Securitate pentru toți - Recenzie Avast Premier

Securitate pentru toți - Recenzie Avast Premier
Rating

Lumea produselor de securitate gratuite este dominată de câteva companii, una dintre cele mai cunoscute fiind Avast. Compania dezvoltă și distribuie una dintre cele mai bune aplicații antivirus gratuite din lume, deși nu este singurul produs de securitate din portofoliul lor. Cea mai "completă" soluție de securitate pe care o vând se numește Avast Premier și aceasta oferă utilizatorilor un motor antivirus, un modul firewall și tot felul de alte module de securitate destinate protecției dispozitivelor tale cu Windows. Am testat acest produs timp de câteva zile și, după ce am văzut care sunt punctele sale forte și punctele sale slabe, acum suntem pregătiți să îți spunem ce am descoperit, în acest review:

Reclamă

La ce este bun Avast Premier?

Avast Premier este un produs de securitate bun la:

 • A arăta bine și a fi ușor de folosit
 • A găsi și elimina malware-ul de pe calculatorul tău
 • A te proteja eficient împotriva atacurilor din rețea, atunci când ești conectat la rețele publice

Avast Premier vs. Avast Internet Security

Atât Avast Premier cât și Avast Internet Security îți oferă aceleași componente esențiale și te pot proteja la fel de bine. Însă, comparativ cu Avast Internet Security, care este ceva mai ieftin, Avast Premier poate și să:

 • Oprească malware-ul și hackerii de la a îți accesa camera web
 • Șteargă permanent fișierele sensibile și
 • Să actualizeze automat software-ul provenit din terțe părți, instalat pe calculatorul tău.

Având în vedere toate acestea, dacă poți să cheltuiești câțiva dolari în plus, Avast Premier este o afacere mai bună. Însă, dacă fiecare leu contează pentru tine, atunci te poți descurca la fel de bine cu Avast Internet Security.

Aspecte pro și contra

Iată câteva dintre aspectele pozitive ale Avast Premier:

 • Motorul antivirus este rapid și eficient la a curăța virușii de pe calculatorul tău
 • Modulul firewall oferă o protecție excelentă, atunci când ești conectat la rețele publice
 • Interfața de utilizare are un design plăcut și este ușor de folosit pentru utilizatorii începători
 • Sunt disponibile multe setări avansate care să fie pe placul utilizatorilor avansați

Iată și câteva aspecte mai puțin pozitive la Avast Premier:

 • Modulul de scutul web nu funcționează așa cum ar trebui și nu te oprește de la a vizita saituri de phishing periculoase
 • Nu există statistici detaliate despre ce s-a întâmplat pe calculatorul tău
 • Modulul antivirus nu scanează automat și nici nu te întreabă dacă vrei să scanezi unitățile de stocare externe
 • Suita de securitate instalează o extensie de browser care nu are a face cu securitatea: Avast Safe Price. Aceasta este doar o metodă de a-și monetiza utilizatorii, chiar dacă au plătit deja pentru Avast Premier
 • Dacă ai nevoie de suport prin telefon, probabil va trebui să plătești bani în plus
 • Avast Premier îți va încetini pornirea calculatorului

 • Unele dintre aplicațiile incluse te costă bani în plus, inclusiv serviciul VPN
 • Suita de securitate nu oferă controale parentale
Notă produs 3/5

Verdict

Avast Premier este o suită de securitate cu bune și rele. Ca aspecte pozitive, primești un motor antivirus bun care poate să curețe orice fel de infecție, un modul firewall excelent care te poate proteja în fața oricărui tip de atac de rețea și o interfață de utilizare care arată bine și este ușor de folosit, mai ales de către utilizatorii începători. Din păcate, motorul antivirus nu are nicio reacție atunci când lucrezi cu unități de stocare mobile, modulul firewall oferă doar o protecție medie atunci când folosești un profil de rețea privată, iar interfața de utilizare nu are o secțiune de jurnale și statistici. Dacă iei în considerare și faptul că un apel telefonic la serviciul de suport Avast ori serviciul VPN inclus sunt lucruri care te vor costa destul de mulți bani în plus, singura concluzie la care poți să ajungi este că acest produs de securitate este unul pe care trebuie să îl testezi înainte să îl cumperi. Nu considerăm că Avast Premier este un produs de securitate pe care să îl putem recomanda tuturor cititorilor noștri.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a putea instala Avast Premier pe calculatorul tău cu Windows, este necesar să îl descarci de pe saitul său oficial, pe care îl găsești aici. Vei descărca un fișier executabil mic, numit avast_premier_antivirus_setup_online.exe, cu o dimensiune de 6,84 MO. Merită menționat faptul că Avast nu îți cere niciun fel de informație personală pentru a te lăsa să descarci și să instalezi versiunea de evaluare a Avast Premier.

