Procesoarele AMD vs. INTEL în 2021: Care sunt mai bune?

În ultimii ani, AMD este pe un trend de creștere în ceea ce privește procesoarele desktop, precum și plăcile video. A urcat în topuri și s-a transformat dintr-o companie care vinde procesoare cu prețuri accesibile, dar mai slabe decât cele produse de Intel, într-o companie care ne-a dat impresionanta familie Ryzen. Sunt la fel de bune ca Intel-urile în ce privește performanța pe un singur nucleu și chiar mai rapide decât Intel în multi-threading, păstrând în același timp temperaturi scăzute și consumând mai puțină energie. În ultimii ani, Intel nu a reușit să țină pasul cu AMD. Deși generația 10 de procesoare Intel Core poate încă să concureze cu familia Zen 2 AMD Ryzen, aceasta se află mult în urma procesoarelor AMD Ryzen 5000 construite pe arhitectura Zen 3. Deci care procesoare sunt mai bune în confruntarea Intel vs. AMD? Ar trebui să cumperi un procesor AMD Ryzen sau un Intel Core din a 10-a generație? Citește și află:

Procesoare Intel vs. AMD: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie

Atât AMD cât și Intel au procesoare capabile; cel puțin acest lucru este clar. Totuși, dacă discutăm despre specificații, există o mulțime de diferențe între ele. Deși, în trecut, Intel era aproape întotdeauna primul în ceea ce privește evoluția tehnologică, în prezent, lucrurile s-au schimbat, AMD preluând conducerea și reușind, în final, să domine lumea cu Zen 3.

În primul rând, AMD a trecut pe procesul de fabricație pe 7 nanometri pentru procesoarele lor bazate pe arhitectura Zen 2 și Zen 3. În același timp, Intel încă mai folosește litografia pe 14 nanometri, chiar și pentru procesoarele Core din a 10-a generație și va continua să o facă și pentru procesoarele Core din a 11-a generație, ce ar trebui să apară în 2021. Acest fapt duce la o serie de beneficii pentru procesoarele AMD Ryzen în comparație cu echivalentele lor de la Intel.

Datorită procesului de producție mai mic, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm² (puțin mai mult decât dublu), generează mai puțină căldură (TDP mai mic) și au nevoie de mai puțină energie electrică decât procesoarele Intel similare.

Un procesor AMD Zen 3 versus un INTEL Core din generația 10

Procesoare AMD vs. Intel: Performanță

Intel are o tradiție în a reuși să ofere procesoare desktop cu viteze foarte bune per nucleu, acest lucru fiind valabil și în cazul seriei Core 10. Totuși, mulțumită noului proces de producție, procesoarele AMD au atins aceleași viteze și performanțe pe un singur nucleu, în același timp oferind mai multe nuclee și fire de execuție decât corespondentele de la Intel.

În plus, AMD Zen 3 este o arhitectură și mai bine optimizată, cu un design nou pentru nuclee și o topologie nouă pentru memoria cache. Acest lucru face ca procesoarele Ryzen 5000 să poată oferi frecvențe boost mai mari, până la 19% mai multe IPC (instrucțiuni per ciclu/ceas) decât procesoarele Zen 2 și o latență a memoriei cache mai mică.

Procesoare AMD Ryzen Zen 3 și Zen 2: specificații, caracteristici și prețuri

Pe aceeași notă, comparând procesoarele, litografia pe 7 nm permite AMD să includă mai multă memorie cache pe procesoarele Ryzen decât poate Intel. Pentru cea mai mare parte a seriei AMD Ryzen, primim 32 și 64 de MB de memorie cache Level 3. Doar mai vechiul Ryzen 5 3500 și procesoarele entry-level Ryzen 3 3100 și 3300X se opresc la 16 MB. Procesoarele Intel Core Gen 10 par depășite, oferind doar 20 MB de memorie cache Smart pe modelele de top Core i9. Procesoarele Core i7 au chiar mai puțin - 16 MB (jumătate din cât au Ryzen 7), procesoarele Core i5 vin cu 12 MB și pe Core i3 primești 8 MB sau chiar și numai 6 MO de memorie cache.

Procesoare AMD vs. Intel: Caracteristici

Într-o manieră similară, un alt lucru care evidențiază procesoarele AMD Ryzen Zen 3, cât și Zen 2 față de echivalentele lor Intel Core Gen 10 este versiunea de PCI Express suportată. Toate aceste procesoare AMD Ryzen vin cu PCI Express 4.0, în timp ce Intel încă a rămas la PCI Express 3.0. Acest lucru înseamnă mult mai multă lățime de bandă disponibilă pe procesoarele AMD.

Cu procesoarele AMD, primești cea mai bună performanță posibilă de la plăcile video high-end, care sunt compatibile PCIe 4, precum cele din seriile Nvidia GeForce RTX 3000, AMD Radeon RX 5000 și 6000. Suportul AMD Ryzen pentru PCI Express 4 înseamnă că te poți bucura și de cele mai rapide unități solid-state drive de pe piață. Nu poți avea așa ceva cu un Intel. Așa că, dacă vrei să-ți faci un calculator pregătit pentru viitor, cel mai bine este să alegi un un procesor AMD Ryzen 3000 sau 5000 în loc de un Intel Core din generația 10.

AMD se află într-o poziție mai bună și în ceea ce privește memoria RAM suportată. Ryzen-urile Zen 3 și Zen 2 suportă RAM DDR4 la 3200 MHz în dual-channel. Procesoarele Intel Core din generația 10 nu merg decât până la DDR4 2933 MHz în dual-channel. Vorbim de încă un punct câștigat de AMD.

Procesoare Intel Core Gen 10: specificații, caracteristici și prețuri

Din alt punct de vedere, multe procesoare Intel Core au și cipuri grafice integrate, în timp ce majoritatea Ryzen-urilor pentru desktop de la AMD nu au. Aceste plăci video integrate pot fi utile în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, de exemplu.

Procesoare AMD Ryzen vs. Intel Gen 10: Raport preț performanță

Una dintre cele mai importante întrebări este probabil care procesoare oferă un raport mai bun preț performanță? Deși pentru munca de zi cu zi, obișnuită, atât procesoarele AMD, cât și cele de la Intel sunt alegeri excelente, procesoarele AMD Zen 2 entry-level și mainstream au, de obicei, prețuri mai mici decât cele Intel. Iar dacă ceea ce cauți este performanța, procesoarele AMD Ryzen 500 sunt mai bune și mai rapide decât procesoarele Intel Core Gen 10, chiar dacă prețurile lor sunt comparabile.

Dacă intenționezi să construiești un calculator pentru birou, multe procesoare Intel vin și cu cipuri grafice integrate, așa că, în cele din urmă, s-ar putea dovedi o alternativă mai ieftină. Pe de altă parte, multe din procesoarele AMD din familia anterioară Zen 2, majoritatea mai puternice decât cele Intel din generația 10, includ și coolere din fabrică. Acest lucru le poate face să fie mai atractive, chiar dacă nu au cipuri grafice integrate. În cazul unui calculator pentru munca de birou, nici AMD și nici Intel nu este neapărat mai bun.

În ceea ce privește productivitatea, și procesoarele AMD Zen 2, și Zen 3 sunt cu siguranță o opțiune mai bună ca raport preț performanță. Procesoarele mainstream Ryzen 7 și cele high-end Ryzen 9 oferă mai multe nuclee și fire de execuție decât procesoarele Intel cu prețuri similare, au TDP mai mic și toate celelalte avantaje, precum suportul PCIe 4.0, suport pentru RAM mai rapid și mai multă memorie cache. Concluzia: pentru productivitate și aplicații ce utilizează mai multe fire de execuție, noi credem că ar trebui să alegi un AMD Ryzen 7 sau Ryzen 9. Acestea oferă un raport preț performanță mai bun decât opțiunile de la Intel.

Dacă vrei să faci o comparație între seriile echivalente de procesoare Intel versus AMD din 2021, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să acoperim toate detaliile esențiale ale procesoarelor curente de la ambele companii, inclusiv prețurile lor, în speranța că te putem ajuta să iei o decizie bună.

AMD vs. Intel: Jocuri

Pentru gaming lucrurile obișnuiau să fie puțin confuze: performanțele procesoarelor Intel Gen 10 pe un singur nucleu sunt foarte bune și uneori chiar puțin mai ridicate decât în cazul procesoarelor AMD Ryzen 3000. Însă, procesoarele Ryzen 5000 oferă frecvențe similare cu Intel, per nucleu, dar mai multă performanță în multi-thread.

Având în vedere că, în aceeași gamă de prețuri, procesoarele AMD și Intel sunt foarte apropiate ca performanțe pe un singur nucleu, dar AMD Ryzne-urile au mai multe sau chiar dublu număr de nuclee, așa că suntem de părere că tot procesoarele AMD sunt mai bune. Din ce în ce mai multe jocuri știu să lucreze eficient cu mai multe fire de execuție, așa că mai multe nuclee reprezintă cu siguranță o alegere mai bună pentru viitor.

Ce procesor desktop vei alege pentru următorul tău calculator? AMD sau Intel?

În opinia noastră, acestea sunt lucrurile esențiale care diferențiază procesoarele AMD Ryzen de procesoarele Intel Core Generația 10. Care îți plac mai mult și de ce? De asemenea, indiferent cărui brand îi ești loial, ce companie crezi că face cele mai bune procesoare de desktop din prezent? AMD sau Intel? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne contacta și a ne spune că părere ai.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate