
Performanța wireless
Înainte de a prezenta măsurătorile noastre, hai să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Routerul a fost așezat în sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce într-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu.
Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 200 Mbps. Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de Edimax BR-6478AC V2, l-am comparat cu alte două routere relativ apropiate ca preț sau specificații: ASUS RT-AC1200G+ și TP-LINK Archer C7.
Am început prin a evalua rețeaua wireless la frecvența de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră din apartamentul de test, folosind aplicația inSSIDer. După cum vezi mai jos, puterea semnalului oferită de Edimax BR-6478AC V2 a fost în general mai bună decât cea a competitorilor săi.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet pe rețeaua wireless la 2.4 GHz. În testul pentru descărcarea datelor (download), performanțele au fost mixte: în unele camere a fost mai rapid decât competitorii săi iar în altele nu a fost.
Același trend a fost observat și când am măsurat viteza de încărcare a datelor (upload) cu SpeedTest.
Am continuat măsurătorile pe rețeaua wireless la 2.4 GHz,folosind aplicația LAN Speed Test Lite pentru a transfera un fișier de 350 MO prin rețea. La viteza de încărcare a datelor, Edimax BR-6478AC V2 a fost puțin mai lent decât competitorii săi.
La fel și când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor.
Când am evaluat rețeaua wireless la frecvența de 2.4 GHz, am observat că Edimax BR-6478AC V2 oferă o putere a semnalului mai bună decât competitorii săi și viteze medii de transfer relativ similare cu aceștia.
Am trecut apoi la rețeaua wireless la frecvența de 5 GHz. Mai întâi ne-am uitat la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră din apartamentul de test. După cum vezi mai jos, puterea semnalului oferită de Edimax BR-6478AC V2 a fost mai slabă decât cea oferită de ASUS RT-AC1200G+ dar mai bună decât cea oferită de TP-LINK Archer C7.
După aceea am folosit SpeedTest , pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe rețeaua wireless la 5 GHz. În testul pentru descărcarea datelor, Edimax BR-6478AC V2 a depășit TP-LINK Archer C7 în câteva camere, mai ales în cele mai îndepărtate de router.
Din păcate, în testul pentru încărcarea datelor (upload), Edimax BR-6478AC V2 a fost mai lent decât celelalte două routere.
La final, am folosit aplicația LAN Speed Test Lite pentru a măsura vitezele de transfer prin rețea a unui fișier de 350 MO. Edimax BR-6478AC V2 a depășit TP-LINK Archer C7 în majoritatea camerelor în timp ce ASUS RT-AC1200G+ a fost liderul de performanță.
La viteza de încărcare a datelor Edimax BR-6478AC V2 a depășit TP-LINK Archer C7 în toate camerele mai puțin una.
Măsurătorile noastre ne-au arătat că Edimax BR-6478AC V2 este un router foarte capabil când vine vorba de rețeaua wireless emisă la frecvența de 5 GHz. Oferă performanțe comparabile cu routere puțin mai scumpe.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung. Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. După cum vezi mai jos, Edimax BR-6478AC V2 a oferit viteze foarte bune, similare cu celalalte două routere.
Pentru ultima măsurătoare, am transferat un fișier de 883 MO prin rețea, între două calculatoare conectate prin cablu. Din nou, viteza oferită de Edimax BR-6478AC V2 a fost similară cu a celorlalte două routere.
Edimax BR-6478AC V2 oferă conexiuni cu fir foarte apropiate de Gibabitul promis în specificațiile sale.
Caracteristici suplimentare
În ceea ce privește caracteristicile suplimentare, Edimax BR-6478AC V2 oferă următoarele:
-
Server VPN - routerul poate fi setat să funcționeze ca server VPN, oferind astfel acces la rețeaua de acasă, de oriunde ai acces la internet.
-
DNS Proxy - un serviciu DNS care re-rutează traficul către un server proxy dintr-o locație geografică diferită.
-
Rețea vizitatori - poți activa maximum două rețele pentru oaspeți, care le oferă acces la internet dar le restricționează accesul la rețea.
-
Program pentru rețeaua wireless - poți configura un program pentru rețelele wireless emise de router astfel încât acestea să fie oprite atunci când nu ești acasă.
-
QOS (Quality of Service) - un serviciul tradițional de QoS (Quality of Service) care asigură lățime de bandă la intrare și la ieșire, pe conexiuni cu fir și fără fir, pentru aplicații și activități, cu prioritate, prin intermediul unor parametri manuali definiți de utilizator.
-
Aplicații USB - pentru lucrul cu unități de stocare externe și imprimante.
Edimax BR-6478AC V2 include câteva caracteristici suplimentare care au potențialul de a fi utile celor care îl cumpără. Singura caracteristică importantă care lipsește este un modul de Control Parental.
Verdict
Edimax BR-6478AC V2 este un router capabil, la un preț foarte bun. Punctul său forte îl reprezintă rețeaua wireless oferită la frecvența de 5 GHz. Acest router include câteva caracteristici suplimentare utile, performanțe bune și acoperire potrivită apartamentelor de dimensiuni mai mari, totul la un preț accesibil. Software-ul cu care vine este mai degrabă spartan și neprietenos cu utilizatorii începători dar, dacă ai răbdarea să citești manualul de utilizare, nu vei avea probleme în a configura tot ceea ce are de oferit acest router. Dacă ar fi să caracterizăm routerul Edimax BR-6478AC V2 într-o singură sintagmă, ar fi: "un raport preț/calitate foarte bun " .