Procesoarele AMD vs. INTEL în 2021: Care sunt mai bune?

AMD se află pe un trend de creștere în ceea ce privește procesoarele desktop, precum și plăcile video. A urcat în topuri și s-a transformat dintr-o companie care vinde procesoare cu prețuri accesibile, dar mai slabe decât procesoarele Intel, într-o companie care ne-a dat impresionanta familie Ryzen. Sunt la fel de bune ca Intel-urile, atât în ce privește performanța pe un singur nucleu, cât și în multithreading. În ultimii ani, până în 2021, Intel a avut probleme în a păstra pasul cu AMD. Procesoarele Intel Core din generația 10 nu au fost cu adevărat capabile să concureze cu cele din familia AMD Zen 3 Ryzen. Totuși, Intel a recuperat cu generația 11 și acum ambele companii oferă linii de procesoare excelente. Deci cine este mai bun în competiția Intel vs. AMD? Ar trebui să cumperi un procesor AMD Ryzen 5000 sau un Intel Core Gen 11? Citește în continuare pentru a afla mai multe:

Procesoare Intel vs. AMD: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie

Atât AMD, cât și Intel au procesoare capabile. Totuși, dacă discutăm despre specificații, există câteva diferențe între ele. Deși, în trecut, Intel era aproape întotdeauna primul în ceea ce privește evoluția tehnologică, în prezent, ambele companii par să se afle pe picior de egalitate.

AMD a trecut pe procesul de fabricație pe 7 nanometri pentru procesoarele lor bazate pe arhitectura Zen 2 și Zen 3. În același timp, Intel încă mai folosea litografia pe 14 nanometri pentru procesoarele Core din a 10-a generație, dar a trecut pe 10 nanometri pentru ultimele procesoare din generația 11, lansate în 2021. Acest fapt duce la o serie de beneficii pentru procesoarele AMD Ryzen, în comparație cu echivalentele lor de la Intel.

Datorită procesului de producție, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm² (puțin mai mult decât dublu), generează mai puțină căldură (TDP mai mic) și au nevoie de mai puțină energie electrică decât procesoarele Intel similare.

Un procesor AMD versus un INTEL Core

Procesoare AMD vs. Intel: Performanță

Intel are o tradiție în a reuși să ofere procesoare desktop cu viteze foarte bune per nucleu, acest lucru fiind valabil și în cazul seriei Core 10 și Core 11. Totuși, mulțumită noului proces de producție, procesoarele AMD ating viteze și performanțe similare pe un singur nucleu, în același timp oferind mai multe nuclee și fire de execuție decât corespondentele de la Intel.

AMD Zen 3 este o arhitectură mai bine optimizată, cu un design nou pentru nuclee și o topologie nouă pentru memoria cache. Acest lucru face ca procesoarele Ryzen 5000 să poată oferi frecvențe boost mai mari, până la 19% mai multe IPC (instrucțiuni per ciclu/ceas) decât procesoarele Zen 2 și o latență a memoriei cache mai mică decât procesoarele Intel din generația 10. Totuși, seria Intel Core Gen 11 oferă o creștere similară în numărul de instrucțiuni per ciclu/ceas față de generația 10 și ajunge din urmă procesoarele AMD Ryzen 5000.

Procesoare AMD Ryzen 5000 & 3000: specificații, caracteristici și prețuri

Pe aceeași notă, comparând procesoarele, litografia pe 7 nm permite AMD să includă mai multă memorie cache pe procesoarele Ryzen decât poate Intel. Pentru cea mai mare parte a seriei AMD Ryzen, primim 32 și 64 de MB de memorie cache Level 3. Doar mai vechiul Ryzen 5 3500 și procesoarele entry-level Ryzen 3 3100 și Ryzen 3300X se opresc la 16 MB. Atât procesoarele Intel Core Gen 11, cât și cele din generația 10 par depășite din acest punct de vedere, oferind doar 16 MB de memorie cache Smart pe modelele de top Core i9 din generația 11 și 20 MB pentru cele Core i9 din generația 10. Procesoarele Core i7 au chiar mai puțin - 16 MB (jumătate din cât au Ryzen 7), procesoarele Core i5 vin cu 12 MB și pe Core i3, primești 8 MB sau chiar și numai 6 MO de memorie cache.

Procesoare AMD vs. Intel: Caracteristici

Procesoarele AMD Ryzen Zen 3, Zen 2, precum și ultimele procesoare Intel Core din generația 11 oferă suport pentru PCI Express 4.0 Asta înseamnă mai multă lățime de bandă disponibilă pe procesoarele din aceste serii. Totuși, Intel Core generația 10 suportă doar PCI Express versiunea 3.

Cu procesoarele AMD Ryzen 5000 și 3000, precum și cu procesoarele Intel Core din generația 11, primești cea mai bună performanță posibilă de la plăcile video high-end, care sunt compatibile PCIe 4, precum cele din seriile Nvidia GeForce RTX 3000, AMD Radeon RX 5000 și 6000. Suportul pentru PCI Express 4 înseamnă și că poți beneficia de cele mai rapide unități solid-state drive de pe piață. Nu poți avea așa ceva cu un Intel din generația 10. Așa că, dacă vrei să-ți faci un calculator pregătit pentru viitor, cel mai bine este să alegi un un procesor AMD Ryzen 3000 sau 5000, sau un Intel Core din generația 11.

Similar, procesoarele AMD Ryzen Zen 3 și Zen 2, dar și Intel Core din generația 11 suportă nativ RAM DDR4 la 3200 MHz. Însă, procesoarele Intel Core din generația 10 nu merg decât până la DDR4 2933 MHz.

Procesoare INTEL Generațiile 11 și 10: specificații, caracteristici și prețuri

Multe procesoare Intel Core au și cipuri grafice integrate, în timp ce majoritatea Ryzen-urilor pentru desktop de la AMD nu au. Aceste plăci video integrate pot fi utile în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, de exemplu.

Procesoare AMD Ryzen vs. Intel: Raport preț performanță

Una dintre cele mai importante întrebări este probabil care procesoare oferă un raport mai bun preț performanță? Deși pentru munca obișnuită de zi cu zi, atât procesoarele AMD, cât și cele de la Intel sunt alegeri excelente, procesoarele AMD Zen 2 (Ryzen 3000) entry-level și mainstream au, de obicei, prețuri mai mici decât cele Intel, indiferent că vorbim de generația 11 sau 10.

Însă, dacă ceea ce cauți este performanța la un preț rezonabil, lucrurile nu sunt deloc clare. Procesoarele AMD Ryzen 5000 oferă performanțe similare cu procesoarele Intel Core din generația 11, dar cele din urmă au, de obicei, prețuri mai bune decât cele de la AMD.

Dacă intenționezi să construiești un calculator pentru birou, multe procesoare Intel vin și cu cipuri grafice integrate, așa că, în cele din urmă, s-ar putea dovedi o alternativă mai ieftină. Pe de altă parte, multe dintre procesoarele AMD din familia Zen 2, majoritatea mai puternice decât procesoarele Intel din generația 10, includ și coolere din fabrică. Acest lucru le poate face să fie mai atractive, chiar dacă nu au cipuri grafice integrate. În cazul unui calculator pentru munca de birou, nici AMD și nici Intel nu este neapărat mai bun.

În ceea ce privește productivitatea, și procesoarele AMD Zen 2, și Zen 3 reprezintă o opțiune mai bună ca raport preț performanță. Procesoarele mainstream Ryzen 7 și cele high-end Ryzen 9 oferă mai multe nuclee și fire de execuție decât procesoarele Intel cu prețuri similare, au TDP mai mic și mai multă memorie cache. Concluzia: pentru productivitate și aplicații ce utilizează mai multe fire de execuție, noi credem că ar trebui să alegi un AMD Ryzen 7 sau Ryzen 9. Acestea oferă un raport preț performanță mai bun decât opțiunile de la Intel.

Dacă vrei să faci o comparație între seriile echivalente de procesoare Intel versus AMD din 2021, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să acoperim toate detaliile esențiale ale procesoarelor curente de la ambele companii, inclusiv prețurile recomandate de producători, în speranța că te putem ajuta să iei o decizie bună.

AMD vs. Intel: Jocuri

Pentru gaming, lucrurile sunt din nou confuze: performanțele procesoarelor Intel Gen 11 pe un singur nucleu sunt foarte bune și de multe ori peste cele ale procesoarelor AMD Ryzen 5000. Chiar și mai vechile procesoare din generația 10 sunt uneori mai rapide în utilizarea pe un singur nucleu decât ce primești de la generația anterioară AMD Ryzen 3000. Totuși, procesoarele Ryzen 5000 sunt aproape de Intel în ceea ce privește frecvențele pe un singur nucleu, în același timp oferind mai multă performanță în multi-thread.

Având în vedere toate acestea, nu putem spune clar ce ar fi bine să alegi între Intel sau AMD. Din ce în ce mai multe jocuri știu să lucreze eficient cu mai multe fire de execuție, așa că mai multe nuclee reprezintă cu siguranță o alegere mai bună pentru viitor. Pe de altă parte, performanța pe un singur nucleu este un factor important.

Atât Intel, cât și AMD au procesoare excelente pentru gaming, deci, în final, îți recomandăm să îți începi căutarea în funcție de bugetul pe care îl ai și să vezi ce poți achiziționa în funcție de acesta. Poate vei ajunge la un procesor Intel Core din generația 11 sau poate la un AMD Ryzen 5000. Doar ai grijă să iei în calcul totul, de la preț, la numărul de nuclee, la viteza pe un singur nucleu și până la memoria cache.

Ce procesor desktop vei alege pentru următorul tău calculator? AMD sau Intel?

În opinia noastră, acestea sunt lucrurile esențiale pe care ar trebuie să le știi despre procesoarele AMD Ryzen și cele Intel Core în 2021. Care îți plac mai mult și de ce? De asemenea, indiferent cărui brand îi ești loial, ce companie crezi că face cele mai bune procesoare de desktop din prezent? AMD sau Intel? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne contacta și a ne spune că părere ai.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează