Scanează și repară erorile de pe disc cu Verificare Eroare (chkdsk) din Windows 10

Instrumentul de Verificare eroare sau chkdsk verifică partițiile și unitățile de stocare din PC-ul tău cu Windows 10 pentru a detecta probleme precum erorile de disc sau sectoarele defecte. De asemenea, poți utiliza acest instrument pentru a repara erorile și a face ca unitățile de stocare să funcționeze iarăși normal. În Windows 10 instrumentul pentru linia de comandă și-a păstrat numele original ca în versiunile anterioare Windows: chkdsk. Acesta este disponibil printr-o interfață grafică numită Verificare eroare. Iată cum se lucrează cu Verificare eroare în Windows 10 pentru a remedia problemele cu unitățile de stocare SSD sau HDD:

NOTĂ: Pentru a utiliza instrumentul din acest articol, trebuie să fii autentificat în Windows 10 ca administrator.

Cum se pornește verificarea erorilor în Windows 10

Mai întâi, deschide File Explorer în Windows 10. Navighează la Acest PC și apoi la “Dispozitive și unități“. Dă clic dreapta sau apasă și menține apăsată unitatea de stocare pe care dorești să o verifici pentru erori și, în meniul contextual, alege Proprietăți. Alternativ, poți să dai clic pe unitatea de stocare și apoi să apeși tastele ALT + Enter.

Pornește Verificarea eroare în Windows 10

Fereastra Proprietăți este deschisă pentru unitatea pe care ai selectat-o. Accesează fila Instrumente și caută secțiunea “Verificare eroare“. Acolo, apasă pe butonul Verificare.

Fila Instrumente pentru proprietățile unităților de stocare din Windows 10

Fereastra de Verificare eroare este deschisă pentru unitatea selectată.

Cum se verifică o unitate de stocare în Windows 10 cu Verificare eroare

Windows 10 execută automat sarcini de întreținere la intervale regulate. Prin urmare, atunci când fereastra de verificare a erorilor este deschisă, este foarte probabil să spună “Nu este nevoie să scanați această unitate“. Chiar și așa, poți forța o verificare manuală, apăsând pe Scanați unitatea.

Ecranul unității de scanare în Verificare eroare în Windows 10

Se afișează o bară de progres care afișează procesul de verificare a erorilor pentru unitatea pe care ai selectat-o.

Progresul proceselor de scanare și reparare a erorilor de stocare în Windows 10

Când s-a terminat și totul este bine cu unitatea ta, ești informat(ă) că unitatea de stocare a fost scanată cu succes și că nu au fost găsite erori. Dacă apeși pe legătura “Afișare detalii”, afișată în această notificare, Event Viewer este deschis pentru a îți arăta jurnalul detaliat al procesului de verificare a erorilor.

Scanarea reușită a verificării erorilor în Windows 10

Dacă parcurgi jurnalul (log) din Event Viewer, poți vedea cum a progresat scanarea și rezultatele detaliate ale întregului proces.

Aceasta este o informație utilă dacă vrei să afli ce a făcut instrumentul de Verificare eroare în Windows 10. Primul lucru pe care îl observi este că interfața de Verificare eroare execută instrumentul chkdsk în fundal. Jurnalul salvat pentru evenimentul Verificare eroare este rezultatul instrumentului chkdsk.

Event viewer pentru rezultatele de la Verificare eroare în Windows 10

Instrumentul execută verificările în trei etape:

  • Etapa 1: Examinarea structurii de bază a sistemului de fișiere
  • Etapa 2: Examinarea legăturilor de nume de fișier
  • Etapa 3: Examinarea descriptorilor de securitate

După ce ai terminat, închide fereastra Event Viewer și apasă butonul Închidere din fereastra Verificare eroare.

Cum se remediază erorile de pe o unitate de stocare, cu Verificare eroare în Windows 10

Procesul de verificare a erorilor poate spune că a găsit erori pe unitatea care necesită reparații sau poate apare o notificare apare atunci când o unitate de stocare cu defecțiuni este conectată la sistemul tău cu Windows 10.

Verificare eroare îți spune să repari o unitate de stocare, în Windows 10

Când se întâmplă așa ceva, Verificare eroare afișează un ecran diferit, cu un buton pe care scrie “Reparați unitatea”. Apasă acest buton.

Ecranul de reparare unitate de stocare în Windows 10

În continuare se pot două lucruri: “Reparare acum” și “Reparați la următoarea pornire”. Alege opțiunea pe care o preferi.

Reperare acum sau la următoarea pornire, în Windows 10

Dacă alegi “Reparare acum“, este afișată o bară de progres pentru procesul de reparare. Atunci când unitatea de stocare a fost scanată și reparată, ești informat(ă) de asta. Dacă dai clic pe “Afișare detalii” se încarcă Event Viewer, unde vezi un jurnal complet al reparațiilor efectuate. Dacă nu vrei să vezi acest jurnal, dă clic pe Închidere și ai terminat.

Unitatea de stocare s-a scanat cu succes în Windows 10

Dacă alegi “Reparați la următoarea repornire“, la următoarea repornire a Windows, procesul de reparare este pornit automat. Înainte ca Windows 10 să fie încărcat, ți se spune “To skip disk checking, press any key within” (Pentru a sări peste verificarea discului apasă orice tastă în) câteva secunde (maxim 10).

Opțiunea de a sări peste verificarea discului de către chkdsk

Îțri recomandăm să nu apeși nicio tastă și să permiți procesului de reparare să fie realizat pentru discul cu erori. Unealta chkdsk verifică și repară în mod automat unitatea de stocare.

Progresul operațiunii de scanare realizată de chkdsk

La final, se continuă încărcarea obișnuită a sistemului Windows 10 și te poți autentifica. Un jurnal complet al reparațiilor făcute se găsește în Event Viewer.

Cum se execută chkdsk din Linia de comandă sau PowerShell

Dacă vrei să eviți interfața grafică a instrumentului Verificare eroare, poți rula chkdsk din Linia de comandă sau din PowerShell. Citește acest tutorial pentru a afla cum să lansezi Linia de comandă în Windows și acesta pentru a porni PowerShell în Windows.

În acest exemplu, am executat chkdsk pe partiția de sistem unde este instalat Windows 10. Am folosit parametrul /f care face care erorile să fie reparate imediat ce sunt găsite, fără să mai fi întrebat(ă) dacă vrei asta.

chkdsk verifică unitatea de stocare

Pentru mai multe detalii legate de gestionarea unităților de stocare din Linia de comandă, uită-te pe ghidul 6 comenzi de gestionare a discurilor pe care ar trebui să le știi.

Reparatorul de unități de stocare de serviciu

Verificare eroare în Windows 10 poate verifica orice partiție, inclusiv partiția de sistem, chiar dacă este utilizată. Acest instrument poate fi salvator atunci când apar probleme cu datele și unitățile tale de stocare. De exemplu, în cazul în care are loc o pană de curent, computerul se oprește și acest lucru poate cauza coruperea fișierelor. O scanare și o reparație rapidă, cu Verificare eroare, poate rezolva problema. Dacă vrei să afli mai multe despre alte instrumente utile în Windows, nu ezita să citești articolele recomandate mai jos.