Cum deblochezi conținutul Flash în Mozilla Firefox

Deși Adobe Flash a fost una dintre cele mai răspândite tehnologii folosite pentru afișarea de conținut media pe internet, acum este aproape de dispariție. Adobe a programat sfârșitul lui Flash pentru anul 2020. Însă, cel puțin pentru moment, încă mai poți să îl folosești în browserele tale favorite, dacă ai nevoie să accesezi saituri care depind de Adobe Flash. Mozilla Firefox este unul dintre cele mai populare browsere din prezent și unii dintre utilizatorii săi încă vor să folosească Flash. Dacă faci parte din acest grup, iată cum deblochezi conținutul Flash în Firefox și cum gestionezi felul în care browserul încarcă astfel de conținut:

Problemă: Mozilla Firefox nu încarcă Flash Player și nu primești niciun fel de mesaj despre acest lucru

În primul rând, Mozilla Firefox nu are plugin-ul Adobe Flash disponibil în mod implicit. Asta înseamnă că, dacă nu instalezi manual Adobe Flash Player, conținutul Flash nu este executat de saiturile web pe care le vizitezi. Mai mult, Firefox nici măcar nu îți spune că ai nevoie de plugin-ul Flash pentru a vedea tot conținutul de pe un site care îl folosește. Nu există niciun mesaj și nicio notificare despre asta. De exemplu, pe pagina web din captura de ecran următoare, ar trebui să apară o animație flash și o casetă text mică în care ți se spune ce versiune de Flash ai instalată, dar niciunul dintre aceste două elemente nu apare.

Asta înseamnă că, pentru a vedea conținutul Flash în Firefox, trebuie mai întâi să instalezi Adobe Flash Player. În Firefox, vizitează această pagină web: Adobe Flash Player. Descarcă Flash Player și instalează-l pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Ai grijă însă să debifezi ofertele de software adițional pe care Adobe le oferă împreună cu Flash. Ele includ de obicei McAfee Security Scan Plus și True Key by Intel Security. Nu le vrei pe calculatorul tău.

Apasă pe butonul Install now (Instalare acum) și urmează instrucțiunile expertului de instalare. În timpul procesului, ți se cere să închizi Firefox. După ce termini de instalat, redeschide Firefox și urmează pașii din următoarea secțiune a acestui tutorial.

Cum încarci conținutul Flash pe saiturile web, în Firefox

În Firefox, plugin-ul adobe Flash Player ar trebui să fie activat în mod implicit. Totuși, dacă tot mai întâmpini probleme cu încărcarea conținutului Flash pe saiturile web pe care le vizitezi, ai grijă să faci următoarele lucruri:

Deschide Firefox și apasă pe mica iconiță hamburger din colțul dreapta sus al ferestrei.

În meniul care se deschide, apasă pe butonul Suplimente.

Firefox deschide acum o filă nouă numită "Managerul de suplimente". În partea stângă a ferestrei, apasă pe butonul Pluginuri; iconița sa arată ca o piesă de lego.

În secțiunea Pluginuri găsești o listă cu toate pluginurile instalate în Firefox. Uită-te după cel numit Shockwave Flash.

În partea dreaptă a pluginului Shockwave Flash, ar trebui să scrie "Activează întotdeauna". Dacă nu scrie așa, înseamnă că nu se încarcă automat conținutul Flash, pe niciun site web.

Însă, chiar dacă pluginul Flash nu este setat să se încarce automat, poți să îl setezi tu acum. De asemenea, dacă preferi, poți să îi schimbi comportamentul și să configurezi Firefox să te întrebe dacă vrei să îl folosești de fiecare dată când detectează conținut Flash pe un sait web. Apasă pe butonul "Activează întotdeauna" din dreapta lui "Shockwave Flash" și alege opțiunea pe care o preferi: "Întreabă pentru activare", "Activează întotdeauna" sau "Nu activa niciodată".

Ultima opțiune dezactivează Flash Player, așa că este similară cu a nu avea Flash instalat deloc.

Care este viitorul lui Adobe Flash?

Adobe a făcut un anunț în care ne-a spus că au programat Flash pentru terminare până la finalul anului 2020. Asta înseamnă că Flash nu va mai fi menținut și nu va mai primi actualizări după 2020.

Flash a fost una dintre cele mai populare tehnologii web și a fost responsabil pentru foarte multe experiențe multimedia, pentru oricine, în browserele web. Însă a fost și un software cu multe scăpări și probleme de securitate care au făcut browserele web și oamenii care le-au folosit vulnerabili la malware și atacurile hackerilor. De aceea, majoritatea creatorilor de conținut au trecut deja sau sunt în proces de trecere la tehnologii mai noi precum HTML5.

Browserele web importante nu mai folosesc Flash în mod implicit. Unele nu îți spun nimic despre acest lucru, așa cum face Mozilla Firefox, ori te întreabă ce vrei să faci, cum este cazul lui Google Chrome, sau blochează Flash complet, așa cum face Microsoft Edge.

Acum știi cum să faci Flash să funcționeze pe saiturile web pe care le vizitezi cu Firefox. Dacă vrei să faci același lucru în Google Chrome sau Microsoft Edge, citește aceste ghiduri:

Dacă vrei să citești mai multe detalii despre anunțurile pe care le-a făcut Adobe și Mozilla referitor la terminarea Flash, vizitează aceste pagini web: Flash & The future of interactive content și Reducing Adobe Flash Usage in Firefox.

Tu mai folosești Mozilla firefox și Adobe Flash?

De ceva timp, Firefox a rămas în urma altor browsere web și cota sa de piață a scăzut în ultimii ani. Același lucru este chiar și mai adevărat când vine vorba Adobe Flash, mai ales având în vedere că multe saituri web au făcut deja trecerea la tehnologii mai moderne. Tu încă mai folosești Firefox? Și, mai important, încă mai ai nevoie de Adobe Flash Player? Spune-ne în comentariile de mai jos.