Cum defragmentezi și optimizezi hard disk-ul și partițiile în Windows

Cum defragmentezi și optimizezi hard disk-ul și partițiile în Windows

Unealta Defragmentare Disc a suferit o serie de schimbări în Windows 7 pentru ca apoi să fie schimbată din nou în Windows 8.1 și în Windows 10. Acum are un nou nume - Optimizare unități - și are funcționalități noi care o fac să se descurce atât cu un hard-disk cât și cu un solid state drive (SSD). Drept urmare, optimizarea unităților de disc în Windows 8.1 și Windows 10 este un pic diferită față de versiunile anterioare de Windows. Citește mai departe pentru a afla cum să îți optimizezi unitățile de disc în Windows 10 și Windows 8.1 și să îți păstrezi o performanță bună a unităților tale de stocare:

Reclamă

NOTĂ: Acest tutorial se referă la Windows 10 și Windows 8.1. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?.

Când folosești Optimizare unități în Windows. Comparație între Defragmentare și TRIM.

Rolul tradițional al aplicației Optimizare unități a fost de a defragmenta hard-disk-urile și continuă să facă o treabă bună pentru asta. În timp ce Windows s-a ținut de defragmentarea de hard-disk-uri, SSD-urile (solid state drives) au început să le înlocuiască și defragmentarea nu mai funcționează ca o tehnică de optimizare. Windows s-a adaptat și noua aplicație Optimizare unități poate să optimizeze atât hard-disk-urile cât și SSD-urile folosind proceduri de optimizare separate.

Pentru hard-disk-uri, când defragmentezi o partiție, Windows rearanjează fișierele stocate pe disc astfel încât să ocupe spații învecinate pe disc. Asta crește viteza de accesare a fișierelor minimizând timpul necesar pentru citirea și scrierea fișierelor pe disc, maximizând astfel lățimea de bandă necesară transferurilor de date. De asemenea, defragmentarea poate îmbunătăți și viteza de pornire a sistemului.

Pentru SSD-uri (solid state drive), Optimizare unități folosește o tehnică denumită TRIM. În timp ce scopul defragmentării este mărirea vitezei de citire a informației de pe disc, TRIM ajută în principal la prelungirea duratei de viață pentru SSD. Pentru mai multe detalii, citește Ce este SSD TRIM, de ce este util și cum verifici dacă este activat.

Când să nu folosești Optimizare unități în Windows

Să nu defragmentezi stick-uri de memorie USB. Acestea au un comportament similar cu SSD-urile, dar Windows le poate trata ca pe hard-disk-uri și atunci încearcă să le defragmenteze. Aceste tipuri de unități de stocare au un mod diferit de stocare și alocare a fișierelor, precum și un număr limitat de cicluri de citire/scriere până când încetează să mai funcționeze. Drept urmare, defragmentarea unor astfel de unități, deși posibilă, le scade durata de viață. De asemenea, dacă te gândești la vitezele mari de citire și scriere de care sunt capabile stick-urile de memorie USB, nu ar trebui să apară încetiniri.

Cum se pornește aplicația Optimizare unități în Windows 10

Una din metodele rapide de a porni aplicația Optimizare unități în Windows este să cauți textul "dfrgui" care este numele fișierului executabil al aplicației. În Windows 10, apasă pe rezultatul "Optimizare și defragmentare unități".

Caută dfrgui în Windows 10
Caută dfrgui în Windows 10

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și tastează "dfrgui". În lista cu rezultatele căutării, apasă pe rezultatul "dfrgui".

Caută dfrgui în Windows 8.1
Caută dfrgui în Windows 8.1

Pentru lista completă de metode de a deschide Optimizare unități, citește 12 metode de a deschide Defragmentare disc în Windows.

Reclamă

Cum se analizează și defragmentează unitățile de disc în Windows

În secțiunea Stare din aplicația Optimizare unități vei vedea lista cu partițiile și unitățile de disc care există pe calculatorul tău cu Windows. Pentru fiecare unitate vezi numele său, litera sa de disc, tipul de unitate (de exemplu Unitate SSD, Unitate de hard disk sau Unitate amovibilă), când a fost executată ultima defragmentare și starea curentă în ceea ce privește gradul de fragmentare. Lista va include și unități ascunse cum ar fi partițiile de recuperare a sistemului care sunt create atunci când instalezi Windows. Atunci când selectezi un SSD, butonul Analiză este dezactivat pentru că analiza are sens doar pentru hard-disk-uri.

Selectează un solid state drive (SSD) pentru optimizare
Selectează un solid state drive (SSD) pentru optimizare

Atunci când apeși butonul de Optimizare, procedura TRIM este folosită pe SSD imediat. Un procent din progresul procedurii TRIM este afișat în coloana Stare curentă. Procedura se execută de obicei destul de rapid.

Optimizează (TRIM) un solid state drive (SSD)
Optimizează (TRIM) un solid state drive (SSD)

Atunci când selectezi un hard-disk, Optimizare unități activează butonul Analiză. Atunci când îl apeși, aplicația Optimizare unități va actualiza starea de defragmentare pentru partiția respectivă astfel încât să poți hotărî dacă ai nevoie să o optimizezi sau nu. De asemenea, poți selecta mai multe partiții/unități apăsând și ținând apăsată tasta Ctrl și dând clic pe partițiile de care ești interesat(ă). Apoi, apasă butonul Analizați tot.

Selectează un hard disk pentru optimizare
Selectează un hard disk pentru optimizare

După ce se execută analiza, poți vedea cât de fragmentată este o partiție. Această informație te va ajuta să decizi dacă să defragmentezi sau nu partiția respectivă. Îți recomandăm să optimizezi și să defragmentezi o partiție când gradul său de fragmentare este de 20% sau mai mult.

Pentru a defragmenta o partiție, alege-o și apasă Optimizare. De asemenea, poți apăsa și ține apăsată tasta Ctrl în timp ce dai clic pe toate partițiile pe care vrei să le optimizezi. Apoi, apasă pe Optimizați tot și defragmentarea se va face pentru toate partițiile selectate. Când unealta analizează și optimizează o partiție, vei vedea starea execuției în coloana Ultima execuție și procentul de completate în coloana Stare curentă. Dacă vrei să întrerupi procesul aflat în execuție, apasă pe Oprire.

Optimizare (defragmentare) de hard-disk
Optimizare (defragmentare) de hard-disk

Unul dintre aspectele pozitive ale acestei unelte este faptul că îți poți folosi calculatorul în timp ce se execută procesul de optimizare sau analiză. Drept urmare nu trebuie să aștepți ca defragmentarea să fie încheiată pentru a putea lucra pe calculatorul tău cu Windows.

Reclamă

Cum se programează defragmentarea automată în Windows

Aplicația Optimizare unități îți oferă și posibilitatea de a crea un program pentru procesul de defragmentare. În mod implicit, aplicația se execută săptămânal, în fundal, dar poate fi setată să se execute și zilnic ori lunar. Ceea ce nu este clar este când anume, la ce oră și în ce zi a săptămânii se execută defragmentarea automată realizată de Windows pentru că trebuie să ai computerul pornit în acel moment. Pentru a modifica programul implicit, apasă pe butonul Modificare setări din secțiunea Optimizare planificată.

Planifică optimizarea unităților de disc
Planifică optimizarea unităților de disc

Folosește lista Frecvență pentru a alege cât de des vrei să fie executat procesul de defragmentare: zilnic, săptămânal ori lunar. De asemenea, bifează căsuța "Rulare după planificare", pentru a activa acest program. Dacă vrei să fii notificat atunci când trei executări programate succesive nu reușesc, bifează opțiunea care spune asta.

Programarea optimizării pentru unitățile de disc
Programarea optimizării pentru unitățile de disc

Apoi, apasă pe Alegeți pentru a selecta discurile pe care le vrei defragmentate în mod automat de Windows. Bifează unitățile de disc pe care le vrei defragmentate și debifează-le pe celelalte. De asemenea, dacă vrei ca Windows să defragmenteze automat unitățile noi de disc pe care le conectezi la calculator, bifează opțiunea "Se optimizează automat unitățile noi".

Selectează unități de disc pentru optimizare
Selectează unități de disc pentru optimizare

Când ai terminat de personalizat totul, apasă OK de două ori, pentru a aplica setările.

Ți-ai optimizat unitățile de disc?

Acum că știi cum să-ți defragmentezi unitățile de disc în Windows 10 și în Windows 8.1, nu ar trebui să ai niciun fel de probleme cu această parte a mentenanței performanței calculatorului tău. Te sfătuim să faci asta de fiecare dată când el merge mai greu. Îți recomandăm de asemenea să folosești o programare de optimizare a unităților de disc, astfel încât ele să aibă o performanță cât mai bună. Dacă ai întrebări despre aplicația Optimizare unități, nu uita să lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Aplicații Ghiduri Hardware Recomandate Sistem și Securitate Windows