Cum deblochezi conținutul Flash în Mozilla Firefox

Cândva una dintre cele mai răspândite tehnologii pentru afișarea de conținut multimedia pe internet, Adobe Flash a devenit învechit și este pe cale de a fi scos din uz. Deși, în mod implicit, Mozilla a dezactivat Flash în Firefox, pregătindu-se pentru sfârșitul vieții platformei (programat de Adobe la finalul anului 2020), poți încă să îl folosești dacă ai nevoie să accesezi site-uri care depind de Adobe Flash. Acest ghid îți arată cum deblochezi conținutul Flash în Firefox și cum permiți ca Adobe Flash să funcționeze pe site-urile în care ai încredere:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Mozilla Firefox versiunea 70 sau mai nou, în Windows. Procedura folosită pentru alte sisteme de operare poate varia.

Mai întâi: Este Flash Player deja instalat?

Mozilla Firefox nu are pluginul Adobe Flash disponibil în mod implicit. Dacă nu îl instalezi manual, conținutul Flash nu este rulat de site-urile web pe care le vizitezi. Mai mult decât atât, când accesezi un site care folosește Flash, nu sunt afișate niciun mesaj și nicio notificare care să te informeze că Flash nu merge în Firefox sau că ai nevoie de pluginul Flash pentru a vedea întregul conținut al site-ului. Cel mai simplu mod de a afla dacă Flash este deja instalat este să accesezi această pagină de pe site-ul Adobe. Compară pagina pe care o vezi în Firefox cu imaginea de mai jos și, dacă nu vezi nimic afișat în zona evidențiată mai jos, urmează pașii ilustrați în acest ghid.

Zona evidențiată este goală dacă nu ai Adobe Flash

Pasul 1. Descarcă Adobe Flash Player

Dacă vrei să vezi conținut Flash în Firefox, trebuie mai întâi să descarci și să instalezi Adobe Flash Player. Pentru a descărca Adobe Flash Player, folosește Firefox pentru a accesa pagina oficială de descărcare. În secțiunea Optional offers (Oferte opționale), asigură-te că nu sunt bifate casetele care includ software adițional, dacă nu vrei să instalezi pe calculatorul tău și McAfee Security Scan Plus și McAfee Safe Connect. Apoi, apasă pe butonul Install now (Instalează acum).

Apasă pe Install now pentru a începe descărcarea

Așteaptă să înceapă descărcarea. O fereastră te întreabă dacă vrei să salvezi fișierul de instalare. Apasă pe Salvează fișierul.

Apasă Salvează fișierul pentru a descărca fișierul de instalare

Fișierul de instalare ar trebui să fie salvat în dosarul implicit pentru descărcări al lui Firefox.

Pasul 2. Instalează Adobe Flash Player

Folosește butonul care arată ca o săgeată din bara de instrumente din Firefox pentru a accesa fișierele descărcate. Apoi, apasă pe fișierul de instalare.

Apasă pe fișierul de instalare pentru a-l deschide

Când Control cont utilizator te întreabă dacă îi permiți aplicației Adobe Flash Player Installer să aducă modificări dispozitivului, apasă pe Da și fișierul de instalare se lansează, cerându-ți să alegi o opțiune de actualizare („Choose your update option”). Din motive de securitate, te sfătuim să selectezi opțiunea „Allow Adobe to install updates (recommended)” – Permite ca Adobe să instaleze actualizări (recomandat) – și să apeși pe Next (Mai departe).

Alege cum se comportă actualizările de Flash Player

Începe procesul de instalare, afișând o bară de progres pentru a te ține informat. Când a terminat, îți cere să repornești browserul. Apasă pe Finish (Finalizare) și repornește Mozilla Firefox.

Apasă Finish pentru a încheia instalarea Adobe Flash Player

Pasul 3. Asigură-te că pluginul pentru Adobe Flash Player este adăugat la Firefox (opțional)

După ce Flash Player este instalat, Firefox ar trebui, în mod implicit, să-ți ofere opțiunea de a permite ca Adobe Flash să ruleze pe site-urile pe care le vizitezi. Însă, dacă simți nevoia să verifici (ca subsemnata), poți să examinezi starea și opțiunile pluginului. Pentru a face asta, apasă pe butonul Deschide meniul din colțul din dreapta sus și apasă pe Suplimente.

Apasă pe Suplimente din meniul care apare

În fereastra „Manager de suplimente”, asigură-te că ai selectat fila Pluginuri și găsește Shockwave Flash în lista de pluginuri. Apasă pe butonul … (trei puncte) de lângă el.

Pentru a vedea conținut Flash pe site-urile pe care le vizitezi, trebuie ca opțiunea „Întreabă pentru activare” să fie bifată.

Shockwave Flash ar trebui să aibă bifată opțiunea Întreabă pentru activare

Pasul 4. Activează Adobe Flash pe site-urile în care ai încredere

Ții minte pagina pe care am folosit-o la început pentru a verifica dacă Flash Player este instalat? Deschide-o din nou și observă diferențele. Zona evidențiată afișează acum o pictogramă similară unei piese de LEGO și, în bara de adrese, poți vedea aceeași pictogramă, care te ajută să folosești pluginuri. Apasă pe oricare dintre aceste pictograme.

Pictograma care indică disponibilitatea de pluginuri pe site

Ești întrebat dacă vrei să permiți ca Adobe Flash să ruleze pe site. Apasă pe Permite.

Apasă Permite pentru ca Adobe Flash să ruleze pe site

Așteaptă câteva secunde și, cu ajutorul lui Adobe Flash Player, poți vedea acum Version Information (Informații despre versiune) pentru Adobe Flash Player. Sună puțin a Inception, nu-i așa?

Cu Adobe Flash rulând pe site, poți vedea informații despre versiune

Acum știi cum să rulezi Adobe Flash Player pe site-uri atunci când folosești Mozilla Firefox. Nu Poți oricând citi ghidurile noastre dacă vrei să faci același lucru pentru alte navigatoare populare, cum ar fi Google Chrome sau Microsoft Edge.

De ce ai nevoie de Adobe Flash Player?

Pe măsură ce Adobe Flash Player se îndreaptă spre luminița de la capătul tunelului, din ce în ce mai multe site-uri migrează spre alte tehnologii și din ce în ce mai puțini utilizatori au nevoie de el. Tu de ce ai nevoie de Adobe Flash Player? Crezi că-ți va lipsi? Lasă un comentariu și hai să discutăm.