Securitate pentru toți - Recenzie VIPRE Internet Security Pro

Rating:
2 out of 5 stars

VIPRE dezvoltă produse de securitate care promit să ne ofere un nivel ridicat de protecție împotriva malware-ului, care sunt ușor de administrat și care nu ne vor încetini calculatoarele niciodată. Soluția lor premium de securitate se numește VIPRE Internet Security Pro și, pe lângă nivelele și modulele de protecție obișnuite, include și o serie de instrumente suplimentare care ar trebui să adauge valoare produsului. Am folosit și am testat acest produs antivirus timp de aproximativ o săptămână, iar astăzi suntem gata să îți spunem toate lucrurile bune, dar și pe cele rele, pe care le-am descoperit, în acest review:

Experiența de descărcare și instalare

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a obține VIPRE Internet Security Pro pe PC-ul tău este să oferi companiei o adresă validă de email. Apoi, vei descărca un fișier executabil mic, de 6.24MO, numit setup-VIPRE-internet-security-pro-trial.exe. Rulează-l și te vei întâlni cu expertul de instalare al VIPRE Internet Security Pro care, pentru început, îți va cere să accepți termenii de utilizare ai produsului. De asemenea, poți alege unde vrei să fie instalat pe calculator.

Apoi, expertul va începe să descarce toate fișierele necesare pentru instalarea VIPRE Internet Security Pro. În total, ar trebui să descarci maxim 54 MO de date. Nu este mult, dar vei mai primi și încă 190 MO de definiții de viruși atunci când suita de securitate își va rula prima actualizare. Ultima cifră este destul de mare și, în funcție de viteza conexiunii tale de internet, ar putea dura ceva timp. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că este un lucru bun faptul că suita de securitate își actualizează automat definițiile de viruși încă de la început.

Înainte ca instalarea să se termine, VIPRE Internet Security Pro te întreabă și dacă vrei să transmiți informații legate de securitate către serviciul ThreatNet. Noi îți recomandăm să spui da, deoarece aceste informații vor fi folosite de către inginerii companiei pentru a face software-ul lor să reacționeze mai eficient în fața amenințărilor malware.

VIPRE își lansează apoi interfața de utilizare care, la prima vedere, pare simplă și ușor de folosit, dar vom vorbi puțin mai mult despre ea în secțiunea Ușurința de utilizare și configurare a acestui review.

Primii pași pe care îi faci pentru a îți instala VIPRE Internet Security Pro pe calculator sunt relativ ușor de parcurs. Nu ți se cer multe informații personale și ne place acest lucru. Însă, trebuie să ai în vedere faptul că s-ar putea ca întregul proces să dureze ceva timp, din cauza cantității mari de date ce vor fi descărcate de pe internet.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Primul lucru pe care l-am verificat din punct de vedere al integrării cu Windows a fost să vedem dacă VIPRE Internet Security Pro dezactivează automat Windows Firewall și Windows Defender. Vestea bună este că a făcut-o, iar acest lucru înseamnă că nu te vei lovi de conflicte și de probleme de performanță neașteptate. De asemenea, am verificat dacă opțiunile de rețelistică funcționează așa cum ar trebui: am putut să ne asociem și să creăm un grup de domiciliu în rețeaua locală, am putut să accesăm fișierele și folderele partajate în rețea și nu am avut niciun fel de probleme când am folosit aplicații Windows universale.

Din păcate, am aflat și că modulul firewall inclus în VIPRE Internet Security Pro nu monitorizează activ profilul de rețea pe care îl setezi în Windows. Totuși, el vede când te conectezi la o rețea nouă și te întreabă de fiecare dată ce fel de rețea este ea. Dacă este o rețea de domiciliu sau de birou, poți să setezi firewall-ul VIPRE să aibă încredere în ea, iar dacă este o rețea nesigură poți seta firewall-ul să o considere publică. Nivelul corespunzător de încredere este important pentru securitatea ta, așa că ai grijă să îl alegi cu atenție atunci când ești întrebat.

Pentru a te proteja atunci când ești online, VIPRE Internet Security Pro scanează și filtrează tot traficul de internet de pe calculator, acest lucru însemnând că vei fi protejat în orice browser web preferi să folosești.

De asemenea, am vrut să vedem dacă VIPRE a avut vreun efect negativ semnificativ asupra performanțelor calculatorului nostru de test. Am început prin a măsura timpul de pornire cu BootRacer , înainte și după ce am instalat suita de securitate pe PC. Aparent, aceasta are nevoie de foarte puține resurse deoarece timpul de pornire al laptopului nostru a crescut cu doar 0,4 secunde, aceasta fiind o valoare foarte mică. Apoi am verificat câtă memorie RAM este necesară suitei de securitate pentru a își putea rula toate serviciile. Se pare că are nevoie de aproximativ 80 MO atunci când nu se întâmplă nimic și de aproximativ 240 MO atunci când rulezi o scanare antivirus sau când este detectat malware.

Pentru a ne face o idee și mai completă despre cât de mult afectează această suită de securitate performanța, am rulat și testele Home accelerated oferite de aplicația de benchmark PCMark 8 , înainte și după ce am instalat VIPRE Internet Security Pro. Scorul pe care l-am obținut a fost același, lucru care ne arată că acest produs de securitate are cerințe foarte mici din punct de vedere al performanței PC-ului.

VIPRE Internet Security Pro este o suită de securitate bine integrată cu Windows și cu toate caracteristicile sale de rețelistică. Am apreciat faptul că are nevoie de foarte puține resurse de sistem pentru a își face treaba, dar am fi vrut să vedem un modul firewall care să detecteze automat profilul de rețea pe care îl setezi în Windows.

Ușurința de utilizare și configurare

VIPRE Internet Security Pro ne oferă o interfață de utilizare simplă, deși este una foarte urâtă. Este vorba de o fereastră cu dimensiuni fixe, cu foarte puține secțiuni, opțiuni și butoane. În mod normal, ne-ar plăcea așa ceva, dar modul în care VIPRE a decis să arunce lucrurile prin interfață este, modest spus, neinspirat. Porțiuni de text care folosesc un font prea mic pentru a putea fi citit, spații goale mari care nu au niciun sens și o lipsă totală a unei structuri din punct de vedere al setărilor și caracteristicilor. VIPRE are nevoie să angajeze un designer bun pentru interfața de utilizare.

Deși interfața de utilizare arată de parcă ar fi fost desenată de un copil, trebuie să recunoaștem că are și o parte bună: nu vei avea niciun fel de probleme în a o folosi pe orice fel de dispozitiv, inclusiv pe dispozitive cu ecran tactil, deoarece caracteristicile și setările suitei de securitate sunt controlate de obicei de comutatoare sau de butoane mari.

Un alt aspect pe care l-am apreciat la VIPRE Internet Security Pro este paleta largă de opțiuni pentru ajutor pe care le ai. Ți se pun la dispoziție mici sfaturi pentru setările complexe, fișiere offline de ajutor și acces la suport prin telefon, la forumuri ale comunității și la documentație.

Dacă ești un utilizator de PC experimentat, probabil că vei fi mulțumit și de jurnalele și statisticile incluse în VIPRE Internet Security Pro. Dar, dacă ești un începător și te aștepți să vezi statistici vizuale care să fie ușor de înțeles, atunci ai ghinion, deoarece VIPRE nu are nimic de felul acesta.

Cât timp am folosit VIPRE Internet Security Pro , am văzut notificări și alerte despre fișiere infectate cu malware. Însă nu am văzut niciun fel de alerte pentru firewall.

VIPRE Internet Security Pro este un produs de securitate care ar avea multe de câștigat de la o îmbunătățire a interfeței de utilizare. Apreciem câteva lucruri precum butoanele mari și comutatoarele care o fac să fie ușor de folosit pe dispozitivele cu ecrane tactile, dar felul haotic în care sunt organizate este îngrozitor.

Mergi la pagina următoare a acestui review pentru a vedea cât de eficient este VIPRE Internet Security Pro la a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea verdictul nostru final pentru acest produs antivirus.