Ce face ca un router wireless să fie bun și cum să alegi unul

Ce face ca un router wireless să fie bun și cum să alegi unul

Alegerea unui router sau a unui sistem mesh Wi-Fi, care să ofere Wi-Fi rapid și stabil, precum și o acoperire excelentă, nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă ești începător în domeniul IT. Pentru a îngreuna și mai mult lucrurile, producătorii își descriu routerele folosind o mulțime de acronime și termeni de marketing, care nu-ți spun multe despre experiența reală oferită de routerul pe care urmează să-l cumperi. În plus, nici numele produsului și nici prețul pe care îl plătești pentru un router nu îți spune prea multe despre cât de bun este acesta. Pentru a te ajuta, iată ce trebuie să cauți la un router, pe baza cunoștințelor și a experienței mele de peste un deceniu în testarea de routere:

Reclamă

Nu alege cele mai ieftine routere. Acestea sunt opțiuni depășite, aflate la sfârșitul ciclului de viață

Mulți oameni încearcă să economisească bani atunci când cumpără un router și achiziționează cel mai ieftin model pe care-l pot găsi. De exemplu, la momentul redactării acestui articol, unul dintre cele mai populare routere de pe eMAG este TP-Link Archer C6U - un router wireless AC1200 care oferă conectivitate Wi-Fi 5 sau 802.11ac și costă aproximativ 170 lei.

TP-Link Archer C6U este unul dintre cele mai popular routere de pe eMAG

TP-Link Archer C6U este unul dintre cele mai popular routere de pe eMAG

Deși acest model specific nu este rău în comparație cu alte routere cu Wi-Fi 5, are multe neajunsuri în comparație cu ultima generație de routere cu Wi-Fi 6:

  • Are hardware mai vechi, relevant mai degrabă pentru routerele de acum 5 ani, cu o putere mult mai mică decât cele mai noi routere cu Wi-Fi 6.
  • Are doar 128 MB de RAM, transferuri wireless 2x2 MU-MIMO și spațiu de stocare limitat, ceea ce înseamnă că firmware-ul său este relativ simplu, iar routerul poate gestiona doar o rețea cu puține dispozitive.
  • Nu vei primi prea multe actualizări și îmbunătățiri ale firmware-ului în următorii ani, deoarece routerele cu Wi-Fi 5 se apropie încet de sfârșitul duratei de viață.
  • Securitatea rețelei tale va scădea în timp din cauza lipsei de actualizări și a absenței compatibilității cu criptarea prin parolă WPA3, care se găsește doar pe routerele mai noi cu Wi-Fi 6.

Deși este tentant să faci economii, gândește-te că achiziționezi un router care ar trebui să te țină aproximativ un deceniu, iar acest dispozitiv va avea un impact considerabil asupra calității Wi-Fi-ului din casa ta. Atunci când alegi un router nou pentru casa ta, cea mai ieftină opțiune nu este, de obicei, cea mai bună.

Îți poți cumpăra în loc un TP-Link Archer AX10 sau TP-Link Archer AX20, care au un procesor tri-core sau quad-core mult mai puternic, o cantitate dublă de memorie RAM și un firmware mai nou, ce va primi actualizări pentru mulți ani de acum încolo.

Îți poți lua un router mult mai bun cheltuind 295 de lei

Îți poți lua un router mult mai bun cheltuind 295 de lei

Cumpără un router cu Wi-Fi 6 în locul unuia vechi cu Wi-Fi 5

În 2019, când am testat ASUS RT-AX88U, primul router cu Wi-Fi 6 disponibil consumatorilor, existau mai multe probleme cu routerele cu Wi-Fi 6:

ASUS RT-AX88U a fost primul router cu Wi-Fi 6

ASUS RT-AX88U a fost primul router cu Wi-Fi 6

  • Puține dispozitive funcționau cu standardul Wi-Fi 6, ceea ce le limita utilitatea. În 2022, acest lucru nu mai este valabil.
  • Wi-Fi 6 a fost relativ imatur în primele sale implementări. Producătorii de routere aveau versiuni inițiale de firmware cu erori care scădeau calitatea experienței Wi-Fi. Din 2019, lucrurile s-au îmbunătățit enorm pentru toți furnizorii de routere wireless (ASUS, D-Link, Linksys, TP-Link, Tenda etc.). Firmware-ul lor este acum matur, majoritatea problemelor sunt rezolvate și routerele lor pot folosi Wi-Fi 6 pentru a atinge maximul de eficiență și potențial.
  • Routerele cu Wi-Fi 6 erau scumpe. Acest standard a fost introdus pentru prima dată la routerele premium cu marje de profit ridicate, precum ASUS ROG Rapture GT-AX11000, care dispune de un hardware incredibil de puternic și de multe funcții avansate. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, Wi-Fi 6 a fost introdus și pe routerele din gama medie, iar în prezent, îl veți găsi pe multe modele entry-level. Prin urmare, Wi-Fi 6 nu mai este doar pentru persoanele cu bugete generoase. Multă lume își poate permite un router cu Wi-Fi 6, precum acest router entry-level TP-Link Archer AX10 sau ASUS RT-AX53U, care costă în jur de 300 de lei la momentul publicării acestui articol și sunt opțiuni mult mai bune decât vechile routere wireless entry-level 802.11ac.

ASUS RT-AX53U este un router entry-level cu Wi-Fi 6

ASUS RT-AX53U este un router entry-level cu Wi-Fi 6

SFAT: Dacă vrei să înțelegi mai multe despre diferitele standarde de rețelistică wireless și denumirile lor derutante, citește: Ce înseamnă 802.11ax, 802.11ad, 802.11ac și 802.11n? Ce este Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4?

Reclamă

Convențiile de nume folosite pentru router NU ar trebui să fie un criteriu în alegerea unui router

Routerele și sistemele mesh Wi-Fi folosesc o convenție de nume pentru modelele lor, cu acronime precum AX1800, AX3600, AX6000 sau AX9000. AX reprezintă 802.11ax sau Wi-Fi 6, standardul pe care îl folosesc, în timp ce numerele 1800, 3600 și așa mai departe reprezintă lățimea de bandă maximă teoretică. Aceste numere nu-ți spun viteza reală pe care o primești pe un router, ci doar indică faptul că, de exemplu, un router AX9000 ar trebui să fie mai rapid, mai scump și mai puternic decât un router AX3600. Nu este însă întotdeauna așa. În experiența mea recentă, am testat Xiaomi Mi Router AX9000 și Xiaomi Mi AIoT Router AX3600. Teoretic, un router AX9000 ar trebui să fie întotdeauna mai rapid decât un router AX3600, nu-i așa?

Uită-te la comparația de mai jos. La utilizarea benzii de 2,4 GHz, a fost invers: routerul AX3600 a fost în general mai rapid, chiar dacă este mai ieftin.

Routerul AX3600 a fost mai rapid decât routerul AX9000 pe banda de 2,4 GHz

Routerul AX3600 a fost mai rapid decât routerul AX9000 pe banda de 2,4 GHz

Când am trecut la banda de 5 GHz, în camera în care a fost amplasat routerul, nu a existat vreo diferență semnificativă de viteză între cele două routere. Performanțele routerului AX9000 au fost mai bune decât cele ale routerului AX3600 doar în camerele cele mai îndepărtate de router.

Routerul AX9000 a fost mai rapid doar la distanțe mai mari pe banda de 5 GHz

Routerul AX9000 a fost mai rapid doar la distanțe mai mari pe banda de 5 GHz

Situația este similară în cazul routerelor AC mai vechi. Dacă vrei să afli mai multe, explic de ce aceste convenții de denumire tind să fie destul de înșelătoare în acest articol: Ce înseamnă AC1200, AC1750, AC1900 sau mai mult și care este diferența?.

Citește review-uri pentru a vedea viteza reală a routerului pe care vrei să-l cumperi

Ar trebui să citești întotdeauna recenziile pentru routerele care te interesează și să vezi vitezele reale pe care le oferă. Chiar dacă înțelegi noțiunile de bază, dacă citești doar specificațiile acestora nu vei obține suficiente informații valoroase pentru a lua o decizie de cumpărare informată.

Să ne uităm la routerul NETGEAR Nighthawk AX4, care în America este un router la un preț foarte accesibil, pentru a vedea la ce mă refer:

NETGEAR Nighthawk AX4 este un router accesibil și rezonabil de bun

NETGEAR Nighthawk AX4 este un router accesibil și rezonabil de bun

În denumirea produsului, ți se spune că este un router wireless AX3000. Prin urmare, ai putea presupune că Wi-Fi-ul tău va funcționa la 3000 Mbps sau 3 Gbps, așa cum se promovează prin denumirea produsului pe Amazon, dar acest lucru este fals:

  • NETGEAR Nighthawk AX4 este un router wireless dual-band, ceea ce înseamnă că cei 3000 Mbps sunt împărțiți după cum urmează: 600 Mbps pentru banda de 2,4 GHz și 2400 Mbps pentru banda de 5 GHz, dar numai atunci când folosești standardul Wi-Fi 6. Dacă trebuie să utilizezi standarde mai vechi pentru Wi-Fi, aceste viteze maxime teoretice sunt mai mici.
  • În continuare, poți presupune că 600 Mbps este viteza maximă pe care o atingi pe banda de 2,4 GHz. Însă acest număr este atins doar în laboratoare specializate, folosind instrumente specializate disponibile doar producătorilor de routere. În condiții reale, viteza medie va fi mult mai mică: în jur de 150 Mbps pe banda de 2,4 GHz (în loc de 600 Mbps) și undeva între 450 și 700 Mbps pe banda de 5 GHz (în loc de 2400 Mbps). Același lucru este valabil pentru TOATE routerele wireless, indiferent cine le produce și cât de scumpe sunt.

Cât de rapidă este conexiunea ta la internet?

Niciun router, oricât de scump ar fi, nu va oferi viteze mai mari decât conexiunea ta la internet. Prin urmare, dacă ai o conexiune la internet de 200 Mbps, nu are rost să cumperi un router care funcționează cu conexiuni la internet de 2,5 Gbps, precum Synology RT6600ax. Viteza de conectare la internet pe care o vei obține pe Wi-Fi este de 200 Mbps, deoarece routerul nu poate oferi internet mai rapid decât furnizorul tău de servicii de internet.

Viteza maximă este limitată de conexiunea ta la internet

Viteza maximă este limitată de conexiunea ta la internet

Prin urmare, poți să economisești niște bani și să cumperi un router entry-level în locul unuia premium, care poate gestiona cele mai rapide conexiuni la internet de pe planetă. În schimb, dacă ai o conexiune la internet de 2,5 Gbps, nu cumpăra un router precum TP-Link Archer AX50 deoarece ți-ai irosi lățimea de bandă pentru internet folosind un router care n-o poate gestiona. Routerul respectiv poate face față doar unor conexiuni de internet de până la 1 Gbps. Prin urmare, concluzia este că, dacă vrei Wi-Fi mai rapid acasă, trebuie mai întâi să-ți modernizezi conexiunea la internet. Dacă viteza maximă a acesteia este de 100 Mbps, este posibil ca problema să nu fie routerul tău. Treci la o conexiune mai rapidă, precum 500 Mbps, 1 Gbps sau chiar mai mult, dacă aceasta este disponibilă în zona ta și ți-o poți permite. Apoi, analizează-ți routerul și vezi dacă merită să-l înlocuiești cu unul mai nou.

Reclamă

Nu folosi routerele oferite de furnizorul tău de internet

Atunci când semnezi un contract cu un furnizor de servicii de internet (ISP), acesta îți recomandă și instalează de obicei un router ales de el, pentru a gestiona și a asigura conexiunea Wi-Fi din casa ta. În majoritatea cazurilor, aceasta este o greșeală din următoarele motive:

  • Furnizorii de servicii de internet cumpără de obicei cele mai ieftine routere care funcționează cu conexiunea lor de internet. Din păcate, aceste routere au un hardware slab, o zonă de acoperire mică și un firmware de bază cu puține instrumente utile. Din experiența mea cu astfel de routere, acestea abia pot deservi un apartament cu două dormitoare și o rețea de domiciliu cu doar câteva dispozitive.
  • Furnizorii de internet îți cer să plătești o taxă de închiriere pentru routerul pe care ți-l pun la dispoziție. Deși această taxă este mică și se plătește lunar, atunci când aduni anii de utilizare a routerului respectiv, îți dai seama că ajungi să cheltuiești de trei sau patru ori valoarea routerului închiriat. Achiziționarea propriului router este mai ieftină pe termen lung.
  • Furnizorii de servicii de internet se ocupă de actualizările de firmware pentru routerele pe care le oferă și au tendința de a face o treabă proastă. Ca urmare, vei avea rapid o rețea casnică nesigură și un router care poate fi ușor de spart. De asemenea, uneori, aceștia pot face aceste actualizări greșit, așa cum a făcut Sky Broadband (știre disponibilă doarîn engleză) în urmă cu câțiva ani, blocând routerele clienților săi.
  • La noi, furnizorii de servicii de internet folosesc aceeași parolă de administrare pentru toate routerele lor. Prin urmare, dacă mă duc acasă la altcineva și mă conectez la Wi-Fi-ul său, pot, de asemenea, să mă conectez la routerul persoanei respective și să-l sparg sau să-l reconfigurez cum vreau eu.
  • Routerele oferite de furnizorii de servicii de internet nu au, de obicei, instrumente avansate, precum antivirus bazat pe cloud, control parental sau funcționalitate de server VPN.

Routerele oferite de furnizorii de internet sunt o alegere proastă

Routerele oferite de furnizorii de internet sunt o alegere proastă

Nevoile tale reprezintă cel mai bun ghid pentru alegerea unui router

Atunci când decizi de ce fel de router ai nevoie, petrece ceva timp și analizează-ți nevoile. Pentru a-ți veni în ajutor, citește întrebările din secțiunile următoare.

Spațiul în care locuiești: Cât de mare este? Dar pereții tăi?

Routerul de care ai nevoie diferă în funcție de spațiul în care locuiești, de dimensiunea acestuia și de modul în care este construit:

  • Dacă ai o garsonieră sau un apartament cu două camere și un număr mic de dispozitive în casă, ar trebui să fii OK folosind un router entry-level AX1800 sau AX3000 care costă echivalentul în lei pentru sume între 60 și 100 de dolari (290 și 490 lei). Acest lucru este valabil mai ales dacă ai o conexiune la internet care nu depășește 500 Mbps. De exemplu, ai putea opta pentru modelul accesibil TP-Link Archer AX10, dar eu prefer TP-Link Archer AX20, care s-a comportat foarte bine în testele mele.
  • Dacă ai un apartament mai mare, cu trei sau patru dormitoare, sau o casă similară cu un etaj, ar trebui să alegi un router de clasă medie, care costă între 100 și 200 de dolari (500 și 1000 lei). Printre preferatele mele se numără ASUS RT-AX58U, ASUS RT-AX68U și ASUS TUF-AX5400.
  • Dacă locuiești într-un apartament foarte mare, un penthouse sau o casă cu două etaje, s-ar putea să ai nevoie de un router premium cu o zonă de acoperire mare, care costă peste 200 de dolari (1000 lei). Modelele pe care le apreciez cel mai mult pe baza testelor mele sunt Synology RT6600ax, TP-Link Archer GX90 și ASUS ROG Rapture GT-AX6000.

Dacă ai și pereți groși sau consolidați cu metal, este posibil ca un router să nu fie suficient de bun, indiferent de prețul său. În această situație, ar trebui să te gândești la achiziționarea unui sistem mesh Wi-Fi sau la cumpărarea a două sau mai multe routere de la aceeași companie pentru a-ți crea un sistem mesh Wi-Fi propriu. În această situație, așteaptă-te să plătești mai mult. Din nou, routerele entry-level nu vor face o treabă bună. Însă poți încerca sisteme mesh Wi-Fi entry-level, precum TP-Link Deco X20.

Sistemele mesh Wi-Fi sunt o alegere bună pentru spațiile de locuit mai mari, cu pereți groși

Sistemele mesh Wi-Fi sunt o alegere bună pentru spațiile de locuit mai mari, cu pereți groși

Câte dispozitive sunt conectate la rețeaua ta de acasă?

Un alt criteriu important pentru alegerea routerului este numărul de dispozitive care se conectează la Wi-Fi. Gândește-te serios la acest subiect și fă o listă cu tot ce trebuie să conectezi la rețeaua ta Wi-Fi. S-ar putea să fii surprins de cât de multe lucruri din casa ta au nevoie de conectivitate wireless. Nu este vorba doar de laptopuri și smartphone-uri, ci și de console, tablete, Smart TV-uri, imprimante wireless, smartwatchuri, aspiratoare, aparate de gătit, prize inteligente, becuri inteligente, aparate de aer condiționat, frigidere inteligente, cuptoare inteligente, camere de supraveghere, senzori și așa mai departe.

  • Dacă ai o casă mică, cu puține dispozitive care au nevoie de Wi-Fi și o conexiune la internet de până la 500 Mbps, routerele entry-level cu Wi-Fi 6 își vor face treaba fără probleme.
  • Trebuie să investești într-un router de nivel mediu dacă ai multe dispozitive și o conexiune la internet care atinge o viteză de 1 Gbps.
  • Achiziționarea unui router premium are sens dacă rețeaua ta include zeci de dispozitive și viteza conexiunii tale la internet este de 1 Gbps sau mai mult.

Atunci când vine vorba de numărul de dispozitive pe care le poate gestiona un router, problema nu constă în numărul total de dispozitive conectate la Wi-Fi, ci în numărul de dispozitive care utilizează simultan rețeaua Wi-Fi într-un mod intens. De exemplu, să presupunem că lucrezi de acasă într-o cameră, participând la mai multe conferințe video la rezoluții Full HD sau 4K, în timp ce copilul tău participă la cursuri online în camera alăturată. Altcineva urmărește filme 4K sau 8K pe un Smart TV, iar o altă persoană se joacă online. În această situație, vei avea o experiență Wi-Fi slabă atunci când folosești un router ieftin, entry-level. Cu cât este mai mare numărul de dispozitive care utilizează simultan rețeaua Wi-Fi și cu cât sunt mai intense cerințele lor de lățime de bandă, cu atât ai mai puține șanse ca un router entry-level să gestioneze bine lucrurile. Drept urmare, devine important să investești într-un router mai puternic, cu funcții avansate, precum Adaptive QoS, Intelligent QoS sau Dynamic QoS, care prioritizează automat traficul de rețea pe baza unor algoritmi inteligenți, ușor de configurat.

Advanced QoS poate schimba situația când mai multe dispozitive se luptă pentru lățimea de bandă

Advanced QoS poate schimba situația când mai multe dispozitive se luptă pentru lățimea de bandă

Familia ta are copii?

Dacă ești părinte, este posibil să nu vrei un router entry-level, deoarece nu oferă instrumente utile, precum protecție antivirus, firewall și controale parentale. În teorie, toate routerele au controale parentale, indiferent de prețul lor. Însă diferența constă în faptul că routerele entry-level au liste de blocări și reguli de acces la internet foarte simple, care necesită o întreținere manuală complexă din partea utilizatorului. Prin urmare, majoritatea oamenilor nu le vor folosi și acestea sunt ineficiente.

Dacă ai copii, vei dori un router cu antivirus, protecție firewall și controale parentale bazate pe cloud. De ce? Pentru că acestea oferă protecție în mod automat, folosind baze de date din cloud, întreținute de companii de securitate care se ocupă în mod regulat de conținut necorespunzător, malware și tentative de hacking. Cel mai probabil, este prioritară pentru tine protejarea copiilor tăi împotriva conținutului nepotrivit și a familiei tale împotriva virușilor și a tot felul de amenințări. Și tot ce trebuie să faci este să activezi funcțiile lor de protecție, să alegi regulile de bază ce vrei să fie aplicate și apoi să lași routerul să-și facă treaba fără nicio altă intervenție manuală din partea ta.

Routerele din gama medie și premium au instrumente utile de control parental și de securitate

Routerele din gama medie și premium au instrumente utile de control parental și de securitate

Experiența de utilizare pentru activarea și configurarea antivirusului bazat pe cloud, a firewallului și a controalelor parentale este plăcută și rapidă. De asemenea, protecția de care beneficiezi este mult mai eficientă decât cea pe care o primești folosind instrumentele de protecție de bază găsite pe routerele entry-level.

Port USB, VPN și alte caracteristici avansate

Majoritatea oamenilor nu necesită funcții avansate pe routerul lor; au nevoie doar de un proces de configurare simplu și de un hardware și firmware de calitate rezonabilă. Aceștia doresc o acoperire Wi-Fi bună pentru toate camerele din casă, cu viteze rezonabil de rapide peste tot.

Cu toate acestea, unii utilizatori au pretenții mai mari de la routerul lor. De exemplu, aceștia doresc să conecteze un hard disk extern la routerul lor și să-l transforme într-un NAS (Network Attached Storage) unde să stocheze tot felul de fișiere descărcate de pe internet sau un serviciu de media-streaming pentru rețeaua lor de acasă. Dacă vrei să faci același lucru, nu cumpăra un router cu un port USB 2.0, este prea lent pentru nevoile tale. Nu uita că majoritatea routerelor entry-level au un port USB 2.0 pe ele. Porturile USB 3.0 se găsesc, de obicei, pe routerele din gama medie și premium, care costă echivalentul a 100 de dolari sau mai mult.

Conectarea unui SSD extern la un router prin USB

Conectarea unui SSD extern la un router prin USB

Alții doresc să-și transforme routerul într-un server VPN, astfel încât să se poată conecta cu ușurință la rețeaua de acasă în timp ce sunt plecați. Din nefericire, deși majoritatea routerelor includ funcționalitatea de server VPN, inclusiv cele ieftine, această funcție utilizează multe resurse hardware. Prin urmare, dacă ai un router entry-level, experiența ta cu rețeaua de acasă va deveni frustrantă, deoarece hardware-ul din interiorul routerului tău este prea slab.

Dacă ai nevoie de funcții mai avansate, nu cumpăra niciodată un router ieftin. În schimb, trebuie să-ți mărești bugetul și să achiziționezi un router cu hardware puternic. De exemplu, ar trebui să iei în considerare un router cu un procesor cu cel puțin trei nuclee și 512 MB de memorie RAM, precum ASUS ROG Strix GS-AX5400, care nu devine suprasolicitat atunci când pornești toate funcțiile avansate necesare. Bineînțeles, aceeași recomandare este valabilă pentru oricine are nevoie de alte caracteristici, precum optimizări pentru jocuri online sau în cloud, instrumente de securitate avansate, controale parentale bazate pe cloud sau integrare cu Amazon Alexa.

Routerele din gama medie și premium au un hardware puternic, ce poate face față activării de funcții avansate

Routerele din gama medie și premium au un hardware puternic, ce poate face față activării de funcții avansate

Ce contează cel mai mult pentru tine la achiziționarea unui router wireless?

Acum știi părerea mea despre ce trebuie să cauți atunci când alegi un router pentru casa ta. Însă, înainte de a închide acest articol, aș vrea să știu punctul tău de vedere: Ce este important pentru tine atunci când cumperi un router? De ce tip de router ai nevoie? Cum alegi un router? Folosește secțiunea de comentarii disponibilă mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless