Cum măresc textul în Chrome și alte browsere (Firefox, Edge, Opera, Internet Explorer)

Navigatoare web

Ți s-a întâmplat să citești o pagină web și să fii nevoit să îți mijești ochii pentru că mărimea fontului era mică? Combinațiile între rezoluții și mărimi de ecran pot rezulta în cuplări ciudate care fac textul de pe pagină greu de citit. Întrebarea este: cum pot să măresc în mod permanent textul în browserul meu? Răspunsul diferă destul de mult în funcție de navigatorul web pe care îl folosești. În acest ghid, dăm răspunsul la această întrebare pentru Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera și Internet Explorer. Citește mai departe pentru a afla cum mărești textul în browserul tău web favorit:

Zoom și dimensiune de font pentru browsere web în Windows

Ne ocupăm în acest tutorial de nevoia de a mări doar fontul pe paginile web. Pentru toate browserele web incluse în acest articol, poți să mărești întreaga pagină folosind funcționalitatea de zoom. Metoda standard pentru toate browserele este folosirea tastaturii: CTRL + pentru Mărește și CTRL - pentru Micșorează.

Apasă CTRL + pentru Mărește și CTRL - pentru Micșorează

O metodă alternativă este să ții apăsată tasta CTRL pe tastatură în timp ce folosești rotița de derulare de pe mausul tău pentru a face lucrurile mai mari sau mai mici. Dezavantajul acestor măriri și micșorări este că tot ce se află pe pagină își schimbă dimensiunea. Dacă vrei să mărești doar dimensiunea fontului pentru a-l face mai ușor de citit, atunci metodele descrise mai jos sunt cele de care ai nevoie. Citește mai departe pentru a afla, pentru fiecare browser, cum să schimbi dimensiunea fontului.

Cum măresc textul în Google Chrome?

În Google Chrome este ușor să schimbi dimensiunea fontului care apare pe paginile web. Mai întâi, apasă pe "Personalizați și controlați Google Chrome" - butonul cu trei puncte pe verticală din colțul dreapta-sus. Alege Setări din meniu.

Deschide meniul Personalizați și controlați Google Chrome

Derulează în jos pe pagina de Setări, până ajungi la secțiunea Personalizați fonturile. Mărimea curentă este afișată într-un buton în partea dreaptă. Apasă pe buton pentru a deschide un meniu derulant și alege mărimea nouă de font pe care vrei să o folosești pentru paginile web: Foarte mică, Mic, Medie, Mare, Foarte mare.

Schimbă dimensiunea fontului în Google Chrome

Schimbarea se face imediat pe toate paginile deschise și se aplică și la cele care se deschid de acum înainte în Google Chrome.

Cum măresc textul în Mozilla Firefox?

Mozilla Firefox are două modalități diferite de a rezolva problema mărimii fonturilor. Una folosește funcționalitatea de Zoom din browser și o face să se aplice doar la texte (Zoom doar pe text). Cea de-a doua metodă este să setezi o "Mărime minimă a fontului".

Pentru prima metodă, trebuie să apeși ALT + V pe tastatură pentru a deschide meniul Vizualizare. Alege Zoom și apoi activează Zoom doar pe text. Poți să verifici efectul alegerii deschizând din nou meniul și urmând aceiași cale. Atunci când "Zoom doar pe text" este activat, apare o bifă în fața lui.

Setează Zoom doar pe text în Mozilla Firefox

Poți să folosești acum comenzile Zoom pentru a schimba dimensiunea fontului pe paginile web. Apasă CTRL și + pentru a mări fontul și CTRL și - pentru a-l micșora. Metoda alternativă este să ții apăsată tasta CTRL pe tastatură și să învârți rotița de derulare de la maus pentru a schimba mărimea.

Cea de-a doua metodă poate fi activată din opțiunile Firefox. Apasă butonul hamburger (trei linii orizontale) care se găsește în colțul dreapta-sus. Alege Opțiuni din meniul care se deschide.

Deschide Opțiuni în Mozilla Firefox

Pe partea stângă, asigură-te că ai selectată prima secțiune de setări generale (are pictograma unui soare). În partea dreaptă, în secțiunea Fonturi și culori, apasă butonul Avansat.

Deschide Avansat la Fonturi și culori

Apare un pop-up care are o listă derulantă cu "Mărimea minimă a fontului". Apasă pe ea pentru a alege mărimea minimă a fontului care îți afișează o citire confortabilă. Poți să schimbi de mai multe ori această setare pentru a te asigura că ai ales valoarea corectă. Dacă vrei să anulezi orice schimbare, alege opțiunea Fără.

Setează Mărimea minimă a fontului în Mozilla Firefox

Atunci când ai terminat, apasă butonul OK pentru a salva setările.

Cum măresc textul în Microsoft Edge?

Microsoft Edge nu oferă o metodă de a schimba mărimea fontului care se aplică doar la paginile web. În schimb, fontul este controlat din aceeași setare care controlează fontul pentru sistemul de operare Windows 10. Asta înseamnă că toate fonturile afișate în Windows 10 trebuie să se schimbe pentru ca fontul din Microsoft Edge să se schimbe și el.

Deși are logică această alegere (dacă paginile web nu pot fi citite, de ce ar arăta mai bine celelalte texte), această restricție creează controverse pentru că mulți utilizatori sunt obișnuiți să poată să controleze această setare (până și Internet Explorer permite acest tip de control). Schimbarea fontului pentru tot sistemul Windows 10 este disponibilă în aplicația Setări, pe pagina Afișare. Windows oferă mărimi de font care încep la 100% și se măresc în pași de 25%. Mărimea maximă este calculată de Windows în funcție de rezoluția ecranului tău.

Setează mărimea fontului în Windows 10

Pentru instrucțiuni detaliate, citește Schimbă rezoluția ecranului și mărește textul și pictogramele în Windows 10.

Cum măresc textul în Opera?

Deschide meniul Opera apăsând pe butonul O din colțul stânga-sus. În meniul care se deschide, alege Setări.

Deschide Setări în Opera

Derulează pagina de Setări care se deschide într-o filă nouă până ajungi la secțiunea Aspect și la "Dimensiune de font". În partea dreaptă vezi mărimea de font curentă. Apasă pe mărimea de font pentru a deschide o listă derulantă. Alege noua mărime pe care o dorești pentru paginile web: Foarte mic, Mic, Medie, Mare, Foarte mare.

Schimbă mărimea fontului în Opera

Schimbarea se face imediat pe toate paginile deschise și se aplică și la cele care se deschid de acum înainte în Opera.

Cum măresc textul în Internet Explorer?

Internet Explorer are setările de dimensiune de font disponibile în meniul Vizualizare. Deschide meniul apăsând ALT + V pe tastatură. Alege Dimensiune text din meniu și în submeniul care se deschide alege noua mărime de font pe care dorești să o afișezi: Cele mai mari, Mai mari, Medie, Mai mici, Cele mai mici.

Schimbă mărimea textului în Internet Explorer

Schimbarea se face imediat pe toate paginile deschise și se aplică și la cele care se deschid de acum înainte în Internet Explorer.

Ai reușit să mărești fontul în browserul tău?

Setarea dimensiunii fontului pentru paginile web în browserele importante din Windows este o colecție de metode destul de diferite. Atunci când le iei una câte una, schimbările sunt simple și ușor de implementat. Lasă-ne un comentariu mai jos despre cum te-ai descurcat cu mărirea de font pentru browserul tău și dacă ești mulțumit de rezultat.

Descoperă: Productivitate Aspect și Personalizare Ghiduri Google Chrome Microsoft Edge Mozilla Firefox Opera Programe Recomandate Windows