AMD vs. INTEL în 2024: Care procesoare desktop sunt mai bune?

AMD vs. INTEL în 2024: Care procesoare desktop sunt mai bune?

Dacă ești în căutarea unui nou procesor desktop în 2024, s-ar putea să te întrebi ce marcă este mai bună: AMD sau Intel? Este un Ryzen mai bun decât un Intel? În plus, cine câștigă într-o competiție de gaming AMD versus Intel? Ambele companii oferă o gamă largă de procesoare de calculator pentru diferite nevoi și bugete. Există însă câteva diferențe esențiale între ele, iar atât procesoarele AMD, cât și cele Intel au avantajele și dezavantajele lor. Iată câțiva dintre principalii factori care trebuie luați în considerare atunci când compari procesoarele desktop AMD Ryzen și Intel Core din 2024:

Reclamă

Procesoare AMD vs. Intel: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie

Atât AMD, cât și Intel au procesoare capabile; nu există nici o îndoială în această privință. Însă, atunci când vine vorba de specificații, există diferențe între ele. Deși, în trecut, compania Intel a fost aproape întotdeauna pe primul loc în ceea ce privește progresele tehnologice, cu AMD depășind-o în ultimii câțiva ani, ambele par la fel de avansate în prezent.

Un factor cheie, care influențează performanța și eficiența unui procesor, este procesul de fabricație, cunoscut și sub numele de litografie sau nod. Acesta se referă la dimensiunea tranzistorilor procesorului, măsurată în nanometri (nm). Cu cât tranzistorii sunt mai mici, cu atât pot încăpea mai mulți pe un cip, ceea ce duce la performanțe mai mari și la un consum mai mic de energie.

La acest capitol, AMD a depășit Intel de mai mulți ani, datorită parteneriatului cu TSMC, unul dintre cei mai importanți producători de semiconductori. Ultimele procesoare Zen 4 de la AMD (seriile Ryzen 7000 și Ryzen 8000) folosesc procese de fabricație pe 5 și 4 nanometri. Acest lucru le permite să înglobeze mai multe nuclee și memorie cache, precum și caracteristici ca tehnologia de stivuire 3D (X3D), sporind și mai mult performanța.

Pe de altă parte, Intel s-a confruntat cu dificultăți în procesul de fabricație, ceea ce a cauzat întârzieri și probleme pentru produsele sale. Prin urmare, Intel folosește în continuare un proces pe 10 nanometri pentru procesoarele Core din generațiile 13 și 14. Compania și-a modificat însă procesoarele, care folosesc o arhitectură hibridă cu două tipuri de nuclee: de performanță și eficiente energetic, asemenea procesoarelor pentru smartphone-uri. Datorită acestei abordări, multe dintre ultimele procesoare Intel pot egala sau, în anumite cazuri, chiar depăși modelele AMD.

AMD vs Intel

AMD vs Intel

Toate acestea duc la o serie de avantaje și dezavantaje atât pentru procesoarele Ryzen de la AMD, cât și pentru modelele echivalente de la Intel:

  • Datorită procesului mai mic de fabricație, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm². Prin urmare, procesoarele AMD sunt, de obicei, mai eficiente din punct de vedere energetic și generează mai puțină căldură (TDP mai mic) decât procesoarele Intel similare.
  • În ciuda îmbunătățirilor aduse designului lor hibrid, procesoarele Intel tind în continuare să consume mai multă energie electrică și să genereze mai multă căldură decât procesoarele AMD.

Cele mai noi procesoare Intel Core își pot folosi nucleele de înaltă performanță pentru sarcini solicitante (precum jocurile) și nucleele eficiente pentru cele mai puțin dificile. Astfel, performanța, temperatura și TDP-ul procesoarelor Intel pot varia foarte mult în funcție de ceea ce faci. De exemplu, acestea pot rămâne reci și eficiente energetic în timpul muncii de birou, dar atunci când trebuie să crească performanța, precum în jocuri sau în software de editare video, prețul este o cantitate semnificativ mai mare de energie electrică consumată. În plus, este generată mai multă căldură. Procesoarele AMD sunt, în general, mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele Intel, necesitând mai puțină energie pentru același nivel sau pentru un nivel mai ridicat de performanță. De asemenea, acestea tind să consume cantități mai mici de energie electrică atunci când execută sarcini ușoare.

Per total, este clar că AMD și Intel au abordări diferite atunci când își fabrică procesoarele. Fiecare companie are propriile atuuri și puncte slabe, dar cred că este destul de clar că AMD este mai bună decât Intel în ceea ce privește procesul de fabricație, temperatura și consumul de energie, oferind procesoare performante și eficiente din punct de vedere energetic. Totuși, cu designul său de procesor hibrid, Intel reușește să echilibreze performanța și eficiența energetică, deși nu la fel de bine ca AMD.

Reclamă

Procesoare AMD vs. Intel: Performanță

Intel are obiceiul de a oferi procesoare desktop cu viteze incredibile per nucleu, iar asta este în continuare valabil în cazul gamei Core din generațiile 13 și, mai ales, 14. Multe dintre aceste procesoare Intel pot funcționa la viteze mai mari de 5,0 GHz, iar unele ating pragul de 6,0 GHz! Cele mai rapide dintre acestea sunt Intel Core i9-14900K, i9-14900KF și i9-13900KS, capabile să accelereze până la 6,0 GHz!

Însă procesoarele AMD Zen 3 nu sunt cu mult în urmă, atingând viteze și performanțe single-core similare. Cu excepția procesorului entry-level AMD Ryzen 3 8300G, toate celelalte procesoare Ryzen 7000 și Ryzen 8000 lansate până în prezent dispun de viteze turbo maxime de peste 5,0 GHz! Cele mai puternice dintre toate sunt AMD Ryzen 9 7950X3D și AMD 9 7950X, care pot funcționa la o viteză maximă de 5,70 GHz!

Arhitectura Zen 4 le permite procesoarelor Ryzen 7000 și Ryzen 8000 să ofere frecvențe de boost mai mari ca oricând. Privind retrospectiv, procesoarele Ryzen 5000 promiteau și ofereau o creștere de până la 19% a numărului de instrucțiuni pe ciclu (IPC - instructions per cycle/clock) față de procesoarele precedente Zen 2 Ryzen 3000, plus o latență mai mică a memoriei cache. Arhitectura Zen 4, folosită la procesoarele Ryzen 7000 și 8000, aduce o creștere a valorii IPC de aproximativ 13% față de predecesori și o performanță single-thread cu până la 29% mai mare!

Este AMD Ryzen mai bun decât Intel?

Este AMD Ryzen mai bun decât Intel?

Arhitectura hibridă de la Intel oferă performanțe incredibile. Procesoarele Raptor Lake pot oferi cu până la 15% mai multă performanță single-thread și cu până la 41% mai multă performanță multi-thread decât procesoarele precedente. Dacă ne uităm înapoi, este interesant să ne amintim că vechea gamă Alder Lake prezenta o creștere similară de 19% a numărului de instrucțiuni pe ciclu comparativ cu procesoarele Intel anterioare. Seria Intel Core din generația 14 (Raptor Lake Refresh) este o actualizare minoră a Raptor Lake, folosind aceeași arhitectură hibridă, dar cu frecvențe puțin mai mari și un consum de energie ceva mai mic.

Iată un tabel cu gama actuală de procesoare AMD (Spring 2024), specificațiile lor tehnice și prețurile de vânzare:

Specificații, caracteristici și prețuri pentru procesoarele din seriile AMD Ryzen 7000 și 8000

Specificații, caracteristici și prețuri pentru procesoarele din seriile AMD Ryzen 7000 și 8000

În ceea ce privește memoria cache, litografiile de 5 și 4 nm le permit celor de la AMD să includă mai multă memorie pe procesoarele Ryzen decât poate oferi Intel. În întreaga gamă AMD Ryzen 7000 și 8000, primim între 8 și 64 MB de memorie cache de nivel 3. Chiar mai mult pe procesoarele "3D special", concepute pentru performanțe în jocuri, unde AMD folosește 3D V-Cache în cantități de 96 sau de 128 MB! Intel a rămas în urmă în această privință, procesoarele sale Raptor Lake și Raptor Lake Refresh oferind doar între 12 și 36 MB de memorie Smart Cache.

Reclamă

Procesoare AMD vs. Intel: Caracteristici

Toate procesoarele desktop Zen 4 AMD Ryzen 7000 oferă suport complet pentru PCI Express 5.0! Deoarece toate lane-urile lor sunt PCIe 5, acestea dispun de foarte multă lățime de bandă atât pentru placa video dedicată, cât și pentru toate celelalte componente care folosesc această interfață, precum unitățile SSD M.2 NVMe!

Și procesoarele Intel Core din generațiile 13 și 14 oferă suport pentru PCI Express 5.0, dar numai pentru portul grafic x16. Aceste procesoare asigură cea mai bună performanță posibilă de la actualele și viitoarele plăci video high-end, compatibile cu PCIe 5. Însă celelalte lane-uri PCIe sunt limitate la versiunea 4.0, inclusiv cele care duc la sloturile M.2, unde îți conectezi SSD-urile.

Este Intel mai bun decât AMD?

Este Intel mai bun decât AMD?

Seria Ryzen 8000 de la AMD rămâne în urmă, oferind suport doar pentru PCI Express 4. Însă procesoarele Ryzen 8000 sunt unități de procesare accelerată (APU) care includ atât nuclee clasice de procesare, cât și grafică integrată avansată. Acestea sunt concepute pentru a funcționa fără o placă video dedicată și au suficientă putere pentru a rula singure jocuri de primă clasă la rezoluție 1080p. Procesoarele Ryzen 8000 nu prea au nevoie de PCIe 5 pentru asta. Totuși, ar fi fost grozav să putem folosi SSD-uri rapide PCIe 5.0 împreună cu ele.

Pe de o parte, la capitolul memorie, toate procesoarele Intel Core din generațiile 13 și 14 sunt compatibile cu memoria RAM DDR4 la 3200 MHz. Toate pot folosi, de asemenea, DDR5-4800, iar modelele de top oferă și compatibilitate cu DDR5-5600. Atenție, însă: va trebui să alegi de la început placa de bază potrivită, deoarece nu poți folosi decât un singur tip de memorie RAM pe o placă de bază. Există plăci concepute pentru DDR4 și altele pentru DDR5.

Pe de altă parte, procesoarele AMD Ryzen 7000 și Ryzen 8000 funcționează doar cu DDR5-5200, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de o placă de bază și de memorie DDR5, care se potrivesc cu un astfel de procesor.

Aruncă o privire pe tabelul de mai jos pentru a vedea ce oferă procesoarele Intel Core Gen 13 și 14, precum și care sunt prețurile lor acum:

Specificații, caracteristici și prețuri pentru procesoarele Intel Core Gen 13 și 14

Specificații, caracteristici și prețuri pentru procesoarele Intel Core Gen 13 și 14

Nu în ultimul rând, la capitolul grafică integrată, atât procesoarele Intel Core, cât și cele AMD Ryzen au subsisteme grafice integrate. Cu Intel, depinde de modelul exact de procesor pe care îl ai în vedere.

Este mai ușor cu AMD: toate procesoarele Ryzen 8000 și Ryzen 7000 au cipuri grafice integrate, cu excepția lui AMD Ryzen 5 7500F.

Opțiunile grafice integrate disponibile pe AMD Ryzen 7000 și pe unele dintre procesoarele desktop Intel Core din generația 13 și 14 sunt destul de simple. Ele pot fi utile în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, dar nu în multe alte situații.

Cipurile grafice integrate în procesoarele AMD Ryzen 8000 sunt însă cu totul altceva. După cum am menționat pe scurt mai devreme, grafica integrată pe aceste procesoare AMD este destul de puternică - semnificativ mai puternică decât cea de pe modelele AMD Ryzen 7000 sau Intel Core. Procesoarele AMD Ryzen 8000 pot rula majoritatea jocurilor de primă clasă la rezoluție 1080p, deși uneori pot necesita setări de calitate mai reduse. Cu toate că nu sunt concepute pentru a concura cu sau a înlocui plăcile video specializate, acestea sunt, fără îndoială, cea mai bună opțiune de pe piață pentru gaming iGPU.

În concluzie, dacă vreți să-ți echipezi calculatorul pentru viitor, vei fi mai bine pregătit cu un procesor AMD Ryzen 7000, deoarece acesta oferă atât compatibilitate DDR5, cât și PCIe 5.0 pentru placa ta video și SSD-uri. Un procesor Intel Core din generația 13 sau 14 îți va oferi aceleași beneficii, cu excepția faptului că sloturile SSD vor fi limitate la PCIe 4.0.

Dacă trebuie să-ți limitezi bugetul, ar fi mai bine să iei un procesor AMD Ryzen 8000 sau un Intel Core din generația 12 sau 13. Primul îți permite să joci jocuri fără să fie nevoie să achiziționezi o placă video dedicată, iar cel din urmă îți permite să economisești niște bani folosind memorie DDR4.

Reclamă

AMD Ryzen vs. Intel Core: Raport calitate-preț și ce alegi?

Una dintre cele mai importante întrebări care ne preocupă pe toți este, probabil, care procesoare oferă un raport mai bun calitate-preț? Pentru munca obișnuită de zi cu zi, atât procesoarele AMD, cât și cele Intel sunt alegeri excelente, iar procesoarele AMD Ryzen entry-level și cele mainstream au prețuri similare. Însă lucrurile nu sunt la fel de clare când vine vorba de performanță și de modelele high-end. Ba mai mult, lucrurile devin și mai neclare atunci când examinăm cele două generații de procesoare fabricate în prezent de fiecare companie.

Majoritatea procesoarelor Intel Core din generația 13 și AMD Ryzen 7000 sunt la reducere în această perioadă. În cazul Intel, prețurile par să fi fost reduse cu aproximativ 10%. Procesoarele AMD, însă, par să aibă reduceri de preț și mai mari, unele dintre ele fiind cu 30% mai ieftine comparativ cu prețurile inițiale.

Dacă vrei să construiești un calculator pentru munca de birou, s-ar putea să n-ai nevoie sau să nu-ți dorești cele mai bune performanțe. Este posibil să găsești pachete ieftine cu procesoare Intel Core entry-level. Acestea pot funcționa pe DDR4, care este mai accesibil la preț decât DDR5. Atunci când asamblezi calculatoare pentru birou, prețurile din acel moment ar trebui să fie un factor important în alegerea între Intel și AMD.

Dacă vrei gaming la buget redus, probabil că ar trebui să alegi un procesor AMD Ryzen 8000. Aceste procesoare oferă performanțe impresionante pentru PC-uri desktop la nivel de grafică integrată și nu trebuie să cumperi o placă video separată.

Și un procesor mainstream AMD Ryzen 7000 sau un Intel Core din generația 13 sau 14 ar putea face față. Astfel de procesoare AMD au reduceri semnificative în acest moment, ceea ce înseamnă că poți cheltui ceva mai mult pe placa de bază și pe memoria DDR5. În cazul procesoarelor Intel Core similare, poți economisi dacă folosești vechile tale memorii DDR4. Sau, dacă trebuie să cumperi DDR4, este oricum mai ieftin.

Nu în ultimul rând, dacă-ți dorești performanță maximă în orice activitate, indiferent dacă este vorba de jocuri, editare video, aplicații CAD etc., atunci ar trebui să te orientezi către procesoarele high-end AMD Ryzen 7000 sau Intel Core din generația 14 și să le combini cu DDR5 și cu plăci de bază potrivite. Indiferent dacă alegi Intel sau AMD, pregătește-te să cheltuiești o sumă destul de mare de bani pentru oricare variantă.

Intel Core i9-14900K este cel mai bun procesor în acest moment, așa că, dacă ai nevoie de un maxim de performanță brută, cumpără-l fără ezitare. Totuși, ține cont de faptul că poate funcționa doar cu SSD-uri PCIe 4.0. Dacă vrei să-ți echipezi PC-ul pentru viitor și să fii pregătit pentru ceea ce urmează, ar fi mai bine să optezi pentru un procesor AMD Ryzen din seria 7000. De exemplu, AMD Ryzen 9 7950X oferă performanțe similare cu Intel Core i9-14900K și are, de asemenea, un consum de energie mai mic. Pe piața energetică haotică din zilele noastre, acesta este un avantaj important.

Dacă vrei să faci o comparație între seriile echivalente de procesoare Intel și AMD, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să includ toate detaliile esențiale ale procesoarelor desktop de la ambele companii, inclusiv prețuri reale de pe eMAG pentru Intel și AMD (dacă un procesor nu este disponibil pe eMAG, am menționat prețul recomandat de producător - MSRP), pentru a te ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză:

Poți descărca acest fișier Excel, de aici.

Intel vs. AMD: Cine câștigă în 2024?

Acestea sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi despre gama de procesoare AMD Ryzen și Intel Core din 2024. După cum ai văzut, nu pot stabili un câștigător clar între AMD și Intel. Cel mai bun procesor pentru calculatorul tău depinde de preferințele tale personale, de buget și de situațiile de utilizare. Vrei mai multe nuclee sau frecvențe mai mari? Te interesează mai mult jocurile sau productivitatea? Îți dorești să economisești bani sau să obții cele mai noi caracteristici? Pune-ți aceste întrebări înainte de a decide ce procesor să cumperi. Indiferent cărui brand îi ești loial, ce companie crezi că face cele mai bune procesoare desktop din prezent? AMD sau Intel? Spune-mi ce părere ai în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate Windows