Cum deblochezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge din Windows 10

Adobe, compania care a creat Flash, a încetat suportul pentru această tehnologie pe data de 12 ianuarie 2021. Având în vedere că Flash nu mai este dezvoltat de către Adobe, înseamnă că nu îl mai poți descărca de pe adobe.com și nu îl mai poți rula în navigatorul tău web. Cu alte cuvinte, Adobe Flash Player este blocat în Windows 10. Totuși, cu puțină atenție, încă mai poți să activezi Flash în Edge. În cazul în care folosești noul Edge bazat pe Chromium, răspunsul la întrebarea “cum deblochez Adobe Flash Player pe Windows 10?” este o extensie de browser numită Ruffle. Pe de altă parte, dacă încă mai folosești o versiune veche de Windows 10 și preferi vechiul Microsoft Edge, nu trebuie să instalezi nimic, fiind încă posibil să activezi Flash pe Windows 10. Fără să mai pierdem timpul, citește acest tutorial dacă vrei să descoperi ce poți face dacă Adobe Flash Player este blocat PC-ul tău cu Windows 10:

Sumar

Cum activezi și deblochezi Flash în noul Microsoft Edge:
 1. Descarcă extensia Ruffle de la https://ruffle.rs.
 2. Extrage-i conținutul pe calculator.
 3. Deschide Microsoft Edge și, in bara de adresă, scrie edge://extensions și apasă pe tasta Enter.
 4. Activează „Mod dezvoltator” folosind comutatorul din partea de jos a meniului Extensii.
 5. Apasă pe butonul Încărcați despachetată și alege Ruffle.
 6. Activează extensia Ruffle.

NOTĂ: Începând cu 31 decembrie 2020, Adobe a oprit suportul pentru Flash Player și, începând cu 12 ianuarie 2021, compania a început și să blocheze conținutul Flash. Conform paginii de informare despre finalul lui Adobe Flash Player, este recomandat să dezinstalezi Flash Player de pe calculatoarele și dispozitivele tale, pentru a elimina problemele de securitate cauzate de acest software.

Adobe Flash Player este blocat și oficial “mort”. Ce se întâmplă dacă vizitezi un site Flash în Microsoft Edge (nou și vechi)

Indiferent dacă folosești noul browser implicit Microsoft Edge din Windows 10 (bazat pe același motor de redare ca Google Chrome) sau vechiul Microsoft Edge, atunci când accesezi un site Flash, conținutul Flash nu se încarcă și, de obicei, nu este afișat nimic. În alte cazuri, s-ar putea să vezi diverse mesaje despre Flash. De exemplu, unele site-uri web s-ar putea să-ți spună că trebuie să descarci, instalezi sau activezi Adobe Flash Player.

În noul Microsoft Edge, tot conținutul Adobe Flash Player este dezactivat în mod implicit, fără drept de replică. Acest lucru înseamnă că vizitarea site-urilor cu conținut Flash este practic imposibilă în mod normal. Chiar dacă apeși pe mesajele “Flash Player download” (descărcare Flash Player), “This ” sau “Flash plugin required” (plugin Flash necesar) afișate de site-uri, de fapt nu se întâmplă nimic.

Un site web care îți spune că pluginul Flash nu este acceptat în Edge

În vechiul Microsoft Edge din Windows 10, Adobe Flash Player este activat în mod implicit. Microsoft a inclus suport pentru Adobe Flash Player în acest browser web, astfel că poți permite executarea de conținut Flash. Totuși, având în vedere numeroasele probleme de securitate ale Adobe Flash, conținutul Flash nu este încărcat automat. De aceea, vechiul Edge îți solicită să permiți încărcarea și rularea conținutului Flash de fiecare dată când vizitezi o pagină web care folosește Flash.

Un site web care nu poate încărca Flash în Edge (versiunea veche de browser)

IMPORTANT: Fii atent, pentru că unele site-uri te pot minți oferindu-ți linkuri de descărcare pentru Adobe Flash Player false, acestea ducând de multe ori la fișiere malware deghizate. În loc să riști, dacă ai nevoie să rulezi conținut Flash în Edge, urmează pașii din următoarele secțiuni ale acestui tutorial:

Cum activezi și deblochezi Flash în noul Microsoft Edge

În prezent, singura metodă sigură de a activa Flash în Edge este să descarci, instalezi și folosești o extensie de browser numită Ruffle. Din păcate, Ruffle se află într-un stadiu incipient de dezvoltare și nu este încă disponibil pe site-ul web Edge Add-ons sau în Chrome Web Store. Drept urmare, trebuie să o descarci și să o instalezi manual. Iată cum activezi Flash în Windows 10:

Folosește Edge pentru a merge la pagina web Ruffle Releases. Aici, caută și descarcă ultima versiune disponibilă a extensiei pentru Chrome / Edge / Safari.

Extensia Ruffle Edge pentru Flash

Salvează fișierul ZIP Ruffle undeva pe PC-ul tău cu Windows 10 și extrage-i conținutul. Orice locație este OK, inclusiv Desktopul tău sau folderul Descărcări.

Dezarhivarea extensiei de browser Ruffle pentru Edge

Mergi înapoi la browserul tău Microsoft Edge sau deschide-l dacă l-ai închis. În bara de adresă, scrie edge://extensions și apasă pe tasta Enter.

Pagina edge://extensions

Pe pagina Edge Extensii, activează Mod dezvoltator folosind comutatorul din partea de jos a meniului Extensii.

Activare Mod dezvoltator în Microsoft Edge

NOTĂ: În cazul în care nu vezi comutatorul Mod dezvoltator din Edge, apasă întâi pe butonul de meniu (hamburger) din colțul stânga sus.

Deschidere meniului Extensii din Edge

După ce ai activat Mod dezvoltator, apasă pe butonul Încărcați despachetată.

Butonul Încărcați despachetată din Edge

Imediat ce ai apăsat pe butonul Încărcați despachetată, Microsoft Edge deschide o nouă fereastră numită “Selectați directorul extensiei”. Folosește-o pentru a răsfoi prin PC și a găsi folderul unde ai dezarhivat fișierul ZIP Ruffle. Apoi, selectează folderul Ruffle și apasă pe butonul Selectare folder.

Selectați directorul extensiei

Instantaneu, Microsoft Edge instalează și activează extensia de browser Ruffle. O poți vedea în lista de extensii “Din alte surse”.

Extensia Ruffle pentru Flash a fost instalată și activată

În final, acum poți încerca să vizitezi un site web care folosește Flash. În loc de mesaje de eroare, linkuri care nu duc nicăieri sau vid total, Microsoft Edge ar trebui acum să încarce corect Adobe Flash Player. 🙂

Adobe Flash Player: plugin deblocat în Edge

Gata: așa deblochezi Adobe Flash Player în Edge, în Windows 10!

NOTĂ: Nu uita că Ruffle este într-un stadiu incipient de dezvoltare și s-ar putea să nu funcționeze corect de fiecare dată. Deși nu putem face nimic din acest punct de vedere, deoarece doar programatorii săi îl pot îmbunătăți, Ruffle ar trebui să poată să activeze Flash în Edge pe majoritatea site-urilor web care au nevoie de el.

Cum activezi și deblochezi Flash în vechiul Edge din Windows 10

În vechiul Microsoft Edge, singurul indiciu că un site web necesită Adobe Flash Player este o pictogramă de puzzle afișată în dreapta barei de adrese. Pictograma este afișată în Edge doar atunci când conținutul Flash este blocat și este nevoie de aprobarea ta pentru a-l reda.

Pictograma puzzle Flash din vechiul Microsoft Edge

Apasă pe pictogramă și se afișează notificarea “Conținutul Adobe Flash a fost blocat”, aceasta oferindu-ți posibilitatea de a debloca Flash în Microsoft Edge. Apasă “Permiteți o dată”, dacă vrei ca acesta să fie încărcat și redat.

Permitere executare conținut Flash în Edge

Acum te poți bucura de conținutul Adobe Flash de pe pagina pe care o vizitezi.

Un site cu conținut Flash încărcat în vechiul Microsoft Edge

Însă, dacă tot nu vezi conținutul Flash în Microsoft Edge din Windows 10 și nu apare nici pictograma puzzle, așa cum am văzut mai devreme, atunci probabil că Adobe Flash Player este dezactivat. Pentru a-l activa, în primul rând apasă pe butonul “Setări și altele” reprezentat prin trei puncte de suspensie, aflat în colțul din dreapta sus al ferestrei. Apoi, în meniul ce apare, mergi la Setări.

Accesarea setărilor vechiului Microsoft Edge

Selectează Complex pe bara din stânga și activează comutatorul “Utilizați Adobe Flash Player” în dreapta.

Utilizați Adobe Flash Player

Dacă tot mai folosești vechiul Microsoft din Windows 10, activarea utilizării Adobe Flash Player în el este soluția care îți poate rezolva majoritatea problemelor, pentru majoritatea paginilor web cu conținut Flash. După ce faci acest lucru, ar trebui să vezi pictograma puzzle care îți permite să rulezi Adobe Flash Player pe orice site web ce are conținut Flash.

Ai reușit să activezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge?

Acum știi cum să deblochezi Adobe Flash Player în Windows 10, atât în noul browser Edge bazat pe Chromium, cât și în vechiul Microsoft Edge. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne care este părerea ta despre dispariția lui Flash? Crezi că merită să își încheie viața, având în vedere cât de multe vulnerabilități de securitate avea? Ți se pare enervant să instalezi extensii sau să trebuiască să apeși mereu butoane pentru a debloca Adobe Flash Player în Windows 10? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Adobe, compania care a creat Flash, a anunțat că încetează suportul pentru această tehnologie în anul 2020. Microsoft oferă suport pentru Adobe Flash Player în Windows 10, dar îi și restricționează utilizarea în Microsoft Edge. Încă mai poți să activezi conținutul Flash în prezent, dar acest lucru necesită niște pași destul de incomozi. Citește acest tutorial pentru a afla cum se activează Flash în Edge, atât în versiunea inclusă în Windows 10, cât și în Noul Microsoft Edge bazat pe Chromium:

Sumar

Cum activezi și deblochezi Flash în noul Microsoft Edge:
 1. Descarcă extensia Ruffle de la https://ruffle.rs.
 2. Extrage-i conținutul pe calculator.
 3. Deschide Microsoft Edge și, in bara de adresă, scrie edge://extensions și apasă pe tasta Enter.
 4. Activează „Mod dezvoltator” folosind comutatorul din partea de jos a meniului Extensii.
 5. Apasă pe butonul Încărcați despachetată și alege Ruffle.
 6. Activează extensia Ruffle.

NOTĂ: În acest ghid discutăm despre cum se deblochează Flash în vechiul Microsoft Edge, care încă este browserul web implicit din Windows 10, precum și despre Noul Microsoft Edge bazat pe Chromium. Am evidențiat fiecare din titlurile secțiunilor acestui tutorial în funcție de browserul Edge căruia i se aplică, așa că poți sări direct la cea care te interesează.

Ce se întâmplă cu Adobe Flash?

Adobe a anunțat în 2017 că va opri suportul pentru Flash până la sfârșitul lui 2020. Flash este tehnologia care a îmbunătățit semnificativ interactivitatea și redarea de conținut video pe internet. Partea neplăcută a tehnologiei Flash este că a introdus și probleme de securitate și nu a fost gândită pentru internetul mobil. În ultimii ani, dezvoltatorii web au trecut la folosirea de standarde deschise care nu existau atunci când a fost lansat Flash și tehnologiile HTML5, WebGL și WebAssembly preiau dezvoltarea de conținut interactiv online.

Adobe Flash Player

Până când Flash dispare definitiv, mai sunt încă multe site-uri web și o mulțime de conținut care se bazează pe el. Microsoft a inclus suport pentru Adobe Flash Player așa încât atunci când vrei să-l folosești în Microsoft Edge, poți permite redarea conținutului Flash. Având în vedere numeroasele probleme de securitate din Adobe Flash, este nevoie de aprobarea încărcării și executării conținutului Flash de fiecare dată când vizitezi o pagină ce-l utilizează.

Totuși, nu uita că Microsoft a anunțat că, până la finalul anului 2020, va elimina complet posibilitatea de a rula Adobe Flash în Microsoft Edge și Internet Explorer, în toate versiunile de Windows. Utilizatorii nu vor mai putea nici să activeze și nici să redea conținutul Flash. Ca urmare, ține cont de faptul că instrucțiunile din acest tutorial sunt valide doar până când Microsoft decide să pună capăt definitiv suportului pentru Adobe Flash Player în Windows 10. Găsești mai multe detalii despre politica Microsoft referitoare la Flash în aceste postări: The End of an Era – Next Steps for Adobe Flash și Update on removing Flash from Microsoft Edge and Internet Explorer.

Ce se întâmplă când deschizi site-uri web care au conținut Flash în Microsoft Edge (versiunile vechi și noi)

Indiferent dacă folosești browserul Edge implicit din Windows 10 sau noul Microsoft Edge (bazat pe același motor de redare ca Google Chrome), atunci când accesezi un site cu conținut Flash, nu se vede nimic. În alte cazuri, este posibil să dai peste diverse mesaje legate de Flash. De exemplu, unele îți spun că trebuie să instalezi Adobe Flash Player sau să-l activezi, ca în captura de ecran de mai jos:

Un site web care îți cere să descarci Flash

Fii atent, pentru că unele site-uri te pot minți în încercarea de a te convinge să descarci un Flash Player fals ce nu este altceva decât malware deghizat. Adobe Flash este disponibil în mod implicit în Microsoft Edge. Nu este necesar să instalezi alte aplicații ca să funcționeze.

Cum activezi și deblochezi Flash în browserul Edge din Windows 10

În Microsoft Edge din Windows 10, Adobe Flash Player (încă) este activat în mod implicit. Însă, chiar și așa, tot s-ar putea să te lovești de o problemă: conținutul Flash nu este redat automat. Singurul indiciu că ai conținut Flash disponibil este pictograma puzzle afișată în dreapta barei de adrese.

Apasă pe pictograma puzzle din Microsoft Edge pentru Windows 10

Pictograma este afișată în Edge doar atunci când conținutul Flash este blocat și este nevoie de aprobarea ta pentru a-l reda. Apasă pe pictogramă și se afișează notificarea "Conținutul Adobe Flash a fost blocat", aceasta oferindu-ți posibilitatea de a debloca Flash în Microsoft Edge. Apasă "Permiteți o dată", dacă vrei ca acesta să fie încărcat și redat.

Permitere Flash în Microsoft Edge din Windows 10

Acum te poți bucura de conținutul Adobe Flash de pe pagina pe care o vizitezi.

Un site web cu conținut Flash redat de Edge în Windows 10

Însă, dacă tot nu vezi conținutul Flash în Microsoft Edge din Windows 10 și nu apare nici pictograma puzzle, așa cum am văzut mai devreme, atunci probabil că Adobe Flash Player este dezactivat.

Pentru a-l activa, în primul rând apasă pe butonul "Setări și altele" reprezentat prin trei puncte de suspensie, aflat în colțul din dreapta sus al ferestrei. Apoi, în meniul ce apare, mergi la Setări.

Accesarea Setărilor Microsoft Edge

Selectează Complex în coloana din stânga.

Setări avansate în Microsoft Edge

În lista de setări complexe, activează comutatorul "Utilizați Adobe Flash Player".

Utilizați Adobe Flash Player în Microsoft Edge

Activarea utilizării Adobe Flash Player în Microsoft Edge din Windows 10 este soluția care îți poate rezolva majoritatea problemelor, pentru majoritatea paginilor web cu conținut Flash. După ce faci acest lucru, ar trebui să vezi pictograma puzzle care îți permite să rulezi Adobe Flash Player pe orice site web ce are conținut Flash.

Cum activezi și deblochezi Flash în Noul Microsoft Edge

În Noul Microsoft Edge, tot conținutul Adobe Flash Player este dezactivat în mod implicit, fără alte discuții. Acest lucru înseamnă că vizitarea site-urilor web cu conținut Flash este chiar și mai deconcertantă, având în vedere că noul Edge nici măcar nu-ți spune că ai nevoie de Flash pentru ca acestea să se încărce corect.

Ca să-ți dăm un exemplu, am vizitat un site cu conținut Flash. După cum vezi mai jos, când am încercat să-l deschidem, tot ce ne-a arătat a fost o pagină neagră, fără niciun indiciu că ar avea conținut Flash.

Noul Microsoft Edge nu afișează nimic acolo unde ar fi trebuit să fie un site cu Flash

Care este soluția pentru a debloca Adobe Flash Player în Noul Microsoft Edge? Răspunsul este unul care probabil că nu le place multor utilizatori. În primul rând trebuie să activezi Flash, după care să aprobi încărcarea și redarea obiectelor Flash pe fiecare site web pe care-l vizitezi, de fiecare dată când îl vizitezi. Iată cum faci toate acestea:

Apasă pe butonul "Setări și altele". Arată ca trei puncte de suspensie și îl găsești în colțul din dreapta sus al ferestrei. Alternativ, poți folosi combinația de taste Alt + F.

Butonul Setări și altele din Noul Microsoft Edge

În meniu, apasă pe Setări.

Intrarea Setări din meniul Edge

Pe pagina Setări, mergi la "Permisiuni pentru site" din bara din stânga și apasă pe Adobe Flash în panoul din dreapta.

Setările pentru Adobe Flash se găsesc în secțiunea Permisiuni pentru site din Edge

În "Permisiuni pentru site / Adobe Flash", activează comutatorul "Se întreabă înainte de rularea Flash (recomandat dezactivat)".

Se întreabă înainte de rularea Flash (recomandat dezactivat)

NOTĂ: În captura de ecran de mai sus, s-ar putea să fi observat două liste numite Blocare și Permiteți care, în mod implicit, arată "Niciun site disponibil". Asta pentru că listele nu sunt editabile, așa cum ai putea fi tentat să crezi. Ele sunt populate după ce vizitezi site-uri web ce folosesc conținut Flash și fie le permiți să-l ruleze, fie nu le permiți.

După ce ai activat Adobe Flash Player în Noul Microsoft Edge, trebuie să permiți manual fiecărui site web pe care îl vizitezi să redea conținutul Flash. Deși browserul ar trebui să te întrebe despre acest lucru de fiecare dată când vizitezi un site cu Flash, din experiența noastră îți putem spune că nu o face. Singurul lucru pe care l-am văzut când am încercat să deschidem site-uri web cu conținut Flash a fost un mesaj care ne spunea că "Flash Player nu va mai fi acceptat după decembrie 2020" și opțiunea de Dezactivare a acestui mesaj, ca în captura de ecran de mai jos.

Flash Player nu va mai fi acceptat după decembrie 2020

Pentru a debloca Adobe Flash Player, după ce deschizi site-ul web pe care vrei să-l vizitezi, apasă pe butonul "Vedeți informațiile site-ului". Îl găsești în stânga barei de adresă, iar pictograma sa poate arăta ca un lacăt mic (dacă site-ul folosește HTTPS) sau ca o literă mică "i" într-un cerc (dacă site-ul folosește HTTP).

Butonul Vedeți informațiile site-ului din Noul Microsoft Edge

În caseta afișată acum, caută secțiunea numită Flash și apasă pe "Se întreabă (implicit)".

Opțiunile Flash pentru un site web

Din lista de opțiuni, selectează Permiteți și închide caseta.

Opțiunea de a permite redarea conținutului Flash pe un site web

Noul Microsoft Edge ar trebui acum să afișeze un mesaj nou în care îți spune că "Pentru a vedea actualizările setărilor, reîmprospătați pagina". Apasă pe butonul Reîmprospătare din dreapta sau apasă pe butonul obișnuit de Reîmprospătare din bara de unelte a browserului.

Pentru a activa conținutul Flash, reîmprospătează pagina web

Nu uita că trebuie să urmezi aceiași pași din această secțiune pentru fiecare site web care are conținut Adobe Flash Player, de fiecare dată când îl vizitezi. Este foarte enervant. Știm!

Ai reușit să activezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge?

Acum știi cum să folosești atât browserul Edge implicit din Windows 10, cât și Noul Microsoft Edge, pentru a debloca Adoba Flash Player. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne care este părerea ta. Crezi că aceste browsere web fac o treabă excelentă în a gestiona conținutul Flash? Cât de enervantă a ajuns să fie pentru tine redarea de conținut cu Adobe Flash Player? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Edge Programe Recomandate Windows