Ce putem învăța din eficiența energetică a supercalculatoarelor?

articol
Ce putem învăța din eficiența energetică a supercalculatoarelor?

La fel cum soluțiile de cloud computing folosite de segmentul de business au creat noi modalități de implicare a companiilor în relația cu clienții și au permis un nou mod de lucru, mai flexibil, supercalculatoarele deschid noi posibilități de inovație prin accelerarea vitezei de cercetare și dezvoltare a produselor. În cele din urmă, calculul de înaltă performanță (HPC) poate fi folosit ca un indicator al tehnologiilor care se vor răspândi către piețe mai puțin nișate; de exemplu, dacă anumite unități centrale de procesare și GPU-uri devin din ce în ce mai răspândite în spațiul HPC, acesta este un semn că vor fi folosite în curând în întreprinderi și organizații de toate mărimile, din toată lumea. Iată ce putem învăța din modul în care este abordată eficiența energetică a soluțiilor de tip HPC și cum ajută acestea la crearea unui viitor mai sustenabil din punct de vedere energetic:

Reclamă

Eficiența energetică a supercalculatoarelor

S-ar putea să crezi că „eficiență energetică” și „supercalculatoare” sunt termeni care nu se intersectează, deoarece multe dintre acestea necesită mai mult de un megawatt de energie electrică pentru a funcționa, iar costurile anuale ale energiei electrice consumate pot ajunge cu ușurință la milioane de dolari. Cu toate acestea, o nouă generație de supercalculatoare echipate cu soluții AMD ajută organizațiile să fie mai blânde cu planeta, în principal datorită faptului că oferă performanțe impresionante per watt. De asemenea, este folosită și pentru a dezvolta următoarea generație de produse și soluții eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și pentru a contribui la reducerea gradului de schimbare climatică.

În 2014, compania AMD și-a setat drept obiectiv ca până în 2020 să îmbunătățească eficiența energetică a procesoarelor și cipurilor grafice produse de 25 de ori. După ce au atins și depășit această țintă, și-au setat un nou obiectiv în a crește eficiența energetică de 30 de ori până în 2025. Ca dovadă a evoluției lor, supercalculatorul Lumi, operațional începând din septembrie 2022, o mașină pre-exascale aflată la Centrul IT pentru Știință (CSC) din Kajaani, Finlanda, este unul dintre cele mai eficiente supercalculatoare din lume din punct de vedere energetic, cu un raport de 51,6 gigaflopi/wați.

LUMI este cel mai puternic supercalculator din Europa

LUMI este cel mai puternic supercalculator din Europa

Răcirea unui astfel de centru de date este o mare provocare și poate reprezenta până la 40% din consumul total de energie. Dar, prin utilizarea fluxurilor naturale de aer pentru răcire și prin evitarea recirculării aerului cald, operatorii platformelor HPC precum Lumi, pot reduce consumul de energie și pot contribui semnificativ la reducerea emisiilor asociate.

Reclamă

Dacă ești mai curios din fire, poți afla detalii despre arhitectura completă a acestui supercalculator de aici: LUMI’s full system architecture revealed. De asemenea, găsești detalii despre soluțiile de răcire folosite pentru LUMI aici: LUMI’s Sustainable future.

Supercalculatoarele deschid calea către soluțiile sustenabile ale viitorului

Crearea unei afaceri mai sustenabile a devenit o prioritate cheie pentru organizații de toate mărimile din toată lumea. În prezent, tot mai multe companii își stabilesc obiective în materie de climă și/sau eficiență energetică. Aceste organizații pot învăța din tehnologiile inovatoare utilizate de unele dintre cele mai rapide supercomputere din lume, în special cele dezvoltate de AMD, echipate cu procesoare și GPU-uri din familia AMD EPYC.

Solutiile AMD EPYC pentru HPC

Solutiile AMD EPYC pentru HPC

Supercomputerele de astăzi deschid calea pentru metodele de calcul și sarcinile de lucru din generația următoare, precum inteligența artificială, conducând la o eficiență energetică ridicată și un mod mai sustenabil de funcționare, care nu irosește resursele energetice ale planetei.

Deși ideea de „supercalculatoare” nu se află poate în prim-planul culturii organizaționale, este clar că soluțiile HPC devin rapid un instrument de bază pentru organizațiile moderne, care doresc să rămână în top pe piața competitivă de astăzi. Iar procesoarele AMD din spatele acestei tehnologii ar putea modela viitorul infrastructurii departamentului IT din numeroase organizații.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware