Recenzie Xiaomi Mi 4 - Un smartphone performant din China

Recenzie Xiaomi Mi 4 - Un smartphone performant din China
Rating

Xiaomi este un producător chinezesc care a dobândit multă popularitate în ultimii ani, mai ales pe piețele asiatice. În restul lumii ei nu sunt însă foarte cunoscuți. Odată cu extinderea lor, unele dintre dispozitivele de top fabricate de ei au ajuns și pe piețele europene. Drept urmare, am primit și noi acest smartphone în teste. După ce ne-am jucat cu el timp de câteva săptămâni, suntem acum nerăbdători să vă spunem tot ce am aflat despre el. Citiți această recenzie pentru a afla dacă Xiaomi Mi 4 merită să fie cumpărat sau nu:

Reclamă

Specificații hardware și ambalaj

Xiaomi Mi 4 vine într-un ambalaj foarte simplu și minimalist. Este o cutie din carton și singurul lucru printat pe ea este logo-ul Xiaomi. În partea inferioară a cutiei vei găsi ceva informații despre conținut, dar majoritatea sunt printate în limba chineză, așa că este destul de greu să îți dai seama ce ai cumpărat.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

O dată ce deschizi ambalajul, vei vedea imediat smartphone-ul Xiaomi Mi 4.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

În interiorul cutiei, sub smartphone, vei găsi încărcătorul și cablul său USB detașabil, o agrafă mică pentru a putea scoate SIM-ul din smartphone, garanția și un ghid rapid de utilizare. Din păcate, chiar dacă este vorba de un smartphone de top, nu primești și un set de căști audio.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Xiaomi Mi 4 este disponibil în două versiuni: o variantă 4G LTE și una WCDMA. Modelul pe care l-am primit în teste este Mi 4 LTE. În ceea ce privește culorile, acest smartphone este disponibil în alb sau negru. Așa cum ați observat din imaginile anterioare, modelul pe care l-am testat este cel alb.

Mi 4 folosește un ecran frumos IPS LCD de 5 inci, cu o rezoluție Full HD de 1920 x 1080 pixeli și densitate de 441 ppi. În ceea ce privește specificațiile hardware, smartphone-ul are un procesor cu patru nuclee Snapdragon la 2,5 GHz, 3 GO de RAM și un cip grafic rapid Adreno 330. În ceea ce privește spațiul de stocare disponibil, poți cumpăra Mi 4 fie cu 16 GO de memorie internă, fie cu 64 de GO. Din păcate, acest smartphone nu include și un slot microSD. Autonomia Mi 4 este oferită de o baterie litiu-ion polimer generoasă, de 3080 de mAh.

Camera principală de pe Mi 4 folosește un senzor de imagine Sony de 13 megapixeli. Are lentilă cu 6 elemente, bliț și focus rapid. Camera frontală folosește de asemenea un senzor de imagine Sony, dar oferă o rezoluție de "numai" 8 megapixeli.

În termeni de conectivitate, primești suport pentru microUSB 2.0, Bluetooth 4.0 și rețea wireless folosind standardele 802.11 a/b/g/n/ac, însemnând că Mi 4 se poate conecta atât la rețelele pe 2.4 GHz, cât și pe cele de 5 GHz. O opțiune suplimentară interesantă este faptul că Xiaomi Mi 4 are și un emițător IR (infraroșu). Asta înseamnă că îl poți folosi pe post de telecomandă pentru diverse dispozitive precum televizorul tău.

Carcasa Xiaomi Mi 4 este construită din aluminiu și plastic, dar cântărește numai 140 de grame. Smartphone-ul are o lățime de 68,5 mm, o înălțime de 139.2 mm și are doar 8.9 mm grosime.

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre specificațiile Xiaomi Mi 4, intră pe site-ul oficial: Mi 4 Specs.

Mi 4 este smartphone-ul de top al Xiaomi și are cu ce să se laude. Cu un procesor de vârf de 2,5 GHz și patru nuclee, 3 GO de memorie RAM și o cameră de 13 MP, Mi 4 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android de pe piață. Hardware-ul său va face față cu ușurință la orice fel de aplicație sau joc. Singurul lucru pe care l-am putea considera negativ este faptul că Xiaomi Mi 4 nu include și căști audio.

Construcție și design

Xiaomi Mi 4 arată ca un dispozitiv "unibody", dar se pare că nu este. Deși nu este ușor să îi scoți capacul din spate, o poți face cu o ventuză. Smartphone-ul arată ca un dispozitiv premium. Marginile sale sunt construite din aluminiu și spatele din plastic de calitate. Profilul subțire de 8.9 mm vine și el în completare.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Butonul de pornire și cele de volum se găsesc toate în partea dreaptă a Xiaomi Mi 4. Ele sunt ușor de apăsat și poziționarea lor face ca smartphone-ul să fie ușor de folosit chiar și cu o singură mână. De cealltă parte, nu ne-a plăcut lipsa unui buton dedicat pentru cameră. El ar fi fost foarte util pentru un smartphone cu o cameră atât de bună.

În partea inferioară a Mi 4, găsești trei butoane capacitive pentru Aplicațiile recente, Acasă și Înapoi. Aceste butoane sunt mici și au un design minimalist, dar arată bine și se potrivesc bine pe marginea smartphone-ului.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Spatele Xiaomi Mi 4 arată și el bine. Chiar dacă capacul este construit din plastic lucios, calitatea sa este bună. Curbura de pe colțuri și marginile metalice fac ca Mi 4 să fie comfortabil atunci când îl ții în mână și nu îți dă senzația că ar putea scăpa.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Așa cum am menționat mai devreme, Xiaomi Mi 4 folosește un ecran IPS LCD de 5 inci, cu rezoluție Full HD de 1920 x 1080 pixeli. Deoarece este un ecran IPS, el oferă unghiuri de vizualizare largi și culori naturale. Apoi, rezoluția mare Full HD împreună cu ecranul de 5 inci înseamnă că ai la dispoziție o densitate mare de pixeli per inci (441 ppi). O densitate mare de pixeli înseamnă culori puternice, negru la fel de puternic, margini și text bine definite. Smartphone-ul beneficiază și de un senzor de lumină ambientală, care luminează sau închide ecranul în funcție de cantitatea de lumină din jurul tău. Nu vei avea nici un fel de problemă în a folosi acest dispozitiv în lumina soarelui.

Xiaomi Mi 4 este un smartphone cu o calitate a construcției foarte bună. Ca să menționăm doar câteva din punctele sale forte: ecranul este foarte bun, camera este foarte rapidă și face fotografii bune iar corpul smartphone-ului dă senzația unui dispozitiv premium.

Reclamă

Experiența de utilizare a smartphone-ului Xiaomi Mi 4

Conversațiile telefonice pe Xiaomi Mi 4 sunt de foarte bună calitate. Sunetul este clar și destul de puternic în orice circumstanțe. Chiar dacă tu sau persoana cu care vorbești vă aflați într-un mediu zgomotos, nu veți avea niciunul probleme în a vă înțelege. De asemenea, nu am întâlnit niciun fel de probleme legate de pierderea semnalului. Acest lucru este confirmat chiar și în condiții nu tocmai perfecte, având în vedere că am testat Mi 4 într-o zonă unde este disponibil semnal 4G, dar puterea sa nu este tocmai extraordinară.

Calitatea audio atunci când asculți muzică sau apelezi pe cineva folosind căști audio este excelentă iar setările disponibile pentru sunet funcționează foarte bine. Totuși, nu același lucru îl putem spune despre difuzorul acestui smartphone. Mi 4 nu distorsionează sunetele, dar volumul maxim al său este destul de mic și frecvențele joase (bașii) nu sună chiar bine. Este OK dacă folosești difuzorul pentru apeluri telefonice, dar nu și pentru redarea de muzică.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

În ceea ce privește sistemul de operare, Xiaomi Mi 4 folosește Android 4.4.4 Kitkat, dar cu interfața proprie Xiaomi - MIUI 5.5.15. Dar vom vorbi mai multe despre software-ul de pe Mi 4 într-o secțiune ulterioară. Pentru moment vom spune doar că sistemul de operare, chiar dacă este modificat puternic, este foarte rapid și fluid.

La fel ca multe alte smartphone-uri de top, Mi 4 nu dezamăgește când vine vorba de experiența de utilizare a camerei foto. Xiaomi nu este o companie care să țină secrete componentele hardware și, din această cauză, știm că Mi 4 folosește pentru camera sa principală un senzor Sony. Rezultatul final al hardware-ului puternic și al senzorului de imagine bun este o cameră foto rapidă și fotografii bune.

Bateria de 3080 mAh este de asemenea impresionantă și, în condiții normale, smartphone-ul ar trebui să reziste mai mult de o zi. Totuși, acest lucru depinde de cum îți vei folosi smartphone-ul: dacă te joci mult va trebui să îl încarci de câteva ori pe zi. Dar despre performanțe vom mai vorbi mai târziu, în secțiunea de benchmark-uri.

Per total, Xiaomi Mi 4 oferă o experiență de utilizare foarte bună. Apelurile telefonice sunt clare și puterea semnalului este bună chiar și în rețelele 4G. Difuzorul smartphone-ului funcționează bine pentru apelurile telefonice dar nu l-am recomanda pentru redarea de multimedia. Pentru așa ceva, folosește un set de căști și nu vei fi dezamăgit. De asemenea, sistemul de operare este foarte rapid și fluid, iar bateria este generoasă.

Experiența de utilizare a camerei de pe Xiaomi Mi 4

Camera principală de pe Xiaomi Mi 4 are 13 megapixeli, folosește un senzor de imagine de la Sony și este ajutată de un bliț LED pentru fotografiile în lumină slabă. Mi 4 oferă și o cameră frontală cu 8 megapixeli, produsă tot de Sony.

Software-ul implicit al camerei de pe Xiaomi Mi 4 vine cu destul de multe opțiuni. Vei afla că acest smartphone este capabil să facă fotografii cu HDR, poate să facă fotografii în rafală, poate face fotografii panoramice și poate chiar urmări un subiect.

În galeria de mai jos, poți vedea cum arată fotografiile făcute cu Xiaomi Mi 4. Am inclus fotografii făcute cu camera principală de pe Mi 4 într-o zi frumoasă, dar și fotografii făcute în interior, fotografii macro și câteva selfie-uri făcute cu camera frontală. Reține că pentru fiecare fotografie am folosit setările automate, iar pentru cele de exterior am activat și HDR.

Deși camera principală face fotografii foarte bune, mai ales în lumină bună, camera frontală nu este tocmai extraordinară. Totuși, cei 8 megapixeli sunt mai mult decât destul pentru apelurile video și camera este decentă chiar și pentru selfie-uri.

În ceea ce privește calitatea video, Xiaomi Mi 4 ne-a luat prin surprindere. Smartphone-ul înregistrează clipuri video în Full HD (1080p la 30fps), dar este capabil să înregistreze video și în 4K (2160p la 30fps) cu o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli și un bit rate de 40 Mbps. Sunetul este stereo și este înregistrat la un bit rate de 96 Kbps.

Pentru a îți face o idee despre cum arată clipurile atunci când înregistrezi obiecte în mișcare, urmărește exemplul de mai jos.

Poți următi un alt clip videp, în care am înregistrat o panoramă statică folosind HDR, în timp ce mișcam smartphone-ul.

Camera este capabilă și să înregistreze clipuri "time lapse", pentru care poți seta intervalul de fotografiere, dar și clipuri "slow motion". Pentru un exemplu despre cum arată un clip încetinit "slow motion", urmărește videoclipul de mai jos.

Xiaomi Mi 4 oferă o cameră foarte bună. Chiar dacă nu se poate compara cu camerele oferite de alte smartphone-uri, este totuși foarte bună. Luând în considerare faptul că Xiaomi Mi 4 este un smartphone de top dar vine la un preț mai bun decât competiția sa directă, nu putem fi altfel decât mulțumiți.

Android 4.4.4 Kitkat, MIUI 5.5.15 & Aplicațiile preinstalate

Xiaomi Mi 4 pe care l-am primit în teste rulează cu Android 4.4.4 Kitkat. Totuși, nu este sistemul de operare Android original, ci o versiune personalizată puternic, numită MIUI. La momentul în care am testat acest smartphone, versiunea MIUI era 5.5.15.

Deși nu este Android-ul original, trebuie să admitem că ne-a plăcut foarte mult cât de rapid lucrează smartphone-ul. În al doilea rând, MIUI arată extraordinar, frumusețea acestei interfețe fiind prioritară pentru dezvoltatorii ei. O diferență interesantă față de ceea ce am văzut la alte dispozitive Android este că, în loc să ofere un "sertar" pentru aplicații, MIUI preferă să păstreze totul pe ecranele sale principale. Totuși, pentru a-ți organiza puțin lucrurile, poți să creezi foldere.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

În loc să ofere aplicațiile native Google, Xiaomi preferă să preinstaleze propriile sale aplicații. Smartphone-ul nostru conținea tot ce ai putea avea nevoie în ceea ce privește aplicațiile esențiale. A venit cu propriile sale aplicații pentru Mail, Muzică, Cameră, pentru stocare în cloud - Mi Cloud, File Explorer ș.a.m.d. Totuși, chiar dacă nu le poți elimina, dacă nu îți place vreuna dintre aceste aplicații, poți instala altele pe care să le setezi ca implicite.

După părerea noastră, Xiaomi Mi 4 oferă o experiență software bună. El rulează pe Android 4.4.4 Kitkat, dar cu interfața proprie a producătorului: MIUI 5, care oferă o experiență de utilizare frumoasă și fluidă. Nouă ne-a plăcut și considerăm că acestă interfață este mult mai bine realizată decât alte interfețe personalizate, precum interfața Touchwiz de la Samsung.

Lucruri importante pe care ar trebui să le știi înainte de a cumpăra un Xiaomi Mi 4

Xiaomi este un producător chinez, iar dispozitivele lor sunt vândute în special pe piețele asiatice. Deoarece China este principala țintă pentru Mi 4, Xiaomi este mai degrabă precaut când vine vorba de oferirea serviciilor Google către clienți. În mod implicit, Mi 4 folosește magazinul propriu al Xiaomi - Mi Market - în loc să ofere Magazinul Play cu care suntem noi obișnuiți. Mai mult, toate aplicațiile preinstalate pe smartphone diferă de la țară la țară, în funcție de unde își vinde Xiaomi produsul.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Înainte de a achiziționa un smartphone Xiaomi, verifică dacă este o variantă destinată pieței europene, nu celei asiatice. Smartphone-urile produse pentru piețele asiatice nu au aplicații Google preinstalate pe ele. Prin asta, chiar vrem să spunem nimic: nu Magazin Play, nu Gmail, nu Calendar Google și nu Google Docs. Dacă vrei să cumperi un Xiaomi Mi 4, asigură-te că are aplicațiile Google preinstalate.

Performanțe în teste sintetice

Știm deja că Xiaomi Mi 4 este foarte tare în ceea ce privește componentele hardware. Dar doar să știi specificațiile hardware nu înseamnă cine știe ce, dacă nu testezi ce poate face. Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele oferite de Mi 4, am rulat câteva teste sintetice.

Pentru a testa viteza procesorului, am folosit Vellamo, o aplicație populară de benchmark pentru Android.

Primul test pe care l-am rulat a fost Vellamo Multicore, un test care măsoară performanța procesorului atunci când rulează mai multe activități simultan. Xiaomi Mi 4 a reușit să obțină 1696 de puncte, un scor ce îl poziționează deasupra unui Samsung Galaxy S5, dar sub un HTC One M8.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Apoi, am vrut să vedem cât de bine se descurcă procesorul în activități singulare. Acest test este foarte important, deoarece multe aplicații nu folosesc decât un nucleu al procesorului. Xiaomi Mi 4 a obținut 1586 de puncte în testul Vellamo Metal, scor ce îl clasifică drept un dispozitiv mai bun decât alte smartphone-uri de top precum LG G3, HTC One M8 sau Samsung Galaxy S5.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Un alt aspect important, mai ales pentru cei ce se joacă, este performanța în jocuri a unui smartphone. Pentru a testa acest lucru, am folosit GFXBench GL Benchmark. Cele două teste pe care le considerăm cele mai relevante din punct de vedere al experienței în jocuri, sunt testele Manhattan și T-Rex. Luăm în considerare numai versiunile lor Offscreen, deoarece astfel, testele sunt rulate la o rezoluție de 1080p, indiferent de rezoluția nativă a dispozitivului.

În testul Manhattan, Xiaomi Mi 4 a obținut 706 de cadre (frame-uri), ceea ce înseamnă o performanță similară cu Samsung Galaxy S5.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

În testul T-Rex, Xiaomi Mi 4 a obținut 1534 de cadre. Acest scor arată că performanța în jocuri a Xiaomi Mi 4 este similară cu cea oferită de Apple iPhone 5S sau HTC One M8.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Acum că știm cum se descurcă Xiaomi Mi 4 în ceea ce privește puterea de procesare și experiența în jocuri, am vrut să vedem cum se comportă în activități mai uzuale, precum navigarea pe Internet. Pentru a-i măsura performanța în această zonă, am apelat din nou la Vellamo. Testele sale de browser măsoară performanța unui dispozitiv atunci când trebuie să randeze pagini web folosind HTML5, CSS3 sau când rulează JavaScript. Xiaomi Mi 4 a reușit să obțină 4043 de puncte, clasându-se deasupra unui LG G3 sau a unui Samsung Galaxy S5.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Apoi, am ajuns la ultimul nostru test sintetic, adică la benchmark-ul pentru autonomie. Pentru asta, am încărcat complet bateria de pe Xaiomi Mi 4 și apoi am rulat testul Work battery life oferit de PCMark. Xiaomi Mi 4 a rezistat aproape 9 ore, ceea ce este destul de impresionant.

Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie
Xiaomi, Mi 4, Android, smartphone, review, recenzie

Xiaomi Mi 4 este un dispozitiv de top, iar testele sintetice confirmă această afirmație. Smartphone-ul nu are nici un fel de probleme în a rula orice fel de sarcini, indiferent de cât de pretențioase ar fi ele.

Notă produs 4/5

Verdict

Mi 4 este dispozitivul de top al producătorului chinezesc de smartphone-uri Xiaomi. Este un smartphone cu hardware puternic, un design bun și o construcție foarte bună. MIUI, varianta personalizată de Android, este o interfață gândită bine, care este și frumoasă și ușor de utilizat. Dacă iei în considerare și că prețul este mai mic decât al competitorilor direcți care oferă hardware și opțiuni similare, nu poți să nu ajungi la concluzia că achiziția acestui smartphone este o idee bună. Nouă ne-a plăcut Xiaomi Mi 4 și îl recomandăm tuturor cititorilor noștri. Totuși, trebuie să aveți grijă să cumpărați un model care să includă aplicațiile Google.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii