Cum resetezi o aplicație în Android, fără să o "ștergi"

Unele aplicații pentru Android încetează să mai funcționeze bine după o vreme. De exemplu, browserul Chrome se poate umple de notificații pe care nu le dorești, ori antivirusul nu-și mai face treaba din cauza unei erori de configurare pe care ai făcut-o. De asemenea, alte aplicații, după perioade lungi de utilizare, cu multe actualizări și schimbări de setări, pot începe să "facă urât". Dacă vrei să resetezi o aplicație în Android, fără să o "ștergi" sau dezinstalezi, o poți face astfel:

NOTĂ: În acest ghid, îți arătăm pașii pe care-i faci în Android 8 Oreo și Android 9 Pie. Folosim două seturi de capturi de ecran, câte unul pentru fiecare versiune. Capturile pentru Android 8 sunt mereu în stânga, iar cele pentru Android 9, sunt în dreapta. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Cum resetezi o aplicație din Android, la stadiul său inițial

Mai întâi, deschide aplicația Setări de pe telefonul sau tableta ta cu Android. Apoi, în Android 8, apasă pe "Aplicații și notificăr", iar în Android 9, apasă pe Aplicații.

Setările din Android - apasă pe Aplicații

Dacă folosești Android 8, vezi imediat o listă cu cele mai recente aplicații deschise de tine. Dacă aplicația pe care vrei să o resetezi este în listă, apasă pe numele ei. Altfel, apasă pe "Afișați toate aplicațiile". În Android 9, apasă pe Aplicații.

Apasă pentru a vedea toate aplicațiile

Android afișează o listă cu toate aplicațiile pe care le-ai instalat pe smartphone sau tabletă. Găsește aplicația care te interesează și apasă pe numele ei.

Pentru acest ghid, noi am ales browserul Firefox drept exemplu și am apăsat pe el.

Lista aplicațiilor instalate în Android

Acum vezi mai multe opțiuni pentru aplicația aleasă. Apasă pe Stocare.

Apasă pe Stocare

Android afișează informații despre spațiul de stocare folosit de aplicația aleasă. Poți vedea dimensiunea aplicației, câte date are utilizatorul, mărimea memoriei cache și spațiul total ocupat pe dispozitivul tău cu Android. Pentru a o reseta complet, apasă pe Ștergeți datele.

Apasă pe Ștergeți datele

Android te informează despre consecințele acestei acțiuni: va șterge toate datele aplicației, setările, conturile, bazele sale de date, etc. Asta înseamnă că va fi resetată complet și va fi disponibilă ca și atunci când ai instalat-o pentru prima dată. Pentru a confirma că ești de acord cu acest proces, apasă pe OK în Android 8 și pe Ștergeți în Android 9.

Confirmă ștergerea datelor aplicației în Android

Aplicația aleasă este acum resetată. Închide Setări și poți porni aplicația respectivă din nou, pentru a o reconfigura de la zero.

Ce aplicație pentru Android ai resetat și de ce?

Mulți prieteni au probleme cu navigatorul lor implicit pentru Android. În timp ce navigau pe internet, nu au fost atenți pe mesajele afișate și au aprobat notificări dubioase care le sunt afișate zilnic pe telefon, ori setări ciudate. O soluție pentru rezolvarea acestei probleme este să-și reseteze browserul web, așa cum am arătat în acest ghid. Înainte de a închide, spune-ne ce aplicație ai resetat în Android și de ce. Ce fel de probleme ai întâmpinat cu ea?