Cum deblochezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge din Windows 10

Cum deblochezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge din Windows 10

Adobe, compania care a creat Flash, a încetat suportul pentru această tehnologie pe data de 12 ianuarie 2021. Având în vedere că Flash nu mai este dezvoltat de către Adobe, înseamnă că nu îl mai poți descărca de pe adobe.com și nu îl mai poți rula în navigatorul tău web. Cu alte cuvinte, Adobe Flash Player este blocat în Windows 10. Totuși, cu puțină atenție, încă mai poți să activezi Flash în Edge. În cazul în care folosești noul Edge bazat pe Chromium, răspunsul la întrebarea “cum deblochez Adobe Flash Player pe Windows 10?” este o extensie de browser numită Ruffle. Pe de altă parte, dacă încă mai folosești o versiune veche de Windows 10 și preferi vechiul Microsoft Edge, nu trebuie să instalezi nimic, fiind încă posibil să activezi Flash pe Windows 10. Fără să mai pierdem timpul, citește acest tutorial dacă vrei să descoperi ce poți face dacă Adobe Flash Player este blocat PC-ul tău cu Windows 10:

Reclamă

NOTĂ: Începând cu 31 decembrie 2020, Adobe a oprit suportul pentru Flash Player și, începând cu 12 ianuarie 2021, compania a început și să blocheze conținutul Flash. Conform paginii de informare despre finalul lui Adobe Flash Player, este recomandat să dezinstalezi Flash Player de pe calculatoarele și dispozitivele tale, pentru a elimina problemele de securitate cauzate de acest software.

Adobe Flash Player este blocat și oficial “mort”. Ce se întâmplă dacă vizitezi un site Flash în Microsoft Edge (nou și vechi)

Indiferent dacă folosești noul browser implicit Microsoft Edge din Windows 10 (bazat pe același motor de redare ca Google Chrome) sau vechiul Microsoft Edge, atunci când accesezi un site Flash, conținutul Flash nu se încarcă și, de obicei, nu este afișat nimic. În alte cazuri, s-ar putea să vezi diverse mesaje despre Flash. De exemplu, unele site-uri web s-ar putea să-ți spună că trebuie să descarci, instalezi sau activezi Adobe Flash Player.

În noul Microsoft Edge, tot conținutul Adobe Flash Player este dezactivat în mod implicit, fără drept de replică. Acest lucru înseamnă că vizitarea site-urilor cu conținut Flash este practic imposibilă în mod normal. Chiar dacă apeși pe mesajele “Flash Player download” (descărcare Flash Player), “This ” sau “Flash plugin required” (plugin Flash necesar) afișate de site-uri, de fapt nu se întâmplă nimic.

Un site web care îți spune că pluginul Flash nu este acceptat în Edge

Un site web care îți spune că pluginul Flash nu este acceptat în Edge

În vechiul Microsoft Edge din Windows 10, Adobe Flash Player este activat în mod implicit. Microsoft a inclus suport pentru Adobe Flash Player în acest browser web, astfel că poți permite executarea de conținut Flash. Totuși, având în vedere numeroasele probleme de securitate ale Adobe Flash, conținutul Flash nu este încărcat automat. De aceea, vechiul Edge îți solicită să permiți încărcarea și rularea conținutului Flash de fiecare dată când vizitezi o pagină web care folosește Flash.

Un site web care nu poate încărca Flash în Edge (versiunea veche de browser)

Un site web care nu poate încărca Flash în Edge (versiunea veche de browser)

IMPORTANT: Fii atent, pentru că unele site-uri te pot minți oferindu-ți linkuri de descărcare pentru Adobe Flash Player false, acestea ducând de multe ori la fișiere malware deghizate. În loc să riști, dacă ai nevoie să rulezi conținut Flash în Edge, urmează pașii din următoarele secțiuni ale acestui tutorial:

Reclamă

Cum activezi și deblochezi Flash în noul Microsoft Edge

În prezent, singura metodă sigură de a activa Flash în Edge este să descarci, instalezi și folosești o extensie de browser numită Ruffle. Din păcate, Ruffle se află într-un stadiu incipient de dezvoltare și nu este încă disponibil pe site-ul web Edge Add-ons sau în Chrome Web Store. Drept urmare, trebuie să o descarci și să o instalezi manual. Iată cum activezi Flash în Windows 10:

Folosește Edge pentru a merge la pagina web Ruffle Releases. Aici, caută și descarcă ultima versiune disponibilă a extensiei pentru Chrome / Edge / Safari.

Extensia Ruffle Edge pentru Flash

Extensia Ruffle Edge pentru Flash

Salvează fișierul ZIP Ruffle undeva pe PC-ul tău cu Windows 10 și extrage-i conținutul. Orice locație este OK, inclusiv Desktopul tău sau folderul Descărcări.

Dezarhivarea extensiei de browser Ruffle pentru Edge

Dezarhivarea extensiei de browser Ruffle pentru Edge

Mergi înapoi la browserul tău Microsoft Edge sau deschide-l dacă l-ai închis. În bara de adresă, scrie edge://extensions și apasă pe tasta Enter.

Pagina edge://extensions

Pagina edge://extensions

Pe pagina Edge Extensii, activează Mod dezvoltator folosind comutatorul din partea de jos a meniului Extensii.

Activare Mod dezvoltator în Microsoft Edge

Activare Mod dezvoltator în Microsoft Edge

NOTĂ: În cazul în care nu vezi comutatorul Mod dezvoltator din Edge, apasă întâi pe butonul de meniu (hamburger) din colțul stânga sus.

Deschidere meniului Extensii din Edge

Deschidere meniului Extensii din Edge

După ce ai activat Mod dezvoltator, apasă pe butonul Încărcați despachetată.

Butonul Încărcați despachetată din Edge

Butonul Încărcați despachetată din Edge

Imediat ce ai apăsat pe butonul Încărcați despachetată, Microsoft Edge deschide o nouă fereastră numită “Selectați directorul extensiei”. Folosește-o pentru a răsfoi prin PC și a găsi folderul unde ai dezarhivat fișierul ZIP Ruffle. Apoi, selectează folderul Ruffle și apasă pe butonul Selectare folder.

Selectați directorul extensiei

Selectați directorul extensiei

Instantaneu, Microsoft Edge instalează și activează extensia de browser Ruffle. O poți vedea în lista de extensii “Din alte surse”.

Extensia Ruffle pentru Flash a fost instalată și activată

Extensia Ruffle pentru Flash a fost instalată și activată

În final, acum poți încerca să vizitezi un site web care folosește Flash. În loc de mesaje de eroare, linkuri care nu duc nicăieri sau vid total, Microsoft Edge ar trebui acum să încarce corect Adobe Flash Player. 🙂

Adobe Flash Player: plugin deblocat în Edge

Adobe Flash Player: plugin deblocat în Edge

Gata: așa deblochezi Adobe Flash Player în Edge, în Windows 10!

NOTĂ: Nu uita că Ruffle este într-un stadiu incipient de dezvoltare și s-ar putea să nu funcționeze corect de fiecare dată. Deși nu putem face nimic din acest punct de vedere, deoarece doar programatorii săi îl pot îmbunătăți, Ruffle ar trebui să poată să activeze Flash în Edge pe majoritatea site-urilor web care au nevoie de el.

Reclamă

Cum activezi și deblochezi Flash în vechiul Edge din Windows 10

În vechiul Microsoft Edge, singurul indiciu că un site web necesită Adobe Flash Player este o pictogramă de puzzle afișată în dreapta barei de adrese. Pictograma este afișată în Edge doar atunci când conținutul Flash este blocat și este nevoie de aprobarea ta pentru a-l reda.

Pictograma puzzle Flash din vechiul Microsoft Edge

Pictograma puzzle Flash din vechiul Microsoft Edge

Apasă pe pictogramă și se afișează notificarea “Conținutul Adobe Flash a fost blocat”, aceasta oferindu-ți posibilitatea de a debloca Flash în Microsoft Edge. Apasă “Permiteți o dată”, dacă vrei ca acesta să fie încărcat și redat.

Permitere executare conținut Flash în Edge

Permitere executare conținut Flash în Edge

Acum te poți bucura de conținutul Adobe Flash de pe pagina pe care o vizitezi.

Un site cu conținut Flash încărcat în vechiul Microsoft Edge

Un site cu conținut Flash încărcat în vechiul Microsoft Edge

Însă, dacă tot nu vezi conținutul Flash în Microsoft Edge din Windows 10 și nu apare nici pictograma puzzle, așa cum am văzut mai devreme, atunci probabil că Adobe Flash Player este dezactivat. Pentru a-l activa, în primul rând apasă pe butonul “Setări și altele” reprezentat prin trei puncte de suspensie, aflat în colțul din dreapta sus al ferestrei. Apoi, în meniul ce apare, mergi la Setări.

Accesarea setărilor vechiului Microsoft Edge

Accesarea setărilor vechiului Microsoft Edge

Selectează Complex pe bara din stânga și activează comutatorul “Utilizați Adobe Flash Player” în dreapta.

Utilizați Adobe Flash Player

Utilizați Adobe Flash Player

Dacă tot mai folosești vechiul Microsoft din Windows 10, activarea utilizării Adobe Flash Player în el este soluția care îți poate rezolva majoritatea problemelor, pentru majoritatea paginilor web cu conținut Flash. După ce faci acest lucru, ar trebui să vezi pictograma puzzle care îți permite să rulezi Adobe Flash Player pe orice site web ce are conținut Flash.

Ai reușit să activezi Adobe Flash Player în Microsoft Edge?

Acum știi cum să deblochezi Adobe Flash Player în Windows 10, atât în noul browser Edge bazat pe Chromium, cât și în vechiul Microsoft Edge. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne care este părerea ta despre dispariția lui Flash? Crezi că merită să își încheie viața, având în vedere cât de multe vulnerabilități de securitate avea? Ți se pare enervant să instalezi extensii sau să trebuiască să apeși mereu butoane pentru a debloca Adobe Flash Player în Windows 10? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Edge Programe Recomandate Windows