Ce înseamnă AC1200, AC1750, AC1900 sau mai mult și care este diferența?

Ce înseamnă AC1200, AC1750, AC1900 sau mai mult și care este diferența?

Toate routerele moderne wireless au termenul AC în numele lor, urmat de un număr. De exemplu, ai routere numite Tenda AC9 AC1200, TP-Link Archer C7 AC1750, NETGEAR Nighthawk XR500 AC2500 sau ASUS RT-AC88U AC3100. Ce înseamnă aceste notații AC urmate de un număr? Îți indică numărul care urmează după AC cât de rapid este routerul respectiv? Este un router AC1900 mai rapid decât unul AC1200? În teorie, producătorii îți spun că da. În realitate, adevărul este altul. Află de ce convenția de nume AC folosită pentru routerele wireless este doar un limbaj de marketing cu puțină valoare reală pentru consumatori și cum să nu te păcălești atunci când cumperi un router wireless:

Reclamă

Ce înseamnă AC1200, AC1750, AC1900, AC2900, AC3200 sau alte nume similare, când vine vorba de routere WiFi?

Atunci când îți cumperi un router wireless modern, vezi termenul AC urmat de un număr, undeva în numele său. Modelele foarte noi folosesc AX urmat de un număr și mai mare. AC înseamnă că routerul oferă suport pentru standardul wireless 802.11ac (Wi-Fi 5), care oferă rețele WiFi rapide pe frecvența de 5 GHz. AX înseamnă că routerul are suport pentru standardul wireless 802.11ax (sau Wi-Fi 6).

Routerul wireless TP-Link AC1750
Routerul wireless TP-Link AC1750

Numărul care vine după AC sau AX reprezintă lățimea de bandă maximă TEORETICĂ totală a routerului. 1200 înseamnă 1200 Mbps, 1900 înseamnă 1900 Mbps, 3200 înseamnă 3200 Mbps și așa mai departe. Când citești AC2300 în numele unui router, înseamnă că acesta oferă o rețea wireless care folosește standardul 802.11ac (Wi-Fi 5) și are o lățime de bandă maximă teoretică totală de 2300 Mbps. De asemenea, ai fi tentat să crezi că un router AC3200 oferă o rețea wireless la viteza de 3200 Mbps. Ar fi extraordinar dar, din păcate, ireal. Realitatea este că această notație nu este foarte utilă când iei decizia de a cumpăra un router. Este doar un truc de marketing care încearcă să te facă să crezi că routerul este mai rapid decât în realitate.

AC1200, AC1750, AC1900 și așa mai departe reprezintă suma tuturor benzilor pe care se emite semnal WiFi, nu viteza maximă reală a routerului

Un aspect cheie în calculul numelui AC sau AX îl reprezintă numărul de benzi ori frecvențe wireless pe care se emite semnal WiFi. Să ne uităm la un router modern și popular precum ASUS RT-AC86U AC2900.

Routerul wireless ASUS RT-AC86U AC2900
Routerul wireless ASUS RT-AC86U AC2900

Acest router are două benzi, fiecare cu propria lățime maximă teoretică:

  • Prima bandă (și cea mai lentă) este cea de 2.4 GHz. Aceasta are o lățime de bandă maximă teoretică de 750 Mbps.
  • A doua bandă (și cea mai rapidă) este cea de 5 GHz. Are o lățime de bandă maximă teoretică de 2167 Mbps.
Reclamă

Drept urmare, AC2900 nu este lățimea de bandă maximă pe care o primești pentru o frecvență wireless, ci suma frecvențelor wireless disponibile. Viteza maximă pe care o poți atinge este cea a celei mai rapide benzi: 2167 Mbps, pe banda de wireless de 5 GHz, doar în condiții de laborator, pe care le vom explica mai târziu.

Cum este împărțită lățimea de bandă pe un router AC2900
Cum este împărțită lățimea de bandă pe un router AC2900

Pentru a înțelege mai bine routerele moderne, iată cum sunt categorizate în funcție de numărul de benzi sau frecvențe wireless:

  • Single-band și emit semnal wireless pe o singură de frecvență, adică emit o singură rețea wireless. În cele mai multe cazuri, acestea emit semnalul pe frecvența de 2,4 GHz și au în numele lor o notație până la AC1000. Majoritatea producătorilor au încetat să producă astfel de routere. Astfel de routere sunt foarte ieftine, dar nu reprezintă o alegere înțeleaptă pentru case inteligente, deoarece tind să aibă un hardware slab și folosesc un standard wireless care nu este potrivit pentru streaming la rezoluții Full HD, gaming online, etc.
  • Dual-band și emit semnal WiFi pe două frecvențe: 2.4 GHz (frecvență mai lentă dar cu o arie de acoperire mai mare) și 5 GHz (mai rapidă dar pe o zonă de acoperire mai mică). Utilizatorii văd emise două rețele wireless, cu nume diferite. Poți schimba setările astfel încât ambele benzi să folosească același nume de rețea. Majoritatea routerelor moderne sunt dual-band. Prețul lor variază mult, dar tinde să fie unul accesibil pentru majoritatea utilizatorilor. O observație importantă este că, cu cât numărul care vine după AC este mai mic, cu atât prețul este mai scăzut. Astfel, un router AC1750 ar trebui să fie mereu mai ieftin decât unul AC2900.
  • Tri-band și emit semnal pe trei frecvențe wireless: o frecventă de 2.4 GHz și două de 5 GHz. Utilizatorii văd emise trei rețele Wi-Fi cu nume diferite, care pot fi configurate să folosească același nume. Cele mai scumpe routere sunt tri-band și au în numele lor AC3000 sau mai mult. Unele dintre ele au chiar și AC5400 în numele lor, făcându-i pe unii utilizatori să creadă că oferă o rețea wireless la 5400 Mbps, ceea ce ar fi de-a dreptul incredibil.

Pentru a înțelege și mai bine corelația dintre numărul benzilor wireless și convenția de nume AC, să mai luăm un exemplu: TP-Link Archer C5400X. Este un router wireless AC5400 cu trei benzi, care are lățimea de bandă maximă teoretică împărțită conform graficului de mai jos:

  • 1000 Mbps pentru frecvența/banda wireless de 2.4 GHz
  • 2167 Mbps pentru fiecare din cele două benzi wireless de 5 GHz
Cum este împărțită lățimea de bandă pe un router AC5400
Cum este împărțită lățimea de bandă pe un router AC5400

Viteza maximă pe care o poți primi de la acest router, prin WiFi, este de 2167 Mbps, pe fiecare din cele două benzi de 5 GHz ale sale, în condiții de laborator.

De ce este înșelătoare convenția de nume AC sau AX?

Convenția de nume AC folosită de producătorii de echipamente wireless este înșelătoare pentru că însumează lățimea de bandă maximă a tuturor benzilor wireless care sunt emise de router. Așa ajungi să ai numere uriașe precum AC5400. În realitate, nu primești viteza de 5400 Mbps pe WiFi, atunci când folosești un router AC5400, deoarece clienții din rețea se pot conecta doar la o singură bandă wireless, nu la toate benzile simultan. Pentru a înțelege mai bine, să ne uităm la poza de mai jos. Sunt trei clienți în rețea (un iPhone, un Surface Pro și un Xbox One), fiecare conectat la o altă frecvență wireless, din cele trei disponibile pe routerul TP-Link Archer C5400X.

Clienții de rețea sunt conectați la router pe benzi diferite
Clienții de rețea sunt conectați la router pe benzi diferite

Viteza de care dispun aceste dispozitive nu este niciodată mai mare decât lățimea de bandă maximă teoretică pentru banda la care sunt conectate. Drept urmare, iPhone-ul nu va primi o viteză mai mare de 1000 Mbps, iar celelalte două dispozitive nu vor primi o viteză mai mare de 2167 Mbps.

Cum se calculează lățimea de bandă maximă teoretică în laboratoarele producătorilor de routere?

Mai devreme am avut exemplul unui router tri-band și am explicat cum denumirea AC5400 nu înseamnă că primești o rețea wireless la 5400 Mbps. Ai putea presupune că viteza maximă prin WiFi este de 2167 Mbps - lățimea de bandă maximă totală a celor două benzi de 5 GHz oferite de router. Din păcate, și această presupunere este falsă. Asta deoarece TOȚI producătorii de echipamente Wi-Fi aleg să nu folosească medii obișnuite pentru măsurătorile lor, cum ar fi casa ta ori un apartament. Producătorii folosesc laboratoare specializate unde pot atinge cea mai mare viteză posibilă. Iată ce fac de obicei, pentru a calcula lățimea de bandă maximă teoretică:

Reclamă
  • Măsurătorile sunt făcute de multe ori în laboratoare cu spații largi, deschise, fără pereți groși care absorb semnalul wireless, iar clienții din rețea au o linie de vedere directă la router, fără întreruperi de niciun fel.
  • Amplasează dispozitivele de măsurare la distanța optimă pentru a obține viteza maximă. De obicei, asta înseamnă distanțe de 2-3 metri între ele. Companiile nu au niciun interes să măsoare lățimea de bandă în colțul acela greu accesibil din apartamentul tău, ori în altă cameră, separată de router printr-un perete gros.
  • De multe ori, companiile folosesc două sau trei routere identice și fac transferuri între ele pentru a măsura lățimea de bandă maximă teoretică. Nu folosesc calculatoare obișnuite sau smartphone-uri, deoarece routerele au suport mai bun pentru tehnologii wireless decât plăcile de rețea de pe PC-uri, smartphone-uri sau tablete. Drept urmare, transferurile pe care le măsoară companiile se realizează mai rapid decât dacă ar folosi un laptop obișnuit.
  • Atunci când folosesc calculatoare pentru aceste măsurători, companiile folosesc PC-uri foarte scumpe, cu cele mai bune componente posibile și cu cele mai rapide plăci de rețea pentru standardele wireless pe care le folosesc. Majoritatea utilizatorilor nu au bugetul necesar pentru a investi în calculatoare similare. Tu ți-ai cumpăra o placă de rețea high-end precum ASUS PCE-AC88? Majoritatea utilizatorilor nu ar face asta.
  • Companiile de rețelistică folosesc software și drivere de rețea specializate și optimizate să lucreze cu cele mai noi standarde și tehnologii Wi-Fi. Multe calculatoare și dispozitive obișnuite vin cu sisteme de operare mai vechi ori cu aplicații care nu funcționează la fel de eficient cu cele mai noi tehnologii Wi-Fi. Adesea, driverele utilizatorilor obișnuiți sunt învechite, mai ales cele ale plăcilor de rețea folosite pe majoritatea laptop-urilor.
  • Producătorii folosesc cel mai mic număr de dispozitive care este necesar pentru a măsura lățimea de bandă maximă posibilă. În casa ta sau la birou, vei conecta mult mai multe dispozitive, ceea ce micșorează lățimea de bandă disponibilă pentru fiecare dispozitiv în parte, deoarece aceasta este împărțită la mai mulți clienți simultan.
  • Antenele routerului sunt amplasate într-o poziție care garantează cea mai mare lățime de bandă posibilă. În casa ta, cel mai probabil nu le poziționezi optim, poate pentru că nu vrei să fie la îndemâna copiilor tăi, ca să nu se joace cu ele.
  • Firmware-ul de pe routere este optimizat pentru viteza maximă. De exemplu, pe unele routere WiFi, portul USB, în funcție de poziționarea și setările sale, poate scădea viteza maximă prin WiFi. Drept urmare, companiile schimbă setările din firmware pentru a micșora viteza portului USB și a minimiza interferența cu semnalul wireless. De asemenea, ele pot dezactiva unele facilități de securitate, care tind să reducă viteza prin rețeaua wireless, cum ar fi scanarea antivirus în timp real ori controlul parental.

Cât de mare este diferența dintre notația AC și realitate?

Diferențele dintre notațiile AC și vitezele din lumea reală pot fi surprinzător de mari. De asemenea, variază foarte mult între routere, iar unele modele cu numere mari după numele AC nu sunt neapărat mai rapide decât alte routere cu numere mai mici. Pentru o perspectivă mai bună, avem câteva exemple:

Un router ieftin AC1200 precum Tenda AC9, oferă o viteză maximă de descărcare a datelor de 224.09 Mbps, pe banda de 5 GHz, pe un laptop obișnuit cu Windows 10. Lățimea sa de bandă maximă teoretică pe acea bandă este de 867 Mbps. Viteza reală pe care o primesc utilizatorii este de 2,86 ori mai mică decât cea promisă.

Comparația între viteza reală a unor routere wireless AC1200
Comparația între viteza reală a unor routere wireless AC1200

Un router wireless AC1900, precum Linksys EA7500 v2, are o lățime de bandă maximă teoretică de 1300 Mbps pentru banda de 5 GHz. Atunci când folosești un laptop cu Windows 10, primești o viteză de descărcare de 539,86 Mbps. Viteza reală este de 2,4 ori mai mică decât cea promisă.

Comparația între viteza reală a unor routere wireless AC1900
Comparația între viteza reală a unor routere wireless AC1900

Acum hai să ne uităm la un router AC2900, precum ASUS ROG Rapture GT-AC2900, cu o lățime de bandă maximă teoretică de 2167 Mbps pentru banda de 5 GHz. În viața reală, poți ajunge la viteza de 701,6 Mbps pentru viteza de descărcare doar în cameră cu routerul respectiv, folosind o placă de rețea foarte scumpă precum ASUS PCE-AC88. Această viteză este de trei ori mai mică decât lățimea de bandă maximă teoretică.

Viteza maximă prin WiFi cu ASUS ROG Rapture GT-AC2900
Viteza maximă prin WiFi cu ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Acum să ne întoarcem la un alt router AC1900, precum ASUS Blue Cave. Cu aceeași placă de rețea scumpă, a obținut o viteză și mai mare decât modelul precedent - 741,54 Mbps. Partea amuzantă a lucrurilor este că lățimea de bandă maximă teoretică este de 1734 Mbps pentru banda de 5 GHz, care este mai mică decât cea promisă decât routerul wireless AC2900, care este puțin mai scump. Chiar și-așa, viteza sa reală este mai mică de 2,33 ori decât cea promisă.

Viteza maximă prin WiFi cu ASUS Blue Cave
Viteza maximă prin WiFi cu ASUS Blue Cave

Toate aceste numere ne arată că numerele folosite în notațiile AC ale routerelor wireless nu reprezintă estimări realiste și nu ar trebui să-ți influențeze decizia de cumpărare a următorului tău router. Alte criterii sunt mult mai importante: 8 criterii importante atunci când cumperi un router wireless (pentru începători).

Dacă vrei să afli viteza reală pe care o primești de la un router wireless, înainte să-l cumperi, ar trebui să citești recenzii pe internet. Multe saituri precum Digital Citizen România, petrec foarte mult timp testând routere și arătând utilizatorilor ce urmează să primească de fapt, în lumea reală, fără echipamente scumpe de laborator.

Cum să interpretezi corect notația AC din numele routerelor wireless?

Notația AC nu-ți spune viteza reală a rețelei wireless pe care o primești atunci când cumperi un router. Această notație îți spune alte lucruri precum:

  • Dacă routerul este scump sau ieftin. Routerele până la AC1750, și uneori chiar și cele AC1900, tind să fie accesibile la preț pentru mulți utilizatori. Routerele peste AC3200 sunt mereu routere premium pentru care plătești destul de mulți bani.
  • Dacă un router este single band, dual-band sau tri-band: routerele până la AC1000 sunt cu o singură bandă și emit semnalul WiFi pe frecvența mai lentă de 2.4 GHz. Routerele AC1200 până la AC3200 sunt dual-band și emit semnalul pe frecvențele de 2.4 și 5 GHz. Routerele cu un nume peste AC3200 sunt tri-band.
  • Ce facilități primești: routerele până la AC1750 tind să fie ieftine și au doar facilitățile de bază de care ai nevoie. Routerele cu o notație mai mare de atât tind să ofere mai multe funcții și unelte avansate, precum protecție antivirus, control parental avansat ori servicii pentru pasionații de jocuri online.
  • Cât de puternic este hardware-ul: routerele până la AC1750 tind să aibă procesoare cu un singur nucleu și resurse hardware limitate. Atunci când te duci spre AC3200, primești procesoare cu două nuclee, RAM și spațiu de stocare mai generoase. Atunci când te apropii de AC5400, primești procesoare cu patru nuclee și mult RAM. O regulă pe care merită să o ții minte este că hardware-ul mai puternic poate deservi mai mulți clienți în rețea, la o calitate și o viteză medie mai mari.

Pentru un sumar al concluziilor noastre, am realizat diagrama de mai jos, care te ajută să ții mai bine minte totul:

Ce ne spune de fapt notația AC din numele routerelor wireless
Ce ne spune de fapt notația AC din numele routerelor wireless

Ai alte întrebări la care dorești răspuns?

Echipa noastră de la Digital Citizen România a testat multe routere wireless de la mulți producători: ASUS, TP-Link, Netgear, Tenda, D-Link, Synology și alții. Acest articol este bazat pe mulți ani de muncă în acest domeniu. Sperăm că ți-a clarificat multe aspecte din această industrie și că acum înțelegi foarte bine cum este folosită notația AC sau AX din numele routerelor wireless. Dacă ai întrebări la care încă nu ai răspuns, nu ezita să lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless