Întrebări simple: Ce este MU-MIMO WiFi? Ai nevoie de MU-MIMO pe un router wireless?

Dacă te uiți la cele mai tari routere wireless lansate începând cu vara anului 2015, observi că multe dintre ele fac reclamă la o tehnologie numită MU-MIMO sau Multi-User MIMO și că acestea promit transferuri wireless de până la patru ori mai rapide decât routerele wireless tradiționale. Ce este acest MU-MIMO în afară de un acronim cu o sonoritate stranie? Ce face MU-MIMO pe un router wireless? Ar trebui să-ți cumperi un router cu această tehnologie? Citește acest ghid și află tot ce ai nevoie să afli:

Modul standard de a conecta dispozitive wireless multiple, cunoscut și drept SU-MIMO

Routerele wireless moderne care nu oferă suport pentru MU-MIMO folosesc așa numita metodă SU-MIMO pentru a transmite date printr-un canal radio wireless. SU-MIMO vine de la Single-User Multiple Input Multiple Output și înseamnă că un flux wireless poate trimite și primi date către și de la un singur client la un anumit moment din timp. SU-MIMO face parte din standardul 802.11n care a fost finalizat în Octombrie 2009. Toate routerele wireless cu suport pentru versiunea finală a standardului 802.11n pot folosi SU-MIMO pentru transferul datelor. Când se folosește această metodă, routerele sunt bune la trimis și primit date doar într-o singură direcție, la câte un client, pe rând. Să presupunem că ai trei utilizatori, fiecare cu dispozitivul său wireless, conectat la rețeaua emisă de router. Routerul poate primi și transmite date doar de la/către primul utilizator. Când termină cu primul, trece la al doilea și apoi la al treilea.

Numărul de fluxuri de transfer simultan de date este limitat de numărul de antene folosite. În SU-MIMO putem aveam până la patru fluxuri pentru transferuri simultane de date, dacă routerul are patru antene. De exemplu, un router wireless care transmite și primește date cu ajutorul a două antene, poate gestiona doi clienți simultan. Un router cu patru antene poate gestiona patru fluxuri de transfer simultane cu patru clienți. Rețelele wireless sunt, de multe ori, compuse dintr-un număr ridicat de clienți, fiecare cerând propriul său transfer de date. În această situație, routerul funcționează ca un soi de mitralieră montată pe un carusel care se rotește. Trimite biți de date foarte rapid la fiecare dispozitiv, pe rând. Fiecare dispozitiv își așteaptă rândul să primească și să trimite date și, când un nou dispozitiv se conectează la rețea, așteptarea devine și mai lungă. Drept urmare, cu cât conectezi mai multe dispozitive la un router wireless care folosește SU-MIMO, cu atât latența crește și viteza de transfer scade pentru fiecare dispozitiv în parte.

NOTĂ: În anumite materiale tehnice, SU-MIMO este menționat ca fiind 1x1 MIMO. Ține minte această notare deoarece și noi o vom folosi în acest ghid.

Aici intervine MU-MIMO. Iată ce face:

MU-MIMO, Multi-User MIMO sau Multi-User Multiple Input Multiple Output este abilitatea de a transmite și primi date către/de la mai mulți clienți simultan, nu doar la unul singur, ori de a transmite date către un client folosind mai multe fluxuri simultane, crescând astfel viteza de transfer. Prin această metodă, routerul wireless poate “vorbi” cu mai mult de un utilizator pe un singur canal wireless ori cu un singur utilizator folosind mai multe fluxuri de date pe același canal.

Există mai multe tipuri de implementări pentru transferurile MU-MIMO, pe care le putem găsi pe un router wireless:

 • 2x2 MIMO - oferă două fluxuri spațiale pentru transmiterea și primirea de date pe același canal ori frecvență. Pentru această implementare, ai nevoie de doar două antene și poți conecta simultan un maxim de doi clienți, fiecare pe câte un flux separat.
 • 3x3 MIMO - oferă trei fluxuri spațiale și are nevoie de trei antene. Poate gestiona simultan un maxim de trei clienți.
 • 4x4 MIMO - oferă patru fluxuri spațiale și are nevoie de patru antene. Se pot conecta un maxim de patru clienți simultan.
 • 8x8 MIMO - oferă opt fluxuri spațiale pe același canal sau frecvență wireless pentru a conecta un maxim de patru clienți (da, este corect patru). Pentru această implementare ai nevoie de opt antene. La data scrierii acestui articol, 8x8 MIMO este disponibil în implementări experimentale. Primele routere cu această tehnologie ar trebui să apară în 2018.

Ilustrația de mai jos ne oferă o reprezentare a unui router cu suport pentru 3x3 MIMO și modul în care comunică simultan cu trei dispozitive diferite.

Ce se întâmplă când dispozitivele wireless din rețea oferă și ele suport pentru MU-MIMO?

Un aspect important al MU-MIMO este că dispozitivele wireless din rețea pot oferi și ele suport pentru această tehnologie. Smartphone-urile și tabletele ieftine au doar o antenă wireless pentru a reduce costurile de producție, oferind doar 1x1 MIMO. Cele premium au de obicei două antene și oferă suport pentru 2x2 MIMO. Laptopurile ieftine au de obicei două antene WiFi și pot beneficia de transferuri prin 2x2 MIMO iar cele mai scumpe au, de obicei, trei antene și pot beneficia de 3x3 MIMO. Când am scris acest articol, nu erau pe piață gadget-uri ori calculatoare cu suport pentru 4x4 MIMO. Dar, am testat placa de rețea wireless PCI-Express ASUS PCE-AC88, care este primul dispozitiv de acest fel care să implementeze suport pentru 4x4 MIMO. O poți folosi pe orice calculator desktop pentru a beneficia de transferuri foarte rapide.

Ideea de bază pentru MU-MIMO este să conecteze mai multe dispozitive prin fluxuri simultane de date dar și să mărească viteza rețelei wireless. În rețeaua ta vei avea dispozitive care vor oferi una dintre următoarele implementări MU-MIMO:

 • 1x1 MIMO - dispozitive wireless cu o singură antenă care se pot conecta doar la un flux wireless de date.
 • 2x2 MIMO - dispozitive cu două antene care se pot conecta simultan la două fluxuri MIMO. Acestea vor avea o viteză de până la două ori mai mare decât conexiunile 1x1 MIMO.
 • 3x3 MIMO - dispozitive cu trei antene care pot folosi trei fluxuri MIMO. Transferurile de care beneficiază pot fi de până la trei ori mai rapide decât în cazul conexiunilor 1x1 MIMO.
 • 4x4 MIMO - dispozitive cu patru antene care se pot conecta la patru fluxuri simultane 1x1 MIMO. Acestea ar trebui să beneficieze de transferuri de date de până la patru ori mai rapide decât în cazul transferurilor 1x1 MIMO.

În rețeaua ta ai dispozitive wireless diverse cu implementări diferite de MIMO. Să presupunem că ai un router de top cu 4x4 MIMO. Acest router oferă patru fluxuri simultane de date. Drept urmare, poți conecta simultan patru smartphone-uri cu 1x1 MIMO, deoarece fiecare folosește doar un flux de date. Altfel, poți conecta două tablete cu 2x2 MIMO, un laptop cu 3x3 MIMO și un smartphone cu 1x1 MIMO ori doar un dispozitiv cu suport pentru 4x4 MIMO. Dispozitivul cu 4x4 MIMO va beneficia de o viteză de transfer de până la patru ori mai mare decât smartphone-ul cu 1x1 MIMO.


Care sunt avantajele MU-MIMO?

Dacă-ți cumperi un router wireless cu suport pentru transferuri MU-MIMO, te vei bucura de următoarele beneficii:

 • Scăderea timpului de așteptare pentru fiecare dispozitiv wireless, atunci când trebuie să primească date
 • Creșterea vitezei de descărcare a datelor pentru toate dispozitivele care pot folosi fluxuri MU-MIMO
 • Atât dispozitivele cu suport pentru MU-MIMO cât și cele care nu-l oferă se vor bucura de o experiență wireless îmbunătățită
 • Crește capacitatea rețelei și numărul de dispozitive care pot fi gestionate simultan de router

Dezavantajele MU-MIMO

Există și câteva dezavantaje pentru routerele wireless cu MU-MIMO:

 • MU-MIMO merge doar pe rețele wireless care folosesc standardul 802.11ac și frecvența de 5 GHz. Nu te poți bucura de MU-MIMO pe frecvența wireless de 2.4 GHz și pe standarde mai vechi precum 802.11n. Frecvența de 2.4 GHz este obligată să folosească SU-MIMO.
 • MU-MIMO crește doar viteza de descărcare, nu și pe cea de încărcare a datelor.
 • Ai nevoie atât de un router cu MU-MIMO cât și de dispozitive cu MU-MIMO pentru a putea simți toate beneficiile. Când cumperi un laptop, telefon ori alt gadget, asigură-te că acesta oferă suport pentru rețele wireless 802.11ac și transferuri MU-MIMO.

Când a fost lansat MU-MIMO?

Tehnologia de transfer MU-MIMO face parte din standardul 802.11ac Wave 2, lansat de Wi-Fi Alliance în vara anului 2015. În iunie 2016, Wi-Fi Alliance a extins programul său de certificare Wi-Fi CERTIFIED pentru a include toate specificațiile din standardul 802.11ac Wave 2. Wi-Fi Alliance este o alianță globală de companii care produc dispozitive, tehnologii și standarde wireless, Alianța include mai mult de 500 de companii, printre care se numără nume mari precum Cisco, Qualcomm, Microsoft, Dell, Samsung, Apple și Intel.

Am nevoie de MU-MIMO?

Casele moderne au un număr crescut de dispozitive inteligente care necesită o conexiune wireless permanentă. Deși unele dispozitive nu oferă suport pentru MU-MIMO, tot te vei putea bucura de avantajele achiziționării unui router cu MU-MIMO, pentru simplul motiv că un astfel de router poate gestiona mai multe dispozitive conectate simultan. Dacă ai smartphone-uri, calculatoare și console de top, atunci beneficiile unui router cu MU-MIMO cresc sensibil. Recomandarea noastră este că, dacă ai opt sau mai multe dispozitive wireless în casa ta, să iei în considerare achiziționarea unui router wireless cu MU-MIMO.

Ce routere wireless și ce dispozitive oferă suport pentru MU-MIMO?

MU-MIMO este inclus în majoritatea routerelor wireless din segmentul mediu și în toate routerele premium lansate după finalizarea standardului 802.11ac Wave 2, în 2015. Echipa Digital Citizen România a testat mai multe routere cu MU-MIMO. Iată-le pe cele pe care le recomandăm:

Wi-Fi Alliance a creat și un portal unde poți găsi lista tuturor dispozitivelor cu suport pentru standardul 802.11ac Wave 2, listă ce include routere wireless, smartphone-uri, calculatoare și tablete. Vizitează pagina Product Finder și răsfoiește catalogul de produse.

Ce experiență ai cu MU-MIMO?

Ai ajuns la finalul acestui articol și sperăm că ți-am răspuns întrebărilor tale despre această metodă de transfer wireless. Înainte de a închide, spune-ne dacă ți-ai cumpărat un router cu MU-MIMO. Dacă da, ce experiență ai avut? Ai observat beneficii în calitatea experienței tale wireless? Lasă un comentariu folosind formularul accesibil mai jos.