Tenda este o companie chineză cu sediul în Shenzhen, China. Aceasta are o prezență foarte activă pe piața românească, compania vânzând echipamente de rețelistică pentru consumatori și companii, la prețuri foarte mici. Am primit recent în teste modelul Tenda AC9. Este un router wireless AC1200, cu un preț foarte agresiv și o viteză maximă surprinzătoare. Dar, pe lângă prețul foarte accesibil, oferă acest router o experiență de rețelistică de calitate? Citește acest review și află părerea noastră:
Despachetarea routerului Tenda AC9 AC1200
Tenda AC9 AC1200 vine într-o cutie plăcută, care folosește negru și portocaliu drept culori principale. Pe partea superioară a sa poți să vezi o poză cu routerul WiFi, precum și o listă cu cele mai importante caracteristici ale sale.
Pe partea din spate, există o comparație cu alte routere Tenda ce sunt parte din aceeași familie, comparație ce include diferențele majore între modele. Ne-a plăcut faptul că Tenda comunică foarte bine facilitățile și beneficiile pe care le oferă. De asemenea, am fost surprinși să vedem că un router atât de ieftin promite că poate să lucreze cu până la douăzeci de dispozitive conectate în rețea. De aceea, am decis să testăm dacă acest lucru este adevărat, pe parcursul recenziei noastre.
După ce despachetezi totul, vei găsi înăuntru: routerul, un stand, alimentatorul, un cablu de rețea, ghidul de instalare, garanția și alte pliante. Nu există un disc cu drivere ori manualul routerului dar nici nu este necesar.
Experiența de despachetare oferită de Tenda AC9 este rapidă, simplă și plăcută. De asemenea, cutia în care vine routerul include toate elementele de care ai nevoie pentru a îl folosi.
Caracteristici hardware și design
Routerul Tenda AC9 AC1200 include un procesor Broadcom ARM Cortex-A7. Din păcate, producătorul nu spune ce SoC (System on a Chip) anume a inclus pe acest router. Am întrebat compania Tenda despre asta pe social media și pe e-mail-ul lor de suport și nu ne-a răspuns nimeni. Dar, am găsit pe internet niște speculații care spun că folosește un SoC Broadcom BCM43217 la frecvența de 900 MHz. De asemenea, Tenda AC9 are 128 MO de RAM DDR3. Nu există informații oficiale despre spațiul de stocare disponibil pentru firmware-ul de pe acest router.
În ceea ce privește suportul pentru standarde, Tenda AC9 funcționează cu toate standardele importante, inclusiv 802.11ac și 802.11n. Este un router dual-band cu lățime de bandă maximă totală de 300 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și de 867 pentru cea de 5 GHz. Asta se traduce într-un total de 1167 Mbps. Un alt aspect care nu este clar din caracteristicile comunicate oficial, este dacă routerul oferă sau nu suport pentru 2x2 MU-MIMO, așa cum am văzut speculat pe anumite comunități online. Din performanțele măsurate de noi, este foarte posibil ca acest suport să fie disponibil.
Tenda AC9 poate fi montat doar vertical, pe standul inclus în cutie. Nu există un sistem pentru montarea sa pe pereți ori în altă poziție. Design-ul său este unul plăcut și discret și va fi apreciat de mulți utilizatori.
Când pornești routerul, se observă cele 10 leduri din partea de sus care încep să se aprindă, indicând lucruri utile precum: dacă routerul este pornit, ce porturi LAN sunt utilizate, dacă este conectat la internet, ce frecvențe wireless sunt emise, dacă WPS este pornit și dacă portul USB este folosit.
Pe partea din spate ai un port Ethernet pentru conectarea routerului la internet și patru porturi Ethernet de 1 Gigabit, pentru conectarea calculatoarelor din rețea. Tot în spate este și mufa de alimentare, butonul WPS, butonul pentru pornirea sau oprirea semnalului WiFi, mufa Reset și un port USB 2.0.
Tenda AC9 are o dimensiune de 226 x 179,5 x 76,6 mm în lungime x lățime x grosime. De asemenea, este un router foarte ușor, având doar 420 de grame.
Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui router, mergi la această pagină: Specificații Tenda AC9.
Configurarea și utilizarea routerului Tenda AC9 AC1200
Unul dintre primele lucruri pe care le observi când instalezi routerul Tenda AC9 este faptul că are un cablu de alimentare mai scurt decât alte routere. Din această cauză, trebuie instalat astfel încât să fie foarte aproape de o priză. Odată rezolvată problema asta și pornit routerul, este timpul să pornești expertul pentru configurarea rapidă. Alege tipul conexiunii la internet pe care o ai, introdu detaliile de conectare necesare și ești întrebat(ă) cum vrei să fie emisă rețeaua wireless. Aici este o setare ciudată care spune "Set up the login password to the same as the WiFi password" (Setează parola de administrare la fel ca parola pentru WiFi). Această abordare este un mare risc pentru securitatea rețelei tale și-ți recomandăm să nu faci asta niciodată.
O altă problemă este că, în versiunea de firmware pe care am avut-o în momentul testării, deși nu am bifat setarea respectivă, routerul Tenda AC9 tot a setat parola de administrare la fel ca cea pentru rețeaua wireless. Drept urmare, imediat ce am terminat configurarea inițială, am schimbat imediat parola de administrare a routerului. Pentru a face și tu asta, mergi la "System Settings -> Login Password" și schimbă parola.
Un alt aspect mai puțin plăcut este faptul că interfața de utilizare arată destul de învechit și folosește o engleză care, în mod evident, nu este scrisă de un vorbitor nativ. Sunt multe greșeli de scriere și exprimare. Interfața de utilizare este simplistă și împărțită în categorii de setări, organizate într-un mod logic. Majoritatea utilizatorilor care cunosc puțină engleză, nu vor avea probleme în a găsi setările pe care le caută. Dar, o problemă este că nu există un sistem de Ajutor ori documentație disponibilă din interfață. Astfel, dacă ai nevoie să înțelegi ce face o setare, trebuie să descarci manualul de utilizare de pe saitul Tenda.
Interfața de utilizare este disponibilă doar în trei limbi, iar limba română nu se numără printre ele.
Unele elemente din interfață nu sunt traduse complet în limba engleză. De exemplu, notele pentru lansarea de noi versiuni de firmware sunt disponibile doar în chineză și nu vei înțelege nimic din ele. Dacă vrei să știi ce face fiecare nouă versiune de firmware, trebuie să te duci la pagina de suport pentru Tenda AC9.
În ceea ce privește setările avansate, primești tot ce ai nevoie. Utilizatorii cunoscători vor putea configura orice aspect al funcționării acestui router. Începătorii vor avea o experiență mai puțin plăcută deoarece setările avansate au nevoie de explicații și documentație care nu există în interfața de administrare a routerului.
Când am evaluat toate setările pentru Tenda AC9, am observat că are o facilitate de mentenanță automată, care presupune o repornire a routerului, în fiecare noapte, la 3 AM. Unii utilizatori vor avea o problemă cu asta, chiar dacă o repornire durează doar două minute. Tenda spune că această facilitate este activată pentru întreținerea routerului și maximizarea performanței sale.
Când ai terminat de configurat routerul, conectează-ți dispozitivele wireless din casă, la rețeaua emisă de Tenda AC9. Noi nu am avut probleme în a conecta tot soiul de gadget-uri, smartphone-uri, laptop-uri, imprimante wireless, console de gaming ș.a.m.d. Viteza pe care o obții tinde să fie foarte bună, apropiată de ce-ți oferă routere mai scumpe. Dar, există un minus foarte important: promisiunea Tenda cum că acest router poate administra 20 de dispozitive simultan este falsă. Noi avem și un calculator desktop conectat prin cablu Ethernet la router. La un moment dat, am descărcat jocul The Witcher 3: Wild Hunt de pe GOG Galaxy (un serviciu similar cu Steam). Acesta are 38 de GO și, la câteva secunde după ce am început descărcarea jocului, rețeaua wireless a încetat să mai funcționeze. Nu puteam conecta dispozitive la WiFi, conexiunea la internet a murit pentru dispozitivele care erau conectate înainte să începem descărcarea jocului și nu mai putea accesa interfața de administrare a routerului. A trebuit să așteptăm până s-a finalizat descărcarea jocului, pentru ca totul să meargă din nou. Tenda AC9 nu poate gestiona descărcări de fișiere mari de pe internet, la viteze ultra rapide și să ofere, în același timp, și o rețea wireless funcțională. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să configurezi limite de viteză pentru dispozitivele din rețea, deoarece routerul nu are un serviciu de QoS (Quality of Service) pentru a gestiona bine astfel de scenarii.
Tenda oferă o aplicație mobilă pentru Android și iOS, care este foarte bună în a te ajuta să-ți administrezi routerul de pe smartphone. Ne-a plăcut rapiditatea ei și cât de ușor este de folosit. Aplicația mobilă oferă o experiență de administrare mai plăcută decât cea web, din browser. Cu ajutorul ei poți configura toate aspectele funcționării acestui router, cât timp smartphone-ul este conectat la rețeaua wireless emisă de Tenda AC9.
Ne-au plăcut viteza oferită de Tenda AC9 și ușurința în utilizare a aplicației mobile pentru administrarea routerului de pe smartphone. Dar, există și aspecte negative, precum traducerile lipsă din chineză în engleză (în interfața de administrare), lipsa documentației de Ajutor, lipsa unui suport lingvistic de calitate și promisiuni false despre câte dispozitive poate administra acest router. Dacă descarci fișiere mari de pe internet, la viteze ridicate, rețeaua wireless va pica pe durata procesului de descărcare.
Securitatea este o problemă pentru Tenda
Deși Tenda oferă hardware capabil de performanțe foarte bune, compania are neajunsuri pe partea software. Cea mai mare problemă o reprezintă securitatea firmware-ului și a aplicației mobile. În primul rând, a seta aceeași parolă pentru administrarea routerului ca și pentru accesul la rețeaua WiFi, reprezintă un mare disc de securitate. Imaginează-ți cum ar fi ca musafirii cărora le dai parola de la rețeaua wireless, să poată să intre apoi și pe router, să schimbe modul în care acesta funcționează și să-ți spioneze cu ușurință rețeaua. O altă problemă este că routerul Tenda AC9 nu îți permite să setezi un nume diferit pentru contul de administrator. Poți personaliza doar parola administratorului dar nu și numele contului de administrator. Astfel, este mai ușor să spargi routerul deoarece ai mai puține variabile pe care trebuie să le cunoști. Noi, la Digital Citizen schimbăm atât contul de utilizator pentru routerele noastre cât și parola implicită, astfel încât să fie mai dificilă spargerea lor.
O altă problemă este că, atunci când introduci parola de administrator în browser, aceasta este afișată în timp ce o tastezi și ascunsă abia când ai terminat să o tastezi. Dacă cineva stă lângă tine va vedea parola de administrare.
Aplicația mobilă Tenda WiFi are și ea câteva probleme de securitate. Cea mai mare este faptul că-ți permite să creezi un cont Tenda în cloud, ca să-ți accesezi routerul și setările sale de oriunde. Din păcate, contul este creat pe un server ciudat, care poate fi accesat doar dacă îi cunoști adresa IP. Nu poți accesa contul Tenda de pe un sait web. De asemenea, contul Tenda nu este protejat cu opțiuni precum verificarea în doi pași, sau alte măsuri de securitate.
Singura parte bună este că, atunci când am testat routerul, contul online Tenda nu funcționa cu adevărat și nu-l puteai folosi pentru a îți administra routerul de oriunde. Astfel, dacă cineva îți sparge contul Tenda, nu-ți poate sparge și rețeaua. Cel puțin nu cât timp partea de administrare de la distanță rămâne doar o promisiune neîndeplinită.
În era caselor inteligente, cu multe dispozitive conectate la internet, securitatea trebuie să fie o prioritate pentru producătorii de echipamente de routere wireless. Din păcate, asta nu este cazul pentru Tenda.
Mergi la pagina doi a acestui review pentru a vedea măsurătorile noastre de performanță, atuurile acestui router și verdictul nostru final.