Ce este WiFi Direct? Cum folosești WiFi Direct?

Ce este WiFi Direct? Cum folosești WiFi Direct?

WiFi? Cunoști această tehnologie și o mai și folosești zilnic. Bluetooth? O cunoști și pe aceasta și o folosești destul de frecvent. Ce ar fi dacă ai combina toate punctele forte al celor două? Vrei să știi mai multe despre ce este WiFi Direct și care este diferența între WiFi și WiFi Direct? Te întrebi dacă poți folosi WiFi Direct pentru a te conecta la internet sau dacă WiFi Direct este același lucru cu WPS? Nu mai căuta, deoarece în acest tutorial, îți vom explica ce este tehnologia WiFi Direct și cum funcționează WiFi Direct:

Reclamă

Ce este WiFi Direct?

WiFi Direct este o tehnologie ce permite dispozitivelor precum calculatoare sau smartphone-uri să se conecteze direct unele la altele, wireless. WiFi Direct permite dispozitivelor să stabilească linii de comunicații directe între ele, folosind undele radio, și creează posibilitatea de a transfera fișiere la viteze mari, de a te juca împreună cu altcineva sau chiar de a afișa conținut video pe alte dispozitive. WiFi Direct poate fi utilizat pentru a conecta aproape orice, fără fire și fără a avea nevoie să îți conectezi dispozitivele la o rețea wireless tradițională.

Pentru a înțelege mai bine ce este WiFi Direct, iată un videoclip de prezentare realizat de către Wi-Fi Alliance, entitatea care a creat și care certifică Wi-Fi și Wi-Fi Direct:

Care este diferența între WiFi și WiFi Direct?

Înainte de WiFi Direct, a existat WiFi-ul obișnuit. Probabil că ai auzit de WiFi (sau Wi-Fi, alege care îți place mai mult, chiar nu există o regulă bine definită) și probabil că o folosești destul de mult, poate chiar și în acest moment. WiFi este o tehnologie de comunicare wireless (fără cabluri), cu foarte multe domenii de utilizare, cel mai răspândit fiind accesare internetului.

Cel mai comun mod de întâlnire cu tehnologia WiFi pentru un utilizator obișnuit este prin conectarea la un router wireless și accesarea internetului prin intermediul acestui dispozitiv. Routerul WiFi este un dispozitiv fizic, care creează un acces point (AP), sau punct de acces, pe care-l vezi de pe smartphone-ul sau calculatorul tău atunci când cauți o rețea la care să conectezi. Alegi rețeaua pe care o vrei, introduci parola și gata: ai acces la internet.

Logo Wi-Fi Direct

Logo Wi-Fi Direct

Însă, există și cazuri când nu ai nevoie de internet, vrei doar să conectezi două echipamente și să partajezi date între ele: să trimiți un fișier, să tipărești ceva la o imprimantă sau să te joci cu un prieten în timp ce mergi pe munte. Da, știm ultimul exemplu nu este chiar bun, deși s-ar putea să vrei să faci asta seara, într-un camping. 🙂 Ei bine, există o tehnologie menită să te ajute chiar în aceste cazuri și aceasta se numește WiFi Direct!

Deci, pe scurt, principalele diferențe între Wi-Fi Direct și WiFi sunt:

  • WiFi Direct funcționează direct între dispozitive, fără a fi necesară prezența unui router și a unei rețele wireless clasice
  • WiFi Direct nu îți oferă acces la internet
Reclamă

Care este diferența între WiFi Direct și Bluetooth?

Necesitatea de a trimite date fără cabluri la un alt dispozitiv fără a avea nevoie de alte echipamente nu este nouă. Una din primele și cele mai răspândite soluții este Bluetooth, care a apărut în 1998. Bluetooth este perfect pentru a conecta periferice la un calculator (de exemplu un mouse sau o tastatură) sau pentru a folosi căști wireless, deoarece acestea nu necesită un transfer rapid de date. Bluetooth nu este o tehnologie rapidă și nici configurarea nu este fără probleme, de obicei.

Wi-Fi Direct vs. Bluetooth

Wi-Fi Direct vs. Bluetooth

WiFi este diferit: oferă viteze mari și este mult mai simplu de configurat. Având în vedere că WiFi Direct este bazat pe WiFi-ul obișnuit, are și el aceleași avantaje: WiFi Direct oferă viteze mult mai mari și rază de acoperire mai extinsă decât poate oferi Bluetooth.

Cum funcționează WiFi Direct?

Când a fost dezvoltat standardul WiFi Direct, principiile au fost foarte simple: să fie ușor de configurat, să suporte diverse servicii și să fie la fel de rapid ca orice altă conexiune WiFi. Al doilea și al treilea principiu sunt inerente standardului WiFi, pe care este bazat și WiFi Direct, care nu prezintă dezavantaje.

Modul de funcționare al WiFi Direct este, de asemenea, destul de simplu: un dispozitiv îl descoperă pe celălalt ca și cum ar descoperi o rețea wireless, după care introduci o parolă sau apeși un buton WPS și gata, echipamentele sunt conectate. Nu este nevoie să setezi vizibilitatea, să introduci perechi de chei numerice sau să te ocupi de celelalte probleme comune tehnologiei Bluetooth. Și, în plus, numai unul dintre cele două dispozitive conectate trebuie să aibă suport pentru WiFi Direct.

Utilizare Wi-Fi Direct pe un smartphone cu Android

Utilizare Wi-Fi Direct pe un smartphone cu Android

În principiu, când conectezi două echipamente prin WiFi Direct, unul dintre ele creează un punct de acces, la fel ca un router, iar celălalt dispozitiv se conectează la acest punct de acces. Această procedură are loc automat, nu trebuie să o faci manual. Serviciile disponibile depind de ce tipuri de dispozitive sunt conectate: poți să tipărești la o imprimantă wireless, să trimiți poze la o ramă foto digitală, să trimiți fișiere de la un telefon la un calculator, sau să redai muzică pe un televizor de pe un player portabil sau un smartphone. Ai multe opțiuni la dispoziție.

Iar despre parole: poți să le uiți. WiFi Direct folosește tehnologia WiFi Protected Setup (WPS), care este o metodă simplă de a conecta securizat două dispozitive prin WiFi. Ca și cu routerele moderne: trebuie numai să introduci un număr afișat pe ecran sau să apeși un buton și conexiunea se realizează.

Reclamă

Ce dispozitive suportă WiFi Direct?

Prima companie mare care a introdus suportul pentru WiFi Direct a fost Intel: a introdus acest standard pentru prima oară pe platforma Centrino 2 în 2008. Apoi, cu doi ani mai târziu, mai mulți jucători mari din industria de rețelistică au urmat exemplul lor, precum: Marvell, Atheros, Broadcom, Ralink și Realtek, care au lansat primele produse cu WiFi Direct în octombrie 2010. Este foarte posibil ca placa WiFi din calculatorul tău să fie făcută de unul dintre acești producători. Ceea ce înseamnă că, dacă ai un calculator sau laptop modern, probabil că are suport și pentru WiFi Direct.

Microsoft suportă acest standard începând cu Windows 8 pe PC, iar toate versiunile de Windows 10 au și ele suport pentru WiFi Direct. Primul Xbox care a suportat WiFi Direct este Xbox One, lansat în 2013.

În lumea mobilă, Google a introdus suportul pentru WiFi Direct în Android 2.3. iPhone-urile de la Apple suportă WiFi Direct începând cu iOS 7, deși de multe ori poartă nume diferite precum AirDrop sau AirPlay.

Există multe alte tipuri de dispozitive care suportă WiFi Direct, de la imprimante wireless la căști audio premium. De asemenea, multe smart TV-uri vin cu suport pentru WiFi Direct într-o formă puțin diferită, folosind o facilitate numită Miracast, aceasta nefiind altceva decât un standard wireless bazat pe WiFi Direct.

Tu folosești WiFi Direct?

Cu un mod de configurare simplificat, aria de acoperire și viteze mult mai mari, WiFi Direct este o opțiune mult mai bună decât Bluetooth, atunci când vorbim despre transferul de fișiere între două sau mai multe dispozitive. Avantajele în ceea ce privește simplitatea configurării și aria de acoperire mare, fac acest standard util și la conectarea perifericelor. Tu folosești WiFi Direct? Pentru ce anume? De asemenea, dacă ai întrebări legate de WiFi Direct, spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Blog iOS Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless