Cum alegi un router wireless: 10 criterii de luat în considerare!

Alegerea unui router wireless care oferă Wi-Fi rapid și stabil, precum și o acoperire excelentă, nu este o sarcină ușoară, mai ales ești începător. Din păcate, producătorii își descriu routerele folosind multe acronime și termeni de marketing care nu îți spun multe despre experiența reală oferită de routerul pe care urmează să-l cumperi. De asemenea, numele produsului nu îți explică nici cât de bun este un router și nici prețul pe care îl plătești pentru el. Pentru a te ajuta să alegi cel mai bun router pentru nevoile și bugetul tău, citește acest ghid și află ce să cauți într-un router:

1. Routerul ar trebui să aibă un procesor cu mai multe nuclee și cel puțin 128 MO de RAM

Hardware-ul din routerul tău contează foarte mult, în special procesorul și cantitatea de RAM disponibilă. Folosim Wi-Fi pentru streaming video, descărcări de fișiere, backup de date, jocuri online și alte activități în timpul cărora se transferă foarte multe date către și de pe internet. Din această cauză, routerele wireless moderne au nevoie de mult mai multă putere de procesare decât în trecut.

Când alegi următorul router, trebuie să-i știi frecvența și dacă acesta are un procesor cu un singur nucleu, două nuclee sau patru. Dacă vrei o rețea rapidă care să poată face față mai multor clienți în rețea în același timp, îți recomandăm să nu cumperi routere cu procesoare cu un singur nucleu. Următorul tău router ar trebui să aibă un procesor cu cel puțin două nuclee, astfel încât să poată lucra cu mai multe date și mai mulți clienți decât un procesor cu un singur nucleu. Un procesor care funcționează la 900 MHz este mai puțin puternic decât unul la 1,2 GHz. În plus, cu cât numărul de nuclee este mai mare, cu atât routerul este mai puternic. Se aplică aceleași reguli ca în cazul PC-urilor, smartphone-urilor și a altor dispozitive de calcul.

Procesorul Broadcom BCM43684 pentru routerele Wi-Fi 6

De asemenea, routerul tău nu trebuie să aibă mai puțin de 128 MO memorie RAM. Ideal ar fi 256 MO RAM sau mai mult. Acest lucru e asigură că poate prelucra totul cât mai rapid. Dacă banii nu reprezintă o problemă, ar trebui să cauți un router wireless cu 512 MO RAM sau 1 GO.

2. Routerul pe care-l alegi ar trebui să fie dual-band sau mai mult

Routerele cu o singură bandă wireless aparțin trecutului. Noul tău router ar trebui să fie cel puțin dual-band, adică să emită semnalul wireless pe două frecvențe (dual-band) sau mai multe (dacă este tri-band sau mai mult). Una dintre aceste frecvențe este întotdeauna banda de 2,4 GHz, pentru standardele wireless vechi, precum Wi-Fi 4 (802.11n) sau altele noi, cum ar fi Wi-Fi 6 (802.11ax) - dacă ai un router care funcționează cu Wi-Fi 6.

Avantajul benzii de 2,4 GHz este compatibilitatea cu dispozitivele de rețea vechi și aria de acoperire mare. Totuși, este și lentă, iar congestionarea este întotdeauna o problemă, în special în blocurile de locuințe și clădirile de birouri, unde toată lumea are Wi-Fi pe această bandă.

Routerul Netgear Nighthawk AC3200 Tri-Band Wi-Fi

Routerele cu dual-band sau tri-band emit semnalul lor wireless și pe frecvența de 5 GHz. Este mult mai rapidă decât 2,4 GHz și beneficiază de utilizarea standardelor moderne precum Wi-Fi 5 (802.11ac) sau Wi-Fi 6 (802.11ax). Congestia tinde să nu fie o problemă, deoarece banda de 5 GHz este utilizată mai puțin decât cea de 2,4 GHz, iar zona de acoperire este puțin mai scurtă. Dacă vrei o casă inteligentă modernă, cu o rețea wireless rapidă pentru streaming la rezoluții Full HD sau 4K, cumpără un router wireless dual-band sau tri-band.

Un alt beneficiu este că te poți conecta la Wi-Fi folosind două sau mai multe standarde, cu nume și parole de rețea diferite. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, citiți: Avantajele utilizării de nume diferite pentru fiecare bandă WiFi!

3. Convențiile de nume folosite pentru router NU ar trebui luate în considerare atunci când decizi ce router să cumperi

Routerele wireless se laudă cu lățimea lor de bandă maximă teoretică în numele lor. Există routere AC1200, AC1900 și chiar AC5400. Routerele din generația Wi-Fi 6 au AX în numele lor, urmat de numere și mai mari, precum acest ASUS ROG Rapture GT-AX11000. Problema este că atunci când te întrebi "De ce fel de router am nevoie?", aceste convenții de nume nu au valoare.

Cum sunt folosite convențiile de nume pentru routerele AC

Acest lucru se datorează faptului că nu îți spun viteza reală pe care o poți obține. În viața reală, există cazuri în care un router wireless AC1900 poate depăși un router AC2500 din cauza diferențelor în configurația hardware, datei de fabricare, producătorului, tehnologiilor Wi-Fi incluse, actualizărilor de firmware și spațiului în care îl utilizezi. Îți explicăm de ce aceste convenții de nume nu ajută prea mult, în acest articol: Ce înseamnă AC1200, AC1750, AC1900 sau mai mult și care este diferența?.

Nu cumpăra un router wireless AC1750 în loc de un router AC1200 doar din cauza convenției sale de nume. Alți factori sunt mai importanți și ar trebui să te documentezi puțin. Cu toate acestea, indiferent ce alegi, NU CUMPĂRA UN ROUTER SUB AC1200. Dacă vezi un router cu AC750, AC900 sau ceva mai mic decât AC1200 în numele său, înseamnă că ai de-a face cu un router vechi, cu tehnologie depășită. Un astfel de router nu este o alegere bună pentru o casă modernă în care ai nevoie de viteză, stabilitate și securitate pentru un număr tot mai mare de dispozitive.

4. Verifică pe internet viteza reală a routerului pe care-l cumperi

Când citești specificațiile unui router wireless, nu ți se spune viteza reală pe care o obții atunci când îl utilizezi. Ți se oferă numere teoretice, măsurate în laboratoare specializate cu echipamentul ideal de rețea.

Viteza maximă la care am ajuns cu un router AC1900

De aceea ar trebui să citești recenzii: review-uri ale utilizatorilor și recenzii făcute de specialiști, precum echipa noastră de la Digital Citizen România. Caută recenzii în care se folosesc calculatoare și dispozitive din viața reală pentru a face măsurători, nu echipamente "de laborator". De exemplu, unele publicații folosesc alte routere pentru a măsura viteza routerelor pe care le testează. Fac asta deoarece producătorii vor să dea bine în review-uri. Vrei să citești publicații care folosesc calculatoare obișnuite, precum cele pe care le ai în rețeaua ta. Acesta este singurul mod de a ști ce primești atunci când decizi să cumperi un router wireless.

5. Routerul ar trebui să aibă o aplicație pentru smartphone, preferabil una pe care o poți folosi de oriunde de pe internet

Acum mai bine de un deceniu, utilizatorii își puteau gestiona routerele wireless doar accesând firmware-ul lor într-un browser web de pe un PC conectat la router. Mulți utilizatori sunt intimidați de astfel de interfețe de utilizare și doresc ceva mai simplu. Drept urmare, producătorii de routere au dezvoltat aplicații pentru smartphone pe care le poți utiliza pentru a-ți seta routerul wireless. Dacă vrei simplitate, verifică dacă routerul pe care îl cumperi are o aplicație pentru smartphone. Ar trebui să o poți folosi pentru a vizualiza starea de funcționare a routerului și pentru a gestiona principalele caracteristici atunci când trebuie.

Din păcate, producătorii de routere au abordări diferite în ceea ce privește aplicațiile mobile: unii oferă aplicații foarte sumare, unde poți seta doar lucruri simple precum parola Wi-Fi, în timp ce alții oferă aplicații avansate unde poți configura foarte multe funcții.

Aplicația ASUS router pentru Android

O altă problemă este că unele aplicații mobile pentru routere wireless funcționează doar atunci când smartphone-ul este conectat la Wi-Fi-ul emis de router. Acest lucru înseamnă că poți utiliza aplicația mobilă numai atunci când ești aproape de router. Dacă managementul de la distanță de oriunde pe internet este important pentru tine, ar trebui să verifici dacă este disponibil pentru routerul pe care vrei să-l cumperi. De regulă, gestionarea de la distanță de pe internet este oferită pentru routerele mid-range și cele premium. În schimb, routerele low-end nu primesc această caracteristică.

6. Routerul ar trebui să aibă un port USB, preferabil USB 3.0

A avea cel puțin un port USB pe router este o necesitate într-o casă modernă. Avem tot felul de dispozitive USB pe care trebuie să le conectăm la routerul wireless: hard disk-uri externe, imprimante, modemuri USB etc. Routerele mai scumpe, ca TP-Link Archer AX6000, oferă și un port USB Type-C pentru conectarea dispozitivelor mobile moderne.

Porturile USB 3.0 de pe TP-Link Archer AX6000

7. QoS Avansat în loc de cel simplu (Quality of Service)

Atunci când își descriu routerele wireless, producătorii folosesc acronime pentru diverse funcții "avansate". Uneori, nici nu folosesc aceiași termeni ca restul pieței și inventează termeni proprii. Din păcate, o parte din acești termeni nu contează pentru că nu au valoare în utilizarea reală. De exemplu, toate routerele noi au funcția QoS (Quality of Service - Calitatea serviciului). Dar, la majoritatea routerelor, această caracteristică este inutilă, deoarece este un instrument manual pentru a stabili reguli cu privire la lățimea de bandă pe care o oferi fiecărui dispozitiv din rețea. Utilizatorii obișnuiți nu configurează niciodată această caracteristică. Este prea complexă și nu înțeleg principiile de configurare, iar rezultatele obținute sunt dezamăgitoare. Cu toate acestea, unele routere wireless au Adaptive QoS, Intelligent QoS sau Dynamic QoS. Modul în care producătorii numesc această funcție nu contează. Contează că nu este QoS simplu. Aceste forme avansate de QoS sunt utile, deoarece gestionează automat modul în care este împărțită lățimea de bandă, pe baza unor algoritmi inteligenți, fără implicarea utilizatorului. De asemenea, rezultatele pe care le obții sunt foarte bune, mai ales atunci când ai de-a face cu multe transferuri simultane de date în rețea. Funcțiile de QoS Avansat sunt o caracteristică pozitivă pe care o vrei pe router.

Configurarea Adaptive QoS pe un router ASUS

8. Integrare cu soluții pentru smart home (case inteligente)

Unii utilizatori au dispozitive și senzori inteligenți în casele lor. Pentru a le gestiona mai bine, este util să achiziționezi un router integrat cu asistentul inteligent Alexa de la Amazon sau cu servicii de automatizare a sarcinilor precum IFTT (If This, Then That). Acest lucru ajută aplicațiile și dispozitivele tale să colaboreze în moduri noi. De exemplu, dacă routerul are o astfel de integrare, îl poți controla prin intermediul comenzilor vocale trimise către Alexa și face lucruri precum activarea sau dezactivarea Wi-Fi-ului oaspeților, oprirea ledurilor de pe router în timpul nopții sau prioritizarea traficulului online de jocuri.

Unele routere Netgear au Amazon Alexa Skills

Unii producători au dus integrarea cu Alexa la cel mai înalt nivel, integrând-o fizic în router. Un exemplu interesant este routerul ASUS Lyra Voice.

9. Suport pentru Mesh Wi-Fi

Sistemele mesh Wi-Fi devin din ce în ce mai populare și toți producătorii de routere vând și sisteme mesh Wi-Fi. Abordarea însă diferă de la producător la producător. Unele companii precum Netgear preferă să păstreze lucrurile separate și să vândă sisteme mesh Wi-Fi și routere Wi-Fi drept produse diferite. Alte companii, precum ASUS cu AiMesh și TP-Link cu OneMesh, au ales să ofere compatibilitate cu sistemele mesh Wi-Fi pe multe dintre routerele lor, permițându-le utilizatorilor să le folosească împreună cu alte produse, pentru a crea sisteme mesh Wi-Fi.

Abordarea ASUS pentru platforma AiMesh

10. VPN, antivirus, firewall și alte funcții avansate

Multe routere oferă funcții avansate utile precum servere VPN, antivirus și alte unelte de securitate care pot proteja rețeaua Wi-Fi de malware și atacuri. Problema este că astfel de funcții se găsesc și pe routerele cu hardware slab, unde nu pot funcționa bine. Dacă vrei ca funcțiile avansate, cum ar fi serverul VPN, să funcționeze bine, nu cumpăra un router wireless AC1200 accesibil cu hardware ieftin. Caută un router mai scump, cu hardware puternic și mult RAM, care să dispună de resursele hardware pentru a rula bine servicii avansate, alături de transmisia Wi-Fi standard.

Funcția de server VPN pe un router TP-Link

Ca regulă, dacă vrei funcții avansate, routerul ales ar trebui să aibă cel puțin un procesor dual-core și 256 MO de memorie RAM, preferabil 512 MO sau mai mult.

Ce contează cel mai mult pentru tine atunci când cumperi un router wireless?

Acum știi elementele de bază despre cum să alegi un router. La final, spune-ne părerea ta: Ce este important pentru tine atunci când cumperi un router? De ce fel de router ai nevoie? Cum obții informații înainte de a cumpăra un router? În mod normal, consulți recenziile online pentru routere? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează