Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă

Android

Dacă nu ești pasionat de tehnologie, probabil că nu știi cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone-ul ori tableta ta. Pare că Android-ul tău primește o actualizare în fiecare zi și este greu să ții pasul. Însă, când ai nevoie de ajutor cu dispozitivul tău sau vrei să vezi dacă smartphone-ul tău are acea aplicație sau caracteristică nouă pe care ai văzut-o la un prieten, încerci să-ți amintești: „Ce versiune de Android am?”. Ei bine, nu mai trebuie să ghicești, pentru că acest tutorial ilustrează cum verifici versiunea curentă de Android de pe dispozitivul tău:

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Android 10 și a fost creat folosind Nokia 5.3 și Samsung Galaxy A51. Pașii sunt similari pe majoritatea dispozitivelor cu Android, deși poți da peste mici diferențe, în funcție de producător. Dacă folosești un smartphone de la Samsung, a doua secțiune a acestui ghid este special pentru dispozitivul tău.

Cum verifici versiunea de Android de pe smartphone-ul sau tableta ta

Android este sistemul de operare care rulează pe smartphone-ul ori tableta ta și este important să știi ce versiune folosești. Versiunea de Android afectează caracteristicile disponibile pe dispozitivul tău și compatibilitatea cu aplicațiile pe care vrei să le instalezi.

Procesul de a determina ce versiune de Android ai pe dispozitivul tău este destul de simplu. Pentru început, deschide aplicația Setări pe smartphone-ul ori tableta ta cu Android. Din cauză că aplicația este organizată diferit, în funcție de dispozitiv, producător și versiunea de Android, cel mai ușor este să cauți setarea pe care o vrei. Ar trebui să ai o bară de căutare în partea de sus a ecranului. Dacă nu o vezi, caută o pictogramă lupă în partea superioară a ecranului și apasă pe ea pentru a deschide câmpul de căutare.

Folosește bara de Căutare din aplicația Setări

Tastează „despre telefon” în caseta de căutare și apasă pe rezultatul cu același nume pentru a-l deschide. Dacă încerci să afli versiunea de Android de pe tableta ta, introdu „despre tabletă”.

Caută Despre telefon

Dacă derulezi pe ecranul Despre telefon/tabletă, vezi multe informații despre dispozitivul tău. Deși datele pot fi aranjate diferit, ar trebui să găsești ușor secțiunea Versiune Android, care este prezentă pe toate smartphone-urile și tabletele. Numărul versiunii ar trebui să fie afișat lângă ea - în cazul nostru, 10.

Verifică-ți versiunea de Android

PONT: Dacă nu îți place să tastezi pe Android sau nu găsești bara de căutare, poți accesa ecranul de mai sus și apăsând opțiunea Despre telefon. Pe versiunea standard de Android, opțiunea ar trebui să fie disponibilă ori la finalul meniului Setări, după cum vezi mai jos, ori în „Setări -> Sistem -> Despre telefon”.

Apasă Despre telefon pentru a verifica versiunea de Android

NOTĂ: Pe unele dispozitive cu Android, poate fi necesar să accesezi, mai întâi, o altă secțiune din meniul Despre telefon pentru a găsi ce cauți. Caută o secțiune care conține cuvintele software or firmware în numele ei, apasă pentru a o deschide și ar trebui să vezi opțiunea Versiune Android. Asta se aplică și când vine vorba de smartphone-uri și tablete Samsung, după cum poți citi în capitolul următor.

Cum verifici ce versiune de Android ai pe dispozitivul tău Samsung

Când vine vorba de verificarea versiunii de Android, nu este o mare diferență între Samsung Galaxy și majoritatea dispozitivelor. Deschide aplicația Setări, derulează până la final și apasă pe Despre telefon. Dacă preferi, poți și să cauți opțiunea, apăsând pe pictograma lupă, după cum am descris în prima parte a acestui tutorial.

Accesează Despre telefon pe Samsung Galaxy

Datele de pe ecranul Despre telefon sunt structurate în câteva secțiuni. Dacă verifici descrierea, poți vedea că Informații software promite să arate versiunea Android instalată în momentul actual pe dispozitivul tău. Pentru a vedea ce versiune de Android ai pe smartphone-ul sau tableta ta, apasă pe Informații software.

Accesează Informații software

Pe pagina Informații software, poți vedea secțiunea Versiune Android în partea de sus, care afișează versiunea curentă de Android de pe dispozitiv, după cum vezi mai jos.

Află ce versiune de Android ai pe dispozitivul tău Samsung

Asta a fost tot. Acum știi versiunea de Android care rulează pe smartphone-ul ori tableta Samsung Galaxy. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre numele versiunilor de Android.

Numele versiunilor de Android

Poate ai dat peste numele Android, urmat de desertul tău preferat. Poate ai citit undeva despre Android Oreo sau este posibil ca prietenii tăi să fi discutat Android Kit Kat ori Nougat în timp ce îți mâncai salata. 🙂 Despre ce e vorba? Ei bine, Google folosea nume de deserturi (în ordine alfabetică) pentru versiuni majore de Android. Din fericire, numele drăguțe s-au oprit cu lansarea Android 10, după cum poți vedea în lista de mai jos, care include toate numele versiunilor de Android lansate până acum, începând cu cea mai recentă:

 • Android 11 - lansat în Septembrie 2020. Nu au fost menționate dulciuri până acum. 🙂
 • Android 10 - Trebuia să fie numit Queen Cake, dar numele produsului final este Android 10.
 • Android 9 - Pie
 • Android 8 - Oreo
 • Android 7 - Nougat
 • Android 6 - Marshmallow
 • Android 5 - Lollipop
 • Android 4.4 - Kit Kat
 • Android 4.1 - Jelly Bean
 • Android 4.0 - Ice Cream Sandwich
 • Android 3.0 - Honeycomb
 • Android 2.3 - Gingerbread
 • Android 2.2 - Froyo
 • Android 2.0 - Eclair
 • Android 1.6 - Donut
 • Android 1.5 - Cupcake

NOTĂ: Dacă încerci să instalezi ceva din Magazinul Google Play, nu uita că nu poți vedea aplicații și jocuri, dacă dispozitivul tău nu îndeplinește cerințele lor minime când vine vorba de versiunea de Android.

Ce nume ai alege pentru o versiune de Android sau, mai bine zis, care este desertul tău preferat?

Chiar dacă scoaterea numelor de cod pentru versiuni evită neclarități și confuzii, unii utilizatori se distrau cu poreclele dulci date fiecărei lansări de Android. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne cum ai denumi tu o versiune de Android. Alege orice vrei. Am putea să te întrebăm în loc care este desertul tău preferat, dar vrem să știm oricum, deci lasă-ne un comentariu mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate