Cum deblochezi și activezi Flash în Microsoft Edge

Adobe, compania care a creat Flash, a anunțat că încetează suportul pentru această tehnologie în anul 2020. Microsoft oferă suport pentru Adobe Flash Player în Windows 10, dar îi și restricționează utilizarea în Microsoft Edge. Încă mai poți să activezi conținutul Flash în prezent, dar acest lucru necesită niște pași destul de incomozi. Citește acest tutorial pentru a afla cum se activează Flash în Edge, atât în versiunea inclusă în Windows 10, cât și în Noul Microsoft Edge bazat pe Chromium:

NOTĂ: În acest ghid discutăm despre cum se deblochează Flash în vechiul Microsoft Edge, care încă este browserul web implicit din Windows 10, precum și despre Noul Microsoft Edge bazat pe Chromium. Am evidențiat fiecare din titlurile secțiunilor acestui tutorial în funcție de browserul Edge căruia i se aplică, așa că poți sări direct la cea care te interesează.

Ce se întâmplă cu Adobe Flash?

Adobe a anunțat în 2017 că va opri suportul pentru Flash până la sfârșitul lui 2020. Flash este tehnologia care a îmbunătățit semnificativ interactivitatea și redarea de conținut video pe internet. Partea neplăcută a tehnologiei Flash este că a introdus și probleme de securitate și nu a fost gândită pentru internetul mobil. În ultimii ani, dezvoltatorii web au trecut la folosirea de standarde deschise care nu existau atunci când a fost lansat Flash și tehnologiile HTML5, WebGL și WebAssembly preiau dezvoltarea de conținut interactiv online.

Adobe Flash Player

Până când Flash dispare definitiv, mai sunt încă multe site-uri web și o mulțime de conținut care se bazează pe el. Microsoft a inclus suport pentru Adobe Flash Player așa încât atunci când vrei să-l folosești în Microsoft Edge, poți permite redarea conținutului Flash. Având în vedere numeroasele probleme de securitate din Adobe Flash, este nevoie de aprobarea încărcării și executării conținutului Flash de fiecare dată când vizitezi o pagină ce-l utilizează.

Totuși, nu uita că Microsoft a anunțat că, până la finalul anului 2020, va elimina complet posibilitatea de a rula Adobe Flash în Microsoft Edge și Internet Explorer, în toate versiunile de Windows. Utilizatorii nu vor mai putea nici să activeze și nici să redea conținutul Flash. Ca urmare, ține cont de faptul că instrucțiunile din acest tutorial sunt valide doar până când Microsoft decide să pună capăt definitiv suportului pentru Adobe Flash Player în Windows 10. Găsești mai multe detalii despre politica Microsoft referitoare la Flash în aceste postări: The End of an Era – Next Steps for Adobe Flash și Update on removing Flash from Microsoft Edge and Internet Explorer.

Ce se întâmplă când deschizi site-uri web care au conținut Flash în Microsoft Edge (versiunile vechi și noi)

Indiferent dacă folosești browserul Edge implicit din Windows 10 sau noul Microsoft Edge (bazat pe același motor de redare ca Google Chrome), atunci când accesezi un site cu conținut Flash, nu se vede nimic. În alte cazuri, este posibil să dai peste diverse mesaje legate de Flash. De exemplu, unele îți spun că trebuie să instalezi Adobe Flash Player sau să-l activezi, ca în captura de ecran de mai jos:

Un site web care îți cere să descarci Flash

Fii atent, pentru că unele site-uri te pot minți în încercarea de a te convinge să descarci un Flash Player fals ce nu este altceva decât malware deghizat. Adobe Flash este disponibil în mod implicit în Microsoft Edge. Nu este necesar să instalezi alte aplicații ca să funcționeze.

Cum activezi și deblochezi Flash în browserul Edge din Windows 10

În Microsoft Edge din Windows 10, Adobe Flash Player (încă) este activat în mod implicit. Însă, chiar și așa, tot s-ar putea să te lovești de o problemă: conținutul Flash nu este redat automat. Singurul indiciu că ai conținut Flash disponibil este pictograma puzzle afișată în dreapta barei de adrese.

Apasă pe pictograma puzzle din Microsoft Edge pentru Windows 10

Pictograma este afișată în Edge doar atunci când conținutul Flash este blocat și este nevoie de aprobarea ta pentru a-l reda. Apasă pe pictogramă și se afișează notificarea „Conținutul Adobe Flash a fost blocat”, aceasta oferindu-ți posibilitatea de a debloca Flash în Microsoft Edge. Apasă „Permiteți o dată”, dacă vrei ca acesta să fie încărcat și redat.

Permitere Flash în Microsoft Edge din Windows 10

Acum te poți bucura de conținutul Adobe Flash de pe pagina pe care o vizitezi.

Un site web cu conținut Flash redat de Edge în Windows 10

Însă, dacă tot nu vezi conținutul Flash în Microsoft Edge din Windows 10 și nu apare nici pictograma puzzle, așa cum am văzut mai devreme, atunci probabil că Adobe Flash Player este dezactivat.

Pentru a-l activa, în primul rând apasă pe butonul „Setări și altele” reprezentat prin trei puncte de suspensie, aflat în colțul din dreapta sus al ferestrei. Apoi, în meniul ce apare, mergi la Setări.

Accesarea Setărilor Microsoft Edge

Selectează Complex în coloana din stânga.

Setări avansate în Microsoft Edge

În lista de setări complexe, activează comutatorul „Utilizați Adobe Flash Player”.

Utilizați Adobe Flash Player în Microsoft Edge

Activarea utilizării Adobe Flash Player în Microsoft Edge din Windows 10 este soluția care îți poate rezolva majoritatea problemelor, pentru majoritatea paginilor web cu conținut Flash. După ce faci acest lucru, ar trebui să vezi pictograma puzzle care îți permite să rulezi Adobe Flash Player pe orice site web ce are conținut Flash.

Cum activezi și deblochezi Flash în Noul Microsoft Edge

În Noul Microsoft Edge, tot conținutul Adobe Flash Player este dezactivat în mod implicit, fără alte discuții. Acest lucru înseamnă că vizitarea site-urilor web cu conținut Flash este chiar și mai deconcertantă, având în vedere că noul Edge nici măcar nu-ți spune că ai nevoie de Flash pentru ca acestea să se încărce corect.

Ca să-ți dăm un exemplu, am vizitat un site cu conținut Flash. După cum vezi mai jos, când am încercat să-l deschidem, tot ce ne-a arătat a fost o pagină neagră, fără niciun indiciu că ar avea conținut Flash.

Noul Microsoft Edge nu afișează nimic acolo unde ar fi trebuit să fie un site cu Flash

Care este soluția pentru a debloca Adobe Flash Player în Noul Microsoft Edge? Răspunsul este unul care probabil că nu le place multor utilizatori. În primul rând trebuie să activezi Flash, după care să aprobi încărcarea și redarea obiectelor Flash pe fiecare site web pe care-l vizitezi, de fiecare dată când îl vizitezi. Iată cum faci toate acestea:

Apasă pe butonul „Setări și altele”. Arată ca trei puncte de suspensie și îl găsești în colțul din dreapta sus al ferestrei. Alternativ, poți folosi combinația de taste Alt + F.

Butonul Setări și altele din Noul Microsoft Edge

În meniu, apasă pe Setări.

Intrarea Setări din meniul Edge

Pe pagina Setări, mergi la „Permisiuni pentru site” din bara din stânga și apasă pe Adobe Flash în panoul din dreapta.

Setările pentru Adobe Flash se găsesc în secțiunea Permisiuni pentru site din Edge

În „Permisiuni pentru site / Adobe Flash”, activează comutatorul „Se întreabă înainte de rularea Flash (recomandat dezactivat)”.

Se întreabă înainte de rularea Flash (recomandat dezactivat)

NOTĂ: În captura de ecran de mai sus, s-ar putea să fi observat două liste numite Blocare și Permiteți care, în mod implicit, arată „Niciun site disponibil”. Asta pentru că listele nu sunt editabile, așa cum ai putea fi tentat să crezi. Ele sunt populate după ce vizitezi site-uri web ce folosesc conținut Flash și fie le permiți să-l ruleze, fie nu le permiți.

După ce ai activat Adobe Flash Player în Noul Microsoft Edge, trebuie să permiți manual fiecărui site web pe care îl vizitezi să redea conținutul Flash. Deși browserul ar trebui să te întrebe despre acest lucru de fiecare dată când vizitezi un site cu Flash, din experiența noastră îți putem spune că nu o face. Singurul lucru pe care l-am văzut când am încercat să deschidem site-uri web cu conținut Flash a fost un mesaj care ne spunea că „Flash Player nu va mai fi acceptat după decembrie 2020” și opțiunea de Dezactivare a acestui mesaj, ca în captura de ecran de mai jos.

Flash Player nu va mai fi acceptat după decembrie 2020

Pentru a debloca Adobe Flash Player, după ce deschizi site-ul web pe care vrei să-l vizitezi, apasă pe butonul „Vedeți informațiile site-ului”. Îl găsești în stânga barei de adresă, iar pictograma sa poate arăta ca un lacăt mic (dacă site-ul folosește HTTPS) sau ca o literă mică „i” într-un cerc (dacă site-ul folosește HTTP).

Butonul Vedeți informațiile site-ului din Noul Microsoft Edge

În caseta afișată acum, caută secțiunea numită Flash și apasă pe „Se întreabă (implicit)”.

Opțiunile Flash pentru un site web

Din lista de opțiuni, selectează Permiteți și închide caseta.

Opțiunea de a permite redarea conținutului Flash pe un site web

Noul Microsoft Edge ar trebui acum să afișeze un mesaj nou în care îți spune că „Pentru a vedea actualizările setărilor, reîmprospătați pagina”. Apasă pe butonul Reîmprospătare din dreapta sau apasă pe butonul obișnuit de Reîmprospătare din bara de unelte a browserului.

Pentru a activa conținutul Flash, reîmprospătează pagina web

Nu uita că trebuie să urmezi aceiași pași din această secțiune pentru fiecare site web care are conținut Adobe Flash Player, de fiecare dată când îl vizitezi. Este foarte enervant. Știm!

Ai reușit să activezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge?

Acum știi cum să folosești atât browserul Edge implicit din Windows 10, cât și Noul Microsoft Edge, pentru a debloca Adoba Flash Player. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne care este părerea ta. Crezi că aceste browsere web fac o treabă excelentă în a gestiona conținutul Flash? Cât de enervantă a ajuns să fie pentru tine redarea de conținut cu Adobe Flash Player? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.