Cum schimbi limba interfeței de utilizare din Mozilla Firefox

Dacă nu ești vorbitor nativ de limba engleză, ci de limba română, este posibil să vrei să îți folosești aplicațiile în limba română. Asta include orice aplicație, pornind de la sistemul de operare la suita ta de productivitate preferată și până la browser-ul tău web favorit. În cazul în care browser-ul tău este Mozilla Firefox și nu știi cum să îi schimbi limba interfeței în română sau în altă limbă, atunci ar trebui să citești acest ghid. Îți arătăm două metode de a face Firefox să funcționeze în orice limbă vrei:

NOTĂ: Presupunem că ai deja Mozilla Firefox instalată dar nu este în limba română sau în cea pe care o vrei.

1. Descarcă Mozilla Firefox în limba română (sau în cea pe care o vrei)

Prima și probabil cea mai ușoară metodă de a folosi Mozilla Firefox într-o anumită limbă este să descarci acest browser web în limba respectivă și să îl instalezi peste Firefox-ul deja aflat pe calculatorul tău. Pentru a face asta, vizitează acest site oficial Firefox: Download Firefox in your language. El arată astfel:

Pe acest site web, poți să descarci Firefox în una dintre cele 90 de limbi pe care le suportă. Pentru a face asta, scrie numele limbii în câmpul "Search languages" (Caută limbi), sau derulează până o găsești în listă.

După ce găsești limba pe care o vrei, uită-te în dreapta ei. Acolo, vei găsi o serie de legături rapide pentru Firefox, toate în limba respectivă, dar pentru sisteme de operare diferite. Apasă pe cea care se potrivește cu sistemul tău de operare și cu versiunea sa (64 sau 32 de biți) și va începe descărcarea. De exemplu, noi vrem să folosim limba română pentru afișarea browser-ului și avem Windows 10 pe 64 de biți, deci trebuie să descărcăm versiunea Romanian Windows 64-bit.

NOTĂ: Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, acest ghid te poate ajuta să descoperi: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

După ce ai descărcat fișierul de instalare pentru Firefox, rulează-l și urmează pașii expertului de instalare. La final, ar trebui să ai un Firefox complet funcțional în limba de afișare pe care ai ales-o.

2. Descarcă un pachet lingvistic pentru interfața de utilizare a Mozilla Firefox și activează-l în setări

O altă metodă care funcționează la fel de bine și pe care unii utilizatori s-ar putea să o prefere este să descarci, să instalezi și să activezi un pachet lingvistic pentru Mozilla Firefox. Deschide Firefox și vizitează acest site web: Firefox Add-ons - Dictionaries and Language Packs. Arată astfel:

Pe această pagină, găsești o listă lungă cu toate limbile în care poate fi folosită interfața Firefox. Derulează până găsești limba pe care o preferi și apoi apasă pe legătura rapidă numită Language pack (Pachet lingvistic) din dreapta ei.

Acțiunea precedentă te duce pe pagina web a acelui pachet lingvistic. Pe ea, apasă pe butonul "+ Add to Firefox" (+ Adaugă la Firefox).

Firefox te întreabă acum dacă vrei să adaugi acel pachet lingvistic (add-on) la Firefox. Apasă pe Add (Adaugă) pentru a continua.

După ce pachetul lingvistic a fost adăugat la Firefox, apasă pe OK pentru a închide dialogul.

Acum, tot ce rămâne de făcut este să activezi noua limbă pentru ca Firefox să o folosească la interfață.

Ca să faci acest lucru, deschide o filă nouă și tastează about:config în bara sa de adresă. Apoi, apasă Enter pe tastatură.

Firefox s-ar putea să îți arate o avertizare ce spune că "This might void your warranty!" (Acest lucru s-ar putea să îți anuleze garanția!) deoarece urmează să modifici setări avansate. Avertizarea poate fi și în altă limbă, nu doar în engleză, în funcție de ce Firefox ai instalat. Apasă pe "I accept the risk!" (Accept riscul!) sau pe singurul buton albastru pe care îl vezi.

Firefox îți arată o listă lungă cu setări avansate pe care le poți schimba. Ea arată astfel:

În câmpul Search (Căutare) din partea de sus, tastează sau lipește acest text: intl.locale.requested. Astfel, vei filtra lista de setări și ar trebui să vezi doar o singură setare numită intl.locale.requested. Dă dublu clic sau apasă rapid de două ori pe ea și Firefox va deschide o fereastră mică, în care poți să vezi codul limbii folosite de interfață acum. De exemplu, dacă Firefox folosește acum engleza americană, ar trebui să vezi en-us.

Șterge codul limbii curente și, în locul lui, tastează codul pachetului lingvistic la care vrei să treci. Apoi, apasă pe OK. De exemplu, noi vrem să folosim Firefox în română, iar codul pentru această limbă este ro. Așa că trebuie să tastăm ro și să apăsăm pe OK.

Dacă nu știi care este codul pachetului lingvistic pe care l-ai instalat și vrei să îl activezi, poți să găsești o listă cu toate codurile de limbă aici: Mozilla Web Localization Dashboard.

După ce ai scris codul de limbă și ai apăsat OK, tot ce îți mai rămâne de făcut este să închizi Firefox de tot (toate ferestrele) și să îl restartezi. După aceea, Firefox va folosi noua limbă de afișare.

Ce faci dacă nu găsești setarea "intl.locale.requested" în fila "about:config"

Există situații, de care noi ne-am lovit, în care Firefox nu îți arată nimic atunci când cauți setarea intl.locale.requested în fila about:config. Știm cu siguranță că acest lucru se întâmplă în ultima versiune de Firefox pe care am folosit-o: Firefox 61 (64 de biți).

Totuși, asta nu înseamnă că nu poți să folosești această metodă pentru a schimba limba de afișare. Există totuși, un pas suplimentar pe care trebuie să îl faci: să creezi tu însuți setarea intl.locale.requested. În fila about:config, dă clic dreapta oriunde în lista de setări (sau pe orice setare) și ar trebui să apară un meniu contextual. În el, apasă pe New (Nou) și apoi pe String (Șir de caractere). Dacă Firefox este într-o limbă pe care nu o înțelegi, apasă pe singura opțiune cu o săgeată în dreapta sa (este a cincea de sus în jos) și apoi pe prima valoare de sus. Aceste acțiuni sunt echivalentul alegerii New (Nou) și String (Șir de caractere).

În fereastra "New string value" (Valoare nouă șir de caractere), tastează intl.locale.requested și apoi apasă pe OK.

Firefox îți cere apoi să introduci valoarea șirului de caractere. Tastează codul de limbă al pachetului lingvistic pe care l-ai instalat mai devreme și pe care vrei să îl folosească Firefox.

Apasă pe OK și restartează Firefox. Apoi, browser-ul tău web favorit va afișa interfața lui în noua limbă pe care ai instalat-o și activat-o.

Tu ți-ai schimbat limba de afișare a interfeței din Mozilla Firefox?

Acestea sunt cele două metode pe care le știm pentru a modifica limba folosită de Firefox pentru interfața sa de utilizare. Tu știi și altele? Ți s-a părut ușor să schimbi limba interfeței? Spune-ți părerea sau întrebările în secțiunea de comentarii de mai jos.