Garmin Fenix 8 își propune să fie un ceas inteligent perfect adaptat pentru pasionații de sport, oferind o construcție durabilă, autonomie excelentă a bateriei, monitorizare avansată a bateriei și funcții exhaustive de monitorizare a activităților sportive. Noul Fenix vine și cu noi caracteristici, precum un microfon și un difuzor, butoane inductive și un design rezistent la apă, care-ți permite să-l folosești inclusiv pentru activități de scufundare. Dar este oare un smartwatch bun? Ți se potrivește? Ca să afli mai multe despre Garmin Fenix 8, punctele sale forte și slăbiciunile sale, citește această recenzie detaliată:
Garmin Fenix 8: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest smartwatch este o alegere excelentă pentru:
- Atleți și cei care iau sportul foarte în serios
- Persoanele pasionate de scufundări, snorkeling și alte activități acvatice
- Cei care dețin alte echipamente de sănătate și fitness ce pot fi interconectate folosind protocolul ANT+
- Utilizatorii care vor cel mai bun ceas inteligent marca Garmin și au bugetul necesar
Pro și contra
Iată ce-mi place la Garmin Fenix 8:
- Ecran AMOLED mare, frumos și luminos
- Calitate excelentă a construcției
- Lanternă LED încorporată utilă
- Precizie foarte bună a urmăririi GPS
- Autonomie mare a bateriei
- Instrumente excelente de monitorizare și antrenament sportiv
- Funcții utile pentru scufundări, snorkeling și alte activități acvatice
- Planuri excelente de antrenament prin Garmin Coach
Aspectele mai puțin pozitive sunt:
- Îi lipsește conectivitatea LTE
- Unele aplicații și meniuri pot răspunde lent
- ECG-ul e disponibil doar în SUA și în alte câteva țări
Verdict
Garmin Fenix 8 e un smartwatch pentru sport, cu precizie GPS excelentă și capabilități multisport. Ecranul său AMOLED este luminos, construcția solidă și capacitățile extinse de monitorizare a activităților, ce cuprind peste 90 de sporturi, îl fac un instrument indispensabil pentru atleți și entuziaștii activităților în aer liber. Garmin Fenix 8 include și un set complet de funcții de monitorizare a sănătății, cu ECG disponibil doar în unele țări, dar nu și în România. Deși îi lipsește conectivitatea LTE, autonomia mare a bateriei oferită de Fenix 8, funcțiile inovatoare de monitorizare sportivă și capacitatea de a funcționa în scenarii provocatoare îl diferențiază de concurență. Dacă ești în căutarea celui mai bun smartwatch pentru sport și îți permiți prețul său premium, Garmin Fenix 8 este dispozitivul potrivit pentru tine. Dar dacă vrei un ceas inteligent de uz general, vei găsi opțiuni mai ieftine și mai simple.
Despachetarea Garmin Fenix 8
Garmin Fenix 8 sosește într-o cutie de carton gri, pe care apare numele companiei alături de o imagine a ceasului pe care tocmai l-ai cumpărat și de numele său. După cum poți vedea, am primit pentru testare versiunea de 47mm, cu ecran AMOLED și cu lentilă de safir. Lateralele cutiei nu oferă multe informații despre Fenix 8, așa că este mai bine să nu pierzi timpul și să-ți despachetezi ceasul.
În interiorul cutiei, descoperi o altă cutie neagră și cu logoul Garmin. Când o deschizi, descoperi ceasul Fenix 8 propriu-zis. Ecranul său este protejat de un abțibild detașabil, care evidențiază câteva dintre funcțiile cheie ale produsului.
Căutând în continuare în cutie, găsești ceasul, cablul său de încărcare USB Type-C, manualul (știi tu, cărticica aia pe care ne prefacem cu toții că o s-o citim) și informațiile de siguranță. Ceasul pe care-l testez are o lunetă de titan și o curea de silicon Spark Orange/Graphite foarte drăguță. Arată foarte bine și perspectiva de a-l purta și de a-l testa m-a entuziasmat.
Ca de obicei, ambalajul oferit de Garmin este unul simplu: găsești doar elementele de bază de care ai nevoie. Dar când te uiți la Fenix 8, este o cu totul altă poveste. Acest ceas inteligent arată foarte bine și te face să vrei să-l pui cât mai repede la mână.
Design și specificații hardware
Garmin Fenix 8 este disponibil în două versiuni: cu ecran AMOLED în trei dimensiuni (43mm, 47mm și 51mm) și cu ecran Solar cu memorie transflectivă în pixel (memory-in-pixel ori MIP). Încărcarea solară este disponibilă pentru dimensiunile de 47mm sau 51mm. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, ai multe culori din care să alegi. Preferatele mele sunt Spark Orange (modelul primit pentru teste), Fog Gray și Silver. Toate au o curea de silicon înlocuibilă.
Gama Garmin Fenix 8 include modele cu ecran tactil AMOLED cu lunete din titan sau oțel. În schimb, toate variantele Solar au exclusiv lunete din titan. Prețul pentru aceste smartwatch-uri depinde de trei factori cheie: tipul de ecran, dimensiunea ceasului și materialul folosit pentru carcasă. Așadar, când alegi unul, fii atent la toate aceste detalii, pentru a-l cumpăra pe cel potrivit ție.
Garmin Fenix 8 de 47mm, pe care l-am primit pentru testare, are o dimensiune fizică de 47 x 47 x 13,8 mm. Ecranul are un diametru de 35,56 mm și o rezoluție de 454 x 454 pixeli. În funcție de versiunea pe care o cumperi, ecranul poate fi protejat de Corning Gorilla Glass sau de Cristal de Safir.
Deși Garmin Fenix 8 este mai mare decât majoritatea dispozitivelor de acest tip, reușește să fie surprinzător de ușor. Versiunile cu lunetă din titan cântăresc 73 de grame, iar cele cu lunete din oțel cântăresc 80 de grame, cu curelele incluse. Pe partea dreaptă a smartwatch-ului, găsești două butoane și un element de protecție pentru microfon și barometru.
Uită-te pe partea stângă și vei observa încă trei butoane. Deși nu par interesante, un detaliu important este că ceasul Garmin Fenix 8 are o rezistență la apă de 10 ATM. Asta înseamnă că poate rezista la presiuni echivalente unei adâncimi de 100 de metri și că poate fi folosit pentru activități de scufundare până la 40 de metri adâncime. Pentru a fi capabil de asta, toate butoanele de pe Fenix 8 sunt bazate pe inducție și funcționează inclusiv atunci când înoți sau când te scufunzi.
Deși materialul folosit pentru lunetă variază între titan și oțel inoxidabil, carcasa ceasului pentru toate modelele Fenix 8 este făcută din polimer ranforsat cu fibră, cu un capac posterior metalic. Portul de încărcare este amplasat pe capacul posterior, alături de monitorul de ritm cardiac și de cel de saturație a oxigenului din sânge Pulse Ox de la Garmin. Un aspect pozitiv este că acest ceas inteligent include cel mai recent senzor Elevate Gen5 de la Garmin, care oferă acuratețe îmbunătățită și capacități ECG.
Din moment ce am început să menționez senzorii, iată ce altceva are încorporat Garmin Fenix 8: un cip GPS multibandă cu tehnologia SatIQ de la Garmin, care determină modul GPS optim bazat pe mediul înconjurător; un altimetru barometric, o busolă și un giroscop; un accelerometru, un termometru, un senzor de lumină ambientală și un senzor de adâncime (util la scufundări).
Pe partea superioară a ceasului, Garmin a amplasat o lanternă cu led, care poate fi surprinzător de utilă.
Pe marginea inferioară a Fenix 8, găsești difuzorul.
În ceea ce privește conectivitatea, pe lângă GPS, acest ceas inteligent oferă și Bluetooth, Wi-Fi (folosind doar banda de 2,4 GHz) și ANT+. Este compatibil atât cu Android, cât și cu iOS. De asemenea, are 32 GB de stocare pentru descărcarea hărților offline și a muzicii, pentru stocarea notițelor vocale și a altor elemente.
Un aspect pozitiv important este că ceasul este compatibil cu curele standard de 22 mm lățime, cu eliberare rapidă, făcând ușoară înlocuirea curelelor atunci când este nevoie. Poți cumpăra curele din magazinul Garmin sau de la terți.
Garmin Fenix 8 are o baterie litiu-ion, care ar trebui să dureze până la 16 zile în „modul smartwatch” dacă folosești versiunea de 47 mm, pe care o testez. Versiunea mai mică, de 43 mm, are o autonomie a bateriei de până la 10 zile, în timp ce versiunea mai mare de 51 mm ar trebui să dureze până la 29 de zile cu o încărcare. Aceste estimări sună cam optimist pentru mine, așa că voi testa autonomia acestui ceas.
Din punct de vedere al specificațiilor, Garmin Fenix 8 este un ceas inteligent puternic, cu o calitate excelentă a construcției și cu o mulțime de caracteristici și senzori. Dacă ești un geek care caută și mai multe specificații tehnice, precum și o listă detaliată a tuturor caracteristicilor acestui ceas, vizitează pagina: Garmin fēnix 8 – 47 mm, AMOLED.
Configurarea și utilizarea Garmin Fenix 8
Pentru a folosi Garmin Fenix 8, instalează aplicația Garmin Connect, care este gratuită atât pentru Android, cât și pentru iOS. Procesul de configurare implică crearea unui cont Garmin, asocierea și conectarea cu Fenix 8, setarea programului de somn, alegerea încheieturii pe care-l porți, configurarea conectivității Wi-Fi și parcurgerea unui tutorial pentru a te familiariza cu navigarea acestui smartwatch și configurarea unora dintre cele mai importante funcții ale sale.
Îți recomand să configurezi Garmin Pay și conectivitatea Wi-Fi a acestui smartwatch pentru a beneficia de plățile NFC și pentru a accesa actualizările de firmware care remediază erori și îmbunătățesc performanța. De asemenea, este o idee bună să configurezi și funcțiile de Siguranță și să adaugi persoane de contact de urgență, care vor fi anunțate automat dacă Fenix 8 detectează că tocmai ai avut un accident și ai putea fi în pericol.
După ce termini configurarea inițială, dacă ești nu ai mai folosit ecosistemul Garmin, îți recomand să-ți rezervi ceva timp pentru a parcurge aplicația Connect și a te familiariza cu numeroasele sale opțiuni, meniuri și funcții. Dacă migrezi la Fenix 8 de la un dispozitiv marca Fitbit, Samsung, Xiaomi sau Apple, probabil că software-ul Garmin ți se va părea mult mai complex. Însă te poți obișnui relativ rapid cu acesta și, după un timp, vei aprecia probabil cât de personalizabilă este aplicația Connect și cât de multe date oferă.
Fila Home (Acasă) este locul unde vei petrece cea mai mare parte a timpului după ce smartwatch-ul este configurat așa cum dorești. Toate statisticile din această filă pot fi ajustate: poți să le schimbi ordinea, să adaugi sau să elimini statistici și să le alegi pe cele pe care le vrei în secțiunea In Focus.
Un alt aspect care necesită atenția ta sunt cele cinci butoane fizice ale Garmin Fenix 8. Sunt inductive și înregistrează apăsările tale chiar și sub apă, dar realizează acțiuni diferite în funcție de contextul și de modul în care le apeși: în timpul activităților ori în afară lor, apăsare scurtă sau apăsare lungă.
Ceasurile cu atât de multe butoane sunt obișnuite în ecosistemul Garmin, dar rare când vine vorba de alți producători. Prin urmare, dacă folosești pentru prima oară ecosistemul Garmin, este o idee bună să citești manualul de utilizare și să înveți ce fac toate butoanele și când. Asta te va scuti de momente de frustrare atunci când faci primele antrenamente și ai nevoie să le salvezi, ori când încerci să pornești funcții precum lanterna cu led pe timp de noapte.
În ceea ce privește lanterna, mi-a fost utilă nu doar atunci când eram în drumeție seara târziu, ci și atunci când mă deplasam prin apartamentul meu, noaptea. Poți seta lanterna să folosească atât lumină albă, cât și pe cea roșie, iar lumina roșie este utilă pentru a te deplasa prin casă fără să aprinzi lumina și să trezești pe altcineva.
Garmin Fenix 8 vine cu o interfață de ceas (watch face) care-mi place, numită Iron Grit. Pe lângă faptul că prezintă multe date într-un mod vizual atractiv, aceasta este și personalizabilă, astfel încât poți adăuga sau elimina cu ușurință statistici din ea. Dacă nu ești mulțumit(ă), poți s-o schimbi și să folosești oricare altă interfață dintre cele preinstalate sau să instalezi aplicația Connect IQ, unde poți găsi mai multe fețe pentru ceas, atât gratuite, cât și contra cost.
Deși ecosistemul de aplicații disponibil prin Connect IQ este relativ bun și variat, unele aplicații, precum Hydration Tracking de la Garmin, funcționează lent pe Garmin Fenix 8. Atunci când foloseam această aplicație și câteva altele, a existat o întârziere semnificativă în răspunsul la atingerile sau la apăsările mele de butoane. Mi se pare un aspect straniu, deoarece aceeași aplicație Hydration Tracking funcționează excelent pe ceasul meu Garmin Venu 2 Plus. Am observat că unii utilizatori au raportat întârzieri similare pentru câteva aplicații și meniuri. Cred că Garmin ar trebui să examineze și să rezolve astfel de probleme în viitoarele actualizări de aplicații sau versiuni de firmware pentru Fenix 8.
Una dintre funcțiile promovate ale lui Garmin Fenix 8 este că-ți permite să preiei apeluri vocale de pe ceas. Totuși, nu are conectivitate LTE, așa că trebuie să ai smartphone-ul în apropiere. Și nu este o idee bună să folosești acest smartwatch pentru a răspunde la apeluri atunci când mergi pe străzi urbane aglomerate. Atât tu, cât și persoana care te sună veți avea probleme în a vă auzi. Dar, dacă ești într-o zonă liniștită, poți avea o conversație decentă, în care ambele persoane se aud destul de bine.
Garmin Fenix 8 îți permite să stochezi muzică și să o asculți în timpul activităților în aer liber fără să ai smartphone-ul în preajmă. De asemenea, permite ascultarea offline a melodiilor de pe Spotify, Deezer și Amazon Music. Însă abia poți auzi muzica pe difuzorul său. Este o opțiune mai bună să conectezi o cască Bluetooth la smartwatch. Și dacă preferi să asculți muzică pe smartphone-ul tău, poți folosi ceasul pentru a pune pe pauză, pentru a reda melodii ori pentru a trece la următoarea piesă.
Microfonul de pe Garmin Fenix 8 poate fi folosit pentru a înregistra note vocale în timpul activităților tale. Deși astfel de înregistrări pot fi utile, le poți asculta doar pe ceas. Și cum nu are un difuzor tocmai puternic, ascultarea înregistrărilor nu este o experiență grozavă. Uneori, abia poți auzi ce ai înregistrat. Pentru a face această funcție mai utilă, Garmin ar trebui să le ofere utilizatorilor o modalitate de a sincroniza notele vocale cu telefonul și să permită ascultarea lor pe telefon.
O caracteristică mai utilă este că poți folosi microfonul încorporat pentru a cere lucruri de la asistentul vocal Garmin, care funcționează offline, fără un smartphone. Poți de asemenea integra Fenix 8 cu Siri, Google Assistant sau Bixby și să-i pui întrebări, dar ai nevoie atât de smartphone-ul tău, cât și de o conexiune la internet. Asistentul vocal Garmin poate fi rugat să înceapă antrenamente, să salveze locația ta, să pornească un cronometru, să redea muzică și așa mai departe. Am găsit acest asistent util pentru că economisește timp și apăsări de butoane.
Conform Garmin, bateria versiunii de 47 mm a Fenix 8 ar trebui să țină până la 16 zile. În timpul testării mele, a rezistat unsprezece zile cu o singură încărcare. Am purtat ceasul continuu în acest timp, inclusiv noaptea, și l-am setat să-mi măsoare nivelul de oxigen din sânge (Pulse Ox) în timpul somnului. În aceste unsprezece zile, am folosit ceasul pentru a monitoriza mai multe activități, de la sesiuni lungi de mers pe jos, până la alergările mele obișnuite, ciclism și câteva alte activități.
Garmin Fenix 8 se încarcă folosind cablul din cutie. Conectezi un capăt la portul de încărcare al smartwatch-ului și celălalt la un încărcător USB. Când am folosit un încărcător de smartphone Samsung de 45W, bateria s-a încărcat de la 1% la 100% în 102 minute, iar în 30 de minute, s-a încărcat de la 1% la 36%. Mai jos, poți vedea un grafic al vitezei de încărcare pe care am măsurat-o.
Pentru a finaliza această recenzie, am purtat Garmin Fenix 8 puțin peste două săptămâni, atât ziua cât și noaptea, și am urmărit multe tipuri de activități. În acest timp, am apreciat confortul oferit, chiar dacă ceasul este mai mare decât majoritatea celor pe care le-am testat în trecut. Pielea mea nu s-a iritat în acest timp și mi s-a părut confortabil de purtat chiar și în timpul somnului. În general, mi-a plăcut experiența oferită de Garmin Fenix 8, capacitatea de a primi doar notificările pe care le doream, pentru a limita distragerea atenției, și focusul dispozitivului pe monitorizarea sportivă și a sănătății. După cum vei vedea în a doua pagină a acestui review, unde detaliez funcțiile de monitorizare a sănătății și sportului oferite de Garmin Fenix 8, acest smartwatch mi s-a părut mai mult un instrument util și mai puțin un gadget mare și strălucitor. Este un aspect foarte pozitiv în opinia mea.🙂