În ultimii ani, AMD a fost fost pe val în ceea ce privește procesoarele desktop și plăcile video. A urcat în topuri, transformându-se dintr-o companie care vindea procesoare cu prețuri accesibile, dar mai slabe decât cele de la Intel, în compania care ne-a oferit impresionanta familie de procesoare Ryzen. Acestea au reușit să devină la fel de rapide precum procesoarele Intel, atât în ceea ce privește performanța pe un singur nucleu, cât și în multithreading. Deși Intel s-a luptat să țină pasul cu AMD, situația s-a schimbat din nou în 2022. Procesoarele Intel Core Alder Lake din generația 12 și Raptor Lake din generația 13 au zguduit din nou piața, concurând cu succes cu seriile Zen 3 și Zen 4 Ryzen de la AMD. Atât Echipa Roșie, cât și Echipa Albastră oferă acum game excelente de procesoare pentru desktop, astfel încât este mai greu ca niciodată să alegi între ele. Cine câștigă în competiția Intel vs. AMD? Ar trebui să cumperi un procesor AMD Ryzen 7000 sau un Intel Core Gen 13? Ar trebui să faci economie alegând un procesor Ryzen 5000 sau un Intel Core Gen 12, care sunt vândute acum cu reduceri considerabile? Continuă să citești pentru a afla:
Procesoare Intel vs. AMD: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie
Atât AMD, cât și Intel au procesoare capabile; nu există nici o îndoială în această privință. Totuși, atunci când vine vorba de specificații, există diferențe între ele. Deși, în trecut, compania Intel a fost aproape întotdeauna pe primul loc în ceea ce privește evoluția tehnologică, cu AMD depășind-o în ultimii doi ani, astăzi ambele par la fel de avansate. AMD a trecut pe procesul de fabricație pe 7 nanometri pentru procesoarele Zen 3 și a mers chiar mai departe cu procesele pe 5 nanometri și 6 nanometri pentru procesoarele Zen 4 (seria lor Ryzen 7000). În același timp, deși Intel încă folosește 10 nanometri pentru procesoarele Core din generația 12 și 13, compania a modificat arhitectura, astfel încât să poată egala și chiar depăși modelele AMD.
Arhitecturile Zen 3 și Zen 4 de la AMD, folosite pentru seriile Ryzen 5000 și 7000, sunt compuse din unul sau două complexe de nuclee (CCD). De cealaltă parte, procesoarele Intel Core Alder Lake Gen 12 folosesc o arhitectură hibrid, care permite companiei să creeze procesoare ce pot include simultan nuclee de performanță și nuclee eficiente energetic, similare procesoarelor de pe smartphone-uri.
Inovațiile aduc o serie de beneficii atât pentru procesoarele AMD Ryzen, cât și pentru echivalentele lor de la Intel. Pe de o parte, datorită procesului mai mic de fabricație, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm² (puțin peste dublu), generează mai puțină căldură (TDP mai mic) și necesită mai puțină energie electrică decât procesoarele Intel similare.
Pe de altă parte, procesoarele Intel Core își pot folosi nucleele de înaltă performanță pentru sarcini solicitante (precum jocurile, de exemplu) și nucleele eficiente pentru cele mai puțin dificile. Asta înseamnă că performanța, temperatura și TDP-ul procesoarelor Intel poate varia mult în funcție de ceea ce faci. Acestea pot rămâne reci și eficiente energetic în timpul muncii de birou, de exemplu, și își pot crește semnificativ performanța, cu prețul unui consum de energie mult mai mare și al temperaturii ridicate, generate atunci când rulezi aplicații solicitante, precum jocuri sau aplicații de editare video.
AMD Ryzen 9 7950X vs. Intel Core i9-13900K
Procesoare AMD vs. Intel: Performanță
Intel are tradiție în a oferi procesoare desktop cu viteze incredibile per nucleu, iar asta este în continuare valabil pentru gama Core Gen 12 și, mai ales, Gen 13. Unele ating și chiar depășesc 5,0 GHz, de exemplu. Cel mai rapid dintre acestea este Intel Core i9-13900K, care poate atinge o viteză maximă de 5,70 GHz!
Însă procesoarele AMD Zen 3 nu sunt cu mult în urmă, atingând viteze și performanțe single-core similare. Mai mult chiar, toate modelele Ryzen 7000 lansate până în prezent, construite pe cea mai recentă arhitectură Zen 4 de la AMD, dispun de viteze turbo maxime de peste 5,0 GHz! Iar cel mai puternic dintre toate este AMD Ryzen 9 7950X, care poate funcționa la o viteză maximă de 5,70 GHz (aceeași cu cea a lui Intel 13900K)!
Atât arhitectura Zen 3, cât și Zen 4 permit procesoarelor Ryzen 5000 și Ryzen 7000 să ofere frecvențe de boost mai mari ca oricând. Procesoarele Ryzen 5000 au promis și au oferit o creștere de până la 19% a numărului de instrucțiuni per ciclu (IPC), față de procesoarele precedente Zen 2 Ryzen 3000, și o latență mai mică a memoriei cache. Iar procesoarele Zen 4 Ryzen 7000 aduc o creștere a valorii IPC de ~13% față de predecesori și o performanță single-thread cu până la 29% mai mare!
Gama Intel Core Gen 12 aduce, de asemenea, o creștere similară de 19% a numărului de instrucțiuni per ciclu, comparativ cu procesoarele Core Gen 11, iar arhitectura hibrid oferă nivele incredibile de performanță, mai mult decât ceea ce pot procesoarele AMD Ryzen 5000. În plus, compania a declarat că noile sale procesoare Raptor Lake pot oferi cu până la 15% mai multă performanță single-thread și cu până la 41% mai multă performanță multi-thread comparativ cu procesoarele anterioare din generația 12 (Alder Lake).
Iată un tabel în care am organizat gama actuală de procesoare AMD, specificațiile lor tehnice și prețurile de vânzare:
Specificații, caracteristici și prețuri pentru procesoarele Zen 3&4 seriile AMD Ryzen 7000&5000
Când vine vorba de memoria cache, litografia de 7 nm le permite celor de la AMD să includă mai multă memorie pe procesoarele Ryzen decât poate oferi Intel. Întreaga gamă AMD Ryzen 5000 și 7000 oferă între 8 și 64 MB de memorie cache de nivel 3. Și chiar mai mult pe procesoarele „3D special”, concepute pentru performanță în jocuri, unde AMD folosește 3D V-Cache în cantități de 96 sau 128 MB!
În această privință, Intel este puțin în urmă, deoarece atât procesoarele sale Alder Lake, cât și Raptor Lake dispun de 12 până la 36 MB de memorie Smart Cache. Dar, deși AMD stă mai bine la procesoarele mainstream, de performanță și high-end, Intel este pe primul loc la modelele entry-level.
Procesoare AMD vs. Intel: Caracteristici
Majoritatea procesoarelor AMD Ryzen Zen 3, cu excepția câtorva modele entry-level, oferă suport pentru PCI Express 4.0, iar toate lane-urile PCIe de pe procesoarele Zen 4 sunt PCI Express 5.0! Procesoarele Intel Core Gen 12 și Gen 13 oferă și ele suport pentru PCI Express 5.0, dar numai pentru portul grafic x16.
Versiunile mai noi de PCI Express oferă mult mai multă lățime de bandă. Procesoarele Intel Core Gen 12 și 13 asigură cea mai bună performanță posibilă de la plăcile video high-end actuale și viitoare, compatibile cu PCIe 5. Dar, în rest, celelalte lane-uri PCIe sunt limitate la versiunea 4.0, inclusiv cele care duc la sloturile M.2, unde-ți conectezi SSD-urile.
Seria Ryzen 5000 de la AMD rămâne în urmă, având suport doar pentru PCI Express 4, ceea ce înseamnă că poți beneficia de cele mai rapide plăci video existente acum pe piață, dar nu și de cele viitoare. Însă, procesoarele AMD Ryzen 7000 sunt complet echipate cu PCI Express 5.0, cu suport nu numai pentru placa video, ci și pentru toate celelalte lane-uri conectate la procesor, inclusiv cele care duc la sloturile M.2 pentru unitățile SSD!
La capitolul memorie, pe de o parte, procesoarele Intel Core din generația 12 sunt compatibile cu memoria RAM DDR4 la 3200 MHz și DDR5 la 4800 MHz. Dar va trebui să alegi de la început placa de bază potrivită, deoarece nu poți folosi decât un singur tip de memorie RAM pe o placă de bază. Există unele concepute pentru DDR4 și altele pentru DDR5.
Pe de altă parte, procesoarele AMD Ryzen 5000 funcționează doar cu DDR4 (3200 MHz), iar cele mai recente procesoare AMD Ryzen 7000 merg doar cu DDR5 (5200 MHz)! Dar asta înseamnă că vei avea nevoie și de o placă de bază nou-nouță, și de memorie DDR5, pentru a se potrivi cu procesorul.
Aruncă o privire pe tabelul de mai jos pentru a vedea ce oferă procesoarele Intel Core Gen 12 și 13, precum și care sunt prețurile lor acum:
Specificații, caracteristici și prețuri pentru procesoarele Intel Core Gen 12&13
Nu în ultimul rând, la capitolul grafică, există atât procesoare Intel Core, cât și AMD Ryzen, care au cipuri grafice integrate. Pentru Intel, depinde de modelul exact de procesor, dar este foarte ușor de aflat în cazul AMD: cele mai multe dintre procesoarele Ryzen 5000 nu includ subsisteme grafice integrate, dar toate procesoarele Ryzen 7000 au cipuri grafice încorporate. Această opțiune poate fi utilă în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, de exemplu, așa că, la acest capitol, alegerea între Intel și AMD ține mai mult de preferințele personale.
În concluzie, dacă vreți să-ți echipezi calculatorul pentru viitor, vei fi mai bine pregătit cu un procesor AMD Ryzen 7000, deoarece acesta oferă atât compatibilitate DDR5, cât și PCIe 5.0 pentru placa ta video și SSD-uri. Un procesor Intel Core Gen 13 îți va oferi aproximativ aceleași beneficii, cu excepția faptului că sloturile pentru SSD vor fi limitate la PCIe 4.0.
Dacă trebuie să-ți limitezi bugetul, ar fi mai bine să iei un procesor Intel Core din generația 12 sau 13 și să-l combini cu o placă de bază DDR4. Sau ai putea face același lucru cu un procesor AMD Ryzen din seria 5000.
Procesoare AMD Ryzen vs. Intel: Raport calitate-preț și ce alegi?
Una dintre cele mai importante întrebări care ne preocupă pe toți este, probabil, care procesoare oferă un raport mai bun calitate-preț? Pentru munca obișnuită de zi cu zi, atât procesoarele AMD, cât și cele Intel sunt alegeri excelente, iar procesoarele AMD Ryzen entry-level și cele mainstream au prețuri similare. Însă lucrurile nu sunt la fel de clare când vine vorba de performanță și de modelele high-end. Ba mai mult, lucrurile devin și mai neclare atunci când examinăm cele două generații de procesoare fabricate în prezent de fiecare companie.
Procesoarele Intel Core Gen 12 și AMD Ryzen 5000 sunt la reducere în această perioadă, ambele companii oferind scăderi de preț semnificative pentru aceste game.
Dacă vrei să construiești un calculator pentru muncă de birou, este posibil să nu-ți dorești sau să n-ai nevoie de cele mai bune componente din punct de vedere al performanței și să găsești pachete mai ieftine cu procesoare AMD Ryzen 5000. Însă asta este valabil și pentru procesoarele Intel entry-level, mai ales cele din generația 12. În plus, ambele pot funcționa pe DDR4, care este mai accesibil ca preț decât DDR5. Deci, după părerea mea, atunci când construiești calculatoare pentru birou, prețurile din acel moment ar trebui să fie un factor important în alegerea între Intel și AMD.
Dacă vrei gaming la buget redus, probabil că ar trebui să alegi un procesor AMD Ryzen 5000 sau un procesor Intel Core din generația 12 sau 13, dar, în ambele cazuri, să continui să folosești vechile tale DDR4. Sau cumpără DDR4 dacă-ți construiești un calculator nou, pentru că este mai accesibil ca preț, iar plăcile de bază care folosesc DDR4 (atât pentru AMD Zen 3, cât și pentru generațiile 12&13 de la Intel) se vând, de asemenea, la prețuri mai mici decât cele proiectate pentru DDR5.
Nu în ultimul rând, dacă-ți dorești performanță maximă în orice activitate, indiferent dacă este vorba de jocuri, editare video, aplicații CAD etc., atunci ar trebui să te orientezi către procesoarele high-end și să le combini cu DDR5 și plăci de bază adecvate. Indiferent dacă alegi Intel sau AMD, pregătește-te să cheltuiești o sumă destul de mare de bani pentru oricare variantă.
Procesorul Intel Core i9-13900K este cel mai bun în acest moment, așa că, dacă ai nevoie de un maxim de performanță brută, cumpără-l fără ezitare. Totuși, ține cont de faptul că, în curând, ar trebui să apară pe piață unități SSD PCIe 5.0, iar procesoarele Intel Core Gen 13 pot funcționa doar cu SSD-uri PCIe 4.0. Dacă vrei să-ți echipezi PC-ul pentru viitor și să fii pregătit pentru ceea ce urmează, ar fi mai bine să optezi pentru un procesor AMD Ryzen din seria 7000. AMD Ryzen 9 7950X, de exemplu, oferă performanțe similare cu Intel Core i9-13900K și are, de asemenea, un consum de energie mai mic. Pe piața energetică haotică din zilele noastre, acesta este un avantaj important.
Dacă vrei să faci o comparație între seriile echivalente de procesoare Intel și AMD, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să includ toate detaliile esențiale ale procesoarelor desktop de la ambele companii, inclusiv prețuri reale de pe eMAG pentru Intel și AMD (dacă un procesor nu este disponibil pe eMAG, am menționat prețul recomandat de producător - MSRP - sau faptul că este un procesor vândut numai prin intermediul OEM - Original Equipment Manufacturers - producători de echipamente originale, precum DELL sau HP), pentru a te ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză:
Intel vs. AMD: Cine câștigă în 2023?
După părerea mea, acestea sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi despre gama de procesoare AMD Ryzen și Intel Core din 2023. Care îți plac mai mult și de ce? Indiferent cărui brand îi ești loial, ce companie crezi că face cele mai bune procesoare desktop din prezent? AMD sau Intel? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a-ți spune părerea.