AMD vs. INTEL în 2024: Care procesoare desktop sunt mai bune?

articol
AMD vs. INTEL în 2024: Care procesoare desktop sunt mai bune?

Dacă ești în căutarea unui nou procesor desktop la sfârșitul anului 2024, probabil te întrebi ce să alegi: AMD sau Intel? Este un Ryzen mai bun decât un Intel sau Intel încă produce procesoare mai bune? În competiția Intel vs. AMD, este greu de spus care este câștigătorul, în special la capitolul gaming. Ambele companii oferă o gamă largă de procesoare, unele premium și puternice, altele mai accesibile ca buget. Așadar, care sunt avantajele și dezavantajele oferite de AMD vs. Intel? Pentru a te ajuta, am decis să-mi actualizez comparația AMD vs. Intel. Continuă să citești și vezi ce aspecte ar trebui să iei în considerare atunci când compari cele mai recente procesoare Ryzen și Intel Core în 2024:

Reclamă

Procesoare AMD vs. Intel: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie

Atât AMD, cât și Intel au procesoare capabile; nu există nici o îndoială în această privință. Însă, atunci când vine vorba de specificații, există niște diferențe între ele. Deși, în trecut, Intel a fost aproape întotdeauna pe primul loc în ceea ce privește progresele tehnologice, AMD i-au depășit în ultimii câțiva ani, iar ambele companii par la fel de avansate în prezent.

Un factor cheie, care influențează performanța și eficiența unui procesor, este procesul de fabricație, cunoscut și sub numele de litografie sau nod. Acesta se referă la dimensiunea tranzistorilor procesorului, măsurată în nanometri (nm). Cu cât tranzistorii sunt mai mici, cu atât pot încăpea mai mulți pe un cip, ceea ce duce la performanțe mai mari și la un consum mai mic de energie.

La acest capitol, AMD a depășit Intel de mai mulți ani, datorită parteneriatului cu TSMC, unul dintre cei mai importanți producători de semiconductori. Ultimele procesoare Zen 4 de la AMD (seriile Ryzen 7000 și Ryzen 8000) folosesc procese de fabricație pe 5 și 4 nanometri. Acest lucru le permite să înglobeze mai multe nuclee și memorie cache, precum și caracteristici asemeni tehnologiei de stivuire 3D (X3D), care sporesc și mai mult performanța.

Seria Ryzen 9000 de la AMD continuă această colaborare (cu TSMC), folosind litografia de 4 nanometri în arhitectura sa Zen 5. Acest proces de fabricație le permite celor de la AMD să includă mai mulți tranzistori pe cip, îmbunătățind atât performanța, cât și eficiența. Seria Ryzen 9000 de la AMD se bazează pe eficiența energetică, pentru care este deja cunoscută seria Ryzen 7000, ceea ce o face un lider în ceea ce privește consumul de energie și temperaturile, mai ales în activitățile pe mai multe nuclee.

Pe de altă parte, Intel s-a confruntat cu dificultăți în procesul de fabricație, ceea ce a cauzat întârzieri și probleme pentru produsele sale. Prin urmare, Intel folosește în continuare un proces pe 10 nanometri pentru procesoarele Core din generațiile 13 și 14. Compania și-a modificat însă procesoarele, care folosesc o arhitectură hibridă, cu două tipuri de nuclee: de înaltă performanță și eficiente energetic, asemenea procesoarelor pentru smartphone-uri. Datorită acestei abordări, multe dintre ultimele procesoare Intel pot egala sau, în anumite cazuri, chiar depăși modelele AMD.

AMD vs Intel

AMD vs Intel

Toate acestea duc la o serie de avantaje și dezavantaje atât pentru procesoarele Ryzen de la AMD, cât și pentru modelele echivalente de la Intel:

  • Datorită procesului mai mic de fabricație, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm². Prin urmare, procesoarele AMD sunt, de obicei, mai eficiente din punct de vedere energetic și generează mai puțină căldură (TDP mai mic) decât procesoarele Intel similare.
  • În ciuda îmbunătățirilor aduse designului lor hibrid, procesoarele Intel tind în continuare să consume mai multă energie electrică și să genereze mai multă căldură decât procesoarele AMD.

Cele mai noi procesoare Intel Core își pot folosi nucleele de înaltă performanță pentru sarcini solicitante (precum jocurile) și nucleele eficiente pentru cele mai puțin dificile. Asta înseamnă că performanța, temperatura și TDP-ul procesoarelor Intel pot varia foarte mult în funcție de ceea ce faci. De exemplu, acestea pot să păstreze temperaturi scăzute și să rămână eficiente energetic în timpul muncii de birou, dar atunci când trebuie să crească performanța, precum în jocuri sau în software de editare video, prețul este o cantitate semnificativ mai mare de energie electrică consumată. În plus, este generată mai multă căldură. Procesoarele AMD sunt, în general, mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele Intel, necesitând mai puțină energie pentru același nivel sau pentru un nivel mai ridicat de performanță. De asemenea, acestea tind să consume cantități mai mici de energie electrică atunci când execută sarcini ușoare.

Per total, este clar că AMD și Intel au abordări diferite atunci când își fabrică procesoarele. Fiecare companie are propriile atuuri și puncte slabe, dar cred că este destul de clar că AMD este mai bună decât Intel în ceea ce privește procesul de fabricație, temperatura și consumul de energie, oferind procesoare performante și eficiente din punct de vedere energetic. Totuși, cu designul său de procesor hibrid, Intel reușește să echilibreze performanța și eficiența energetică, deși nu la fel de bine ca AMD.

Reclamă

Procesoare AMD vs. Intel: Performanță

Intel are obiceiul de a oferi procesoare desktop cu viteze incredibile per nucleu, iar asta este în continuare valabil în cazul gamei Core din generațiile 13 și, mai ales, 14. Multe dintre aceste procesoare Intel pot funcționa la viteze mai mari de 5,0 GHz, iar unele ating pragul de 6,0 GHz! Cele mai rapide dintre acestea sunt Intel Core i9-14900K, i9-14900KF și i9-13900KS, care pot să accelereze până la 6,0 GHz!

Însă procesoarele AMD nu sunt cu mult în urmă, atingând viteze și performanțe single-core similare. Toate procesoarele Ryzen 9000 și majoritatea celor din seriile Ryzen 7000 și Ryzen 8000, lansate până în prezent, dispun de viteze turbo maxime de peste 5,0 GHz! Cele mai puternice sunt AMD Ryzen 9 9950X, AMD Ryzen 9 7950X3D și AMD 9 7950X, care pot funcționa la o viteză maximă de 5,70 GHz!

Arhitecturile Zen 5 și Zen 4 le permit procesoarelor Ryzen 9000, 8000 și 7000 să ofere frecvențe de boost mai mari ca oricând. Privind retrospectiv, procesoarele Ryzen 5000 promiteau și ofereau o creștere de până la 19% a numărului de instrucțiuni pe ciclu (IPC - instructions per cycle/clock) față de procesoarele precedente Zen 2 Ryzen 3000, plus o latență mai mică a memoriei cache. Arhitectura Zen 4, folosită la procesoarele Ryzen 7000 și 8000, aduce o creștere a valorii IPC de aproximativ 13% față de predecesori și o performanță single-thread cu până la 29% mai mare! În plus, arhitectura Zen 5, utilizată pentru a crea seria Ryzen 9000, aduce o creștere a valorii IPC de încă 16% (în medie) față de predecesorii săi.

Este AMD Ryzen mai bun decât Intel?

Este AMD Ryzen mai bun decât Intel?

Arhitectura hibridă de la Intel oferă performanțe incredibile. Procesoarele Raptor Lake pot oferi cu până la 15% mai multă performanță single-thread și cu până la 41% mai multă performanță multi-thread decât procesoarele precedente. Dacă ne uităm în urmă, este interesant să ne amintim că vechea gamă Alder Lake oferea o creștere similară de 19% a numărului de instrucțiuni pe ciclu, comparativ cu procesoarele Intel precedente. Seria Intel Core din generația 14 (Raptor Lake Refresh) este o actualizare minoră a Raptor Lake, folosind aceeași arhitectură hibridă, dar cu frecvențe puțin mai mari și cu un consum de energie ceva mai mic.

Iată un tabel cu gama actuală de procesoare AMD (din toamna lui 2024), specificațiile lor tehnice și prețurile de vânzare:

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor AMD Ryzen din seriile 7000, 8000 și 9000

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor AMD Ryzen din seriile 7000, 8000 și 9000

În ceea ce privește memoria cache, litografiile de 5 și 4 nm le permit celor de la AMD să includă mai multă memorie pe procesoarele Ryzen decât poate oferi Intel. În gamele AMD Ryzen 7000, 8000 și 9000, primim între 8 și 64 MB de memorie cache de nivel 3. Chiar mai mult pe procesoarele „3D special”, concepute pentru performanțe în jocuri, unde AMD folosește 3D V-Cache în cantități de 96 sau de 128 MB! Intel a rămas în urmă în această privință, procesoarele sale Raptor Lake și Raptor Lake Refresh oferind doar între 12 și 36 MB de memorie Smart Cache.

Reclamă

Procesoare AMD vs. Intel: Caracteristici

Toate procesoarele desktop AMD Ryzen 9000 (Zen 5) și 7000 (Zen 4) oferă suport complet pentru PCI Express 5.0! Deoarece toate lane-urile lor sunt PCIe 5, acestea dispun de foarte multă lățime de bandă, atât pentru placa video dedicată, cât și pentru toate celelalte componente care folosesc această interfață, precum unitățile SSD M.2 NVMe!

Și procesoarele Intel Core din generațiile 13 și 14 oferă suport pentru PCI Express 5.0, dar numai pentru portul grafic x16. Aceste procesoare asigură cea mai bună performanță posibilă de la actualele și viitoarele plăci video high-end, compatibile cu PCIe 5. Însă celelalte lane-uri PCIe sunt limitate la versiunea 4.0, inclusiv cele care duc la sloturile M.2, unde îți conectezi SSD-urile.

Este Intel mai bun decât AMD?

Este Intel mai bun decât AMD?

Seria Ryzen 8000 de la AMD rămâne în urmă, oferind suport doar pentru PCI Express 4. Însă majoritatea procesoarelor Ryzen 8000 sunt unități de procesare accelerată (APU), care includ atât nuclee clasice de procesare, cât și grafică integrată avansată. Exceptând Ryzen 5 8400F și Ryzen 7 8700F, care nu au grafică integrată, celelalte procesoare Ryzen 8000 sunt concepute pentru a funcționa fără o placă video dedicată și au suficientă putere pentru a rula singure jocuri de primă clasă la rezoluție 1080p. Procesoarele Ryzen 8000 nu prea au nevoie de PCIe 5 pentru asta. Totuși, ar fi fost grozav să putem folosi SSD-uri rapide PCIe 5.0 împreună cu ele.

Pe de o parte, la capitolul memorie, toate procesoarele Intel Core din generațiile 13 și 14 sunt compatibile cu RAM DDR4 rulând la 3200 MHz. Toate pot folosi, de asemenea, DDR5-4800, iar modelele de top oferă și compatibilitate cu DDR5-5600. Atenție, însă: va trebui să alegi de la început placa de bază potrivită, deoarece nu poți folosi decât un singur tip de memorie RAM pe o placă de bază. Există unele plăci concepute pentru DDR4 și altele pentru DDR5.

Pe de altă parte, procesoarele AMD Ryzen 7000 și Ryzen 8000 funcționează doar cu DDR5-5200, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de o placă de bază și de memorie DDR5, care se potrivesc cu un astfel de procesor.

Aruncă o privire pe tabelul de mai jos pentru a vedea ce oferă procesoarele Intel Core Gen 13 și 14, precum și care sunt prețurile lor acum:

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor Intel Core Gen 13 și 14

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor Intel Core Gen 13 și 14

Nu în ultimul rând, la capitolul grafică integrată, atât procesoarele Intel Core, cât și cele AMD Ryzen au subsisteme grafice integrate. Cu Intel, depinde de modelul exact de procesor pe care îl ai în vedere. Este mai ușor cu AMD: aproape toate procesoarele Ryzen 9000, 8000 și 7000 au cipuri grafice integrate, cu excepția lui AMD Ryzen 5 7500F, a lui Ryzen 5 8400F și a lui Ryzen 7 8700F.

Opțiunile grafice integrate disponibile pe AMD Ryzen 9000, Ryzen 7000 și pe unele dintre procesoarele desktop Intel Core din generația 13 și 14 sunt destul de simple. Ele pot fi utile în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, dar nu în multe alte situații.

Cipurile grafice integrate în procesoarele AMD Ryzen 8000 sunt însă cu totul altceva. După cum am menționat pe scurt mai devreme, grafica integrată pe aceste procesoare AMD este destul de puternică - semnificativ mai puternică decât cea de pe alte model AMD Ryzen 7000 sau Intel Core. Procesoarele AMD Ryzen 8000 pot rula majoritatea jocurilor de primă clasă la rezoluție 1080p, deși uneori pot necesita setări de calitate mai reduse. Deși nu sunt concepute pentru a concura cu sau pentru a înlocui plăcile video specializate, acestea sunt, fără îndoială, cea mai bună opțiune de pe piață pentru gaming iGPU.

În concluzie, dacă vreți să-ți pregătești calculatorul pentru viitor, vei fi mai bine pregătit cu un procesor AMD Ryzen 9000, deoarece acesta oferă compatibilitate DDR5 și PCIe 5.0 pentru placa ta video și pentru SSD-uri. Un procesor Intel Core din generația 13 sau 14 îți va oferi aceleași beneficii, doar că sloturile tale SSD vor fi limitate la PCIe 4.0.

Dacă trebuie să-ți limitezi bugetul, ar fi mai bine să iei un procesor AMD Ryzen 8000 sau un Intel Core din generația 12 sau 13. Primul îți permite să joci jocuri fără să fie nevoie să achiziționezi o placă video dedicată, iar cel din urmă îți permite să economisești niște bani folosind memorie DDR4.

Reclamă

AMD Ryzen vs. Intel Core: Raport calitate-preț și ce alegi?

Toți ne întrebăm, probabil, care procesoare oferă un raport mai bun calitate-preț, iar asta este ceva important. Pentru munca obișnuită de zi cu zi, atât procesoarele AMD, cât și cele Intel sunt alegeri excelente, iar procesoarele AMD Ryzen entry-level și cele mainstream au prețuri similare. Însă lucrurile nu sunt la fel de clare când vine vorba de performanță și de modelele high-end. Ba mai mult, lucrurile devin și mai neclare atunci când analizăm cele două generații de procesoare fabricate în prezent de fiecare companie.

Majoritatea procesoarelor Intel Core din generația 13 și AMD Ryzen 7000 sunt la reducere în această perioadă. În cazul Intel, prețurile par să fi fost reduse cu aproximativ 35%! Procesoarele AMD, însă, par să aibă reduceri de preț și mai mari, unele dintre ele fiind cu 40% mai ieftine comparativ cu prețurile inițiale.

Dacă vrei să construiești un calculator pentru munca de birou, s-ar putea să n-ai nevoie sau să nu-ți dorești cele mai bune performanțe. Este posibil să găsești pachete ieftine, cu procesoare Intel Core entry-level. Acestea pot funcționa pe DDR4, care este mai accesibil la preț decât DDR5. Atunci când asamblezi calculatoare pentru birou, prețurile din acel moment ar trebui să fie un factor important în alegerea dintre Intel și AMD.

Dacă vrei gaming la buget redus, probabil că ar trebui să alegi un procesor AMD Ryzen 8000. Aceste procesoare oferă performanțe impresionante pentru PC-uri desktop la nivel de grafică integrată și nu trebuie să cumperi o placă video separată.

Și un procesor mainstream AMD Ryzen 7000 sau un Intel Core din generația 13/14 ar putea face față. Astfel de procesoare AMD au reduceri semnificative în acest moment, ceea ce înseamnă că poți cheltui ceva mai mult pe placa de bază și pe memoria DDR5. În cazul procesoarelor Intel Core similare, poți economisi dacă folosești vechile tale memorii DDR4. Sau, dacă trebuie să cumperi DDR4, este oricum mai ieftin.

Nu în ultimul rând, dacă-ți dorești performanță maximă în orice activitate, indiferent dacă este vorba de jocuri, editare video, aplicații CAD etc., atunci ar trebui să te orientezi către procesoarele high-end AMD Ryzen 9000 sau Intel Core din generația 14 și să le combini cu DDR5 și cu plăci de bază potrivite. Indiferent dacă alegi Intel sau AMD, pregătește-te să cheltuiești o sumă destul de mare pentru oricare variantă.

Intel Core i9-14900K este cel mai bun procesor în acest moment, așa că, dacă ai nevoie de un maxim de performanță brută, cumpără-l fără ezitare. Totuși, ține cont de faptul că poate funcționa doar cu SSD-uri PCIe 4.0. Dacă vrei să-ți echipezi PC-ul pentru viitor și să fii pregătit pentru ceea ce urmează, ar fi mai bine să optezi pentru un procesor AMD Ryzen din seria 9000. De exemplu, AMD Ryzen 9 9950X oferă performanțe similare cu Intel Core i9-14900K și are, de asemenea, un consum de energie mai mic. Pe piața energetică haotică din zilele noastre, acesta este un avantaj important.

Dacă vrei să faci o comparație între seriile echivalente de procesoare Intel și AMD, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să includ toate detaliile esențiale ale procesoarelor desktop de la ambele companii, inclusiv prețuri reale de pe eMAG pentru Intel și AMD (dacă un procesor nu este disponibil pe eMAG, am menționat prețul recomandat de producător - MSRP), pentru a te ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză:

Poți, de asemenea, să descarci fișierul Excel de mai sus, folosind acest link.

Intel vs. AMD: Cine câștigă în 2024?

În concluzie, nu există un câștigător clar în bătălia AMD vs. Intel. Ambele companii oferă procesoare desktop excelente, dar cea mai bună alegere depinde de nevoile și de preferințele tale personale. Procesoarele AMD Ryzen excelează în ceea ce privește eficiența energetică și performanța multi-core, ceea ce le face ideale pentru sarcinile de productivitate și pentru construirea de PC-uri pregătite pentru viitor. Pe de altă parte, procesoarele Intel Core conduc în continuare în ceea ce privește vitezele single-core și oferă o arhitectură hibridă, care este deosebit de atrăgătoare pentru gameri și pentru cei care caută performanțe maxime în sarcinile single-threaded. Înainte de a te decide, trebuie să afli ce contează cel mai mult pentru tine: Ai nevoie de mai multe nuclee pentru multitasking sau de frecvențe mai mari pentru jocuri? Sunt mai importante eficiența energetică și caracteristicile precum PCIe 5.0 și compatibilitatea DDR5? Luând în considerare toate acestea, care crezi că este mai bun pentru tine: AMD sau Intel? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware Recomandate Windows