Procesoare desktop AMD vs. INTEL în 2022: Care sunt mai bune?

Procesoare desktop AMD vs. INTEL în 2022: Care sunt mai bune?

În ultimii ani, AMD a fost fost pe val în ceea ce privește procesoarele desktop și plăcile grafice. A urcat în topuri și s-a transformat dintr-o companie care vindea procesoare cu prețuri accesibile, dar mai slabe decât cele de la Intel, în compania care ne-a oferit impresionanta familie de procesoare Ryzen. Acestea s-au dovedit a fi la fel de rapide precum procesoarele Intel, atât în ceea ce privește performanța pe un singur nucleu, cât și în multithreading. Deși, în ultimii ani, Intel s-a luptat să țină pasul cu AMD, asta nu mai este valabil și în 2022. Procesoarele Intel Core „Alder Lake” din generația 12 aduc din nou schimbări pe piață, concurând pentru supremație cu familia AMD Zen 3 Ryzen. Atât Echipa Roșie, cât și Echipa Albastră oferă acum game excelente de procesoare pentru desktop, fiind mai greu ca niciodată să alegi între ele. Cine câștigă în competiția Intel vs. AMD? Ar trebui să cumperi un procesor AMD Ryzen 5000 sau un Intel Core Gen 12? Citește în continuare pentru a afla:

Reclamă

Procesoare Intel vs. AMD: Proces de fabricație, temperaturi și consum de energie

Atât AMD, cât și Intel au procesoare capabile; nu există nici un dubiu despre asta. Totuși, atunci când vine vorba de specificații, există câteva diferențe între ele. În trecut, Intel era aproape întotdeauna primul în ceea ce privește evoluția tehnologică, iar AMD l-a depășit în ultimii câțiva ani. Cu toate acestea, în ziua de azi, ambele companii par să fie pe picior de egalitate. AMD a trecut pe procesul de fabricație pe 7 nanometri pentru procesoarele Zen 3. În același timp, Intel a trecut pe 10 nanometri pentru procesoarele lor din generația 12, lansate la sfârșitul lui 2021.

Arhitectura Zen 3 de la AMD, folosită pentru procesoarele Ryzen 5000, este compusă din două complexe de nuclee (CCD). De cealaltă parte, procesoarele Intel Core Alder Lake Gen 12 folosesc o arhitectură hibrid, care permite companiei să creeze procesoare ce conțin atât nuclee de performanță, cât și nuclee eficiente energetic, similare procesoarelor de pe smartphone-uri.

Inovațiile aduc o serie de beneficii atât pentru procesoarele AMD Ryzen, cât și pentru echivalentele lor de la Intel. Pe de-o parte, datorită procesului de producție, procesoarele Ryzen au o densitate mai mare de tranzistori per mm² (puțin peste dublu), generează mai puțină căldură (TDP mai mic) și necesită mai puțină energie electrică decât procesoarele Intel similare.

Pe de altă parte, procesoarele Intel Core Gen 12 își pot folosi nucleele de înaltă performanță la sarcini solicitante (cum ar fi jocurile, de exemplu) și nucleele eficiente la cele mai puțin grele. Asta înseamnă că performanța, căldura și TDP-ul procesoarelor Intel poate varia mult în funcție de ceea ce faci. Ele pot rămâne reci și eficiente energetic atunci când le folosești pentru munca de birou, de exemplu, și își pot crește semnificativ performanța cu prețul unui consum de energie mai mare și a căldurii create atunci când rulezi aplicații solicitante, precum jocuri sau aplicații de editare video.

AMD Ryzen 9 5900X vs. Intel Core i7-12700K

AMD Ryzen 9 5900X vs. Intel Core i7-12700K

Procesoare AMD vs. Intel: Performanță

Intel are tradiție în a oferi procesoare desktop cu viteze incredibile per nucleu, iar acest lucru este valabil și pentru gama Core Gen 12. Unele ajung și chiar depășesc 5,0 GHz. Cu toate acestea, procesoarele AMD nu sunt cu mult în urmă, atingând viteze și performanțe single-core apropiate.

Reclamă

Arhitectura AMD Zen 3 permite procesoarelor Ryzen 5000 frecvențe de boost mai mari, o creștere de până la 19% a numărului de instrucțiuni per ciclu față de procesoarele precedente Zen 2 Ryzen 3000 și o latență mai mică a memoriei cache.

Însă gama Intel Core Gen 12 prezintă de asemenea o creștere similară a numărului de instrucțiuni per ciclu în comparație cu procesoarele Core Gen 11, iar noua arhitectură hibrid oferă nivele incredibile de performanță, mai mult decât pot procesoarele AMD Ryzen 5000. Iată un tabel în care am organizat gama actuală de procesoare AMD, specificațiile lor tehnice și prețurile de vânzare:

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor AMD Ryzen 5000

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor AMD Ryzen 5000

Când vine vorba de memoria cache, litografia pe 7 nm permite AMD să includă mai multă memorie pe procesoarele Ryzen decât poate Intel. Gama AMD Ryzen 5000 oferă între 8 și 96 MB de memorie cache Level 3. Dar Intel nu este cu mult în spate, procesoarele sale Alder Lake având de la 12 la 30 MB de memorie Smart Cache. Și, deși AMD stă mai bine la procesoarele mai avansate, Intel este pe primul loc la modelele entry-level.

Procesoare AMD vs. Intel: Caracteristici

Majoritatea procesoarelor AMD Ryzen Zen 3, cu excepția câtorva modele entry-level, oferă suport pentru PCI Express 4.0. Însă toate procesoarele Intel Core din ultima generație 12 oferă suport pentru PCI Express 5.0! Asta înseamnă, desigur, mult mai multă lățime de bandă disponibilă pe această gamă de procesoare. Cu procesoarele Intel Gen 12, primești cea mai bună performanță posibilă de la plăcile video high-end viitoare, ce vor fi compatibile cu PCIe 5. Pe de altă parte, PCI Express 4 este disponibil pe procesoarele ambelor companii, ceea ce înseamnă că poți profita de cele mai rapide plăci video și unități SSD de pe piață, indiferent dacă folosești un Ryzen 5000 sau un procesor Core Gen 12. Dar, în final, dacă vrei să-ți faci un calculator pregătit pentru viitor, ești mai pregătit cu un Intel Core din generația 12.

Atunci când vine vorba de memorie, atât procesoarele AMD Ryzen Zen 3, cât și cele Intel Core Gen 12 suportă DDR4 RAM la 3200 MHz. Însă procesoarele Intel Core Gen 12 pot folosi și DDR5 la 4800 MHz. Procesoarele AMD Ryzen 5000 nu pot! Aruncă o privire pe tabelul de mai jos pentru a vedea ce oferă procesoarele Intel Core Gen 12 și care sunt prețurile lor acum:

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor INTEL Core 12 Gen

Specificațiile, caracteristicile și prețurile procesoarelor INTEL Core 12 Gen

Există atât procesoare Intel Core, cât și AMD Ryzen care au cipuri grafice integrate. Acest lucru poate fi folositor în cazul calculatoarelor configurate pentru munca de birou, de exemplu, deci, în acest caz, alegerea între Intel și AMD ține mai mult de preferințele personale decât de altceva.

Reclamă

Procesoare AMD Ryzen vs. Intel: Raport calitate preț

Una dintre cele mai importante întrebări este probabil care procesoare oferă un raport mai bun calitate preț? Deși pentru munca obișnuită de zi cu zi, atât procesoarele AMD, cât și cele Intel sunt alegeri excelente, procesoarele AMD Ryzen entry-level și mainstream au, de obicei, prețuri mai mici decât procesoarele mai vechi Intel Gen 11. Însă, în prezent, lucrurile nu mai sunt atât de clare. Intel a lansat procesoarele Intel Core Gen 12 la prețuri competitive, iar AMD i-a urmat imediat cu reduceri majore de prețuri la Ryzen 5000.

Dacă intenționezi să construiești un calculator pentru muncă de birou, este posibil să nu dorești sau să ai nevoie de cele mai bune componente, din punct de vedere al performanței, și să găsești pachete mai ieftine cu procesoare AMD Ryzen 5000. Însă acest lucru este valabil și pentru procesoarele Intel entry-level. Deci, în opinia noastră, atunci când construiești calculatoare pentru birou, prețurile din acel moment ar trebui să fie un factor în alegerea ta între Intel și AMD.

Cu toate acestea, dacă-ți dorești performanță, procesoarele Intel sunt o alegere mai bună la capitolul calitate preț în acest moment. Pentru productivitate și aplicații ce utilizează mai multe fire de execuție, unde vei dori probabil un procesor mai performant, lucrurile sunt puțin neclare când vine vorba de procesoarele AMD Ryzen 9 și cele Intel Core i9-12900. Însă, dacă vrei de asemenea performanță maximă în jocuri și un PC pregătit pentru viitor, te sfătuim să alegi fără ezitare Intel.

Dacă vrei să faci o comparație între seriile echivalente de procesoare Intel și AMD, aruncă o privire pe tabelul următor. Am încercat să includem toate detaliile esențiale ale procesoarelor desktop de la ambele companii, inclusiv prețuri reale de pe eMAG (dacă un procesor nu este disponibil pe eMAG, am menționat prețul recomandat de producător - PRP), în speranța că te putem ajuta să iei o decizie informată:

NOTĂ: Prețul total este, de asemenea, esențial, iar costurile se modifică în funcție de echipa cu care ții. Dacă vrei performanță de top, va trebui să investești într-o placă de bază Intel Z690, care-ți oferă tot ce este mai bun, inclusiv suport DDR5. Cu toate acestea, există opțiuni mai accesibile, inclusiv plăcile de bază compatibile cu Intel care rulează numai pe DDR4. AMD este acum pe locul doi, deși ar trebui să-și lanseze noile procesoare până la sfârșitul anului. Vom vedea dacă vor câștiga din nou medalia de la Echipa Albastră.

Procesoare AMD vs. Intel: Jocuri

La final, lucrurile nu sunt deloc neclare când vine vorba de jocuri: performanța single-core a procesoarelor Intel Gen 12 este de top, mai bună decât ceea ce primești de la AMD Ryzen 5000. Cu toate că procesoarele Ryzen 5000 nu sunt cu mult în urmă și oferă o performanță multithread excelentă, cele de la Intel sunt mai bune. Deși te sfătuim să începi prin a-ți verifica bugetul, dacă îți dorești performanță, ar trebui probabil să alegi un procesor Intel, indiferent dacă ești în căutarea unui procesor high-end sau midrange.

Ce procesor desktop vei alege pentru următorul tău calculator? AMD sau Intel?

După părerea noastră, acestea sunt lucrurile esențiale pe care ar trebuie să le știi despre procesoarele AMD Ryzen și cele Intel Core din 2022. Care îți plac mai mult și de ce? De asemenea, indiferent cărui brand îi ești loial, ce companie crezi că face cele mai bune procesoare de desktop din prezent? AMD sau Intel? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne contacta și a ne spune că părere ai.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate Windows