SSD vs. HDD: Ai mai multe cadre pe secundă în jocuri, atunci când folosești un SSD?

SSD vs. HDD: Ai mai multe cadre pe secundă în jocuri, atunci când folosești un SSD?

Pasionații de jocuri cumpără adesea unități de stocare SSD pentru calculatoarele lor de gaming, în locul hard disk-urilor tradiționale (HDD). SSD-urile au dovedit că sunt mai rapide în ceea ce privește scrierea și citirea datelor. Dar, te ajută un SSD să obții mai multe cadre pe secundă (fps) în jocuri? Pentru a răspunde la această întrebare, am făcut un experiment cu un calculator desktop și o placă video populară. Am făcut comparații între experiențele de gaming oferite de un SSD și apoi de un HDD, pe același sistem. Iată ce am aflat:

Reclamă

Configurația hardware a sistemului folosit pentru teste

Am realizat testele noastre pe un PC desktop, cu următoarele componente:

  • Procesor cu șase nuclee AMD Ryzen 5 1600, la frecvența de 3,2 GHz
  • Placă de bază ASUS ROG STRIX X370-F GAMING
  • 16 GO de RAM DDR4, la frecvența de 1600 MHz, marca Corsair
  • Placă video MSI NVIDIA GeForce GTX 1060 OC 6GB
  • O unitate SSD KINGSTON A400 cu o capacitate de 240 GO
  • Un hard disk Western Digital Blue 1TB, la 7200 rotații pe minut (rpm)

PC-ul respectiv are Windows 10 Pro instalat, cu cele mai noi actualizări. Am folosit și cea mai recentă versiune de drivere NVIDIA la momentul respectiv: 398.82. Toate testele au fost realizate mai întâi pe unitatea SSD de la Kingston, iar apoi pe hard disk-ul Western Digital Blue, folosind aceleași setări. Hai să vedem ce teste am realizat și ce rezultate am obținut, unul câte unul:

Far Cry 5: o diferență medie de doar 1 cadru pe secundă

Am folosit benchmark-ul jocului Far Cry 5, cu următoarele setări:

  • Rezoluție 1920x1080
  • Setări de calitate grafică Ultra
  • V-Sync și Framerate Lock dezactivate

Mai întâi am rulat testul pe SSD-ul KINGSTON A400 și după aceea pe hard disk-ul Western Digital Blue. Așa cum se observă mai jos, diferențele identificate au fost minore. Atunci când am folosit SSD-ul, am avut doar un cadru pe secundă în plus, pentru numărul minim și mediu de cadre redate.

Cadre pe secunda, fps, jocuri
Cadre pe secunda, fps, jocuri

Hitman Absolution: nicio diferență notabilă

Am folosit și benchmark-ul inclus în jocul Hitman Absolution, cu următoarele setări:

  • Rezoluție 1920x1080
  • Setări de calitate grafică Ultra
  • V-Sync dezactivat

Singura metrică unde am notat o diferență este numărul maxim de cadre redate. Atunci când am folosit unitatea SSD, numărul maxim de cadre redate a fost 100 (fps), în timp ce atunci când am folosit unitatea HDD, numărul lor a fost 98.

Cadre pe secunda, fps, jocuri
Cadre pe secunda, fps, jocuri

La celelalte două metrici nu au fost diferențe notabile. Numărul mediu de cadre redate a fost doar cu 0,1 mai mare atunci când am folosit unitatea SSD. Niciun jucător nu va observa o diferență așa de minoră atunci când se joacă pe calculator.

Reclamă

Metro Last Night: numărul maxim de cadre redate este mai mare atunci când folosești un SSD

Ultimul joc folosit în experimentul nostru este Metro: Last Night. Am folosit următoarele setări:

  • Rezoluție 1920x1080
  • Setări de calitate grafică Very High (foarte ridicate)
  • Texture Filtering setat la AF 16X, Motion blur la nivelul Normal, Tessellation la nivelul Very High și Advanced PhysX activat.

De data aceasta am avut diferențe mai notabile. În primul rând, a fost amuzant să vedem că numărul minim de cadre redate a fost mai mare atunci când am folosit HDD-ul. Numărul mediu și cel maxim de cadre redate a fost mai mare atunci când am folosit SSD-ul. Diferența la numărul mediu de cadre redate a fost prea mică să fie observabilă atunci când te joci, dar numărul maxim a fost sensibil mai mare atunci când am folosit unitatea SSD.

Cadre pe secunda, fps, jocuri
Cadre pe secunda, fps, jocuri

3DMark: nicio diferență notabilă

Pentru ultimele teste am folosit programul de testare 3DMark și testul Time Spy, cu setările implicite propuse de 3DMark pentru calculatorul nostru. Rezultatele au fost cu diferențe minore. Atunci când ne-am uitat la numărul de cadre generate de 3DMark, diferențele erau mai mici de 1 cadru pe secundă. Mai jos poți vedea scorurile generale obținute.

Cadre pe secunda, fps, jocuri
Cadre pe secunda, fps, jocuri

Atunci când folosești o unitate SSD nu obții mai multe cadre pe secundă în jocuri

Concluzia vizibilă a testelor efectuate este faptul că o unitate de stocare SSD nu te ajută să crești numărul maxim de cadre pe secundă redate în jocuri. Dacă vrei mai multe cadre pe secundă, trebuie să investești mai întâi într-o placă video mai puternică, într-un procesor mai bun, ori mai multă memorie RAM.

RECOMANDARE: Dacă vrei să afli mai multe despre conceptul de FPS și importanța acestuia, citește:  Ce este FPS (numărul de cadre pe secundă)?

Utilizarea unui SSD îți oferă descărcări, instalări și încărcări mai rapide ale jocurilor (și nu numai)

O unitate SSD îmbunătățește alte aspecte importante ale experienței de gaming. De exemplu, Windows va porni mult mai repede, în doar câteva secunde, în loc de minute. Descărcarea și instalarea jocurilor se va termina mai rapid decât atunci când folosești un HDD. Cele mai mari îmbunătățiri le vei observa la timpul de încărcare al jocurilor, mai ales atunci când te joci jocuri de mari dimensiuni, cu foarte multe fișiere. Dacă vrei să aștepți cât mai puțin atunci când te joci un joc, o unitate de stocare SSD va face diferența.

Care este experiența ta cu unitățile SSD în jocuri?

Acum știi impactul real pe care-l are o unitate de stocare de tip SSD, în comparație cu un HDD. Suntem curioși dacă te așteptai să vezi rezultate precum cele obținute în testele noastre. De asemenea, spune-ne ce experiență ai avut cu unitățile SSD în jocuri. Ce aspecte s-au îmbunătățit pentru tine? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Programe Recomandate Windows