosistemul dispozitivelor mobile. Astăzi, aproape tot este o aplicație în mâinile tale. Fie că realizezi sau nu, folosești aplicații pentru cele mai banale activități de zi cu zi: folosești un browser pentru a naviga pe Internet, un client email pentru mesagerie, aplicațiile Facebook, Twitter sau LinkedIn pentru a fi la curent cu noutățile prietenilor și colegilor de serviciu, aplicația Instagram pentru a posta o fotografie sau a le vedea pe cele ale prietenilor. Setările telefonului tău se află într-o aplicație, chiar și camera foto a telefonului este operată de o aplicație. Un smartphone sau o tabletă fără aplicații ar fi ca un arbore fără frunze. Ce faci dacă vrei să instalezi aplicațiile dorite pe telefonul sau tableta ta cu Android? În acest articol, te vom învăța cum să găsești aplicațiile de care ai nevoie și cum să le instalezi în dispozitivul tău:

NOTĂ: Pentru scrierea acestui tutorial, am folosit un smartphone Motorola Nexus 6 cu Android 7.0 Marshmallow. Procedura este similară pe toate dispozitivele cu Android, așa că nu ar trebui să ai probleme chiar dacă pe dispozitivul tău rulezi o versiune diferită de Android.

Cum instalezi aplicații din Magazinul Play pe un dispozitiv cu Android

Pentru sistemul de operare Android, Google a creat un magazin de aplicații numit Magazinul Play. Pentru tine, ca utilizator de Android, ca să instalezi o aplicație aprobată de Google pe dispozitivul tău cu Android, trebuie să folosești Magazinul Play. Dar nu vei putea să folosești Magazinul Play fără a conecta mai întâi un cont Google pe smartphone-ul sau tableta cu Android. Pentru a afla cum îți conectezi contul Google la dispozitivul cu Android, citește acest ghid: Cum îți conectezi contul Google la un dispozitiv Android.

Cum găsești aplicația pe care vrei să o instalezi, în Magazinul Play

Pentru a putea folosi Magazinul Play, trebuie mai întâi să îl deschizi. Apasă pe iconița Aplicații din partea de jos a ecranului de pornire.

Derulează prin lista de aplicații până când găsești aplicația Magazin Play. Apasă pe ea pentru a o deschide.

Acesta este Magazinul Play pe care îl vei folosi pentru a găsi toate aplicațiile aprobate de Google, gratuite sau plătite, împărțite pe categorii și etichetate corespunzător. Când un dezvoltator înscrie o aplicație în Magazinul Play, Google cere o versiune minimă de Android pe care poate funcționa, precum și o serie de cerințe de sistem necesare pentru ea. Dacă smartphone-ul sau tableta ta cu Android nu îndeplinește cerințele minime ale unei aplicații, Magazinul Play nu ți-o va arăta, având în vedere că oricum nu poți să o rulezi.

Altfel, poți să navighezi prin secțiuni după cum îți dorești, poți să verifici aplicațiile din lista de alegeri ale editorilor, poți să vezi topurile cu aplicații din diverse categorii și poți să răsfoiești printre ultimele jocuri, melodii sau cărți. În mod implicit, Magazinul Play arată astfel:

Pentru scopul acestui tutorial, îți vom arăta care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a instala aplicația Skype. Astfel, vom vedea cum se caută o aplicație, cum poți să îi vezi detaliile și cum o instalezi pe un dispozitiv cu Android. În primul rând, trebuie să cauți aplicația, așa că apasă pe câmpul "Căutați în Google Play" din partea de sus a ecranului și scrie numele aplicației care te interesează.

Imediat după ce ai scris numele aplicației în câmpul de căutare, sistemul începe să caute prin aplicațiile disponibile în Magazin. Dacă aplicația pe care o cauți este găsită, îți apare în lista derulantă.

Dacă a fost găsită aplicația, ar trebui să vezi acum un ecran ca cel din captura de mai jos. Când găsești aplicația, Magazinul Play îți dă două opțiuni: să o Instalezi direct sau să vezi Mai multe detalii despre ea. Deși poți să alegi instalarea directă, noi îți recomandăm să verifici mai întâi informațiile disponibile, astfel încât să știi ce primești înainte de a instala aplicația.

Ce găsești pe pagina unei aplicații din Magazinul Play?

Fiecare aplicație are o pagină în Magazinul Play, unde poți să îi verifici detalii precum descrierea sa, capturi de ecran din aplicație, cerințe tehnice, recenzii ale altor utilizatori și aplicații similare.

Dacă vrei mai multe informații, apasă pe legătura Mai multe aflată imediat sub scurta descriere a aplicației.

Butonul Mai multe deschide un ecran nou, care este de obicei plin cu informații despre caracteristicile aplicației și cele mai noi îmbunătățiri pe care le-a primit. Aceste informații sunt controlate de dezvoltatorul aplicației și reprezintă cea mai bună metodă de a vedea ce este nou într-o aplicație.

Când ai terminat de citit descrierea, poți să derulezi și să vezi alte informații precum:

  • Categoria PEGI a aplicației, aceasta fiind un indicator excelent pentru tipul de conținut din aplicație și cât de recomandat este accesul minorilor. De exemplu, PEGI 3 înseamnă că acel conținut se potrivește pentru toate vârstele, PEGI 7 este OK pentru copii peste 7 ani, PEGI 12 este recomandat doar celor cu vârsta peste 12 ani, PEGI 16 pentru cei care 16 ani sau mai mult, iar PEGI 18 este clasificat drept conținut pentru adulți.
  • Categoria de top din Magazinul Play în care a fost clasificată acea aplicație. Skype, de exemplu, este parte a categoriei Alegerea editorului.
  • Dacă aplicația conține sau nu reclame.
  • Dacă aplicația a fost optimizată și pentru alte platforme de Android, cum este Android Wear, atunci vei vedea o notificare despre acest lucru.
  • Chiar la finalul ecranului, poți să vezi și Versiunea aplicației, data la care a primit Ultima actualizare, de câte ori a fost descărcată de alți utilizatori de Android, dimensiunea descărcării, cine o dezvoltă, adresa de e-mail a dezvoltatorului și uneori și adresa sa fizică.

După ce ți-ai satisfăcut pofta de informații despre aplicații, te poți întoarce pe pagina aplicației apăsând pe butonul Înapoi de pe dispozitiv sau pe butonul X (Închide) din colțul stânga sus al ecranului.

Pe pagina aplicației, dacă derulezi în jos, poți să găsești alte informații. Primul lucru ar trebui să fie niște capturi de ecran realizate în aplicație, acestea fiindu-ți de ajutor pentru a vedea cum arată interfața ei.

Apoi poți vedea care sunt evaluările pe care le-au dat alți utilizatori de Android aplicației și poți să evaluezi și tu personal aplicația. Totuși, înainte de a face asta, ar trebui să folosești aplicația și să îți faci o idee despre calitatea ei.

În continuare, pe pagina aplicației, Magazinul Play îți recomandă și alte aplicații de la același dezvoltator, alte Aplicații similare de la alți dezvoltatori și aplicații care îți sunt recomandate de algoritmii Google.

La final și la sfârșitul derulării tale răbdătoare, ai acces la o serie de legături web care îți dau opțiunea de a vizita saitul web al dezvoltatorului, să îl contactezi prin e-mail, să îi citești politica de confidențialitate, să vezi permisiunile aplicației și așa mai departe.

Pe pagina următoare a acestui tutorial, poți să vezi ultimii pași ai procedurii de instalare a unei aplicații din Magazinul Play. Apasă pe pagina doi pentru a continua să citești.