Ce este ciudat la Avast Premier este faptul că încearcă să instaleze și Google Chrome pe lângă modulele sale de protecție. Iar instalarea de software adițional este ceva la care te-ai aștepta de la un produs gratuit, dar nu de la unul plătit. Dacă nu vrei să folosești Google Chrome drept browser-ul tău web, ai grijă să dezactivezi această opțiune în timpul instalării Avast Premier.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Expertul de instalare descarcă aproximativ 65 MO de fișiere. Însă, dimensiunea exactă a descărcării diferă în funcție de modulele de protecție pe care alegi să le instalezi. Acesta este unul dintre puținele produse de securitate care încă îți dă voie să alegi ce module vrei să instalezi.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Când alegi ce componente vrei să instalezi, gândește-te de două ori dacă vrei extensia de browser SafePrice, care nu face nimic pentru tine din punct de vedere al securității. Extensia de browser SafePrice doar îți dă alternative la produsele pe care le cauți pe internet, pe diverse alte saituri de shopping.

Pe calculatorul nostru de test, descărcarea și instalarea au fost procese care s-au desfășurat fără probleme sau întreruperi. Când totul a fost gata, expertul de instalare te întreabă dacă vrei să instalezi suita de securitate Avast și pe smartphone-ul tău.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Apoi, suita de securitate își încarcă interfața de utilizare și îți cere detalii despre rețelele la care ești conectat. Când firewall-ul detectează o rețea nouă, te întreabă dacă ea este privată sau publică. În funcție de răspunsul tău, firewall-ul își ajustează automat nivelul de protecție și schimbă și profilul de rețea setat în Windows.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

La prima vedere, am observat că Avast Premier avea deja ultimele definiții de viruși instalate, acesta fiind un aspect pozitiv.

Experiența de descărcare și instalare pe care am avut-o cu Avast Premier a fost un bună. Am apreciat faptul că nu este necesar să oferi informații personale pentru a testa acest produs, precum și faptul că poți alege exact ce module de protecție vrei să instalezi și să folosești pe calculatorul tău. Totuși, nu apreciem faptul că Avast Premier încearcă să instaleze o extensie de browser (SafePrice) care nu are nimic în comun cu securitatea. Este doar o metodă prin care Avast face bani pe seama clienților care plătesc deja.

Reclamă

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

În timpul instalării, Avast Premier a dezactivat automat atât Windows Defender cât și Windows Firewall. Acesta este un lucru bun deoarece te va ajuta să eviți posibilele conflicte și probleme de performanță. Avast Premier este bine integrat cu caracteristicile de rețelistică din Windows - nu am avut probleme la crearea sau asocierea la un grup de domiciliu, nici la partajarea fișierelor și folderelor în rețeaua locală ori la utilizarea aplicațiilor Windows universale.

Când te conectezi la o rețea nouă, modulul firewall te întreabă ce fel de rețea este aceea. Poți alege între un profil public și unul privat pentru fiecare rețea, la fel ca în Windows.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Din punct de vedere al securității online, Avast Premier te protejează cu ajutorul modulului său de scut web, care filtrează tot traficul de internet de pe calculator și blochează orice este suspicios. Pe lângă acest modul, Avast Premier îți oferă și două extensii de browser care ar trebui teoretic să îți ofere și mai multă securitate. Ele sunt numite Avast Online Security și Avast SafePrice. Extensia de browser Avast Online Security este creată să îți blocheze accesul și să te notifice atunci când vizitezi un sait web infectat.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Celălalt însă - Avast SafePrice - este creat să îți ofere variante mai ieftine ale produselor pe care le cauți atunci când faci cumpărături online, prin transmiterea de informații către Avast și returnarea de reclame adresate special ție. În Windows 10, aceste extensii de browser sunt instalate în mod implicit în Google Chrome și Mozilla Firefox. Recomandarea noastră este să dezactivezi și să dezinstalezi Avast SafePrice, deoarece nu face nimic pentru îmbunătățirea securității tale.

Ne-am uitat și la cât de mult crește Avast Premier timpul de pornire ai calculatorului nostru de test. Pentru a face acest lucru, am folosit BootRacer pentru a măsura timpul de pornire înainte și după ce am instalat suita de securitate. Din păcate, creșterea a fost semnificativă, de aproximativ 30 de procente. Pe de altă parte însă, Avast Premier consumă puțin RAM, în medie 65 de MO.

Pentru a verifica dacă vitezele pe internet sau în rețeaua locală sunt afectate de Avast Premier, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Testele pe care le-am rulat ne-au arătat că nici viteza de încărcare și nici viteza de descărcare nu au fost afectate de către suita de securitate. Cu alte cuvinte, nu are nici un efect negativ asupra vitezelor în rețea și nici un efect asupra transferurilor de pe internet.

Avast Premier este un produs de securitate care pare să fie bine integrat cu Windows și toate caracteristicile sale de rețelistică. Cu toate acestea, nu ne place să vedem un produs de securitate care include extensii de browser web care îți promit "prețuri mai sigure, oferte mai bune" și care crește timpul de pornire al calculatorului nostru, așa cum pare să facă Avast Premier.

Ușurința de utilizare și configurare

Avast Premier are o interfață de utilizare care arată foarte bine, cu un design bazat pe gradiente fine și linii subțiri. Culorile de accent pe care le folosește sunt portocaliu verde și mov, iar consola principală îți spune din start care este starea calculatorului tău și te întâmpină cu un buton mare și portocaliu numit "Run Smart Scan" ("Executare Scanare Inteligentă"). Atunci când apeși acest buton, el declanșează o scanare a calculatorului tău după viruși, software neactualizat, extensii de browsere web cu o reputație proastă, amenințări de rețea, probleme de performanță și parole slabe.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Partea din stânga interfeței de utilizare este locul în care găsești câteva butoane care îți oferă acces la cele mai importante caracteristici, instrumente și setări oferite de suita de securitate. De exemplu, de aici poți să lansezi scanări antivirus, poți să deschizi oricare dintre instrumentele incluse în această suită de securitate sau să accesezi setările lui Avast Premier.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Pentru că tot vorbim despre setări, majoritatea sunt ușor de înțeles și configurat, Avast Premier oferindu-ți atât comutatoare cât și liste de setări cu bife.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Avast Premier se descurcă destul de bine în a te ajuta să înțelegi ce fac instrumentele și setările sale. De exemplu, setările care sunt puțin mai tehnice au o iconiță de informații în partea dreaptă. Dacă apeși pe ea, vei primi detalii despre ce face acea setare. Și, dacă ai nevoie de mai mult ajutor sau suport, Avast Premier este pregătit: poți să navighezi prin fișierele de ajutor detaliate, poți să trimiți cereri de suport prin intermediul unui formular de contact sau poți să ceri ajutor telefonic. Totuși, ultima opțiune acoperă doar instalarea și configurarea produsului tău Avast. Dacă ai probleme mai complexe, precum cele cauzate de un virus care își face de cap pe calculatorul tău, tehnicienii Avast te pot ajuta doar dacă plătești un abonament separat, cu un preț deloc neglijabil.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

În cazul în care ești curios de fel, s-ar putea să fii interesat și de jurnalele și statisticile oferite de Avast Premier. Din păcate, nu putem spune că suntem mulțumiți de ceea ce ne oferă. Jurnalele sunt greu de găsit, iar informațiile pe care ți le oferă sunt slabe, ca să zicem așa. Dacă vrei rapoarte, trebuie să configurezi manual suita de securitate să le genereze, iar acest lucru înseamnă că primești niște fișiere text pe care trebuie să le găsești pe calculatorul tău folosind File Explorer. Nu este deloc o abordare prietenoasă.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Avast Premier este ceva mai vorbăreț decât alte produse de securitate similare. Am văzut alerte despre malware identificat pe calculator, dar și notificări despre alte lucruri.

Avast Premier, 2018
Avast Premier, 2018

Avast Premier are o interfață de utilizare care arată foarte bine, iar navigarea este relativ ușoară. Am apreciat prezența comutatoarelor și a setărilor pe care le bifezi, dar nu ne-a plăcut lipsa jurnalelor și a statisticilor. De asemenea, suportul pentru problemele mai complexe este disponibil doar dacă îți cumperi un abonament separat pentru asta, abonament care costă mulți bani.

Pe pagina următoare a acestui review, poți să vezi cât de capabil este Avast Premier în a îți proteja calculatorul tău cu Windows de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, poți să vezi ce instrumente suplimentare sunt incluse în această suită de securitate, precum și să verifici ce recomandări avem pentru setările pe care poate ar fi bine să le ajustezi.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Recomandate Sistem și Securitate Windows