Recenzie ASUS ZenFone Go (ZC500TG) - Un smartphone de buget cu Android

Rating

Android 5.1 Lollipop, ASUS ZenUI & Aplicațiile preinstalate

ASUS ZenFone Go vine cu Android 5.1 Lollipop și cu interfața proprietară ASUS numită ASUS ZenUI. Am văzut această interfață pe smartphone-urile ASUS pe care le-am testat în trecut și ea ne-a plăcut. Este elegantă și în același timp curată, adăugând simplitate și frumusețe sistemului de operare Android. De asemenea, este bine optimizată și nu îți încetinește dispozitivul.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

Ce începe să ne displacă însă, este faptul că ASUS tinde să preinstaleze tot mai multe aplicații pe dispozitivele lor. ASUS ZenFone Go are nu mai puțin de 52 de aplicații preinstalate.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

Și asta fără să menționăm că unele dintre aplicațiile preinstalate sunt redundante. De exemplu, ai două aplicații de muzică (Muzică și Muzică Play) , două aplicații de notițe (Quick Memo și SuperNote) și chiar și două browsere web (Browser și Chrome).

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

Iată câteva dintre aplicațiile ASUS "non-Google" care s-ar putea să ți se pară destul de interesante pentru a le păstra:

  • ASUS Support - Îți oferă informații despre ZenUI și suport pentru orice probleme legate de acest smartphone.

  • MyASUS - Oferă acces la suport 24 de ore din 24, 7 zile din 7 de la ASUS.

  • Do It Later (Fă mai târziu) - Te ajută să îți creezi și să îți organizezi activitățile zilnice, sa creezi mementouri, notițe și alte instrumente de planificare.

  • MiniMovie - Creează filmulețe pe baza fotografiilor salvate pe smartphone, pe care apoi le poți partaja pe platformele sociale.

  • Share Link - O aplicație care te ajută să transferi fișiere între smartphone și un calculator fără a fi nevoie de o conexiune mobilă.

  • ZenCircle - O rețea socială care funcționează pe baza distribuirii clipurilor video de pe smartphone.

ASUS ZenUI este un supliment bun la interfața implicită Android 5.1 Lollipop. Totuși, eleganța și simplitatea sa sunt dezavantajate de numărul uriaș de aplicații preinstalate. Este foarte posibil să vrei să dezinstalezi sau să dezactivezi o mulțime din ele.

Performanțe în teste sintetice

Vom începe prin a măsura performanța procesorului de pe ASUS ZenFone Go, cu ajutorul aplicației populare de benchmark Vellamo. Primul set de teste pe care l-am folosit pentru acest smartphone este numit Vellamo Multicore și măsoară performanța procesorului atunci când rulezi mai multe sarcini simultan. ASUS ZenFone Go a reușit să obțină un scor de 1198 de puncte. Chiar dacă nu este vizibil în captura de ecran de mai jos, acest scor ne arată o performanță similară cu cea oferită de Samsung Galaxy S3, un dispozitiv cu un hardware oarecum similar.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

Pentru a măsura performanța oferită de procesor în activitățile singulare, am folosit Vellamo Metal. Acest set de teste arată cât de bine se comportă un procesor în cazul aplicațiilor care nu știu să folosească mai mult de un singur nucleu. Există multe asemenea aplicații în ecosistemul Android, așa că acest test este destul de important. ASUS ZenFone Go a obținut 791 de puncte, ceea ce arată că el se descurcă mai bine decât Samsung Galaxy S3.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

Un alt aspect important la testarea unui dispozitiv este performanța sa în jocuri. Pentru a o măsura, am folosit GFXBench GL Benchmark. Testele pe care le considerăm relevante pentru a evalua corect un dispozitiv sunt testele Manhattan și T-Rex. Luăm în considerare doar versiunile offscreen, adică doar pe cele care sunt rulate la o rezoluție de 1080p, indiferent de rezoluția nativă a dispozitivului testat.

Din păcate, nu am putut rula testul Manhattan pe ASUS ZenFone Go, deoarece API-ul său nu este suportat de acest smartphone. Totuși, am putut să rulăm testul T-Rex și ASUS ZenFone Go a reușit să randeze 249,5 cadre - un rezultat similar cu ce ai obține de pe un Samsung Galaxy Ace.

Acesta este un mesaj pentru toți gamerii… rezultatul este foarte slab și înseamnă că acest smartphone nu este ceva ce v-am recomanda.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

În continuare, ar trebui să aruncăm o privire și la cum se descurcă acest dispozitiv în activități mai obișnuite, precum navigarea pe Internet. Pentru a măsura performanța sa, am testat ASUS ZenFone Go cu Vellamo Explore. El a obținut 1858 de puncte, ceea ce este un rezultat bun. Vechiul Samsung Galaxy S3 a obținut 1780 de puncte în acest test, iar Xiaomi Redmi 2 1670 de puncte.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

În final, am testat autonomia oferită de ASUS ZenFone Go. El a rezistat o zi atunci când nu am rulat benchmark-uri. 🙂 Totuși, pentru a ne face o idee mai bună, am rulat testele Work battery life de la PCMark. Rezultatele pe care le-am obținut au fost bune: 8 ore și 8 minute. Asta înseamnă că acest smartphone nu ar trebui să aibă probleme în a rezista o zi, în condiții normale. Bineînțeles, dacă nu rulezi aplicații cu cerințe mari de energie precum benchmark-uri sau jocuri video.

ASUS, ZenFone Go, ZC500TG, Android, review, smartphone

Toate benchmark-urile pe care le-am rulat ne-au arătat că ASUS ZenFone Go este un smartphone care nu vrea să convingă utilizatorii să îl cumpere datorită performanțelor sale. Este un dispozitiv de buget și acest lucru se vede. Totuși, având în vedere prețul scăzut, nu putem spune că ne așteptam la prea multă putere hardware. Este exact atât cât e nevoie pentru o experiență de utilizare decentă.

Notă produs 3/5

Verdict

ASUS ZenFone Go nu este un dispozitiv hardware puternic și acest lucru este evident din testele sintetice pe care le-am rulat. Totuși, prețul său este atât de mic încât nu te poți plânge. Este destul cât să își facă treaba. Nu am fost impresionați de calitatea camerei. Totuși, ea compensează prin software-ul bun și multitudinea de opțiuni foto. Un alt lucru care nu ne-a plăcut este numărul foarte mare de aplicații preinstalate pe acest smartphone și chiar nu putem să înțelegem de ce s-au preinstalat atât de multe aplicații redundante.

Ca aspect pozitiv, ne place designul ASUS ZenFone Go. ASUS a depus ceva efort în a-și face chiar și dispozitivele sale de buget atractive. La final, punctele esențiale ce fac din ASUS ZenFone Go un smartphone atractiv sunt caracteristica Dual SIM, ecranul și, nu în ultimul rând, prețul său foarte mic. Dacă ești în căutarea unui smartphone decent și nu vrei să cheltuiești bani, ASUS ZenFone Go poate fi o opțiune.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii