Oprește telefoanele Huawei din a închide aplicații atunci când închizi ecranul

Smartphone-urile Huawei sunt foarte populare și utilizate de milioane de oameni din toată lumea. Din păcate, toate au o "facilitate" enervantă: închid în mod agresiv aplicații atunci când oprești ecranul telefonului, pentru a economisi baterie, inclusiv aplicații de care ai nevoie să funcționeze în fundal. Asta înseamnă că smartphone-ul tău Huawei ar putea dezactiva antivirusul pe care l-ai instalat pentru a te proteja, ori controlul parental pentru copilul tău, sau aplicația de fitness ori de navigare GPS pe care o folosești. Iată cum oprești toate smartphone-urile Huawei din a închide aplicații pe care le vrei să funcționeze în fundal, chiar și atunci când închizi ecranul:

De ce Huawei închide forțat aplicațiile atunci când închizi ecranul

Pe scurt, pentru a economisi baterie. Interfața de Android folosită de Huawei se numește EMUI și acesta a avut mereu algoritmi agresivi de economisire a bateriei. Ideea este că, atunci când închizi ecranul, nu ai nevoie ca toate aplicațiile tale să se execute în fundal și smartphone-ul tău Huawei le închide, pentru ca acestea să nu consume energie. Asta se traduce în faptul că telefoanele Huawei tind să aibă au autonomie foarte bună, dar cu prețul unor probleme pentru utilizatori.

Pentru a-i ajuta pe utilizatori, smartphone-urile companiei cu Android 7 Nougat, aveau o facilitate numită Protected Apps (Aplicații Protejate) care le permitea utilizatorilor și dezvoltatorilor de aplicații să seteze anumite aplicații drept "protejate" astfel încât acestea să poată funcționa în fundal și atunci când este închis ecranul. Din păcate, începând cu Android 8 Oreo și EMUI 8, această funcție a fost redenumită în App launch (Lansare aplicație), iar utilizatorii care știau de Protected Apps (Aplicații Protejate) nu mai știu unde să se uite.

Ce aplicații au probleme cu algoritmii Huawei de economisire a bateriei?

Nu toate aplicațiile sunt afectate de această problemă. Huawei are o listă cu aplicații populare care nu sunt blocate din a-și oferi serviciile în fundal. De asemenea, unii dezvoltatori de aplicații Android și-au integrat bine aplicațiile cu smartphone-urile Huawei și nu au probleme.

Dar, există și o listă lungă de aplicații pentru care utilizatorii întâmpină probleme. În primul rând, aplicațiile antivirus pot fi afectate, precum AVG Antivirus, Avast Antivirus, Kaspersky Mobile Antivirus, ESET Mobile Security & Antivirus, Bitdefender Mobile Security și altele. O altă categorie importantă este reprezentată de aplicațiile de tip control parental, precum ESET Parental Control, Kaspersky Parental Control, Kids Place și altele. O mare problemă este că acest tip de aplicații pot fi dezactivate complet și astfel încetează să-ți mai protejeze copilul, făcându-le inutile.

Alte aplicații care pot avea probleme sunt aplicațiile de fitness, care-ți urmăresc activitatea, precum: Fitbit, Garmin, Endomondo, Strava, Under Armour Record și multe altele. Să zicem că ieși la o tură de alergare sau te antrenezi pentru sportul tău favorit. După ce închizi ecranul smartphone-ului, este posibil ca algoritmii Huawei să închidă aplicația folosită și la finalul activității tale să nu ai datele de care ai nevoie.

Aplicațiile de navigare pot fi și ele afectate de abordarea Huawei. Să zicem că te duci în vacanță și folosești aplicația HERE WeGo pentru a primi instrucțiuni despre cum să ajungi într-un anumit loc. Introduci destinația, pornești ghidarea, închizi ecranul smartphone-ului Huawei și bagi telefonul în buzunar, pentru a asculta în cască instrucțiunile despre încotro să te deplasezi. Algoritmii Huawei pot închide aplicația de navigare pentru a economisi baterie deoarece ai închis ecranul telefonului.

Alte tipuri de aplicații care pot avea probleme sunt aplicațiile VPN, înregistratoarele de voce, aplicațiile de chat, aplicațiile de știri (Biziday este un exemplu), aplicațiile bazate pe locația ta și diverse aplicații care-ți urmăresc activitatea.

Pentru a rezolva această problemă pentru toate aplicațiile urmează pașii din ghidul nostru:

Pasul 1. Deschide setările de baterie ale smartphone-ului tău Huawei

Deblochează-ți telefonul Huawei și mergi la Setări. Acolo, apasă pe secțiunea Baterie.

Accesează setările de baterie pe smartphone-ul Huawei

Pasul 2. Accesează setările de Lansare aplicație

Acum vezi mai multe setări legate de baterie și câteva comutatoare. Aici, apasă pe Lansare aplicație.

Accesează setările de lansare aplicație pe smartphone-ul Huawei

Pasul 3. Administrează ce aplicații nu mai vrei să fie închise forțat de Huawei

În ecranul Lansare aplicație, vezi o listă cu toate aplicațiile instalate pe dispozitivul tău Huawei. Cu câteva excepții controlate de Huawei, toate aplicațiile ar trebui să fie setate pe "Gestionare automată".

Administrarea lansărilor automate ale aplicațiilor pentru Android

Dacă lista ta de aplicații arată că în captura de ecran de mai sus, înseamnă că smartphone-ul tău Huawei poate închide orice aplicație dorește, conform algoritmilor săi, de fiecare dată când închizi ecranul. Găsește aplicația pe care vrei să o configurezi și mută-i comutatorul pe poziția "Gestionare manuală" (apeși pe el pentru a se întâmpla asta). Imediat ești întrebat(ă) ce fel de activități vrei să-i permiți aplicației respective:

  • "Lansare automată" - îi permiți aplicației să pornească automat atunci când pornești telefonul sau când are nevoie să funcționeze în fundal
  • "Lansare secundară" - îi permiți aplicației să fie lansată de alte aplicații care au nevoie de ea.
  • "Rulare pe fundal" - îi permiți aplicației să funcționeze în fundal cât timp are nevoie, oricând are nevoie.
Gestionarea manuală a lansării aplicațiilor

Pentru a elimina toate problemele, este o idee bună să îi permiți aplicației să execute toate aceste trei tipuri de activități și să apeși OK. Găsește toate aplicațiile de care ai nevoie și repetă aceiași pași și aceleași setări. Pe măsură ce faci asta, observi cum comutatoarele lor devin dezactivate și, sub numele lor, vezi textul "Gestionare manuală". Asta este bine, deoarece înseamnă că Huawei nu le va mai închide de fiecare dată când închizi ecranul smartphone-ului tău.

Aplicații care se pot auto-lansa în fundal

BONUS: Dezactivează închiderea automată pentru toate aplicațiile

Dacă ești frustrat(ă) de modul în care Huawei gestionează aplicațiile care se execută în fundal atunci când închizi ecranul, poți dezactiva rapid și complet această "facilitate", pentru TOATE aplicațiile. Pentru a face asta, pe ecranul Lansare aplicație, apasă pe comutatorul "Gestionare automată integrală" și dezactivează-l.

Dezactivează gestionarea automată a aplicațiilor

Asta va opri complet gestionarea automatizată de Huawei a aplicațiilor care funcționează în fundal și lasă aplicațiile să facă ce doresc. Poate părea o idee grozavă dar ține cont și de faptul că vei pierde puțin din autonomie. Cel mai bun echilibru se obține atunci când configurezi aplicațiile manual.

După ce dezactivezi gestionarea automată pentru una sau mai multe aplicații, este disponibilă o nouă legătură: "Gestionare manuală lot". Apasă pe ea.

Gestionarea manuală a aplicațiilor

Acum vezi lista cu aplicațiile pentru care ai activat gestionarea manuală și poți să schimbi rapid ce fel de permisiuni au, pentru toate tipurile de activități: "Lansare automată", "Lansare secundară" și "Rulare pe fundal".

Configurează permisiunile pentru fiecare aplicație

Pe ce smartphone-uri Huawei merge această procedură?

Acest tutorial a fost creat pe un smartphone Huawei P20 și confirmat pe un Huawei P10 lite. Ar trebui să funcționeze pe TOATE smartphone-urile Huawei care au EMUI versiunea 8 sau mai nouă, cu Android 8 Oreo. Asta include și următoarele modele: Huawei P10, Huawei P20 Pro, Huawei P20 Lite, seriile Huawei Mate 10 și Mate 20, etc.