Cum putem diagnostica starea de sănătate a unei unități HDD

Am avut ghinionul de a afla, nu cu mult timp în urmă, că cel mai urât coșmar al unui deținător de calculator este un hard disk care cedează. Nu este vorba despre necesitatea de a cumpăra unul nou, ci de faptul că ne vom confrunta cu riscul de a pierde o parte sau chiar toate datele stocate pe hard disk. Trecând peste inițiala viziune apocaliptică și având în vedere că speranța de viața a unui hard disk este între 3 și 5 ani, este evidentă necesitatea verificării regulate a stării acestuia. Mai ales după ce a trecut o vreme de când îl avem. Astfel, vă propunem o scurtă analiză a modurilor recomandate de verificare a stării de sănătate unui HDD. Să începem:

S.M.A.R.T. și rolul său în verificarea stării hard disk-ului

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) este sistemul de monitorizare încorporat în orice HDD sau SSD modern dar care, din păcate, își face cunoscută prezența doar atunci când o defecțiune hardware este iminentă. Pare a fi cam târziu dar, din fericire pentru noi, există o serie de utilitare care pot citi diferiții indicatori de fiabilitate utilizați de S.M.A.R.T. Toți marii producătorii de hard disk-uri recomandă verificări periodice ale status-ului acestor componente hardware, precum și rularea câtorva teste de suprafață. Orice versiune a sistemului de operare Windows are printre instrumente și o unealtă numită Check Disk care reprezintă un mod destul de simplu de a ne îngriji hard disk-ul și de a identifica erori. Însă, de obicei, pare a avea o utilitate redusă în identificarea problemelor de hardware. Există multe utilitare gratuite de diagnosticare care ne pot ajuta să anticipăm și să ne protejăm de circumstanțele inevitabile ale defectării unui HDD. Totuși, vă propun folosirea unuia dintre aceste instrumente gratuite de testare: PassMark's DiskCheckup, CrystalDiskInfo sau HDDScan. Toate aceste utilitare încorporează funcția S.M.A.R.T. menționată mai sus, care le ajută să ofere informații cu privire la viteza de citire și scriere, temperatură și alți importanți indicatori de fiabilitate ai unui hard disk.

PassMark DiskCheckup

DiskCheckup este un program de testare a hard disk-ului gratuit pentru uz personal. Trebuie să descărcați un mic fișier cu o dimensiune de 2 MO, care are o instalare destul de simplă și care va raporta imediat atributele specifice S.M.A.R.T. (dacă sunt acceptate de hard disk). În această analiză am folosit DiskCheckup v3.3 (build 1000) lansat pe 05 februarie 2015.

În cadrul filei SMART Info puteți vizualiza starea actuală și valorile următoarelor atribute: raw read error rate (rată erori citire), spin up time (durată atingere rotație maximă), reported uncorrectable errors (raport erori irecuperabile), power on time (perioada de funcționare), load cycle count (cicluri de poziționare capete), temperature (temperatură), command timeout (comenzi de time-out), current pending sector count (numărul curent de sectoare instabile), total Logical Block Addressing read (numărul total de poziționări pe hard disk), free fall protection (protecție cădere liberă) și head flying hours (durată poziționare capete). Puteți activa, de asemenea, "Record SMART attributes for TEC computation" (Înregistrează atributele SMART pentru evaluare de tip TEC) în funcția Configuration (Configurare) a programului. Această opțiune memorează o istorie a atributelor monitorizate de DiskCheckup, care pot fi utilizate (dacă sunt compilate suficient de multe date) pentru a estima momentul în care vor scăpa de sub control și o defecțiune este posibilă. Partea interesantă a acestei opțiuni este faptul că puteți alege (în aceeași fereastră Configuration ) să primiți un mesaj de la program atunci când lucrurile funcționează prost sau chiar să trimită un e-mail la una sau mai multe adrese.

DiskCheckup poate rula, de asemenea, două tipuri de Disk Self Tests: unul scurt, care a durat aproximativ 5 minute și unul extins care, în funcție de starea HDD-ului, poate dura până la 45 de minute. Ambele pot verifica eventuale erori ale unității hard disk și, de asemenea, pot afișa informații despre tipul de interfață (de exemplu SATA), modelul, numărul de serie, capacitatea, standardele de conformitate, geometria și caracteristicile acceptate. Aceste date pot fi exportate într-un fișier TXT.

Notă: DiskCheckup nu poate realiza diagnosticarea hard disk-urilor externe.

 

CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo este un freeware foarte ușor de utilizat care va monitoriza atributele S.M.A.R.T., afișând temperatura și unele informații specifice unității HDD. Acesta oferă mai multe variante care includ teme și/sau mai multe limbi ale interfeței, fie ca o versiune cu instalare sau ca o arhivă.zip portabilă. Fiți atenți, totuși, dacă alegeți versiunea cu instalare, este posibil ca aceasta să vină la pachet cu un alt software (pentru mine a fost navigatorul web Opera). Am ales să folosesc Standard Edition versiunea 6.3.2, un executabil de 2.9 MO, care a fost lansat pe 04 aprilie 2015.

După instalare și lansare, CrystalDiskInfo utilizează o interfață simplă care va afișa imediat informațiile referitoare la starea atributelor S.M.A.R.T. ale hard disk-ului, temperatura curentă și specificațiile de hardware. Dacă există o problemă (după cum se pare că are hard disk-ul meu), veți putea identifica exact ceea ce este în neregulă cu unitatea de hard disk în lista de atribute. Din păcate, utilitarul nu pare a avea o mulțime de opțiuni, setări sau tipuri de teste de suprafață. În afară de posibilele opțiuni de limbă, în fila sa Function (Funcții), pot fi identificate doar două funcții avansate: Resident, care menține funcționarea CrystalDiskInfo în fundal și Startup, care implică pornirea automată a programului odată cu calculatorul. Face ceea ce spune numele său, ne informează și atât.

HDDScan

Următorul program gratuit pentru testarea hard disk-ului este HDDScan. Acesta suportă toate tipurile de hard disk-uri, indiferent de firma producătoare. Spre deosebire de software-ul realizat de PassMark, acest instrument este complet portabil. După descărcare poate rula direct, fără nicio instalare (are forma unei arhive.zip). Voi analiza în continuare versiunea 3.3 (un folder de 4.6 MO), care a fost lansat pe 03 ianuarie 2014.

După extragerea din fișierul.zip, va trebui doar să deschideți aplicația numită HDDScan.exe care va lansa programul și vă va permite direct rularea diferitelor teste. În momentul în care ați ales unitatea HDD vizată din zona de selectare, puteți verifica atributele S.M.A.R.T. prin apăsarea unui buton dedicat, ori accesați o mare varietate de teste și caracteristici făcând clic pe butonul rotund situat în centrul ferestrei. HDDScan este capabil să ruleze testele specifice pe orice tip de hard disk conectat prin SCSI, PATA, SATA, USB sau FireWire. De asemenea, este singurul dintre cele trei utilitare care suportă RAID și poate rula chiar un test de suprafață pentru acesta.

Acest program include o mulțime de teste de suprafață avansate, cum ar fi cititul, scrisul și ștergerea în liniar. De asemenea, putem executa trei tipuri auto-teste S.M.A.R.T. ((Short, Extended și Conveyance), totuși nu vă pot oferi un interval temporal clar în care acestea se vor finaliza, pentru că diferă în funcție de fiecare HDD și starea sa. Toate testele vor fi adăugate la secțiunea Test Manager, iar lansarea acestora va fi pusă în așteptare până în momentul în care fiecare test este finalizat. Această zonă a programului vă permite, de asemenea, să întrerupeți sau să ștergeți oricare dintre teste.

O scurtă comparație

Prin utilizarea tuturor acestor programe, am descoperit că hard disk-ul meu nu este în cea mai bună stare și că ar trebui să fiu destul de atent la erorile de scriere. De asemenea, prin rularea programelor descrise mai sus, a fost posibil să îmi formez și câteva scurte opinii cu privire la capacitățile lor:

  • DiskCheckup este mic și rapid, însă mi-a indicat doar un statut OK pentru hard disk și nu a identificat nicio problemă a atributelor S.M.A.R.T.
  • CrystalDiskInfo este foarte bun pentru orice începător care își dorește doar o diagnosticare rapidă a stării hard disk-ului și afișarea temperaturii. Din păcate, utilitarul oferă destul de puține opțiuni pentru utilizatorii avansați.
  • HDDScan pare a fi, pentru un program gratuit de testare a unităților hard disk, foarte bine construit. Acesta vă va permite, cu ajutorul multiplelor sale caracteristici și unelte, o mai bună înțelegere a stării generale de funcționare a HDD-ului.

Alternative

În afară de programele de diagnosticare menționate mai sus, vreau să amintesc faptul că fiecare firmă producătoare de HDD-uri și SSD-uri oferă soluții software similare:

  • Seagate SeaTools, atât cu o instalare pe Windows cât și o versiune DOS; poate verifica orice hard disk, însă poate realiza reparații doar pe unități Seagate și Maxtor.
  • Samsung HUTIL, un program bootabil care trebuie să fie instalat pe CD și care funcționează doar pentru unitățile Samsung.
  • Western Digital DLGDIAG (Data Lifeguard Diagnostic), care oferă un utilitar pentru Windows precum și o versiune DOS; versiunea pentru Windows poate verifica orice tip de hard disk, însă cea bootabilă (bazată pe DOS) funcționează numai cu HDD-uri Western Digital.
  • Fujitsu Diagnostic Tool, utilitar pentru Windows și o versiune DOS fără interfață grafică; funcționează numai cu HDD-uri Fujitsu.

Concluzii

În cadrul acestei analize am încercat să vă recomandăm trei programe freeware care vă permit testarea și monitorizarea stării de funcționare a hard disk-ului. Acestea nu sunt singurele utilitare disponibile online, însă, par a fi printre cele mai recomandate programe de testare a unităților HDD și SSD. Acestea prezintă o interfață foarte ușor de folosit și teste (dacă sunt disponibile) care se pot rula cu foarte mare lejeritate. Totuși, trebuie să luați în considerare faptul că timpul necesar pentru a finaliza oricare dintre teste depinde de starea fiecărui hard disk în parte. Este foarte important să înțelegeți că, dacă utilizați oricare dintre aceste programe gratuite pentru a verifica HDD-ul computerului propriu și acesta cedează în fața oricăruia dintre teste, atunci ar trebui să luați în considerare înlocuirea sa. Desigur, trebuie să urmați sfaturile primite în program și ar trebui să utilizați, de asemenea, unul din software-urile de producător enumerate mai sus, care pot realiza unele posibile reparații.