Procesoarele AMD vs. INTEL în 2020: Care sunt mai bune?

În ultimii ani, AMD a fost pe un trend de creștere în ceea ce privește procesoarele desktop, precum și plăcile video. A urcat în topuri și s-a transformat dintr-o companie care vinde procesoare cu prețuri accesibile, dar cunoscute pentru temperaturile lor ridicate și pentru faptul că erau mai slabe decât cele produse de Intel, într-o companie care ne-a dat o serie de procesoare noi cu adevărat impresionante. Sunt la fel de bune în performanța pe un singur nucleu și chiar mai rapide decât cele de la Intel în multi-threading, păstrând în același timp temperaturi scăzute și consumând mai puțină energie. Pe de altă parte, deși Intel pare că se chinuie să țină pasul cu AMD, ultima generație 10 de procesoare Intel Core se conturează a fi o competiție puternică pentru seria de Ryzen-uri AMD bazate pe Zen 2. Întrebarea este: care sunt mai bune? Ar trebui să cumperi un procesor AMD Ryzen bazat pe arhitectura Zen 2 sau un Intel Core din a 10-a generație? Citește și află:

Procesoare AMD vs. Intel: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie

Atât AMD cât și Intel au procesoare capabile, nu se pune problema. Totuși, dacă discutăm despre specificații, există o mulțime de diferențe între ele. Deși, în trecut, Intel era aproape întotdeauna primul în ceea ce privește evoluția tehnologică, în prezent, lucrurile s-au schimbat și AMD a preluat conducerea.

În primul rând, AMD a trecut pe procesul de fabricație pe 7 nanometri pentru procesoarele lor bazate pe arhitectura Zen 2, în timp ce Intel încă mai folosește litografia pe 14 nanometri, chiar și pentru procesoarele Core din a 10-a generație. Acest fapt duce la o serie de beneficii pentru procesoarele AMD Ryzen în comparație cu echivalentele lor de la Intel.

Datorită procesului de producție mai mic, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm² (puțin mai mult decât dublu), generează mai puțină căldură (TDP mai mic) și au nevoie de mai puțină energie electrică decât procesoarele Intel similare.

Un procesor AMD Zen 2 versus un procesor INTEL Core din generația 10

Procesoare AMD vs. Intel: Performanță

Intel are o tradiție în a reuși să ofere procesoare desktop cu viteze foarte bune per nucleu, acest lucru fiind valabil și în cazul seriei Core 10. Totuși, mulțumită procesului de producție mai modern, procesoarele AMD au atins aceleași viteze și performanțe pe un singur nucleu, în același timp oferind mai multe nuclee și fire de execuție decât corespondentele de la Intel.

Procesoare AMD Ryzen Zen 2: specificații, caracteristici și prețuri

Pe aceeași notă, litografia pe 7 nm permite AMD să includă mai multă memorie cache pe procesoarele Ryzen decât poate Intel. Pentru cea mai mare parte a seriei AMD Ryzen, primim 32 și 64 de MB de memorie cache Level 3 și doar Ryzen 5 3500 și procesoarele ieftine Ryzen 3 3100 și 3300X se opresc la 16 MB. În cealaltă tabără, procesoarele Intel Core 10 vin cu 20 MB de memorie cache Smart pe modelele de top Core i9. Procesoarele Core i7 au 16 MB (jumătate din cât au Ryzen 7), procesoarele Core i5 vin cu 12 MB și pe Core i3 primești 8 MB sau chiar și numai 6 MO de memorie cache.

Într-o manieră similară, un alt lucru care evidențiază procesoarele AMD Ryzen Zen 2 față de echivalentele lor Intel Core 10: versiunea de PCI Express suportată. Toate aceste procesoare AMD Ryzen vin cu PCI Express 4.0, în timp ce Intel se oprește la PCI Express 3.0. Asta înseamnă mult mai multă lățime de bandă disponibilă pe procesoarele AMD. Te poți bucura de cele mai rapide unități SSD cu PCIe 4.0 doar dacă ai un calculator cu procesor AMD Ryzen. Nu poți avea așa ceva cu un Intel. În curând, următoarele generații de plăci video care se vor lansa vor veni și ele cu suport pentur PCIe 4.0. Așa că, dacă vrei să îți faci un calculator gata de viitor, ești mai pregătit dacă ai un procesor AMD Ryzen Zen 2, decât cu un Intel Core din generația 10.

AMD se află într-o poziție mai bună și în ceea ce privește memoria RAM suportată. Ryzen-urile Zen 2 suportă RAM DDR4 la 3200 MHz în dual-channel. Procesoarele Intel Core din generația 10 nu merg decât până la DDR4 2933 MHz în dual-channel. Vorbim de încă un punct câștigat de AMD.

Procesoare Intel Core Generația 10: specificații, caracteristici și prețuri

Din alt punct de vedere, multe procesoare Intel Core au și cipuri grafice integrate, în timp ce Ryzen-urile de la AMD nu au. Aceste plăci video integrate pot fi utile în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, de exemplu.

Procesoare AMD vs. Intel: Raport preț performanță

În final, una dintre cele mai importante întrebări este probabil care procesoare oferă un raport mai bun preț performanță? Treaba este că, deși pentru munca de zi cu zi, obișnuită, atât procesoarele AMD cât și cele de la Intel sunt alegeri excelente, procesoarele AMD Zen 2 entry-level și mainstream au, de obicei, prețuri mai mici decât cele Intel.

Totuși, dacă intenționezi să construiești un calculator pentru birou, multe procesoare Intel vin și cu cipuri grafice integrate, așa că, în cele din urmă, s-ar putea dovedi o alternativă mai ieftină. Pe de altă parte, procesoarele AMD includ și coolere, așa că pot fi atractive deși nu au cipuri grafice integrate. În cazul unui calculator pentru munca de birou, nici AMD și nici Intel nu este neapărat mai bun.

În ceea ce privește productivitatea, procesoarele AMD Zen 2 sunt cu siguranță o opțiune mai bună ca raport preț performanță. Procesoarele mainstream Ryzen 7 și cele high-end Ryzen 9 oferă mai multe nuclee și fire de execuție decât procesoarele Intel cu prețuri similare, au TDP mai mic și toate celelalte avantaje, precum suportul PCIe 4.0, suport pentru RAM mai rapid și mai multă memorie cache. Concluzia: pentru productivitate și aplicații ce utilizează mai multe fire de execuție, noi credem că ar trebui să alegi un AMD Ryzen 7 sau Ryzen 9. Acestea oferă un raport preț performanță mai bun decât opțiunile de la Intel.

Dacă vrei să faci o comparație între noile serii de procesoare de la AMD versus Intel, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să acoperim toate detaliile esențiale ale procesoarelor curente de la ambele companii, inclusiv prețurile lor, în speranța că te putem ajuta să iei o decizie bună.

În final, pentru gaming, lucrurile nu sunt atât de concludente pe cât ne-am dori: performanțele Intel pe un singur nucleu sunt foarte bune și uneori chiar puțin mai ridicate decât în cazul AMD. Totuși, asta înseamnă doar câteva cadre pe secundă în plus, doar în unele jocuri. Având în vedere acest lucru, pentru aceleași prețuri, poți lua procesoare AMD foarte apropiate ca performanțe pe un singur nucleu, dar care au mai multe sau chiar dublu număr de nuclee, așa că suntem de părere că tot un procesor AMD ar fi mai bun. Din ce în ce mai multe jocuri știu să lucreze eficient cu mai multe fire de execuție, așa că mai multe nuclee reprezintă cu siguranță o alegere mai bună pentru viitor.

Ce procesor desktop vei alege pentru următorul tău calculator? AMD sau Intel?

În opinia noastră, acestea sunt lucrurile esențiale care diferențiază procesoarele AMD Ryzen Zen 2 de procesoarele Intel Core Generația 10. Care îți plac mai mult și de ce? De asemenea, indiferent cărui brand îi ești loial, ce companie crezi că face cele mai bune procesoare de desktop din prezent? AMD sau Intel: Aceasta-i întrebarea. 🙂 Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne contacta și a ne spune că părere ai.