Toate smartphone-urile și tabletele cu Android au o funcție de economisire a bateriei pe care o poți activa manual sau automat pentru a mai câștiga puțin timp până când bateria se descarcă de tot. Google o numește Economisirea bateriei, dar poate avea denumiri diferite (Economisire energie, Economizator baterie etc.), în funcție de dispozitivul pe care-l folosești, de versiunea sa de Android și de producătorul acestuia. Dacă vrei să economisești energie pe dispozitivul tău, nu trebuie să instalezi o aplicație de economisire a bateriei; tot ce trebuie să faci este să activezi și să configurezi funcția Economisirea bateriei încorporată pe smartphone-ul sau pe tableta ta cu Android, astfel:
Are Android o funcție pentru Economisirea bateriei?
Economisirea bateriei este un mod de economisire a energiei disponibil pe smartphone-urile și tabletele cu Android, care urmărește să limiteze consumul de energie și să prelungească autonomia bateriei. În mod implicit, acest mod poate fi setat să se activeze automat atunci când bateria ajunge la 20%, dar poate fi, de asemenea, pornit manual în orice moment sau setat să se activeze automat atunci când bateria ajunge la un nivel ales de tine. Atunci când este activată, Economisirea bateriei îi poate oferi bateriei tale câteva ore în plus până devine obligatoriu să o încarci.
Google a integrat funcția Economisirea bateriei în Android pentru gama sa de telefoane și tablete Google Pixel. Însă majoritatea producătorilor au adoptat această caracteristică și fie au lăsat-o așa cum a creat-o Google, fie au personalizat-o și i-au schimbat numele, caracteristicile sau ambele. Ca urmare, poți întâlni aceeași funcție de economisire a bateriei pe smartphone-uri de la mulți alți producători. De exemplu, Samsung a redenumit această caracteristică Economisire energie și i-a schimbat opțiunile. Realme a schimbat numele acestei funcții în Economizator baterie, iar alții, precum OnePlus, Xiaomi sau Motorola, au lăsat-o ca Economisirea bateriei și au ajustat cum funcționează. Numele caracteristicii nu este atât de important și ar trebui să te aștepți ca aceasta să facă în mare parte aceleași lucruri pe toate smartphone-urile și tabletele cu Android.
Ar trebui să activezi Economisirea bateriei atunci când mai ai puțină baterie și nu-ți poți încărca dispozitivul sau chiar atunci când urmează să pleci într-o călătorie lungă și vrei să maximizezi durata de viață a bateriei.
Ce face Economisirea bateriei pe dispozitivul tău cu Android?
Modul de implementare a economisirii bateriei pe dispozitivul tău depinde de versiunea de Android pe care o folosești și de cum a modificat producătorul dispozitivului algoritmii acestei funcții. Google a dezvoltat două moduri pentru Economisirea bateriei: standard și extrem.
Economisirea bateriei standard este cel mai răspândit pe telefoanele și tabletele cu Android, indiferent de producătorul acestora. Atunci când este activat, acest mod face următoarele:
- Luminozitatea ecranului este redusă cu 10% sau mai mult.
- Dacă ecranul dispozitivului tău are o rată de reîmprospătare mare, de 90 Hz sau de 120 Hz, rata de reîmprospătare este redusă la 60 Hz.
- Modul întunecat este activat pe dispozitivul tău cu Android, astfel încât ecranul să consume mai puțină energie.
- Aplicațiile pentru Android își reîmprospătează conținutul (e-mail, știri, vreme etc.) numai atunci când le deschizi.
- Serviciile de localizare (GPS) sunt oprite atunci când ecranul este stins.
- Conectivitatea mobilă 5G este oprită și înlocuită cu 4G.
- Aplicațiile pentru Android nu rulează în fundal decât dacă dezactivezi Economisirea bateriei. Din păcate, asta înseamnă, de asemenea, că sincronizarea în fundal nu funcționează, inclusiv crearea de copii de rezervă ale datelor în cloud prin OneDrive, Google Drive, Dropbox și alte servicii similare.
- Funcția Always On Display este dezactivată. Același lucru este valabil și pentru capacitatea de a afișa întotdeauna ora, data și notificările necitite pe ecranul de blocare.
- Smartphone-ul sau tableta nu ascultă după comenzile vocale „OK Google”. Dacă vrei să folosești comenzi vocale, trebuie să pornești manual Google Assistant sau Gemini și să interacționezi cu acesta.
- Notificările aplicațiilor cu prioritate redusă sunt amânate, pentru a economisi energie.
- Funcția Motion Sense, disponibilă pe unele smartphone-uri și tablete, care-ți permite să folosești gesturi pentru a efectua acțiuni fără a debloca ecranul, este dezactivată.
- Detectarea accidentelor auto este dezactivată pe smartphone-urile cu această funcție (precum Google Pixel 3 sau modele mai noi).
Economisirea extremă a bateriei face tot ceea ce face modul standard, adăugând însă următoarele limite:
- Viteza procesorului dispozitivului tău este redusă pentru a consuma mai puțină energie.
- Scanarea Wi-Fi și Bluetooth pentru datele de localizare este dezactivată. Conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth rămân însă disponibile dacă utilizatorul le activează.
- Ecranul dispozitivului tău este setat să se închidă după 30 de secunde.
- Orice hotspot sau tethering activ este oprit.
- Toate aplicațiile neesențiale sunt puse în pauză și nu vor trimite notificări. Aceasta include aplicația Google.
- Pagina cea mai din stânga a Ecranului de pornire, care afișează de obicei fluxul Google cu știri și informații personalizate, nu mai este disponibilă. Dacă vrei s-o folosești, trebuie să scoți din pauză aplicația Google.
- Profilul tău de lucru este dezactivat. Poți folosi doar profilul personal pe dispozitivul tău cu Android.
Cum activezi sau dezactivezi Economisirea bateriei pe dispozitive cu Android
Dacă folosești un dispozitiv Pixel de la Google, un smartphone de la Xiaomi, Motorola sau un alt producător care folosește opțiunile integrate din Android, activarea sau dezactivarea funcției Economisirea bateriei se face astfel:
Cum activezi rapid Economisirea bateriei pe Android
Cea mai rapidă abordare este să accesezi meniul Setări rapide glisând în jos din partea de sus a ecranului. Opțiunea Economisirea bateriei nu este probabil afișată în primul rând de scurtături din Setările rapide.
SUGESTIE: Pe smartphone-urile Xiaomi, trebuie să glisezi din zona din dreapta sus a ecranului (glisarea din stânga sus afișează doar notificările).
În această vizualizare compactă, glisează în jos din nou, pentru a accesa versiunea extinsă a Setărilor rapide. Apoi, derulează lista de setări rapide până când găsești pictograma Economisirea baterie și apasă pe ea.
Pe unele smartphone-uri, este posibil să apară un mesaj care te informează cu privire la ceea ce face Economisirea bateriei. Citește informațiile și alege Activați. Pictograma Economisire baterie se aprinde pentru a semnala că această funcție este activă.
Cum dezactivezi Economisirea bateriei pe Android
Cea mai rapidă metodă de a dezactiva Economisirea bateriei este prin meniul Setări rapide. Glisează în jos din partea de sus a ecranului. Dacă pictograma Economisirea bateriei nu este afișată, glisează iar în jos pentru a accesa Setările rapide extinse. Apoi, derulează lista de setări rapide până când găsești pictograma Economisirea bateriei și apasă pe aceasta pentru a o dezactiva.
SUGESTIE: Sub textul Economisirea bateriei, poți vedea și care dintre cele două moduri (Standard sau Extrem) este activ, după cum observi în imaginea de mai sus.
Cum activezi, dezactivezi, configurezi și programezi Economisirea bateriei din Setări
Dacă vrei să ai mai mult control asupra funcției Economisirea bateriei și să configurezi cum funcționează, este mai bine să o accesezi din Setări. Prin urmare, deschide Setările pe dispozitivul tău cu Android, derulează în jos categoriile de setări până când găsești Baterie și apasă pe aceasta.
Dispozitivul tău cu Android afișează informații legate de baterie și mai multe setări. Una dintre rubricile afișate se numește Economisirea bateriei. Sub ea, poți vedea dacă este activată sau dezactivată. Apasă pe Economisirea bateriei.
SUGESTIE: Pe unele smartphone-uri, precum cele produse de Motorola, apare un comutator lângă Economisirea bateriei. Nu apăsa pe comutator, ci pe text.
Apar toate opțiunile disponibile pentru Economisirea bateriei. Reține că acestea variază în funcție de versiunea ta de Android, de dispozitivul tău și de cine l-a fabricat. Opțiunile din imaginile mele sunt de pe un telefon Pixel produs de Google, cu Android 14. Este posibil ca tu să vezi altceva.
În majoritatea situațiilor, apare un comutator numit Folosește Economisirea bateriei. Poți apăsa pe acesta pentru a-l activa sau dezactiva. Sub comutator, poți alege exact ce mod vrei să utilizezi: Economisirea bateriei standard sau Economisirea extremă a bateriei.
Dacă alegi Economisirea extremă a bateriei, poți apăsa pe pictograma Setări de lângă aceasta, care arată ca o rotiță dințată, pentru a o personaliza. În primul rând, apare o listă de aplicații pe care Google le consideră esențiale. Lista este foarte scurtă, după cum vezi mai jos.
Derulează pentru a vedea toate celelalte aplicații instalate pe dispozitivul tău cu Android. Dacă vrei să adaugi o aplicație în lista de aplicații esențiale, apasă pur și simplu pe semnul plus (+) din dreptul acesteia. De exemplu, eu am adăugat Bitwarden la aplicațiile esențiale, deoarece am nevoie ca aceasta să completeze automat parolele, chiar și atunci când folosesc Economisirea extremă a bateriei. Repetă procesul pentru aplicațiile care sunt importante pentru tine. Reține totuși să menții scurtă această listă, astfel încât să poți beneficia de o durată de viață extinsă a bateriei. Pentru a reveni la ecranul Economisirea bateriei, apasă pe săgeata Înapoi, din stânga sus.
În continuare, poți, de asemenea, să programezi pornirea și oprirea automată a Economisirii bateriei, folosind regulile pe care le-ai setat. Pentru a face asta, apasă mai întâi pe Program și mementouri.
Poți vedea următoarele comutatoare:
- Activează în funcție de nivelul bateriei - activează acest comutator, apoi setează care este nivelul minim al bateriei când vrei să fie activată Economisirea bateriei. Îți recomand să folosești un nivel mai mare decât cel implicit, de 20%. Folosește glisorul și schimbă la o valoare precum 25% sau 30%.
- Dezactivează la 90% - poate că nu vrei ca Economisirea bateriei să fie pornită tot timpul. Ar trebui să activezi acest comutator, astfel încât Economisirea bateriei să se și oprească automat atunci când îți încarci telefonul sau tableta.
- Mementouri Economisirea bateriei - dacă nu ai activat primul comutator, îți recomand să activezi cel puțin acest al treilea comutator. Atunci când este activat, Android îți reamintește atunci când bateria este la un nivel scăzut și îți cere să activezi Economisirea bateriei, astfel încât aceasta să dureze mai mult.
O ultimă setare care poate fi activată este Baterie adaptabilă. Apasă pe această setare pentru a o extinde, iar apoi activează comutatorul Folosește Baterie adaptabilă. Atunci când această opțiune este activată, Android învață care sunt aplicațiile pe care le utilizezi mai rar și le face să ruleze mai puțin în fundal, pentru a economisi baterie și a crește autonomia telefonului sau tabletei cu o singură încărcare.
Când ai terminat de configurat Economisirea bateriei, închide aplicația Setări.
SUGESTIE: Iată cum afișezi procentajul bateriei pe smartphone-uri și tablete cu Android.
Folosești Economisirea bateriei pe dispozitivul tău cu Android?
Acum știi ce este Economisirea bateriei pe dispozitivele cu Android, ce face, cum funcționează și care sunt denumirile sale. Știi, de asemenea, cum activezi și dezactivezi Economisirea bateriei. Înainte de a închide acest tutorial, spune-mi dacă-ți place cum funcționează Economisirea bateriei pe dispozitivele cu Android și dacă o folosești în mod regulat. Nu ezita să utilizezi opțiunile pentru comentarii din partea de jos a acestui articol și să-mi comunici punctul tău de vedere.