Review Edimax BR-6428nS V3 - Ce are de oferit un router foarte convenabil?

Rating

Performanța wireless

Mai întâi, haideți să vedem cum arată apartamentul folosit în testele noastre și cum este aranjat pe camere. După cum vedeți în planul de mai jos, routerul a fost pus în sufragerie. Apartamentul este destul de mare, cu multe camere și balcoane.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de Internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 200 Mbps. Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Din moment ce nu am mai testat până acum un router atât de accesibil ca preț, am decis să nu-l comparăm cu routerele mult mai scumpe testate până acum, deoarece comparația nu ar fi relevantă.

Am început prin a măsura puterea semnalului wireless în toate camerele din apartament, folosind aplicația inSSIDer. Mai jos, puteți vedea cum evoluează semnalul wireless în fiecare cameră, pe rețeaua wireless la 2,4 GHz oferită de router. După cum vedeți, semnalul este destul de OK în toate camerele.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie

După aceea am măsurat viteza conexiunii la internet, folosind testul SpeedTest. Mai jos vedeți cum evoluează vitezele de descărcare și încărcare a datelor, din cameră în cameră. Numerele nu sunt tocmai spectaculoase și nici nu ne așteptam la asta. Am observat că Edimax BR-6428nS V3 oferă conexiuni rapide doar în camere care sunt aproape de el, dacă nu sunt mulți pereți între el și camerele respective. Pe măsură ce crește numărul de pereți care-l separă de o cameră, viteza conexiunii la internet scade foarte rapid.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie

Pentru ultimul set de măsurători, am folosit LAN Speed Test Lite pentru a evalua viteza de descărcare și încărcare a datelor prin rețea. Am transferat un fișier de 350 MO între două calculatoare din rețea, folosind această aplicație. Mai jos aveți un grafic cu vitezele de încărcare și descărcare a datelor, în fiecare cameră din apartamentul de test. Este clar că transferurile prin rețea sunt mai rapide decât cele pe internet. Dar, din nou, distanța între router și camere și numărul de pereți care le separă, contribuie semnificativ la scăderea ratelor de transfer.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie

Edimax BR-6428nS V3 este capabil să ofere conexiuni wireless rapide doar în spații relativ mici, fără multe camere și mulți pereți care despart routerul de fiecare cameră.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung.

Mai întâi am măsurat vitezele de download și upload pe Internet, folosind SpeedTest. După cum vedeți mai jos, Edimax BR-6428nS V3 oferă o conexiune de maxim 100 Mbps, nu de 1 Gbps. Drept urmare nu am putut profita de performanțele hardware oferite de sistemele noastre de test atunci când am făcut transferuri de date.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie

La final am folosit LAN Speed Test Lite pentru a evalua viteza de descărcare și încărcare a datelor prin rețea. Am transferat un fișier de 350 MO între două calculatoare din rețea, folosind această aplicație. Rezultatele au fost similare cu testul precedent, ele arătând încă odată faptul că Edimax BR-6428nS V3 nu poate oferi transferuri la mai mult de 100 Mbps.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie

Dacă aveți un PC cu o unitate SSD foarte rapidă veți fi dezamăgiți de cei doar 100 Mbps oferiți de Edimax BR-6428nS V3 când vine vorba de conexiunile prin cablu Ethernet.

Caracteristici suplimentare

Edimax BR-6428nS V3 include câteva caracteristici suplimentare, care sunt destul de utile:

  • Rețea vizitator (Guest) - permite crearea unei rețele wireless pentru vizitatori, care le oferă acces la internet dar nu și la rețeaua locală.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie
  • Programare wireless - permite crearea unui program zilnic pentru funcționarea rețelei wireless.

  • Analiză locație wireless - o unealtă care permite analiza spectrului wireless din zona în care se află routerul. Cu ea puteți vedea rețelele wireless din jur, numele lor, canalul folosit, tipul de criptare, ș.a.m.d. O puteți folosi pentru a identifica canalele libere și ale folosi pentru propria rețea, evitând astfel congestionarea rețelei.

Edimax, BR-6428nS V3, router, wireless, recenzie
Notă produs 3/5

Verdict

Edimax BR-6428nS V3 este unul din cele mai ieftine routere de pe piață. Pentru banii pe care îi plătiți, primiți fix ceea ce vă așteptați: o rețea wireless funcțională, care nu este foarte rapidă dar este stabilă și poate fi configurată rapid. Nu vă așteptați la performanțe excepționale, la caracteristici foarte speciale, la opțiuni de configurare avansate ori la conexiuni wireless rapide la frecvența de 5 GHz. Dacă vreți toate astea trebuie să investiți mult mai mulți bani într-un router mult mai scump.

Edimax BR-6428nS V3 este o alegere potrivită pentru utilizatorii cu un buget foarte redus, care au nevoie de o rețea wireless fără pretenții, într-o locație relativ mică ca suprafață și fără foarte mulți pereți care să absoarbă semnalul wireless.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează