Securitate pentru toți - Recenzie Sophos Home

Securitate pentru toți - Recenzie Sophos Home
Rating

Sophos este o companie care creează în principal produse de securitate pentru companii. Ei oferă și un produs de securitate gratuit, pe care orice utilizator casnic îl poate descărca și instala. Am fost curioși să vedem despre ce este vorba și dacă este acest antivirus eficient în a ne proteja calculatoarele cu Windows. Drept urmare, l-am testat și acum suntem pregătiți să îți spunem care sunt punctele forte și punctele slabe ale acestui produs. Citește review-ul nostru și află dacă Sophos Home este instrumentul de securitate de care ai nevoie pe calculatoarele și dispozitivele tale cu Windows:

Reclamă

La ce este bun Sophos Home?

Sophos Home este un instrument de securitate potrivit pentru oamenii care vor:

 • Un produs de securitate cu o interfață de utilizare simplă
 • Să fie protejați eficient împotriva saiturilor web periculoase, indiferent de navigatorul web pe care îl folosesc
 • Protecție anti-malware de calitate
 • Toate cele de mai sus, oferite gratuit!

Pro și contra

Iată cele mai pozitive aspecte ale Sophos Home:

 • Motorul antivirus este foarte bun în a curăța malware-ul
 • Scutul web filtrează tot traficul de internet de pe calculator, așa că ai același nivel de protecție indiferent de navigatorul web pe care îl preferi
 • Interfața de utilizare este foarte simplă și probabil că va plăcea tuturor începătorilor
 • Nu are niciun efect negativ asupra performanțelor și vitezei calculatorului tău
 • Nu include niciun fel de instrument de care nu ai nevoie sau pe care nu le vrei
 • Este gratuit!

Sunt și lucruri care nu ne-au plăcut la Sophos Home:

 • Motorul antivirus este mai lent decât altele la scanarea calculatorului după malware
 • Simplitatea sa înseamnă că nu ai acces la opțiuni de configurare complexe
 • Nu există niciun fel de jurnale sau statistici disponibile offline, ci doar online
Notă produs 4/5

Verdict

Sophos Home nu este un produs antivirus pentru oricine. Nouă ne place eficiența motorului antivirus și suntem fani ai abordării simpliste și minimaliste oferite de Sophos. Acest produs poate mulțumi începătorii și utilizatorii care nu sunt interesați de produse de securitate complicate. Totuși, această simplitate vine cu prețul ei: nu ai niciun fel de opțiuni avansate de configurat și nici caracteristici suplimentare incluse care să îți crească securitatea ori intimitatea. De asemenea, nu îți oferă protecție firewall, așa că trebuie să te mulțumești cu Windows Firewall. Credem că Sophos Home este o alegere foarte bună pentru utilizatorii care preferă produsele de securitate gratuite și nu vor să se joace cu aplicații complicate de securitate. Utilizatorii avansați care vor protecție completă, care să includă și un firewall, ar trebui să caute produse comerciale, nu gratuite.

Experiența de descărcare și instalare

Începi prin a merge pe saitul web Sophos și a îți crea un cont de utilizator. Dacă nu îți creezi un cont online, nu poți folosi acest produs gratuit. Însă, acest proces este unul simplu, pentru care nu ți se cer decât câteva detalii: numele și adresa ta de email, precum și o parolă.

După ce ți-ai creat un cont, folosește-l pentru a te conecta la portalul web Sophos Home. Așa cum poți vedea în imaginea de mai jos, acesta arată foarte simplu și este foarte ușor de folosit. Pentru a instala Sophos Home pe calculatorul tău, apasă pe butonul PC Installer (Instalare PC).

Sophos Home
Sophos Home

Apoi, browser-ul tău web descărcă un fișier numit SophosInstall.exe, cu o dimensiune de 255 MO. Instalarea aplicației pe calculatorul nostru de teste a durat doar câteva minute, timp în care singurele alte date descărcate de pe serverele Sophos au fost actualizările pentru definițiile de viruși, care au avut o dimensiune totală de 14,7MO. Procesul de instalare este ușor și simplu, nefiind necesare niciun fel de setări de făcut sau opțiuni de ales. Doar apeși pe Install (Instalare) și apoi pe Finish (Terminare) la sfârșit.

Sophos Home
Sophos Home

Când este gata instalarea, nu se încărca nicio interfață de utilizare și nu este afișat niciun dialog. Dar, dacă te vei uita în colțul din dreapta jos al barei tale de activități, poți vedea că aplicația a fost pornită și îți monitorizează securitatea.

Sophos Home
Sophos Home

Până acum, descărcarea și instalarea Sophos Home pe un calculator cu Windows este un lucru simplu de făcut, iar asta ne place.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Sophos Home dezactivează automat Windows Defender în timpul instalării, acesta fiind un lucru bun, deoarece evită posibilele conflicte și probleme de performanță. Dar, Sophos Home nu dezactivează Windows Firewall și are un motiv foarte bun să nu o facă: Sophos Home nu include un modul firewall. Poți să te bazezi în continuare pe Windows Firewall pentru a te apăra de atacurile de rețea, sau poți să instalezi o aplicație firewall specializată. Partea bună este că că nu ai niciun fel de probleme la utilizarea opțiunilor de rețelistică disponibile din Windows.

Sophos Home
Sophos Home

Din punct de vedere al securității online, Sophos Home nu include extensii de browser, ci preferă să îți scaneze tot traficul de internet de pe calculator pentru a te opri atunci când ce încerci să intri pe un sait web malițios.

Reclamă

Un aspect pozitiv la integrarea Sophos Home cu calculatoarele nostre cu Windows este faptul că acest produs de securitate pare să nu aibă absolut niciun efect negativ asupra performanței generale. Ne bazăm această afirmație pe câteva măsurători pe care le-am realizat. În primul rând, am folosit BootRacer pentru a măsura timpii de pornire ai calculatorului nostru de test înainte și după ce am instalat Sophos Home. Rezultatele pe care le-am obținut au fost aceleași. În al doilea rând, ne-am uitat la consumul de memorie RAM al Sophos Home: are nevoie de doar 22 de MO de memorie RAM pentru a rula. Este foarte puțin! În al treilea rând, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele au fost aceleași înainte și după ce am instalat suita de securitate, ceea ce înseamnă că nu are un efect negativ asupra transferurilor de date pe internet și în rețeaua locală, iar acest acesta un rezultat excelent!

Sophos Home este un produs de securitate bine integrat cu Windows. Caracteristicile de rețea nu sunt afectate de Sophos Home, deoarece acest produs de securitate nu include un modul firewall. Dacă discutăm despre protecția oferită în timp ce navighezi pe internet, primești un scut web care scanează automat tot traficul de internet, fără a instala extensii de browser, ceea ce este foarte bine. De asemenea, apreciem faptul că acest produs antivirus nu îți încetinește calculatorul și nici transferurile de date.

Ușurința de utilizare și configurare

De obicei, produsele de securitate oferă interfețe de utilizare complexe, cu multe opțiuni și setări. Ele sunt, de obicei, organizate în multiple ferestre, secțiuni, liste și așa mai departe. Nu este cazul și pentru Sophos Home, care oferă poate cea mai simplă interfață de utilizare pe care am văzut-o vreodată la un produs de securitate. Iată o imagine ca să îți poți face o idee mai bună despre ce vrem să spunem:

Sophos Home
Sophos Home

Interfața de utilizare îți spune dacă ești în siguranță și îți oferă două butoane: "Scan My Computer" (Scanează-mi calculatorul) și "Manage My Security" (Administrează-mi securitatea). "Scan My Computer" începe o scanare completă a calculatorului, după malware și aplicații potențial nedorite, iar "Manage My Security" deschide browser-ul web și te duce la contul tău Sophos online. Dacă începi să îți scanezi calculatorul, interfața de utilizare îți spune progresul și numărul de amenințări identificate, dar nimic în plus.

Sophos Home
Sophos Home

"Manage My Security" te duce online și, după ce te conectezi la contul tău Sophos, poți să vezi starea și istoricul evenimentelor de pe dispozitivul tău, poți să configurezi excepții antimalware și pentru saituri web și poți să activezi sau să dezactivezi opțiunile Real-Time Protection (Protecție în timp real), Potentially Unwanted Application (PUA) Protection (Protecție aplicații potențial nedorite) și Web Protection (Protecție web).

Excepțiile trebuie introduse manual, tastând calea completă a folderelor și fișierelor pe care nu le vrei scanate după amenințări, ori tastând adresele saiturilor web pe care nu le vrei filtrate. Nu este chiar atât de simplu cum ar putea fi, dar celelalte câteva opțiuni pot fi activate sau dezactivate cu ajutorul unor comutatoare, ceea ce este bine.

Sophos Home
Sophos Home

Dacă ai nevoie, poți să accesezi și documentația de ajutor online, apăsând pe iconița semn de întrebare din colțul dreapta jos al interfeței de utilizare de pe desktop. Dacă ai nevoie în continuare de suport, poți merge online și răsfoi forumurile comunității. Nu am găsit nicio opțiune de suport prin email sau prin telefon.

Sophos Home
Sophos Home

Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, Sophos Home este direct la subiect: primești o alertă de fiecare dată când este detectat malware pe calculatorul tău. Când se întâmplă asta, interfața de utilizare îți arată că există una sau mai multe alerte.

Sophos Home
Sophos Home

Dacă vrei să vezi jurnale și statistici, nu ai cum în Sophos Home, cel puțin nu local, pe calculatorul tău. Însă, dacă mergi online pe portalul Sophos Home, poți să vezi numărul de amenințări curățate și de saituri web blocate pe fiecare dintre calculatoarele tale.

Sophos Home
Sophos Home

Sophos Home este produsul de securitate cu cea mai simplă interfață de utilizare pe care am văzut-o vreodată. Acesta nu este un lucru rău și trebuie să recunoaștem că ne place această abordare. Este una dintre cele mai bune soluții pentru persoanele care nu vor aplicații complicate.

Citește pagina următoare a acestui review pentru a vedea cât de eficient este Sophos Home în a îți proteja calculatorul de atacurile în rețea și de malware, precum și alte informații despre el.

Descoperă: Securitate Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows