Recenzie ASUS RT-AC53 - Ce are de oferit acest router AC750?

Recenzie ASUS RT-AC53 - Ce are de oferit acest router AC750?
Rating

ASUS RT-AC53 este unul dintre cele mai ieftine routere din portofoliul ASUS. Acesta promite să ne ofere toate lucrurile de bază de care ai nevoie pentru a avea o rețea wireless într-un apartament, suport pentru cea mai nouă tehnologie de transfer MIMO, Control Parental și VPN, totul la un preț accesibil. Dacă vrei să afli ce performanțe oferă ASUS RT-AC53 și dacă este un router care ți se potrivește, citește acest review:

Reclamă

NOTĂ: Acest review nu se referă și la ASUS RT-AC53U. Acel model are o configurație hardware diferită și alte facilități.

Despachetarea routerului ASUS RT-AC53 Dual Band AC

ASUS RT-AC53 vine într-o cutie simplă, similară cu a altor routere ASUS. Pe partea de sus vezi o fotografie cu routerul pe care l-ai cumpărat și o listă cu cele mai importante caracteristici.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Înăuntru vei găsi routerul, alimentarea, un cablu de rețea, ghidul pentru configurarea rapidă, garanția și alte pliante. Nu există un disc cu drivere ori documentație.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Experiența de despachetare este simplă și la obiect. Exact ceea ce aștepți de la un dispozitiv cu un preț accesibil.

Caracteristici hardware și design

Caracteristicile hardware ale ASUS RT-AC53 sunt destul de modeste: are un procesor cu un singur nucleu MediaTek MT7620A, la frecvența de 580 MHz, 64 MO de memorie RAM și 8 MO spațiu de stocare pentru firmware. Cele trei antene sunt foarte înalte și nu pot fi detașate de router. Două dintre ele se ocupă de frecvența de 2,4 GHz și una de cea de 5 GHz. Este puțin stranie această abordare deoarece majoritatea routerelor noi se concentrează pe rețeaua wireless la frecvența de 5 GHz, care este mai rapidă.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

ASUS RT-AC53 oferă suport pentru toate standardele moderne de rețelistică wireless, inclusiv 802.11ac și 802.11n. Lățimea de bandă teoretică maximă este de 300 Mbps pentru frecvența de 2,4 GHz și de 433 Mbps pentru cea de 5 GHz, însumând un total de 733 Mbps. Routerul oferă conexiuni cu fir de 1 Gbps dar are doar două porturi Ethernet pe lângă cel pentru conectarea routerului la internet. Pe partea din spate a routerului vei găsi mufa de alimentare, butonul pentru Pornire/Oprire, butonul pentru WPS și cel pentru resetarea routerului.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Ca mărime, routerul nu este foarte mare. Are o dimensiune de 320 x 190 x 35 mm în lungime, lățime si înălțime. Antenele sunt foarte înalte dar, chiar și așa, greutatea totală este de doar 285 de grame. Utilizatorii vor aprecia faptul că ASUS RT-AC53 are sloturi pentru montarea cu șuruburi, pe pereți.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Dacă vrei să arunci o privire la caracteristicile oficiale ale acestui router, vizitează această pagină: Specificații ASUS RT-AC53.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AC53 Dual Band AC

Configurarea ASUS RT-AC53 nu este dificilă. Așează routerul acolo unde vrei să-l folosești, conectează-l la internet, pornește-l și conectează-l la un calculator ori laptop, de unde pornești expertul pentru configurare. Acesta este ușor de folosit și începe prin a te ruga să schimbi contul de administrator și parola implicite, folosite pentru administrarea routerului. Apoi, detectează tipul conexiunii la internet și-ți cere detaliile de conectare. La pasul următor, poți configura un nume și o parolă pentru rețelele wireless emise de router. La finalul expertului pentru configurare este afișat un sumar al setărilor tale.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Acum este recomandat să accesezi interfața pentru administrare și să te ocupi de setările mai avansate. Ea arată la fel ca pe toate routerele ASUS și este organizată într-un mod logic, astfel încât să-ți fie ușor să găsești ceea ce cauți.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Interfața de utilizare este disponibilă în 14 limbi, printre care se numără și limba română.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

O facilitate utilă este faptul că documentația de ajutor este mereu la îndemână. Dacă există o setare pe care nu o înțelegi, mută cursorul mouse-ului peste numele ei și se afișează un semn de întrebare. Dă clic pe el și se afișează un câmp cu explicații adiționale. Utilizatorii avansați vor fi mulțumiți și de cât control primesc, ei având la dispoziție setări pentru orice ține de funcționarea routerului ASUS RT-AC53.

ASUS RT-AC53
ASUS RT-AC53

Când ai terminat de configurat tot, treci la conectarea calculatoarelor, smartphone-urilor și dispozitivelor din rețea. Noi am putut să partajăm cu ușurință fișiere și foldere în rețea, să facem media streaming prin rețea, să folosim o imprimantă wireless ș.a.m.d. Dar, pe parcursul testelor noastre, am observat deconectări aleatorii de la rețeaua wireless, care de obicei durau câteva secunde. Acestea au fost mai frecvente în camerele depărtate de router. De asemenea, viteza de transfer a fost satisfăcătoare în camerele apropiate de router dar, pe măsură ce ne depărtam de router, viteza de transfer și puterea semnalului deveneau din ce în ce mai variabile. Uneori, în camerele depărtate de router, rețeaua wireless mergea bine, pentru ca doar câteva minute mai târziu abia să funcționeze și, după ce semnalul dispărea câteva secunde, să-și revină ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Astfel de probleme sunt provocate, de obicei, de bug-uri de firmware. Hardware-ul de pe ASUS RT-AC53 este capabil să ofere conexiuni wireless stabile și la viteze decente. Sperăm că viitoarele actualizări de firmware vor rezolva aceste probleme.

Configurarea routerului ASUS RT-AC53 este rapidă și ușoară. Suportul lingvistic este foarte bun, la fel și documentația de ajutor. De asemenea, utilizatorii mai avansați se vor bucura de control complet asupra facilităților oferite de router. Singurul aspect negativ este că firmware-ul de pe acest model are bug-uri care-i afectează stabilitatea rețelei wireless. Sperăm că vor fi rezolvate în viitoare actualizări.

Pentru a afla mai multe despre performanțele acestui router, detaliile măsurătorilor noastre și verdictul final, citește următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless