Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Multe persoane au tablete și smartphone-uri cu Android, dar puține știu ce versiune exactă de Android folosesc. Atunci când vrei să rezolvi probleme și să găsești tutoriale despre ceva ce ai nevoie să faci pe dispozitivul tău cu Android, trebuie să știi ce versiune ai. În acest ghid găsești răspunsul. Nu contează dacă smartphone-ul tău este produs de Samsung, Huawei, Xiaomi, ASUS, Motorola sau altă marcă. Să începem:

Deschide Setări și caută „Despre telefon”

Deschide aplicația Setări pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android. Poți face asta din mai multe locuri, inclusiv din setarul de aplicații.

Scurtătura pentru Setări din Android

Există multe diferențe între versiunile diferite de Android,aplicația Setări fiind organizată diferit în funcție de versiune. Pentru a avea o perspectivă mai bună, vezi captura de ecran de mai jos. În partea stângă, vezi Setări pe un smartphone cu Android 8, iar în dreapta, le vezi în Android 9.

Aplicația Setări în Android 8 vs. Android 9

Cel mai bine este să folosești caseta de căutare din partea de sus a aplicației Setări. Introdu cuvintele „despre telefon” și apasă pe rezultatul cu același nume. Dacă folosești Android în engleză, caută și apasă pe „about phone”.

NOTĂ: Dacă folosești o tabletă, caută „despre tabletă” sau „about tablet” – pe un Android în engleză.

Caută despre telefon

Aici, aplicația Setări îți arată informații despre dispozitivul tău. Câmpurile cu informații sunt diferite în funcție de dispozitivul pe care-l ai, cine l-a produs și ce versiune de Android folosești.

Indiferent de smartphone-ul sau tableta pe care o ai, trebuie să găsești un câmp numit „Versiune Android” (Android version). Caută-l și vezi ce versiune de Android ai instalată pe dispozitivul tău.

Află versiunea de Android

Fă legătura între versiunile de Android și lansările majore

Metoda de mai devreme îți spune numărul versiunii de Android, nu și numele de marketing ori numele de cod pentru versiunea respectivă. Toate versiunile majore de Android au un nume. De exemplu, Android 9.0 este numit Android 9 Pie, Android 8.0 este numit Android 8.0 Oreo, în timp ce Android 7.0 este numit Android 7.0 Nougat. Pentru a ști numele de marketing al versiunii tale, verifică această listă:

 • Android 10 – prima versiune pentru care Google a anunțat că renunță la convenția de nume în care folosește nume de deserturi. Android 10 urma să fie cunoscut drept „Queen Cake” dar numele final al produsului a rămas Android 10.

 • Android 9 – Pie

 • Android 8 – Oreo

 • Android 7 – Nougat

 • Android 6 – Marshmallow

 • Android 5 – Lollipop

 • Android 4.4 – Kit Kat

 • Android 4.1 – Jelly Bean

 • Android 4.0 – Ice Cream Sandwich

 • Android 3.0 – Honeycomb

 • Android 2.3 – Gingerbread

 • Android 2.2 – Froyo

 • Android 2.0 – Eclair

 • Android 1.6 – Donut

 • Android 1.5 – Cupcake

Atunci când vezi un număr de versiune între valorile de mai sus, cum ar fi Android 8.1.0, numele de marketing este dat de prima cifră din versiune. În exemplul nostru, Android 8.1.0 este tot Android Oreo. În același mod, Android 5.1 este tot Android Lollipop. Versiunile minore de Android nu primesc un nou nume de marketing, ci doar cele mari îl primesc.

Ce fac dacă nu găsesc o casetă de căutare în setările Android?

Versiunile mai vechi de Android pot să nu aibă o casetă de căutare în Setări. În acest caz, derulează în jos aplicația Setări până găsești o intrare numită Despre telefon (About phone) sau Despre tabletă (About tablet), în funcție de tipul de dispozitiv pe care îl ai. Încearcă să navighezi către căi precum: „Setări -> Sistem -> Despre telefon” sau „Setări -> Despre telefon”.

Despre telefon în Android 7 Nougat

Tu ce versiune de Android folosești?

Acum știi cum să afli versiunea de Android care instalată pe smartphone-ul sau tableta ta. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne într-un comentariu ce versiune ai. Suntem curioși să aflăm ce versiuni de Android folosesc cititorii noștri.