Deblochează conținutul Adobe Flash Player în Google Chrome

Adobe Flash a fost cândva una dintre cele mai utilizate tehnologii pentru afișarea de conținut multimedia pe internet. Dar, pe măsură ce creatorii de conținut s-au depărtat de ea și s-au orientat către tehnologii mai rapide, sigure și deschise, până și compania Adobe a decis să renunțe și să înceteze să mai ofere suport pentru Flash, începând cu finalul anului 2020. Asta a determinat și alte companii să facă asta, inclusiv Google. Eliminarea treptată a Flash din Chrome a ajuns la o etapă în care este blocat în mod implicit, dar tot îl poți folosi, dacă ai nevoie să accesezi saituri web care-l folosesc. Acest ghid îți arată cum deblochezi Adobe Flash Player în Google Chrome pentru Windows și cum îi permiți lui Flash să se încarce pe saiturile pe care le folosești:

NOTĂ: Acest ghid este pentru Google Chrome versiunea 78 sau mai nou și Windows. Procedura pentru alte sistem de operare s-ar putea să difere.

Cum oprești Google Chrome din a bloca Flash

Dacă ai nevoie să încarci conținut Adobe Flash pe saiturile pe care le vizitezi, mai întâi trebuie să configurezi Google Chrome astfel încât să înceteze să-l mai blocheze. Poți schimba configurarea implicită astfel încât Google Chrome să afișeze opțiunile de care ai nevoie pentru a rula manual Flash în saiturile care au nevoie. Pentru a face asta, mai întâi accesează o pagină web cu Flash, precum această pagină pe saitul Adobe. Se afișează o notificare subtilă în bara de adrese, care te informează că acest plugin este blocat. Notificarea este ascunsă dar pictograma în formă de puzzle rămâne vizibilă în bara de adrese, în locația semnalizată mai jos.

Google Chrome: Flash a fost blocat pe această pagină

NOTĂ: Chrome folosește o pictogramă în formă de puzzle pentru toate plugin-urile care nu sunt încărcate în mod automat, inclusiv Flash.

Dă clic sau apasă pe pictograma în formă de puzzle pentru a afla că „Flash a fost blocat pe această pagină”, iar apoi apasă pe butonul Gestionează.

Dă clic pentru a gestiona setările despre Flash din Google Chrome

Se deschide o filă nouă cu setările pentru Adobe Flash Player, unde vezi un comutator lângă opțiunea „Împiedică site-urile să ruleze Flash (recomandat)”.

Comutatorul care blochează conținutul Flash în Google Chrome

Apasă pe comutator și acesta se schimbă în „Mai întâi întreabă”, care este opțiunea pe care o căutai.

Dă clic sau apasă pe comutator și Chrome va întreba despre conținutul Flash

De acum înainte, Google Chrome blochează conținutul Adobe Flash, dar îți oferă opțiunile pentru a-l debloca manual pe saiturile pe care le vizitezi.

Cum încarci manual conținutul Flash în Google Chrome

După ce ai urmat pașii din secțiunea precedentă, vizitează o pagină web care folosește Flash, precum aceasta, de pe saitul Adobe. Dă clic sau apasă pe pictograma în formă de puzzle, folosită de Google Chrome pentru a înlocui conținutul Flash. Apoi, în caseta care este afișată, dă clic sau apasă pe Permite.

Apasă pe pictograma în formă de puzzle, pentru a permite Flash să ruleze

Saitul web se reîncarcă și conținutul Flash este disponibil pentru afișare, cu o pictogramă Redare deasupra sa și în ciuda pictogramei în formă de puzzle care te induce în eroare, în bara de adrese. Atunci când dai clic pe Redare, poți vedea conținutul Flash de pe pagina web pe care o vizitezi.

Conținutul Flash vizibil afișează versiunea de Adobe Flash Player

Atunci când redeschizi Google Chrome, observi că setările pentru fiecare sait nu sunt salvate în afara sesiunii curente și ești notificat(ă) despre disponibilitatea limitată a Flash Player. Ți se oferă opțiunea de a-l opri de tot, cu un singur clic.

Apasă Dezactivează pentru a opri Flash din nou, în Google Chrome

Dacă apeși pe Dezactivează, se resetează Chrome astfel încât să blocheze iarăși Flash de pe toate saiturile web.

BONUS: O altă metodă de a încărca conținut Flash în Google Chrome

Accesează o pagină web care folosește Flash, precum aceasta, de pe saitul Adobe. Dă clic sau apasă pe butonul „Afișează informații privind site-ul”, în formă de lacăt. Se deschide o casetă cu informații despre saitul pe care-l vizitezi, certificatele pe care le folosește, cookie-uri, etc.

Vezi informații privind saitul vizitat, în Google Chrome

Dacă consideri saitul pe care-l vizitezi demn de încredere și vrei să-i vizionezi conținutul Flash în Google Chrome, dă clic pe caseta de langâ câmpul Flash, pentru a deschide o listă cu opțiuni. În lista respectivă, alege Permite.

Permite Flash să fie executat în Google Chrome

Imediat ce închizi această casetă, Chrome te întreabă dacă vrei să reîncarci pagina respectivă pentru a aplica setările tale. Apasă pe Reîncarcă și poți vedea conținutul Flash de pe pagina web respectivă.

Reîncarcă pentru a vedea conținutul Flash în Chrome

Acum știi cum să folosești Adobe Flash Player în Google Chrome. Poți citi ghidurile noastre despre cum să faci același lucru și în alte navigatoare web, cum ar fi Mozilla Firefox și Microsoft Edge.

De ce ai nevoie de Adobe Flash Player?

Pe măsură ce se apropie finalul drumului pentru Adobe Flash Player, din ce în ce mai multe saituri web migrează către tehnologii mai sigure și din ce în ce mai puțini utilizatori au nevoie de Flash în browserele lor. La finalul acestui articol spune-ne pentru ce anume mai ai nevoie de Flash? Crezi că atunci când va dispărea de tot, îi vei duce dorul? Comentează și hai să discutăm.